Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine

  • aykuth • 30 Mart 2004 15:58 • #537808
    madem burası forum, ve bilgilerimizi paylaşacağız bunu düzenli biçimde yapmak hoş olur diye düşündüm. Bas gitarla ilgili soruları, bilgileri vs. bu başlık altında toplayabiliriz.

    Bas gitarı henüz öğretecek kadar öğrenmediğimi düşündüğümden (9 senedir çalıyor olsam da)attığım mesajlar tartışılmaz doğruları içermeyebilir. aksine bilginiz varsa tartışır doğrusunu bulmaya çalışırız.

    Aklıma gelenler

    1) Forumu takip eden basçılar ve bas gitarla ilgilenenler kendilerini kısaca tanıtabilirler.

    2) Dinleme listeleri oluşturabiliriz. Kendi takip ettiğim yabancı forumlardan bulduğum isimleri de eklemeye çalışırım.

    3)Teorik bilgiler ekleyebiliriz. Ufak anekdotlar da olabilir. Örneğin

    Jeremyc:
    Walking Bass:
    Your job is to spell out the harmony in some fashion and connect one measure to the next (and create a pleasing line).

    bas Yürüyüşü yaparken:
    İşiniz armoniyi bir şekilde hecelemek ve bir ölçüyü sonrakine bağlamaktır (ve hoşa giden bir yürüyüş oluşturmaktır).

    benim bas yürüyüşüne bakış açımdan çok farklı değil belki ama bir de bu biçimde okumak hoşuma gitmişti.

    4)Pratik bilgiler ekleyebiliriz.
    Ör:
    Çok terliyorsanız sahneye parmaklarınızı ve tellerinizi silebileceğiniz bir havluyla çıkmak faydalı olabilir gibi.

    5)sahip olduğumuz alet edevatları anlatıp, neleri nerelerden alabileceğimiz konuşabiliriz.
    Ör: Geçen hafta Sansamp Bass Driver DI aldım. Yeterince bende kaldıktan sonra İngilizce olarak bir review yazıcam, buraya da yazabilirim.

    vs. v.s.
  • aykuth • 30 Mart 2004 16:02 • #537809
    Daha önceki bir ilmek: Umarım okunabilirliği iyidir

    Bas gitarı elektro amfisine bağlamak
    machine gewehr [levent ertekin]


    Ya bas gitarı elektro amfisine bağlasam çok bişey farkeder mi?Bişey farketmez diye duydum ama bilginiz varsa yardımcı olun lütfen.

    Anarchy [B.Burak Aydos]

    eğer bişey fark etmeseydi electro ve bas için ayrı ayrı değilde standart tek bi anfi yapılırdı.

    Bas gitarı elektro amfisine bağlamak
    aykuth [Aykut Hakverdi]
    düşük ses düzeyinde ve iyi bir ton beklentisi olmadan çalıyorsanız çok şey farketmez. Aklıma gelen birkaç noktayı listeleyeyim. Tabi burada anfi derken komboları (anfi+kabin) kastettiğinizi varsayıyorum.

    - elektro gitar anfileri ortalama olarak daha yüksek frekansları, esasında duyulabilir frekansların orta+tiz kısmını yükseltmek ve bu frekanslarda daha iyi performans elde etmek için tasarlanmışlardır. Bas anfileri ise baslar elektro gitardan bir oktav daha kalın bir spektrumu kapsadıkları ve rolleri gereği asıl görevleri olarak bas frekansları doldurmaları gerektiği için bas+orta frekansları vurgularlar. (orta frekanslar bazı anfilerden çok da iyi çıkmaz). Kısa ve biraz daha anlaşılır bir cümle: elektro gitar anfisinden bas anfisi sesi beklemeyin. Bas sesler biraz daha güçsüz ve bulanık çıkacaktır.

    - Bas anfilerinde (belli bir düzeyin üzerindekilerde) kabin kısmı özel tasarlanmıştır Bir elektro gitar anfisine (kabinine) basınızla zarar verme olasılığınız daha fazladır. Daha düşük frekansta hoparlör daha fazla hareket etmek isteyecek ve bunun için önlem alınmamış kabinn zarar görebilecektir.

    - teoride bas gitarı elektro anfisine bağlamanın anfi (kafa) kısmına benim bildiğim kadarıyla bir zararı yok. Ama yine de sesin fazla açılmaması taraftarıyım. Bas gitarda yüz watt çıkış ile gitardaki 100 watt çıkış, sinyal olarak çok farklı.

