Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

Rabih Abou-Khalil

1 Mart 2013 Cuma 20:00
1957 Lübnan doğumlu olan Rabih Abou-Khalil iç savaştan önce 1978 yılında Lübnan'dan Münih'e göç eder. Küçük yaşlarda ud eğitimi gören Abou-Khalil Almanya'ya yerleştikten sonra Münih Müzik Akademisi'nde klasik flüt eğitimi alır. Bu dönemde geleneksel Arap müziğini caz, rock ve klasik müzik ile harmanlamaya başlar. Rabih Abou-Khalil, Anouar Brahem ile birlikte "sentezci" bir müzik anlayışının yerleşmesinde etkili olmuş bir sanatçıdır.

Abou-Khalil Avrupa'da giderek daha fazla saygı duyulan "world jazz" müzisyenlerinden birisi haline gelmeye başlar. Abou-Khalil'in caz anlayışına en çok etki eden ustaların başında Ornette Coleman, Don Cherry, Frank Zappa, Bela Bartok, Mighty Sparrow ve Lord Kitchener gibi isimler gelir.

Rabih Abou-Khalil, "Compositions and Improvisations" (1981), "Bitter Harvest" (1984), "Between Dusk And Dawn" (1987) ve "Bukra" (1988) adlı albümlerden sonra 1988'de piyasaya çıkan "Nafas" adlı albümüyle sesini iyice duyurur. 1990'daki "Al-Jadida"yi 1992'de en meşhur albümlerinden birisi olan "Blue Camel" ve aynı yıl kaydettiği "Tarab" takip eder. Saksafoncu Sonny Fortune ve Charlie Mariano da bu albümde Rabih Abou-Khalil'e eşlik eder. "Blue Camel" ve "Tarab"ta Türk müziğinin bariz bir şekilde etkileri görülür. Bu iki albümde de ney kullanır Abou-Khalil. 1996'da bir diğer önemli albümü olan "Arabian Waltz" piyasaya çıkar.

Müzik eleştirmenlerince, "Doğu'nun mistik kokularını çağdaş caz müziğine taşıyan, taze ve naif bir müzik dilinin yaratıcısı" olarak nitelendirilen Rabih Abou-Khalil,kariyerindeki 20. albümü "Hungry People"ın yayınlanması şerefine uzun bir aradan sonra topluluğuyla CRR sahnesine konuk oluyor.

Rabih Abou-Khalil: Ud ve kompozisyonlar
Gavino Murgia: Vokal, soprano saksofon
Luciano Biondini: Akordeon
Michel Godard: Tuba
Jarrod Cagwin: Davul ve Perküsyon

Yorumlar

Aynı gece