Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

Bağlama Günleri

23 Mart 2015 Pazartesi 00:00
SERGİ AÇILIŞI
Saat: 10.00

Özbek Uçar (Lutiye)

1978 yılında Almanya'da doğdu. 7 yaşındayken ailesiyle birlikte Türkiye'ye dönüş yapıp İstanbul'a yerleşirler. 1992 yılında Arif Sağ Müzik Merkezi'nde bağlama dersleri almaya başlar. Daha sonra İbrahim Güngör'ün yanında işe başlar. İlk atölyesini 1995 yılında Bağcılar'da açar. Aynı yıl liseden mezun olur.

Cura, bağlama, divan,kopuz ve bas bağlama üretimi yapmaktadır. Aralarında Ali Ekber Çiçek, Orhan Gencebay, Erol Parlak, Güray Hafiftaş, İsmail Derker, İsmail Altunsaray, Cengiz Özkan ve Muharrem Temiz olmak üzere birçok kıymetli sanatçımızın bağlaması ustanın elinden çıkmıştır. Halen Mecidiyeköy'deki atölyesinde Mikail Ağdaş ustayla birlikte üretime devam eden Öbek Uçar, evli ve iki çocuk babasıdır.

ÇETİN AKDENİZ Ustalık Sınıfı
Saat: 12.00

Çetin Akdeniz

Köken olarak aslen Ordu Perşembe'li olan sanatçımız Çetin Akdeniz, 15.09.1967 yılında İstanbul'da doğdu. İlkokulu İstanbul'da tamamladı. Daha sonra bağlama yapımında bir efsane olan babası Ragıp AKDENİZ' in de etkisiyle 1978 yılında İTÜ TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUVARI giriş sınavlarında büyük bir başarı gösterdi ve burada eğitimine devam etti. Konservatuvarda çalgı eğitim bölümüne giren Çetin AKDENİZ sırasıyla ortaokul, lise ve üniversite bölümlerini bitirdi. 1989 yılında eğitimini tamamlayan sanatçı, 1991 yılında bitirme tezini vererek çalgı eğitim üniversite bölümü mezunu oldu. Aynı yıl yüksek lisans sınavını kazandı ve burada eğitimine devam etti. 1993 yılında derslerini tamamladı ve iki yılllık tez çalışmasından sonra ''ORDU TÜRKÜLERİ ÜZERİNDE ANALİZ ÇALIŞMASI'' isimli bitirme tezini de vererek yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Konservatuvar eğitimi sırasında başta bağlama hocası Nida TÜFEKÇİ olmak üzere bir çok hocası tarafından çok sevildi. Derslerinde çok başarılı olmasının da bunda çok etkisi vardı. 1985 yılında bir taraftan konservatuvar eğitimine devam eden sanatçımız bir taraftan da müzik piyasasında faaliyet göstermeye başladı. Daha 18 yaşındayken bağlamasıyla o dönemin çok ünlü sanatçılarının plak ve kasetlerinde refakat etmesi bir çok kişi tarafından takdirle karşılandı. Eşlik ettiği albüm sayısının 5000 den fazla olduğu tahmin edilmektedir. Bu albümlerin bir çoğunda bağlamasıyla bazen eşlik ettiği sanatçının bile önüne çıktığı olmuştur. Özellikle bu çalışmalarda parmaklarının hızlılığı ,kendine has bir mızrap tekniği, sağlam ve kuvvetli ses basma özelliğiyle Çetin Akdeniz tarzı ortaya çıktı. Bu birikimlerini severek paylaşan sanatçı bir çok da öğrenci yetiştirdi. Amerika, Fransa, Belçika, Almanya, Yunanistan ve Avustralya gibi ülkelerden gelen yabancı konuklara bağlama dersleri verdi.