    önerim, bas anfisine erişim yoksa sesi fazla açmadan çalmak olur. Uzun süreli çalışılacaksa kabinin içine foam(türkçeye nasıl çevireceğimi bilemedim)la destek yapılması faydalı olabilir.
    şimdilik aklıma başka bir şey gelmiyor.


    aykuth [Aykut Hakverdi]


    Bu arada bas gitarı elektro anfisine bağlayan birisinin sampleları için (umarım yanlış anımsamıyorumdur, aynı anda üç anfiye bağlıyor basını ve bildiğim kadarıyla biri gitar anfisi)

    www.clatter.com

    Sadece bir bas gitar ve davulla (ek olarak elektronik perküsyon) neler yapabildikleri, şaşırtıcı
  • aykuth • 30 Mart 2004 16:19 • #537810
    Bas gitar bilgi
    chutluck
    Herkese selam, ben yeni üye oldum tavsiye üzerine. Bas gitar çalmaya karar verdim, fakat fiyatları ve markaları hakkında en ufak bir fikrim yok. Bas gitar çalıyorsanız ve bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Bir de, bas gitar çalmaktan çabuk sıkılacağımı söylüyorlar. Ne dersiniz?

    bitliturist

    kim diyor abi?bass gitar calmaya karar verdin ama nasil calacagin hakkinda fikrin var mi?veya hic calmaya calistin mi? tonu hosuna gidiyo mu vs vs.adamina gore degisir sikilma olayi bence hic bi fark yok soloyu bass gitarla da atarsin ama bi slap i electroyla atamazsin:)atanlar var ama is olsun penayla atiyolar:)
    yani basliycaksan ben sana washburn xb200 felan oneririm ama gitari alırken tonlarına klavyesıne baktıktan sonra bı de elınle tart bazıları sapa yatıyo o boktan seriden alma.

    bitliturist
    washburn xb100 ıkıncı el en fazla 100 kusur dolar. cok da temız olsa 150 dolar dan fazla verme sakın.
    xb-200 en fazla 170-180 dolar ver. ama daha fazla verebılırsen squire onerırım 350-400 dolar sanırım ama cok iyi kore olmasına ragmen.abuk subuk markalarda bısey alma satamazsın elınde kalır. alırken fretlerıne de bak cok erımısse alma bı de 100 dolar frat degıstırmek zorunda kalırsın.potanslarıyla da iyice oyna bozuk olabılır.sapa da dıkkat et.

    chutluck [Ayşegül Kıratlı] | E-posta [62 kez okundu]
    Ben bir kızım, "abi" değilim :) Söyliyeyim dedim, içimde kalacak yoksa :) Şimdiye kadar hiç bass gitar çalmadım ama çoğu şarkıda ilk dikkat ettiğim şey hep bass gitar oldu şimdiye kadar. Hangi konsere gitsem gözlerimi bass gitaristten alamadım hala da alamıyorum. Özel bir ilgim var yani. Müzisyen bir çok arkadaşım var, sağolsunlar yardımcı oluyorlar ama bass gitar konusunda değil maalesef. O yüzden burdan yardım isteyeyim dedim, ve teşekkür ediyorum çok vakit ayırıp öneride bulunduğun için. Söylediklerini dikkate alacağım. Tekrar çok teşekkür :)

    aykuth [Aykut Hakverdi]

    Çok acele etmeden bütçeni belirmekle işe başlaman gerektiğini söyleyebilirim. bu kısım önemli çünkü tüm öneriler ne kadar para ayırabileceğinle başlıyor ne yazık ki.
    hangi kentte olduğun da hangi gitarlar hangi fiyatla eriştiğini belirliyor.
    Bunun ardından ne tarz müzik dinlediğin ve ne tarz çalmak istediğin önemli ilk basın da olsa kendi tarzına uygun bir şey alman faydalı.
    bas çalmakla ilgili iki nokta dahaysa şu
    1) evde kendi sesini duymak için anfi de alman gerekli (başlarda idare edebilirsin belki ama gerçekten çıkkan ses çok azdır)
    2) bas çalmaktan keyi almak için en az bir davulcu bir de gitariste ihtiyaç var. En azından başladıktan bir süre sonra birlikte çalışabileceğin arkadaşların olması yararına.

    Son söyleyeceğim ise en azından başlangıç için iyi bir hoca bulmaya çalışman.

    Kısacası ne yazık ki (bence) reçeteye yazılacak bir bas yok önce daha fazla bilgi gerekir sana yardımcı olacak kişiye. Bas fiyatlarını tam takip etmiyorum ama ilk anda aklıma gelen alınabilir baslar.

