Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine

  • aykuth • 6 Nisan 2004 10:50 • #537840
    Hoşgeldin,
    Evet yavaş yavaş toparlanmaya başlayacağız sanırım. Gerçi gitarını kıskandığım için seninle pek anlaşamayabiliriz :P. İngilizce fena değilse siteye eklediğim linklere bakmanı öneririm.
  • donizzetti • 6 Nisan 2004 16:38 • #537841
    Haklısın kıskanılmayacak gitar değil ama söz olur da karşılaşırsak bir tur ödünç veririm :) Linkler biraz araya kaynamış gibi, bulmak zor oluyor, ama sanırım bu forumun formatından kaynaklanan bir sorun.
  • aykuth • 6 Nisan 2004 17:23 • #537842
    forumda değil verdiğim linkler.
    üyelerden ismimi aratıp (aykuth) bulduğun kişisel detaylarımdan eklediğim linklere bakarsan ulaşırsın. görüşmek üzere.
  • chutluck • 6 Nisan 2004 22:57 • #537844
    Güzel bir şey düşünmüşsün aykuth fakat "bas ile ilgilenenler" = "bas terimlerini ya da gitar terimlerini bilenler" değil bence. Ben bilmiyorum. En azından bunlardan başlamak isterim. Yazdıkların bana başka bir dil gibi geldi desem yeridir. Nasıl bir çözüm önerebilirsin? Bir adres? Ya da kendi bilgin? Ya da...?
  • aykuth • 7 Nisan 2004 09:12 • #537845
    yarım saattir yazdıklarımı bir tuş darbesiyle kaybettim. :(

    Sorulan her soruyu (istediği kadar basit, sana aptalca görünüyor olsun) bildiğim, bulabildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışacağım. Sadece sorman yeterli.
  • aykuth • 8 Nisan 2004 09:35 • #537848
    [Ve kaldığımız yerden devam edelim]

    Akorlardaki tüm notaların isimlerini bilmeniz hoş olur, fakat onları önce basınız üzerinde bulabilmeniz biraz daha önemlidir. Farklı aralıkların nasıl sesler verdiğini bilmelisiniz.

    Şimdi akor notalarının dışında çalabileceğimiz diğer notalara geçelim. Genel olarak akor notaları arasındaki boşlukları scale/gam notaları ile "doldurabilirsiniz". akor notaları arasındaki boşlukları kromatik notalarla da doldurabilirsiniz. Tüm bunlar caz da olduğu kadar rock müzikte de çalışır [hatta pop/funk vesair de daha çok]. Caz yürüyen baslarında bir akoru diğerine bağlamayı amaçlarsınız. Bunu yapmak için bir akor notası, gam notası veya bir veya daha fazla kromatik nota kullanabilirsiniz. .
    Bu bir sonraki ders olacak. Orada farklı örnekler de vereceğim.
    Şimdi gamlara geldik. Blues gamları çalıyorsanız caz çalmıyorsunuz. Bunları rock riffleri oluşturmakta veya blues üzerine solo atmakta kullanın lütfen.
    Gamlar ve modların bir çok türü vardır. Jamey Aebersold'un eğitim materyalleri şu gam şu akorla gider yöntemi ihtiva ederler. Bu solistler için uygun bir yöntemdir. Bİrçok yaşlı caz müzisyeni bu yaklaşımdan nefret eder ve üslubunuzun akorlarla başlaması gerektiğinde ısrar eder. Ben arada bir yerlerdeyim.


    Akor notaları ,şe gam notaları arasındaki boşlukları doldurmaya başlarken normal majör notalar 2,4, ve 6 her zaman çalışmazlar. örneğin bir eksiltilmiş veya yarı eksiltilmiş akor üzerinde hiçbir şekilde çalışmazlar. Yarı eksilmiş akor üzerinde uygun gam genellikle bir locrian gamıdır, 1-b2-b3-4-b5-b6-b7.


    Dave'in [bu yazyı aldığiım yerden biri] bir 7b5 veya +7 akoru için tam ton gamı anlatımı doğru idi, fakat başka nota seçimleri de çalışabilecektir. Eksiltilmiş gam (diminished) çok hip[ karşılıoını bulamadım şimdi]bir gamdır. Michael Brecker hep bunu çalar (ve bunu John Coltrane'den almıştır). Bu gamı gerçekten bas partilerinde kullandığımı söyleyemem ama çok iyi bir solo gamıdır.

    şimdi normalde bunları derslerde öğretttiğimde bana para ödeniyor [ben de çeviri için para alıyorum bazen :P], bunları tamamen bedava olarak alıyorsunuz. Peki gitarınızı benim evimde yeniden kablolanmak için bırakmak nasıl olurdu? [esprileri çevirmek ölümcül ben de beceremiyorum zaten]
    Sonraki derste, modlar, gamlar ve bağlantı notaları üzerine daha kapsamlı olarak konuşacağım. Fakat önce akorlarınızı öğrenin!


