Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

St. Petersburg Andreyevskiy Çarlık Orkestrası

14 Mayıs 2015 Perşembe 20:00
Dimitriy Hohlov, şef



Rus Devlet Akademisi Andreyevskiy Çarlık Orkestrası, Vasiliy Vasilyeviç Andreyev tarafından 20 Mart 1888'de St.Petersburg'ta kurulmuştur. Orkestra tümüyle balalayka ve domra estrümanlarından oluşmaktadır.

Andrey'in ana hedefi Rusya'da unutulmuş olan eski halk çalgılarını yeniden ortaya çıkarmak ve senfonikleştirerek modernleştirmekti. Domra, balalayka ve arp ile yeni bir müzik tarzı yaratmaktı. Değişik boyutlardaki domra ve balalaykaları kullanarak değişik sesler elde etmekti.

O dönemlerde Osmanlı Padişahı'nın isteği ile, öğrenmek amacıyla, St. Petersburg'a öğrenciler gönderilmiştir.

İlk kez 1889'da Paris'te uluslararası bir festivale katılmış, Andreyev 1892'de Fransız Akademisi'ne üye olarak kabul edilmiş, aynı yıl Paris Konservatuvarı'nda balalayka bölümü açılmıştır.

1896 yılında orkestranın repertuarunda ünlü Rus bestecileri olan Çaykovskiy, Balakirev, Glinka, Borodino, Fomin yer almaya başlamıştır.

Alman orkestra şefi Arthur Nikin 1904 yılında özellikle ününü çok duyduğu balalaykayı dinlemek için St. Petersburg'a gelmiş, bu gelişinde orkestrayı da yönetmiştir. 1906 da A. K. Glazunov orkestra için özel bir beste yapmıştır.

1908-1911 yılları arasında Almanya, İngiltere, Amerika turneleri yapılmıştır. Tüm konserlerde yoğun ilgiyle karşılaştılar. 1909 yılında Londra'ya üç hafta diye gitmişler ama tam dokuz hafta kalmışlar, günde, her biri beş bin izleyici toplayan iki konser vererek turneyi tamamlamışlardı. TIMES Gazetesi Andreyev Orkestrası'ndan sitayişle bahseden yazılar ve haberler yayınlamıştı. Böylece tüm dünyada balalayka ve domra büyük bir izleyici kitlesi toplamayı başarmıştı.

2 Nisan 1913 günü Andreyev, Mariinskiy Opera'da düzenlenen bir gösteri ile 25. sanat yılını kutladı.

Birinci Dünya Savaşı'na doğru gidilirken Andreyev Orkestrası maddî sıkıntıya düşmüş, bu nedenle bazı elemanlarını yitirmeye başlamıştı. Bu sırada Çar II. Nikola maddî yardımda bulunarak orkestranın sıkıntıdan kurtulmasını sağlamıştır. Bunun ardından orkestranın adı Çarlık Orkestrası olarak değiştirilmiştir.

1918 yılı sonbaharında orkestra askerlere konser vermek için kuzeye gitmiş, bu turne sırasında ağır hastalanan Andreyev, orkestranın kente döndüğü 24 Aralık gününden iki gün sonra, 26 Aralık 1918'de yaşamını yitirmiştir.

1921 yılında Andreyev Orkestrası olan adı Devlet Orkestrası olarak değiştirilmiştir. 1936 yılında yeni orkestra yönetmeni E.P.Grikurov'u görürüz.

1961 yılında V.V.Andreyev'in 100. doğum günü kutlandı.

1988 yılında orkestra 100. yılını kutladı. Orkestra yönetmeni Dmitriy Hohlov 2007 yılında Halk Sanatçısı ödülünü almıştır. 2008 yılında orkestra, 120. kuruluş yılını kutladı. Orkestra tüm dünyada büyük bir şöhret, sayısız ödüller ve prestij kazanmıştır.

* Konser programı ileri bir tarihte açıklanacaktır.

Yorumlar

Aynı gece