    1)fender (USA almak hayal (ikinci elleri bile 1000 doların üstü, belki japon veya meksika bulursun daha ucuza bunlarında ancak ikinci eline gücün yeter sanırım, ama özellik japon fenderlerin bir kısmı amerikanları aratmaz) (ben fender sevenler kervanındayım bu yüzden ilk önerim bu)(dezavantajları 21 perde klavye ve oldukça ağır olması precision ve jazz iki ayrı yaygın modeli bende Japon precision var ve başıma gelen en iyi şey)

    2)Ibanez (yanlış hatırlamıyorsam bazı modeller oldukça ağır olsa da genellikle ince ve rahat klavyeleriyle tanınıyorlar. Aslında elektro gitarları daha ünlü ama basta da iyi işler yaptıklarını (son senelerde) söylüyorlar)
    (aynı şekilde amerikan, japon ve diğer uzakdoğu yapımı modelleri var, yapıldıkları ülke fiyatları oldukça etkiliyor)(yazılacak çok var iyisi mi kısa keseyim artık)

    3)Fender Squier (niye mi ayrı yazdım, çünkü sadece fender olan gitarlardan oldukça farklılar) türkiyede genellikle değerlerinin çok üzerine satılıyorlar. Anlayan biriyle almak şart. Bazen çok güzel, sıklıkla kötü gitar olabiliyorlar. Yİne de piyasa da çoğu gitara göre iyi sayılırlar.

    4)yamaha ikinci el çok güzel ve çok hesaplı yamahalar var ortalıkta. bir çok iyi yorum duydum haklarında. ikinci el bir yamaha benim alınacaklar listemde de var. Yine anlayan biri gerekli iyisini kötüsünü ayırmak için.

    5) washburn arkadaşımın bu marka bir gitarla kötü (ve ne yazık ki hala süren) macerasından sonra kesinlikle önyargılıyım. Ama bas gitardan anlayan biriyle alışveriş edeceksen elbette ki değerlendirilmeli.

    Çok uzadı. Sorularına yanıt vermeye çalışırım daha sonra da.

    bitliturist

    ben 7 tane bass gitar degistirdim su anda da japon ibanez sr80(dedıgın gıbı oldukca rahat ınce bı klavyesı var tonlarda kuvvetlı)bi tane de batı alman warwick e sahıbım. her ıkısını de degerlerının cok cok altına aldım warwick sıfırdı verdıgım paraysa bu gıtar ıcın neredeyse komık bı fıyat. pıyasayı takıp edınce olay bıtıyo bendıkat ettım ılkbaharda dukkanlara bı suru kalıtelı gıtar konsınye bırakılıyo.her sene boyle.ama ben senın su hangı tarzda calıyosan ona gore bı gıtar al demene takıldım bass alıyosun elektro olsa anlarım da ne farkader? pıyasada bı tane farklı bass var o da "bc rıch warlock"bence cok gereksız bı gıtar zaten.

    bitliturist
    sr800 olacaktı:)

    aykuth [Aykut Hakverdi]

    "ben 7 tane bass gitar degistirdim su anda da japon ibanez sr80(dedıgın gıbı oldukca rahat ınce bı klavyesı var tonlarda kuvvetlı)bi tane de batı alman warwick e sahıbım"
    Adına mutlu oldum :), ankarada olmaya kızmam için bir neden daha. Warwicki görmek isterim.

    ".ama ben senın su hangı tarzda calıyosan ona gore bı gıtar al demene takıldım bass alıyosun elektro olsa anlarım da ne farkader? "
    Neden: Fender P ve Fender J birbirinden çok farklı seslere, ve farklı klavyelere sahipler. Yamahanın her ikisinden de modern bir tonu var (ki manyetiği oldukça farklıdır)İbanezin klavyesi ayırtedilebilir ölçüde ince ve rahat kullanımlı (en azından teorik olarak ,ben fender de daha rahatım yine de), washburnden çıkan tonlar asla bir fenderi andırmaz(bana göre en azından). Bu yüzden yapılacak tarza gööre aynı fiyat gamındaki gitarlar arasından seçim yapılabilir. Bir gitardan Çıkacak ton başka bir gitarı andırması için ayarlanabilse de aradaki farkın ayırtedilebilir olduğunu düşünüyorum. (warwick isterdim örneğin ben fender P in yanına)
  • machine gewehr • 30 Mart 2004 22:20 • #537814
    Tam istediğim gibi bi konu açılmış.Saatlerce bas üzerine sohbet edebilirim.Ben yeni bas gitar aldım.
    Senelerdir bas tutkum vardı zaten ama en büyük etken
    METALLICA'nın mükkemmel bas gitaristi Cliff BURTON'dır.Hayatımda duyduğum en müthiş bası çalar.
    Hiçbir elektro gitar solosu onun bas solosunun yaptığı etkiyi yapmadı bende.Gördüğüm en müthiş gitaristtir,çok severim;eğer ölmeseydi METALLICA çok farklı ve çok daha büyük bir grup olurdu bence.Bi de Steve HARRIS vardır benim için.Bu iki gitaristin çok etkisi olmuştur bende.
  • aykuth • 31 Mart 2004 07:40 • #537816
    Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine / Fender Jazz Bass'ta dip gürültüsü