Kendi branşı olan halk müziği albümleri dışında değişik müzik türlerindeki çalışmalarda da bağlamasıyla eşliklerde bulundu. Zülfü Livaneli, Ahmet Kaya, Tarkan, Mustafa Sandal, Serdar Ortaç, Sezen Aksu, İbrahim Tatlıses, Kayahan, Bülent Ersoy, Orhan Gencebay, Fatih Erkoç, Sertab Erener, Haluk Levent, Edip Akbayram, Leman Sam, Selda Bağcan eşlik ettiği değişik türdeki sanatçılardan sadece bir kaçı. Reklam ve film müziklerinde de faaliyet gösteren sanatçımızın bağlama tınıları kulağımıza burada da hitap etmiştir. Bu filmlerden bazılarını sayarsak; Recep İvedik, A.R.O.G, Kahpe Bizans, Gönül Yarası, Keloğlan Kara Prense Karşı vs... Sanatçımız Çetin Akdeniz, ayrıca 1991-1993 yılları arasında TRT İSTANBUL RADYOSUNDA bağlama sanatçısı olarak aktif görev almıştır. Sayısız albüm çalışmasının yanı sıra bir çok tv ve radyo programlarına da katıldı. Yurt içi ve yurt dışında bir çok konser verdi. Ayrıca ENSTRÜMANTAL FOLK MÜZİK VE ANADOLUDAN EZGİLER isimli iki de bireysel albümü bulunmaktadır. Stüdyo, konser, tv, radyo programlarını halen faal bir şekilde sürdüren AKDENİZ, İstanbul'da kendi kurmuş olduğu MAVİ NOTA HALK TÜRKÜLERİ TOPLULUĞU isimli halk müziği korosunu yönetmekte ve bunun yanında Küçükçekmece Belediyesi bünyesinde SKSM Çetin AKDENİZ THM korosunun şefliğini de sürdürmektedir. Çetin AKDENİZ ayrıca İTÜ Devlet Konservatuvarı ile ortak çalışan Küçükçekmece Müzik Akademi'sinde de Uzman Hoca olarak görev almaktadır. Sanatçı 2013 yılından bu yana Haliç Üniversitesi Konservatuvarı'nda öğretim görevlisidir. 1994 yılında Derya AKDENİZ ile hayatını birleştiren sanatçının ATA isminde bir oğlu, DERİN isminde bir de kızı vardır.

PANEL

''TÜRKİYE, AVRUPA VE ÇEVRE KÜLTÜRLERDE BAĞLAMA''

OTURUM BAŞKANI (EROL PARLAK)
Saat: 14.00

Prof. Dr. Erol Parlak (1964 Ağrı / Eleşkirt)

1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı'na girdi. 1985-1986 öğretim yılında öğrenimini tamamladı.

1986-1990 yılları arasında bu kurumda öğretim görevlisi olarak çalıştı. İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde 1987 yılında başladığı Yüksek Lisans eğitimini 1990'da "Bozlaklar" konulu tezi ile tamamladı.

1988 de TRT İstanbul Radyosu'na sınavla "yetişmiş sanatçı" olarak girdi. 10 yıl sürdürdüğü bu görevinden 1998 de istifa ederek ayrıldı.

İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde 1992 yılında başladığı ''Sanatta Yeterlik (Sanat Doktorası)'' eğitimini 1998 de" Türkiye'de El İle (Tezenesiz) Bağlama Çalma Geleneği ve Çalış Teknikleri" adlı tez çalışması ile tamamladı.

Yaklaşık 10 yıl boyunca başta Orta Anadolu, Teke Yöresi, Doğu ve Güneydoğu olmak üzere Anadolu'nun çeşitli yörelerinde alan araştırmalarında bulundu, özellikle ''Bağlama çalış teknikleri, saz ve ses tavırları'' konusunda araştırmalar, incelemeler yaptı. 1000 civarında halk ezgisi derledi.

1995 yılından itibaren bağlama üçlüsü içinde yer alarak dünyanın çeşitli yerlerinde konserler verdi. 1996 yılında Alman cumhurbaşkanı Roman Herzog himayesinde Köln Filarmoni Orkestrası eşliğinde Köln Filarmoni salonunda, daha sonra Berlin ve Strazburg Flarmoni salonlarında verilen konserler bunlardan bazılarıdır. Aynı dönemde "Mızraplı Sazlar Festivali" kapsamında Hollanda ve Belçika'nın önemli salonlarında sahne aldı.

10 haziran 2003 de Fransa Amiens Ulusal Sahnede, 12 haziran 2003'te dünyanın en önemli etnik müzik konser salonlarından Paris "Theatre de La Ville"de bir solo konser verdi.

2000 yılı başlarında öğrencileriyle oluşturduğu "Erol Parlak Bağlama Beşlisi" ile yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda konser verdi, TV ve radyo programına katıldı. 2004 yılında grubun "Eşik" adlı albüm çalışması yayımlandı. 1990'lı yıllardan itibaren başta Avrupa olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde, gerek özel okullar gerekse üniversite, akademi ve konservatuvarlarda halen devam etmekte olan çok sayıda konser, konferans, seminer, atölye vb çalışmaları yaptı sempozyumlara, kongrelere katıldı.