    [yazım hataları için üzgünüm, ileride eski mesajları düzeltme hakkı verilirse düzeltmeye çalışırım,. Kabul etmem gerekir ki biraz orta düzey bir ders yukarıdaki, daha temel bilgileri bildiğimce ve dilim döndüğünce anlatmaya aşağıda devam etmeye çalışacağım].
  • aykuth • 8 Nisan 2004 10:03 • #537849
    Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine Terimler I

    Madem soru hemen gelmedi en baştan başlayalım hemen kaynak vereyim bas/basçı için www.studyo24net in müzik sözlüğünden faydalandım

    Bas: : en kalın erkek sesi.

    Bas: kontrbasın (double bass/ upright bass) diğer adı, bas gitar için de kullanılır


    Bas: Gönderen: Murat 07.02.2004 04:10:55

    Mesajı: Grup müziğinin temel taşı, davuldan sonra ritm ve tempoyu götüren, davuldan bağımsız olarak melodik altyapıya katkı sağlayabilen, dört, beş ve altı telli versiyonları piyasada bulunabilen bir gitar çeşidi. "Falanca gruba eleman aranıyor" ilanlarının değişmez öznesi, ülkemizde ne işi yaradığı tam olarak idrak edilemeyen, bahtsız bir enstrüman

    Benim tanımlarım
    Bas: müziğin duvarları sarsan kısmı
    Bas: Ancak ritmi kaçırdığında veya ton dışı çaldığında fark edilen grup elemanı
    Bas: Solo attığında ninniden daha etkili olabilen nadide enstrüman
  • aykuth • 8 Nisan 2004 11:13 • #537850
    Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine Terimler II

    Bas gitar

    Yazacak çok şey var. Kendisi benim ana enstrümanım (pek iyi çalamasamda).

    http://www.rodgoelz.com/electricbasshistory.htm ana kaynak aşağıdaki bilgiler için

    4 Telli olarak ortaya çıkmış, şimdi 12 tellisine kadar gördüğüm bir enstruman bas gitar. En önemli çıkış amacı sanırım taşınması ve sesinin yükseltilmesi çok güç olan dik basa (kontrbas pek sevmediğim bir terim) alternatif olmak olabilir.


    1930'lar civarında ilk örnekleri ortaya çıktıysa da, ticari olarak başarılı olmuş ve müzisyenler tarafından kabul görmüş ilk örnekleri leo fender tarafından ortaya çıkarılmış.

    Kullanan önemli isimlerden ilki Monk Montgomery. Çalım tarzı gümüzünkinden oldukça farklıymış ama. Baş parmağıyla ve sürekli aşağı yönlü vuruşlarla çalmış ve dik basta çaldığı tarza benzer çalmış.

    adını hemen belirtmemiz gerekenlerden biri de james jamerson 1961'den sonra çalmaya başladığı bas gitarla sanırım şimdiki basçıların tamamının önünü açmış.
    Bu kadar tarih yeter bas gitar üzerine bir şeyler daha söyleyip bitireyim.


    Bas gitar yukarıda belirttiğim gibi 4 ila 12 telli olabilir. Fakat genellikle 4-5-6 telli olarak görürüz. Bunların geleneksel akortlanma şekli.

    4: E-A-D-G (Mi-la-Re-sol) (aşağıdaki bir mesajda bu notalama sistemini anlatayım)
    5: E A D G C veya B E A D G (ikincisi daha yaygındır, birincisi daha çok bas gitarıyla akor çalan veya solo çalanları tercih ettiği bir tel seçimi)

    6: B E A D G C (Si Mi la re sol do)

    A (La) telinin 5 perdesinden itibaren (re notası/d teli de boşken bu sesi verir) normal akortlu bir gitarın ulaşamayacağı kadar bas seslere çıkar. Böylece dik basın doldurduğu sesleri, onun kadar ağır ve hantal olmadan doldurmayı başarır. Fakat yine de bu sesleri güzel biçimde çıkarabilmek için elektro gitardan daha uzun bir sapa ve daha ağır gövdeye sahip olması gerekmiştir. Tellerinin kalınlığı hakkında yorum yapmama sanırım gerek yok.

    Manyetikleri normal gitar manyetikleriyle aynı sisteme göre fakat bas frekanslara yanıtları daha iyi olacak şekilde tasarlanır. Tabi tel sayısına göre kutupları veya genişlikleri değişebilir.

    Bas gitardan duyulabilir bir ses almak için genellikle manyetiklerinden çıkan sesi anfi aracılığyla yükseltmeniz gerekir. İyi bir bas tonu için bas gitar için özellikle ayarlanmış bir anfi ve kabin önerilir.