    Fenderlerimizde sık rastlanan dip gürültüsü/hum üzerine bir ilmek.
    Leven bu arada bize kendinden ve basından biraz daha bahsedebilirsin bence.

    kdakan [Koray Dakan]
    Merhaba. Kore malı Fender Squire JAzz Basım var. Tonlar güzel (hatta orjinal Amerikan'dan daha iyi sanıyorum, çünkü manyetikleri EMG ile değiştirdim). Fakat sürekli bir dip gürültüsü var. Ancak elimi metak aksama veya tellere dokundurduğumda kayboluyor. Bu sorunla karşılaşan başkaları var mı? Çaresi nedir?

    Fender Jazz Bass'ta dip gürültüsü
    Poyraz
    gitarın manyetiklerini değiştirirken oluyor bazen.muhtemelen bir temassızlık yada kabloları yanlış bağlama olabilir.

    Fender Jazz Bass'ta dip gürültüsü
    ilker
    fender jazz bass ta , fender stratocaster da fender telecaster da hepsi nde dip gürültüsü olması gayet normal. ama aşırı bir dip gürültüsüyse hiç bir zaman bunu sıfırlayamıycağını unutmadan azaltmaya çalışabilirsin. bir kaç yol :
    öncelikle ampli ni topraklı pirize takıcaksın.
    iyi bir jack kullanıcaksın(bu ne kadar önemsiz gibi görünsede aslında çok önemli)
    ampli de iyi bir tonlama yapıcaksın.
    aslında bi de zor bir yol var ama harbiden zor:)
    alttaki manyetikle köprü arasını oyucaksın ve manyetiklere gelen tellerden birine ek tel ekleyip bunu topraklıycaksın sonra da oyduğun yeri tekrar ağaç doldurucaksın tabii istersen :) neyse sana kolay gelsin bu arada ister emg tak ister başka bir manyetik tonu büyük oranla ağaç etkiler :) kendine iyi bak.

    Fender Jazz Bass'ta dip gürültüsü
    Nem
    Evet özellikle topraklı piriz en büyük farkı sağlar. Bi de bunlara ek olarak gitarın bilumum boşluklarını alüminyum folyoyla kaplayıp bunu da toprağa bağlamak var. Netten "guitar shielding" diye aratırsanız bişeyler bulabilirsiniz..

    Fender Jazz Bass'ta dip gürültüsü
    hüseyin
    Bu bahsettiginiz bas gitari tanimiyorum fakat pickup lari iyi taniyan ,calisma prensip ve teorilerine mesai harcamis birisi olarak size önerim ;Tellerin altina gelen pole parcalarinin
    muhtemelen pickup tablasina iyi temasinin olmadigini zannediyorum.Test icin bir aometre
    gerekir X1 kademesine alip probun bir ucunu pickup pole parcasina ,diger probu metal aksama
    degdirip 0 ohm deger okumalisiniz...bütün polleri tek tek test etmelisiniz ..Pickup tablasi metal degilse bu gürültüyü kesmeniz
    mümkün degildir...
  • aykuth • 31 Mart 2004 07:44 • #537817
    Aynı konuda başka bir ilmek:

    bass'ı bass amfisine girmessem..?
    maersk [erdem hede]

    merhabalar.
    arkadaşımın aktif manyetikli bir bass'ı var.

    bu bass'ı bir klavye amfisine girersek nolur? amfiye zarar verirmiyiz?.. çünkü şöyle bir projem var..

    behringer'in 120wlık bir klavye amfisini almayı düşünüyorum (350$ kadar). 4 kanallı bi amfi..

    buna [ elektro gitar-> crybaby -> line6 pod2 kombinasyonunu ] + [ synthesizer ] + [ mikrofon ] + [ bass ]

    aynı hoparlörden hepsini çıkarmayı düşünüyorum.. 15" lik bir hoparlörü var. ama bass'ın bir preamp olmadan direk o amfiye girmenin doğru olup olmayacağını düşünüyorum.. amfiye zarar verebilir mi? ya da ucuza bi zoom processor alsam (amfi simulatörü filan olan) bu sorun hallolur mu? cevaplarınız icin saolun..

