Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

Reşat Öden ‘Manush’

8 Şubat 2014 Cumartesi 22:30
giriş 20 TL
The Mekan/teras
Reşat Öden 'Manush'
Tamamlanması yaklaşık iki yıl süren Manush Projesi, engelleri olan ve aynı zamanda çok keyifli bir yolculuktur. Bu albümde anlatmak istediğimiz, bir müzik göçüdür; Kuzey Hindistan'dan gelip Anadolu'nun ezgilerini peşlerine takan, Trakya'dan Balkanlar'a ve Avrupa'ya yayılan romanların müziğidir. Yanlarına en güzel melodileri almaları, bizi, bu projeyi gerçekleştirmeye iten en önemli unsurlardan biri olmuştur. Bir diğeri ise, dillerinin ve yaşadıkları toprakların değişmesine rağmen icra ettikleri eserlerin coşku, enerji ve hüznü bir arada tutabilme özelliğidir.

Çok farklı halkların arasına karışmış, gerek kendi dillerinde gerekse içinde yaşadıkları ve kaynaştıkları halkların dillerinde icra ettikleri şarkılar, romanların bir kültür taşıyıcısı ve elçisi olduğunun en güzel kanıtıdır. Manush albümünde elimizden geldiğince göstermeye çalıştığımız da roman müziğinin bu evrenselliğidir. Manush Sanskritçe kökenli bir kelime olup insan anlamına gelmektedir, Romani dilinde insan topluluğu ve halk anlamında kullanılır. Manuşlar aynı zamanda romanların en büyük Avrupa kollarındandır.

Romanların sadece dokuz sekizden ibaret olmadığına; dayatma, asimilasyon ve izolasyon olmadan yaşadıkları alanı kendilerinin seçme haklarının var olduğuna; kendi kültürleri, dilleri ve alışkanlıklarından taviz vermeksizin mutlu oldukları yerde yaşayabilme ve yaşatabilme haklarının olduğuna gönülden inanıyoruz. Varlıkları ve renkli yaşam tarzları ile bize bu projeyi gerçekleştirme fırsatı sundukları için dünyadaki tüm romanlara teşekkürü bir borç biliyoruz.

Manush albümünü, şarkıların sahipleri olan romanlara; kentsel dönüşüm mağduru Sulukule'ye, Tarlabaşı'na, Kuştepe'ye; dillerini, kültürlerini yaşatmaya çalışan tüm halklara ithaf ediyoruz.

Romanlar doğdukları, yaşadıkları ve yaşlandıkları yerde güzeldir.

Yorumlar

Aynı gece