Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

Musikimizde Ağalar, Paşalar, Beyler, Hanımlar

13 Mart 2015 Cuma 20:00
Aylin ŞENGÜN TAŞÇI, Solist

Enver Mete ASLAN, Müzik Yönetmeni

Jale ŞENGÜN, Sunucu



Türk Musikisi'ne besteleriyle can vermiş ve sonunda tarihsel süreç içinde unutulmaz isimler arasında yer almış birçok şahsiyeti ağa, paşa, bey ve hanım sıfatlarıyla tanıyor, biliyoruz. Türk toplumunda saygı ifadesi olarak kullanılmış olan bu sıfatlar belli isimlerle birleştiğinde beynimizde musiki dünyasının temel taşları algısını doğurmaktadır. Sözgelişi Tanburi Cemil Bey, Şakir Ağa, Mahmud Celaleddin Paşa, Leyla Hanım gibi…

Bu isimleri bir araya getirip kronolojik bir sıra içinde incelediğimizde ortaya hem birbirinden güzel eserlerin bütünleştiği zengin bir repertuvar çıkar, hem de Türk Müziği'nin bir anlamda tarihsel akışının hikayesi… Buradan yola çıkılarak hazırladığımız projeye gore konserimiz yaşadıkları yıllara göre sıralayacağımız ağa, paşa, bey ve hanım sıfatlı bestekarlarımızın oluşturacağımız makamsal bütünlük içinde icra edilecek eserlerinden oluşacaktır. Konserde icra edilecek klasik ve neoklasik dönem eserleri, aynı zamanda söz ettiğimiz sıfatlarla anılan bu önemli bestekarlarımızın kısa hayat hikayeleri ve ilginç anektodlarıyla süslenecek, ayrıca bir barkovizyon gösterisiyle desteklenecektir.

Konserde ele alınacak bestekarlarımızın başlıcalarının isimleri Küçük Mehmed Ağa, Nikoğos Ağa, Hacı Sadullah Ağa, Şakir Ağa, Nevres Paşa, Mahmut Celalettin Paşa, Ziya Paşa, Neyzen Yusuf Paşa, Hacı Arif Bey, Musa Süreyya Bey, Rıf'at Bey, Hacı Faik Bey, Leyla Hanım, Mehveş Hanım, Nimet Hanım ve Leman Hanım olarak belirlenmiştir.



Dr. Aylin Şengün Taşçı

Ankara'da doğdu. TRT İstanbul Radyosu Çocuk Korosu'nun sınavlarını kazanarak müzikle ilgilenmeye başladı. TRT İstanbul Gençlik Korosu'na soprano ses olarak katıldı. 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'ne girdi ve 1987 yılında mezun oldu. Aynı dönemde İstanbul Belediye Konservatuvarı Yarı Zamanlı Türk Müziği Bölümü'nde altı yıl eğitim aldı. Üniversite yıllarından sonra Tercüman gazetesinde çalıştı ve müzik başta olmak üzere kültür-sanat üzerine yazılar yazdı.
1990 yılında tanburi Necdet Yaşar'ın talebiyle yetişmiş sanatçı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu'nun kadrosuna katıldı. Topluluktaki görevi sırasında ve ayrıca solo olarak yurt içinde ve Fransa, Uganda, Mısır, Kosova, Almanya, Cezayir'de konserler verdi.
Müzikle profesyonel olarak ilgilenmeye başladıktan sonra basınla ilişkisi devam etti. Günaydın gazetesinde 2 yıl müzik ve İstanbul üzerine köşe yazıları yazdıktan sonra BRT, TRT ve TGRT televizyonlarında, daha sonra çeşitli özel radyolarda müzik ve değişik alanlarda programlar hazırladı ve sundu.
2002-2004 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Yönetim konusunda İngilizce İşletme Yüksek Lisansı yaptı. 2004 yılında İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu'nun Sanat Yönetmeni oldu. Akustik Müzik tarafından 2005 yılında "Aşktan Yana", 2012 Mart ayında ise "Huzur" adlı iki solo albümü yayınlandı.
Çalıştığı toplulukla birlikte periyodik konserlerin yanısıra çeşitli proje konserlerine imza attı. İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu'nun "Bir Modern Zaman Mehtabiyesi" ve "Ustadan Çırağa" adlı iki albümünü hazırladı.
2010 yılında İngiltere Warwick Üniversitesi'nin düzenlediği "Women's History Network" başlıklı uluslararası toplantıda ünlü kadın besteci Leyla Saz üzerine bir seminer ve ona bağlı bir konser verdi.
2011 yılında TRT İstanbul Radyosu'nda bir yıl boyunca canlı olarak yayınlanan "Bir Fincan Kahve" adlı müzik programını hazırladı ve sundu. Türk Kahvesi ve Çaresaz adlı müzik gruplarının solisti olarak İstanbul'un değişik mekanlarında konserler verdi.
2010 - 2012 yıllarında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türk Müziği Korosu'nu yönetti.
2012 yılında TRT Müzik'te Alaturka Sevdalar ve aynı dönemde TV Net'te Bir Tatlı Huzur adlı Türk Müziği programılarını hazırladı, sundu ve müzik icra etti.
2011'de Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensitüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora eğitimini tamamladı. Halen Medipol Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi konusunda öğretim görevlisi olarak ders vermekte, aynı üniversitenin Türk Müziği Korosu. Beyoğlu Çevre Gönüllüleri Derneği Türk Müziği Korosu, Neveser Konakları Türk Müziği Korosu ve Mısra Türk Müziği Topluluğu'nu yönetmektedir. İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu'nda Sanat Yönetmeni ve solist olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Klasik eserlerden oluşan dördüncü albümünün hazırlıkları içindedir.