    Nem
    7 Şubat 2003 Cuma / 21:48
    Bi zararı olacağını sanmam

    gr(een)_martian

    ben kendi bass'ımı arkadaşımın gitar anfisinde denemiştim bişi olmamıştı belki uzun vadede hasar yaratabilir ayrıca sesi çok açtığın taktirde zarar verdiğini de duymuştum..

    bass'ı bass amfisine girmessem..?
    Tafesan [Onur Atasoy] |

    bi sorun yaşatmaz eğer ev ortamında kullancaksan. Artı benim nedense aldıım en güzel bass sesi evimdeki müzik setime girilince çıkıyo...evde behringer in bass anfisi var 120 wattlık...bence çok başarısız bi ürün .güzel alette sadece fonksiyonel adamlar önemli olanın ses olduunu unutmuş milyontane giriş çıkış yapçaana..klavye anfisi umarım daha başarılıdır :)
  • aykuth • 5 Nisan 2004 15:29 • #537832
    Ahanda ilk mesaj,
    önce orjinal yazı, ki internet üzerindeki bir forumdan alındı. (yazarının kendi isteğiyle kamu malı yapması içimi rahat ettiriyor)
    Yazan: Jeremy Cohen (bilgili, yardımsever, iyi bir basçı)

    Theory lesson
    First of all you need to know chords, chords and more chords:
    I’ve made a list of as many chords as I could think of at the moment and made a few notes about each one.
    Major 1-3-5
    Minor 1-b3-5
    7 1-3-5-b7
    9 1-3-5-b7-9
    11 1-3-5-b7-9-11 don’t ever play the 3rd
    13 1-3-5-b7-9-11-13 don’t ever play the 11th
    Ma7 1-3-5-7
    Ma9 1-3-5-7-9
    Ma11 1-3-5-7-9-11 you probably won’t ever see this one.
    Ma13 1-3-5-7-9-11-13 you probably won’t ever see this one.
    m7 1-b3-5-b7
    m9 1-b3-5-b7-9
    m11 1-b3-5-b7-9-11
    m13 1-b3-5-b7-9-11-13
    6/9 1-3-5-6-9
    6 1-3-5-6
    m6 1-b3-5-6
    m(Ma7) 1-b3-5-7
    sus4 1-4-5
    7sus4 1-4-5-b7
    9sus4 1-4-5-b7-9
    7b9 1-3-5-b7-b9
    7#9 1-3-5-b7-#9
    7b13 1-3-5-b7-9-b13
    7b9b13 1-3-5-b7-b9-b13
    7b5 1-3-b5-b7
    + 1-3-#5 also known as aug. or augmented
    +7 1-3-#5-b7 augmented seventh chord
    o 1-b3-b5 diminished: looks like the sign for degrees
    o7 1-b3-b5-bb7 double flat seven is of course the same note as 6
    1-b3-b5-b7 same symbol with a diagonal line through it. This is known as a half-diminished chord. (sorry I can’t put this symbol into my post)
    m7b5 1-b3-b5-b7 same chord as half-diminished.
    add 9 1-3-5-9
    sus2 1-2-5 (I know we already had a debate about this name, but I see it often)
    5 1-5 or 1-5-8 the famous power chord. 1 and 5 only. Technically not a chord because it only has two notes.
    There may be more, there are always more.
    First of all, if you expect to play jazz, you must know all of these. You must know them instantly, if you have to stop and think, you don’t know them well enough. You should know fingerings for all these chords, at least one fingering, but two would be nice and three would be nicer. You should know fingerings that have no open strings (moveable fingerings) and fingerings that do include open strings. You should be able to play the notes in any order or any octave.
    The Simandl bass method has a nice exercise about 2/3 way through the book which takes major triads and mixes them up in various orders using the whole range of the bass. You could create similar exercises for other types of chords. And of course explore various possibilities on how to finger all this stuff.
    Of course we know that 9=2, 11=4, 13=6. Remember you never have to play the notes in order.
    It would be nice if you knew the names of all the notes in the chords, but it’s a little more important to be able to find them on your bass first. You should now what the various intervals sound like.
    Now we want to get to the other notes that you can play beside chord notes. In general, you can “fill in” the spaces between chord notes with scale notes. You can also “fill in” the spaces between chord notes with chromatic notes.
    All this works in rock as well as jazz. In jazz walking lines you want to connect one chord to another. You can use a chord note, a scale note, or one or more chromatic notes to do this.
    That’s the next lesson. I’ll give various examples then.
    Now we get to scales. If you are playing blues scales, you are not playing jazz. Use these for making up rock riffs or soloing over the blues, please.
    There are many types of scales and modes. Jamey Aebersold’s teaching materials feature a “this scale goes with this chord” method. This is a method for soloists. Many older jazz players hate this approach and insist that your style must start with chords. I’m in the middle somewhere.
    As we start filling in the spaces between the chord notes with scale notes, the normal major notes 2,4, and 6 don’t always work. For instance on a diminished or half-diminished chord they won’t work at all. On a half-diminished chord the appropriate scale is usually a locrian scale, 1-b2-b3-4-b5-b6-b7.
    Dave’s description of a whole tone scale for a 7b5 or a +7 chord was right on, but other note choices will work as well. The diminished scale is a very hip scale, Michael Brecker plays it all the time (and he got it from John Coltrane). I can’t say that I really use it in bass lines, but it’s a great soloing scale.
    Now normally I get paid to teach this stuff in lessons, you just got it all for free. How about leaving your bass at my house to rewire as well?
    Next lesson, I’ll talk more extensively about modes, scales, and connecting notes. But learn your chords first!