2002- 2006 yılları arasında YTÜ Sanat Tasarım Fakültesinde Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı. 2006 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümüne Yrd. Doçent olarak atandı. 2008 yılında Doçent 2014 yılında Profesör unvanı aldı.

2005 yılında başlayıp halen sürmekte olan "İTÜ Bağlama Günleri" gibi, 2012 yılı Nisan ayında yapılan "Nida Tüfekçi 1. Uluslararası Bağlama Sempozyumu" gibi alanında ilk olan birçok projeyi tasarlayarak gerçekleşmesine öncülük etti.

T.C. Kültür Bakanlığı "Neşet Ertaş Altın Bağlama Ödülü" (2013), Türkiye Radyo Televizyon Kurumu "Türk Halk Müziği Derleme Ödülü" (1989), Milli Eğitim Vakfı "Türk Halk Müziğine Hizmet Ödülü" (1999), Truva Kültür Sanat Derneği "Yılın Sanatçısı Ödülü" (2004), Türk Müziği Konsey ve Dernekleri "Türk Halk Müziğine Hizmet Ödülü" (2005), Uluslararası Motif Halk Oyunları Eğitim ve Öğretim Vakfı "Türk Halk Müziğine Hizmet Ödülü" (2006), Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi "Türk Halk Müziği Hizmet Ödülü" (2008) gibi çeşitli kurum ve kuruluşlarca verilmiş ödülleri bulunmaktadır.

8 solo, 3 enstrümantal ve 5 karma olmak üzere 16 albüm çalışması vardır.

Türkiye'de El İle (tezenesiz) Bağlama Çalma Geleneği ve Çalış Teknikleri adlı kitabı T.C. Kültür Bakanlığı (2000), Şelpe Tekniği Metodu 1 adlı kitabı Ekin Yayınları (2001), Şelpe Tekniği Metodu 2 adlı kitabı Aktüel Yayınları (2005), Erol Parlak Bağlama Okulu "Parmak Tekniği (Şelpe) İçin Sistematik Kılavuz" adlı kitabı Acoustic Music Books (Almanya/ 2010) ve Garip Bülbül Neşet Ertaş adlı kitabı Demos Yayınları tarafından yayımlandı.

Halen İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'da Ses Eğitimi Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır.



KONUŞMACILAR

Prof. Dr. Gülnaz Abdullazade (1946)

G. Abdullazade 1976-1979 yılları arasında M.Y. Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Felsefe Fakültesi Estetik Bölümünde doktora eğitimi almıştır. «Hegel Estetiğinde Müzik Sanatı Sorunları» konulu doktora tezini başarıyla savunmuştur. 1990 yılında «Eski ve Orta Çağ'da Musiki Kültürünün Tarihsel Felsefi Tahlili» (Batı-Doğu sorunu bağlamında) konulu tezi savunmuş, 1992 yılında Prof. Doktor unvanını almıştır.

G. Abdullazade, 14 doktora öğrencisinin tez danışmanlığını yürütmüştür.



KONUŞMACILAR

Dr. Habil Martin Greve

Müzikoloji, etnomüzikoloji ve sinoloji alanlarda çalışmalar yapan Doç. Dr. Martin Greve 1961'de Freiburg, Breisgau'da (Almanya) doğdu. 1989 – 1994 yılları arasında Technische Universität Berlin'de Müzikoloji Enstitüsü'nde etnomüzikoloji dersi verdi. Daha sonra 1994 – 1997 yılları arasında Berlin Belediyesi Yabancılar Dairesi'nde çalıştı ve serbest gazetecilik yaptı. 1999 – 2001 yılları arasında Berlin'de aynı üniversitede yeniden dersler veren Greve, 1997'den itibaren Basel, Berlin, Potsdam, Köln ve Stuttgart'ta çeşitli üniversitelerde ve konservatuvarlarda müzikoloji ve etnomüzikoloji derslerine girmektedir. 2004'ten itibaren çalışmakta olduğu Rotterdam Konservatuvarı'ndaki Türk Müziği eğitim programının başkanlığını yürüten Greve'in Berlin'de yaşayan Türkler ve Koreliler ile ilgili çalışmaları da bulunmaktadır. 2003 yılında Almanya'da Türk müziğini ele aldığı kitabı "Almanya'da Hayali Türkiye'nin Müziği" yayınlandı. 2007 – 2011 yılları arasında "Kültürel Diyalog" konser serisi için Berlin Filarmoni Orkestrası'na danışmanlık yaptı.

