Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

Bir Besteci Bir Yorumcu Şirin Pancaroğlu ve Hasan Uçarsu

29 Ocak 2014 Çarşamba 20:00
Şirin Pancaroğlu ve Hasan Uçarsu 1999'dan bu yana yakın bir işbirliği içerisinde arp repertuvarına Türkiye'ye özgün bir solukla biçimlenen yeni eserler kazandırdılar. İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Tekfen Kültür Sanat Eğitim Vakfı, İpek Yolu Projesi ve Arp Sanatı Derneği'nin siparişleri olarak hayat bulan bu eserler solodan konçertoya uzanan renkli bir yelpazede yerlerini alıyorlar. Besteci ve icracı arasında bu denli uzun süreli, yoğun ve üretken bir birlikte çalışma ile üretim alışkanlığı Türkiye'de pek rastlanmayan ve örnek teşkil eden özel bir durum olarak dikkat çekiyor.
Pancaroğlu-Uçarsu işbirliğinin başlangıcı 1999 yılına uzanıyor. Amerika'dan Türkiye'ye o yıl dönen Pancaroğlu arp literatürüne Türkiye'den eserler kazandırmak konusunda kararlı bir tutumla Uçarsu ile tanışmak ister. Bu tanışma bestecinin ilk arp bestesi olan mavi ay gri, sarı gece duvar başlıklı solo parçayı doğurur. Bunu yaklaşık olarak her üç yılda bir yeni bir eser takip eder: trio, konçerto, duo… arada İpek Yolu Projesinin beşli siparişi…
Hasan Uçarsu'nun müziğe yaklaşımının tüm izlerini taşıyan arp bestelerinde, onun, Türkiye'nin bugününe, yakın ve uzak tarihine, ülkenin sosyolojik olgularına, gündelik yaşamın zorluklarına İstanbul üstünden bakışını gözlemleriz. Doğup büyüdüğü ve tarihsel - kültürel ortamında kimliğini oluşturduğu çok sevdiği İstanbul'unu okurken, bu bağlamda bir yandan da geleneksel ile çağdaş arasında kurduğu ince dengeyi duyumsamak mümkün. Uçarsu'nun müziğinde arp güçlü bir karakter olarak ortaya çıkmakta. Arp bilinen en eski çalgılarından birisi olarak müziğin zaman tünelinde kendine has bir yere sahip. Besteci, çalgının bu ilkel, arkaik ses ve çalım özelliklerini müziğinde değerlendirip arpı sıklıkla birlikte anıldığı romantik ses evreninin dışında konumluyor ve zaman zaman onu bir nevi bilinmeyen bir vurmalı çalgı olarak ritmsel özellikleriyle de ele alıyor.
Marmara depreminden, Balkan mübadelelerine, İstanbul'da yaşayan sokak çocuklarından 17-18. yüzyıl İstanbul'una uzanan Uçarsu, Pancaroğlu'nun önerisi üzerine unutulmuş Osmanlı-Türk arpı çeng'i batılı akrabası ile aynı eserde kullanırken bir diğer eserinde de benzer bir şekilde batı çalgılarının arasına kanun'u dahil ediyor. Güçlü bir ritmik yapıya sahip olan bestelerin görsellikleri ve müzik dışı göndermeleri, açılımları da bir o kadar etkileyici ve dinleyiciyle müzik aracılığıyla kurulan iletişimi daha da zenginleştiriyor.
Şirin Pancaroğlu, bugünün müziğine kendine has bakış açısıyla şekillenen bu bestelerden "mavi ay sarı gece duvar", "davetsiz misafirler" ve de "ıssız çocuklar"ı, "Ceren Necipoğlu Bir Kitap Gibi" (2009), "Eski Dünya Yeni Dünya" (AK Müzik, 2010), "İstanbul'un Ses Telleri" (Kalan, 2010) başlıklı albümlerde kaydetmiş olup; henüz kaydetmediği diğer iki besteyi de Mayıs 2014'te Bilkent Modern Ensemble ile kaydedip Hasan Uçarsu'nın arp bestelerinden oluşan tek bir albüm olarak yayınlamayı planlamakta.
Uluslararası arp repertuvarında da seslendirilen bu yapıtların Türkiye'de farklı zamanlarda yapılan prestijli ilk icralardan sonra ilk kez bu retrospektif konserde birarada ve bütüncül olarak sunulması Türkiye'de yorumcu-besteci diyalogunun gelişmesini teşvik etmeyi amaçlayan önemli bir etkinlik olarak öne çıkıyor. Şirin Pancaroğlu'nun arp solistliğini üstlendiği bu konserde ona şef Işın Metin yönetiminde Türkiye'nin en seçkin toplululuklarından Bilkent Orkestrası müzisyenlerinden oluşan Bilkent Modern Ensemble, sunuculuğu ile gazeteci ve radyo program yapımcısı Hakan Çelik ve sanatçı Utku Dervent'in fotoğrafları eşlik edecek.


Şirin Pancaroğlu, arp

Bilkent Modern Ensemble, şef: Işın Metin

Hakan Çelik, sunucu

Utku Dervent, fotoğraflar

PROGRAM


Eski İstanbul'un Arka Sokaklarında (2001) - klarinet, kanun, çello, arp ve vurmalı çalgılar için
The Silk Road Project'in siparişi


ıssız çocuklar (2010) - flüt ve arp için
Arp Sanatı Derneği'nin siparişi


sürüklenenler… (2004) - flüt, viyola ve arp için
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın siparişi


Ara


mavi ay gri, sarı gece duvar (1999) - solo arp için


davetsiz misafirler (2008) - arp, çeng ve orkestra için konçerto Oda Topluluğu Düzenlemesi
Tekfen Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı'nın siparişi
(Oda Topluluğu Düzenlemesi'nin ilk yurtiçi icrası)

Yorumlar

Aynı gece