    --------------------
    http://home.jps.net/~jeremy/basspage.html

    kişisel sayfasını yukarıda görüyorsunuz. Ben de bu ilk mesajı bildiğimce çevirmeye sonraki mesajda başlayacağım.
  • aykuth • 5 Nisan 2004 16:04 • #537833
    Bİr solukta yapabildiğim kadarı aşağıda

    Teori Dersi:
    Her şeyden önce akorları, akorları ve daha fazla akoru bilmeniz gerekli.
    Şu anda düşünebildiğim tüm akorların bir listesini yaptım ve her biri hakkında ufak notlar ekledim. [benim notlarım parantez içinde olacak Ç.N]

    Majör 1-3-5 [temel triad/üçlü bunu bilmeden gideceğiniz bir yer yok zaten]

    Minör 1-b3-5 [ikinci temel üçlü]


    7 1-3-5-b7 [bunu değişik isimlerle göreceksiniz, yedili, dominant yedili gibi, bu majör aralık üzerine kurulu olan ve dominant 7'liyi içeren akor örnek: A7: La Yedili A C# E G La Dodiyez Mi Sol]


    9 1-3-5-b7-9 [cazla az da olsa uğraşanların kaçınamayacağı akorlardan biri]


    11 1-3-5-b7-9-11 hiçbir zaman 3ü çalmayın

    13 1-3-5-b7-9-11-13 hiçbir zaman 11i çalmayın

    Ma7 1-3-5-7 [Maj7 işte akorların gösteriminin çetrefilleştiği yer, buradaki majör (büyük aralık) 1-7 sesler arasını belirtir, akorun asıl minör/majörlüğünü belirleyen 1-3 sesler arasıyla ilgisi yoktur]

    Ma9 1-3-5-7-9 [yukarıdaki gibi 1-7 arası büyük aralık]

    Ma11 1-3-5-7-9-11 bunu belki de hiçbir zaman görmeyeceksiniz. [neden mi 3-11 arası kötü tınlayan bir aralıktır ve bu yüzden iki ses pek sık bir arada çalınmaz, bir örnek verelim, iki gitarla smells like teen spirit çalınıyor bir gitar akorları sus4 vururken diğeri normal majörleri vuruyor. Sonuç: Pek iyi değil, artı akorların kullanım amacından da bir güzelk sapıyorsunuz.]


    Ma13 1-3-5-7-9-11-13 bunu belki de hiçbir zaman görmeyeceksiniz


    m7 1-b3-5-b7 [söylemiştim çetrefilleşeceğini burada küçük m harfi "m" 1-3 sesler arasının minör olduğunu belirtiyor. 1-7 arası ise beklediğimiz gibi dominant 7li b7)


    m9 1-b3-5-b7-9 [9ludaki 1-3 yerine 1-b3 geliyor]


    m11 1-b3-5-b7-9-11 [dikkat ederseniz bunda b3 çalınmaması diye bir gereklilik yok]

    m13 1-b3-5-b7-9-11-13 [dikkat ederseniz bunda b3 çalınmaması diye bir gereklilik yok]


    6/9 1-3-5-6-9 [ahanda caz dışında pek rastlamayacağınız bir akor. Yürüyüşünüzü keyifli hale getirir üzerindekli seslerle yine de, çalan gitaristi az bulursunuz (hepimizin bildiği gibi gitaristlerin asıl görevi minör pentatonik üzerinde gezinmektir, armoni falan da neymiş :P ) ]


    6 1-3-5-6 [bu akoru iyi incelerseniz ilgili minörün seslerini de içinde barındırdığını görebilirsiniz]


    m6 1-b3-5-6 [minör altılı 1-b3]


    m(Ma7) 1-b3-5-7 [minörle majör yan yana ama artık anlıyorsunuz ne demek istendiğini, umarım]


    sus4 1-4-5 [smellsin ritm gitarını bilmeyen var mı?]