Enver Mete ASLAN

İzmit'te doğdu. İlkokul Ortaokul ve liseyi İzmit'te tamamladı. 1992 yılında İzmit Belediye Konservatuvarı'nın ud bölümüne girdi.1996 yılında birinci olarak mezun oldu. 1997 yılında Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı'nı kazandı ve Bir yıl boyunca eğitim gördü. 1998 yılında İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nın Kompozisyon Bölümü'nün açtığı sınavları kazanarak eğitimine İ.T.Ü. de devam etti. 2000 yılında İzmit Belediye Konservatuvarı'nda Ud ve Türk Müziği Solfej öğretmeni olarak göreve başladı. Aynı zamanda çeşitli sanatçıların kaset, CD ve sahne çalışmalarına ud sanatçısı olarak eşlik etti. Şahin Ecevit, Mehmet Emin Bitmez ve Prof. Mutlu Torun ile Ud, Yavuz Özütsün, Feridun Öney ve Doğan Dikmen İle Türk Müziği Nazariyatı, Prof. Mutlu Torun, Prof. Dr. Selahaddin İçli, Prof. Emin Sabitoğlu, Faris Akarsu ile Kompozisyon, Dr. Nail Yavuzoğlu ile armoni çalıştı. Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça ile ve Prof. Mutlu Torun ve Prof. Erol Deran ile Yüksek Lisans ve Sanatta yeterlik sınıfında çalıştı
Yurt içinde katıldığı konser ve festivallerin yanı sıra, Almanya, Fransa, Belçika, Lüksemburg, Makedonya, Portekiz, İngiltere, Dubai, Cezayir, Tunus, Nepal, Uganda, Mısır, Bulgaristan ve Kolombiya'da çeşitli festival ve konserlere katıldı. 2000 yılında Ülke çapında düzenlenen Ud yarışmasında İstanbul Bölge Birinciliği ve Türkiye genelinde derece elde etti.
Kudsi Erguner, Andre Rieu, Ricardo Moyano ile yurt içi ve yurt dışında konser çalışmalarını devam etmektedir. Andre Rieu - Johann Strauss Orkestrası, Ayangil Türk Müziği Orkestra ve Korosu, BBC Senfoni Orkestrası, Berlin Radyo Senfoni Orkestrası, ile çoksesli çalışmalarda bulunmuştur. Grup olarak "Bâb-ı Saadet" ve Solo ud olarak "Osmanlı'dan Bu güne Türk Musikisi – Ud " adlı iki albüm çalışması yaptı. "Ud Alıştırmaları" adlı eğitim kitabı yayınladı. Türk müziğinde kullanılan "İstanbul Lâvtası" ile ilgili metod çalışması devam etmektedir. Haliç Üniversitesi'nde "ud" ve "lâvta", İstanbul Teknik Üniversitesi'nde "ud" ve "doğaçlama yöntemleri" Medipol Üniversitesi'nde "ud" dersleri verdi.
İstanbul Teknik Üniversitesi, Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nda ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Konservatuvarı'nda Öğretim Görevlisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Yorumlar

Aynı gece

  • Edvard Grieg ve Piyano Konçertosu

    13 Mart Cuma - 19:30
    ÜCRETSİZ EKİNLİK Seray Kalelioğlu
  • GLOW TWEETS // IF PERFORMANCE HALL

    13 Mart Cuma - 20:30
    "GLOW TWEETS" 13 Mart Cuma IF PERFORMANCE HALL'de!!! JJ Brocco Glow konseptinde 10. etkin…
  • Bülent Ortaçgil @ KadıköySahne

    13 Mart Cuma - 21:00
    Bülent Ortaçgil, 13 Mart'ta KadıköySahne'de en sevilen şarkılarını seslendiriyor. Türkiye'de şehir …
  • Friday Night Fever @ Eski Beyrut

    13 Mart Cuma - 21:00
    Are you ready for the happy friday mood? We are offering 2 floors, 4 Pro Djs at the same time! You…
  • GÜLCAN ALTAN

    13 Mart Cuma - 21:30
    GÜLCAN ALTAN “Spirit of Circassian” “Kafkasya’nın mitolojisinin ve Anadolu Medeniyetlerinin anlatı…
  • Yeni Türkü

    13 Mart Cuma - 22:00
    Sevilen grup Yeni Türkü, 13 Mart akşamı sevilen şarkılarını Jolly Joker Ankara'da sizler için seslen…
  • Mor ve Ötesi