2011 yılında Orient-Institut Istanbul'a araştırma görevlisi (Research Fellow) olarak atandı.

FUAYE KONSERİ
Saat: 16.30

R. Elçin Reşidoğlu

1990 yılında Azerbaycan'ın Sumgayıt şehrinde doğdu. 1996 yılında ilköğrenime başlayan Elçin Reşidoğlu, Sumgayıt'taki müzik okulunda tar ve hanendelik (icracı) eğitimi aldı. Buradan pekiyi dereceyle 2005 yılında mezun oldu. Sultan Hacıbeyov Sumgayıt Müzik Teknikumu Tar Bölümü'ne kabul edilen sanatçı, buradan da pekiyi dereceyle 2009 yılında mezun oldu. Çocukluğundan beri ozan-âşık geleneğine duyduğu ilgiyi aldığı eğitimle pekiştirerek sürdürüyor.

İcra Edeceği Eserler:

Şirvan Mühammesi
Ordubadi

Şirvan Güzellemesi
Köroğlu Havaları



Adem Tosunoğlu

1984 yılında Erzurum Aşkale'de doğdu. İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi kontrbas bölümünden 2005 yılında mezun oldu. Yine bu yıllarda Erdal Erzincan Müzik Kursunda bağlama dersleri aldı. 2010 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi bölümünden mezun oldu.
2004 yılında Bilgi Üniversitesi Caz bölümü öğrencilerinin kurduğu Uzunyol Dörtlüsü adlı grupta yer aldı. Bu proje kapsamında, İstanbul içinde ve dışında pek çok konserler verdi. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı 2010 Programında yer alan "Golden Routes/ Altın Yollar!" adlı projenin Evliya Çelebi'nin izinde etkinliklerinde "3 Kadın" adlı müzik topluluğuyla yurt dışında 10'a yakın konserde yer aldı. 2010–2011 yılları arasında "Bezmara" adlı Türk müziği topluluğunda Kopuz ve eski Tanbur çaldı ve bu toplulukla yurt içi ve yurt dışında birçok konserde yer aldı. 2011 yılında gerçekleştirilen İTÜ bağlama günlerinde solo performans sergiledi. Gene bu yıllarda Özlem Taner'le "11)Womex World Music Expo'da yer aldı. Bağlama dışında Klasik Kemençe ve Tanbur sazlarını da aktif olarak icra etmektedir.



USTALAR'DAN TÜRKÜLER
Saat: 20.00

Cengiz Özkan

1967 Divriği, Sivas doğumlu olan Cengiz Özkan.

İlk öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra, 1980 yılında İstanbulTeknik Üniversitesi Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuvarı Çalgı Eğitim Bölümü'ne girdi. 1991'deki mezuniyetinin ardından İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Ana Sanat Dalı Türk Halk Müziği Bölümü'nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduğu İTÜ Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuvarı'nda iki yıl, İzmit Belediye Konservatuvarı'nda iki yıl, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda üç yıl süreyle öğretmen ve icracı olarak çalıştı. Yurt içi ve yurt dışında birçok konser verdi.

Tek başına Kırmızı Buğday, Ah İstanbul, Saklarım Gözümde Güzelliğini ve Gelin adlı albümleri Kalan Müzik tarafından yayınlandı. Yine 2001 yılında Kalan Müzik'ten piyasaya sunulan bir diğer çalışması olan Yare Dokunma albümünü de ise Malatya Arguvan'lı Türk Halk Müziği ses sanatçısı ve folklorcü Muharrem Temiz ile yapmışlardır.

2007 Eylül ayında bir özel televizyon kanalında yayına başlayan Pusat adlı dizide mahkûm bir ozanı canlandırmıştır.

1989'da girdiği TRT İstanbul Radyosu'nda saz sanatçısı olarak çalışmaya devam eden Cengiz Özkan evli ve iki çocuk babasıdır.

Yorumlar

Aynı gece

  • Opeth

    23 Mart Pazartesi - 21:00
    Çeyrek asırlık başarılı kariyerlerinin doruğundaki İsveçli metal grubu Opeth, altı yıl aradan sonra …
  • Bağlama Günleri

    23 Mart Pazartesi - 00:00
    GÜRAY HAFİFTAŞ Ustalık Sınıfı Saat: 12.00 Güray Hafiftaş 1966 yılında İstanbul’da doğan Güray Hafi…