    7sus4 1-4-5-b7 [bundan sonrakiler üzerine geyik beni de biraz aşar, elimde gitar da yok]

    9sus4 1-4-5-b7-9
    7b9 1-3-5-b7-b9
    7#9 1-3-5-b7-#9
    7b13 1-3-5-b7-9-b13
    7b9b13 1-3-5-b7-b9-b13
    7b5 1-3-b5-b7

    + 1-3-#5 aynı zamanda aug. ve artık olarak da bilinir

    +7 1-3-#5-b7 artık yedili akor [bundan sonra kafanız iyice karışmış olmalı]

    o 1-b3-b5 eksilmiş: derece işareti gibi görünür
    o7 1-b3-b5-bb7 çift bemol 7'li elbette 6lıyla aynı notadır. [akordaki tüm nota aralıklarının eksiltilmiş olduğuna dikkat edin b3 b5 hatta b7 kesmeyince bb7, neden eksilmiş dediklerini fazla düşünmezsiniz böylece]

    1-b3-b5-b7 yukarıdaki işaret gibi ama ortasından bir slash geçer. Yarı eksilmiş akor olarak adlandırılır (üzgünüm bu sembolü mesajıma ekleyemiyorum)


    m7b5 1-b3-b5-b7 yarı eksilmişle aynı akor [bu akorun türk halk müziğini çok sesli hale getirken bir hile olarak kullanışlı olduğunu düşünüyorum]
    .
    add 9 1-3-5-9

    sus2 1-2-5 (bu konuda yeni bir tartışma olduğunu biliyorum ama bu isimle gördüm ??? çeviriyi salladım burda)


    5 1-5 or 1-5-8 ünlü power chord . sadece birinci ve 5 ses. Aslında teknik olarak akor sayılmaz çünklü sadece iki notası vardır. [klasik armonide bunların bizim rockda yaptığımız gibi sürekli paralel hareket ettirilmesi pek yaygın sayılmazdı (hatta yasak gibiydi)]


    Daha fazlası olabilir, her zaman daha fazlası vardır. herşeyden önce caz çalmayı bekliyorsanız bunların hepsini bilmelisiniz. Bunları hiç düşünmeden bilmelisiniz, durup düşünmeniz gerekiyorsa onları yeterince iyi bilmiyorsunuz demektir. Tüm bu akorların parmaklamalarını bilmelisiniz, en azından bir parmaklama fakat iki daha iyi olacaktır [parmaklamalar hakkındaki geyiklere açığım, aykut]. Hiçbir açık tel içermeyen parmaklamaları (hareket edebilen parmaklamaları) bilmelizisiniz ve açık tel içeren parmaklamaları bilmelisiniz. Notaları herhangi bir sırada ve herhangi bir oktavda çalabilmelisiniz.

    Simandl bas metodu kitabın 2/3ü boyunca majör üçlüleri alıp bunları farklı sıralarda basın tüm erimini kullanarak karıştıran güzel bir alıştırma bulunduruyordu. Siz de diğer akor çeşitleri için benzer alıştırmalar üretmelisiniz. Ve tabi tüm bu şeyleri parmaklamak için farklı olanakları araştırmalısınız. Tabi ki şunları biliyoruz. 9=2, 11=4, 13=6. Unutmayın notaları asla sıra içinde çalmak zorunda değilsiniz.

    burada bırakayım daha sonra devam etmek üzere.

    It would be nice if you knew the names of all the notes in the chords, but it’s a little more important to be able to find them on your bass first. You should now what the various intervals sound like.
    Now we want to get to the other notes that you can play beside chord notes. In general, you can “fill in” the spaces between chord notes with scale notes. You can also “fill in” the spaces between chord notes with chromatic notes.
    All this works in rock as well as jazz. In jazz walking lines you want to connect one chord to another. You can use a chord note, a scale note, or one or more chromatic notes to do this.
    That’s the next lesson. I’ll give various examples then.
    Now we get to scales. If you are playing blues scales, you are not playing jazz. Use these for making up rock riffs or soloing over the blues, please.
    There are many types of scales and modes. Jamey Aebersold’s teaching materials feature a “this scale goes with this chord” method. This is a method for soloists. Many older jazz players hate this approach and insist that your style must start with chords. I’m in the middle somewhere.
    As we start filling in the spaces between the chord notes with scale notes, the normal major notes 2,4, and 6 don’t always work. For instance on a diminished or half-diminished chord they won’t work at all. On a half-diminished chord the appropriate scale is usually a locrian scale, 1-b2-b3-4-b5-b6-b7.
    Dave’s description of a whole tone scale for a 7b5 or a +7 chord was right on, but other note choices will work as well. The diminished scale is a very hip scale, Michael Brecker plays it all the time (and he got it from John Coltrane). I can’t say that I really use it in bass lines, but it’s a great soloing scale.
    Now normally I get paid to teach this stuff in lessons, you just got it all for free. How about leaving your bass at my house to rewire as well?
    Next lesson, I’ll talk more extensively about modes, scales, and connecting notes. But learn your chords first!
  • aykuth • 5 Nisan 2004 16:27 • #537834
    Durun kendimi tanıtayım.