    13 Mart Cuma - 22:00
    Ünlü rock grubu mor ve ötesi, 7. stüdyo albümünün yayınlanmasının ardından yeniden 13 Mart'ta Jolly …
  • Levent Yüksel

    13 Mart Cuma - 22:00
    Türkiye’nin en başarılı seslerinden Levent Yüksel, 13 Mart'ta Jolly Joker İstanbul'da sizlerle buluş…
  • Kalben & No Land

    13 Mart Cuma - 22:00
    kim? Kalben: Ankaralı indie-folk müzisyeni No Land: İstanbullu etnik müzik grubu ne yaptı? Kalbe…
  • Salih Yılmaz&TheMekan

    13 Mart Cuma - 22:00
    20 TL
  • GARANTİ CAZ YEŞİLİ: FRANKIE CHAVEZ // nublu istanbul

    13 Mart Cuma - 22:00
    Avrupa caz ve blues sahnesine yeni bir soluk getiren Frankie Chavez Garanti Caz Yeşili ile ilk kez T…
  • Shantel

    13 Mart Cuma - 22:00
    Stefan Hantel’in Bucovina yolculuğuyla beraber başladığı Balkan ve çingene müziğini yeniden canlandı…
  • 1 Yeni Mesajınız Var! / SPoD Parti

    13 Mart Cuma - 22:00
    1 Yeni Mesajınız Var! SPoD, sizi etiketlerden sıyrılıp müziğin birleştirici gücüyle sabahın ilk ışık…
  • Deniz Sipahi @ Mask

    13 Mart Cuma - 22:00
    Müzisyen, oyuncu Deniz Sipahi, son dönemin en popüler gençlik dizisi “Güneşi Beklerken”in son iki b…
  • TRANCE FERDINAND (DJ SET) (ZEMİN)

    13 Mart Cuma - 22:00
    SIXHOURSOFTRANCEFERDINAND Trance Ferdinand ile Gönül Yolculuğu, üç aylık molanın ardından, tam altı…
  • Kurtalan Ekspres @Shaft

    13 Mart Cuma - 22:00
    Kurtalan Ekspres 13 Mart Gecesi Anadolu Yakasının Rock Kalesi Shaft'ta! Hiçbir şeyi umursamadılar.…
  • Özay Fecht & Nilüfer Verdi Ft. Neşet Ruacan Trio

    13 Mart Cuma - 22:00
    Özay Fecht Ft. Neşet Ruacan Tür: Caz 13 Mart Cuma Etkinlik Saati: 22:00 Bilet Al Tam 35 TL Öğrenci…
  • Saigon Traffic Albüm Tanıtım Konseri // Motto

    13 Mart Cuma - 22:00
    Saigon Traffic Geçen yılın başlarında kurulan Saigon Traffic, kompleks ritimleri, akılda kalıcı melo…
  • ŞENAY LAMBAOĞLU @ 60m2 - 13 Mart Cuma 22.00

    13 Mart Cuma - 22:00
    Uzun yıllardır ülkemizin en önemli caz müzisyenleriyle gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında performa…
  • Tansel Karaduman@Tunnel Sahne

    13 Mart Cuma - 22:30
    Tansel Karaduman 15 Şubat 1977'de Zonguldak'ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Zonguldak'ta tamamladı.…
  • Jennifer Cardini (Kompakt, Correspondant Fransa) + Just D @ Kite

    13 Mart Cuma - 22:30
    Jennifer Cardini Avrupa elektronik müzik piyasasının önemli ikonlarından biri olan Jennifer Cardini…
  • "Karaoke Parti" HERGÜN

    13 Mart Cuma - 22:30
    "Karaoke Parti" HERGÜN Cuma - 22:30 Diğer Günler 20:00 Bilet Al http://www.biletix.com/e…
  • SATTAS inna Nayah

    13 Mart Cuma - 22:45
    Evdeyiz bekleriz . Ayrıca gecede Selekta Firuzaga da ateşini sizler ile paylaşacak.....
  • Leman Sam Konseri // @garajistanbul

    13 Mart Cuma - 23:00
    Olmazsa olmaz şart; sahiden olduğun gibi olmak. Gerçek ruhun neyse, üzerine örtüler koymadan öylece …
  • Headline

    13 Mart Cuma - 23:00
    Rezervasyon: (0312) 284 29 25 - 0535 655 21 22 Tepe Prime Eskişehir Devlet Yolu No: 266 ANK. http:/…
  • Soul of Sunset: M.A.N.D.Y. (Get Physical, DE)

    13 Mart Cuma - 23:30
    Soul of Sunset: M.A.N.D.Y. (Get Physical, DE) Murat Uncuoglu (Get Physical, TR) Alican (Get Physical…
  • BİZ (CANLI SAHNE)

    13 Mart Cuma - 23:45
    Değerli müzik eleştirmenleri ve namlı dergiler söylediler : Bu topraklarda 2012’nin en iyi albümleri…
  • Tramvay @ Bronx Pi Sahne

    13 Mart Cuma - 01:00
    2009 yılında, temelleri Galatasaray Lisesi ve İstanbul Devlet Konservatuarı'nda atılan Tramvay; iki …