    Her şeyden önce bası kendi kendine öğrenmeye çalışan (bence) biraz daha şanssız basçıular grubuna dahil olduğumu belirterek başlayayım.

    Müzik serüvenine kiminize komik gelebilecek dönemimin en popüler iki grubuyla başlaıdğımı en baştan söyleyeyim böylece az sonra oto sansüre uğramazlar. Orta 1 sularında guns'n roses ve metallica girdi hayatıma (sene 1993 olsa gerek). Aslında bir birlerini çok örtmeyen iki grup olsalarda metallica yeni başlayanın yeni yetmenin en sertleri de dinlerimine karşılık gelirken, guns rock dinleyen, yapan tarafımın yakın duracağı yörüngelerden birine oturuyordu. Çoğu insan gibi ben de yeni yetmeydim (aslında hala öyleyim sanırım) ve bu müzikler bunca popüler ve onca güzelken beni çokca etkilediler.

    Orta 1'de bir resmimiz vardır hala beraber çalıştığım davulcumuzla ben hayali bir davulu o hayali bir gitarı çalarken. Dönüp geldiğimiz yer komik elbet.

    Orta ikinin sonunda evden koparabildiğim parayla ikinci el bir klasik gitar alarak sonradan yarıda bırakacağım gitarcılık serüvenime atıldım. Okulumuzdaki klasik gitar dersleriyle hala çokca vaktimi keyifle verdiğim klasik gitar illetine tutuldum. Bir taraftan bir grupta çalabilecek kadar gitar çalmayı öğrenmeye çalışıyordum. Ne yazık ki sadece 5 saat özel ders alabildim. (hala kokusunu hatırlayabildiğim bir evde, gözlerim doldu şimdi aynaya gidip beyazlarımı saymalıyım hemen :P)

    Herneyse arayı kısaca geçip lise 1'de gitarist fazlası kontenjanından bas gitara geçtiğimi söyleyeyim. Sonrası konserler ve bas öğrenmekle geçen 9 sene. 95'te kurduğumuz o grup hala devam etmekte (vokalistimiz kaçtı yalnız geçenlerde). Bİrkaç kere daha söylediğim gibi hala bas gitar ve klasik gitar öğrenmekle uğraşıyorum. Şu an itibarıyle üç grupta çalıyorum. kısa bar tecrübelerim oldu ama daha çok konserlerde ortaya çıktık. Yine de bundan sonraki senelerde ankarada sahne almak için elimden geleni yapacağımı söyleyebilirim.

    Bir Japon Fender Precision, İki no name bas gitar müsvettem. Potansiyel bir no name perdesizim var.
    (müsvetteler para etmeyecek ve çalınmayacak durumda) Bir de klasik gitarım.

    Elektronik ekipmanım hepsinde ciddi sorunlar bulunan iki 15 watt, bir kafası tümüyle bozuk 100 watt anfi. Dod-fx-17 wah volume pedal, sansamp bass driver DI.

    Şu an için içinde bulunduğum gruplardan biri (9 senelik http://id50.garaj.org adresinde bilgiler bulabilirsiniz) thrashten alternatife, diğeri oldies, folk, blues tarzında müzik yapmaya çalışıyor. İki konser için bir proje grubum var alternatif-rock'n roll vesaire yapacak. Bir de sadece eşilk edeceğim türkçe rock coverlayacak bar grubum var (zaman içinde dağılacak olanların ardından gerçekte iki grubum kalacağını düşünüyorum)

    bilgim gevezeleğim yanında oldukça küçük kalsa da paylaşmaktan, yanılmaktan ve düzeltilmekten çekinmem. Ki bunu daha önce de söyleyedim.
  • donizzetti • 6 Nisan 2004 10:01 • #537839
    Merhaba,
    35'inden sonra "aman tanrım, hayat gelip geçiyor ve benim hiçbir hobim yok" düşüncesiyle bas gitara başladım. Her ne kadar ilk gitarı almamın üzerinden 1 yıl geçmiş olsa da, ciddi anlamda sadece son 2-3 aydır ders almaktayım. Acaba becerebilir miyim, babında en ucuzundan bir Cort Action4 ile başlamıştım. Ders almaya başlayınca, biraz da motivasyonumu arttırmak için, yurtdışından bir Musicman Sterling getirttim, nefis bir alet.
    Ne dinlediğime gelince, ne bulursam dinlemeye çalışıyorum. Tabi bunda birlikte çalıştığımız öğretmenimin de katkısı büyük. Fakat kanımca bas gitar işte böyle çalınır dedirtecek ustalar (bazıları); Jaco Pastorius, Marcus Miller, Victor Wooten, Nathan East. Bir de bu aralar çeşitli kontra bas yorumları dinlemeye çalışıyorum.
    Umarım yazışmalar devam eder.
    Hoşçakalın.