    Bas gitarlar bir de manyetik ve üzerindeki kontroller yoluyla ikiye ayrılır. Aktif ve pasif olarak.

    Pasif: Manyetiklerden çıkan sinyal bas üzerinde güçlendirilmez. Ses sadece dirençler (potlar) ve kapasitörler (her ikisi de elektronik elemanlardır) aracılığıyla şekillendirilir. Bas aleminin bir kısmı (ben şimdilik bunlara dahilim) pasif gitarları tercih eder.


    Aktif: Burası biraz çetrefil. İki tür aktiflikten bahsedebiliriz. Aktif manyetikler (ki azdır böyle gitar, ayrıntılarına girmeyeceğim) veya gitarın üzerine eklenmiş bir elektronik devre aracılığyla manyetiklerden gelen sinyali şekillendirebilen gitarlar. Üzerlerinde daha fazla pot (hani şu çevirdiğimiz meretler varya sesi, tonu değiştirmek için) bulunur. Bu enstrümanlar bir veya iki adet 9 voltluk pile ihtiyaç duyarlar. Seslerinin daha esnek (değişik tonlar elde edilmesi daha kolay) olduğu söylenir. Ayrıca gitarınızın üzerinde bas tiz ve orta frekansları ayarlayabilmeniz de bir başka artıdır( belki de değildir kim bilir :p). Pilleri arada bir değiştirmeniz iyi olur.

    Şimdi gitarımızın aksamını biraz sayalım. Foto olsa daha kolay olabilirdi tabi)

    Gövde: Gitar tonunu belirleyen ana öğelerden biri. Hani şu gitarımızın boyalı, şekilli kısmı. Baslarda bildiğim en yaygın kasa şekilleri jazz, precision, f bass şekilleri ama rickenbacker, alembic, gibson vs. (sayılamayacak kadar çok) kendine özgü şekilleri olan baslar yapıyor. İbanez ise bir dolu farklı şekillerde bas yapar. Bunları internetten aratarak fotolarını bulabilirsiniz.

    Sap: klavyenin de üzerinde bulunduğu, yine yapıldığı ağaç tonu etkileyen, birçok gitarda klavye için üzerine farklı ve daha sert bir ağaç (gül ağacı ve abanoz en yaygılarıdır) eklenen kısmı. Perdeler üzerindedir. (tabi varlarsa) Gİtarın ölçeğine göre uzunluğu ve perdeler arası uzaklık değişebilir. Yİne üreticisine göre genişliği ve yarıçapı da değişir. Kimi insanlar benim gibi fenderin görece kalın ve geniş saplarından hoşlanırken. Bİr çok rockçı ibanezinkiler gibi ince ve "hızlı" klavyeleri tercih eder. Çeşitlerin çok olduğu ve basçının kişisel zevkine göre seçmesi gereken bir kısım.


    headstock: türkçeye nasıl çevireceğimi bilemedim. Akort kulakları burada bulunur. Bununla ilgili söylenebilecek önemli bir nokta, fenderler gibi düz (arkaya doğru bir açı verilmemiş) olanlarında telleri takarken telinizin akort mekanizmasından ayrıldığı yerin mümkün olduğunca dibe yakın olması gerektiği. Böylece anlaşılmaz gürültülerden uzak durabilirsiniz.


    manyetikler: mıknatıslar, bobinler (sarımlar), biraz metal ve (genellikle) plastik kutu. Üzerinde titreşen metal tellerin hareketini (titreşimini) elektrik sinyali haline getirirler. bunun teorisini bir gün anlatabilirim ama bugün o gün değil. Tellere yakınlığını ve yüksekliğini ayarlayabilirsiniz. ki bunlar gitarınızdan çıkan sesleri etkiler.


    pickguard: gitarınızın yüzeyini pena darbelerine karşı korur, biraz dekoratif bir yanı da var tabi. Her gitarda olmak zorunda değil. (washburnün, yamahanın bir çok modelinde yok örneğin), fenderlerinse olmazsa olmazı.


    bridge: köprü: tellerin diğer ucunun tutunduğu yer. Farklı tipleri var ama anlatmaya gücüm/vaktim yetmeyecek. Gitarınızın entonasyon (perdelere bastığınızda doğru frekansların çıkmasını sağlayan ayar) ayarlarının buradan yapılacağını, tel yüksekliği için de bir ayar bulunduğunu ekleyeyim. Metaldendir.

    ton kontrolleri: (Pasif) bir potansiyometre (değiştirilebilir direç) ve bir kapasitörden oluşur. Ayarına göre tiz/bas/orta frekansta sesleri süzme/süzmeme ayarı yapabilirsiniz.
    (aktif) devresini açıp incelemedim. Ama yukarıdakinden önemli bir farkı bu sesleri yükseltedebilirsiniz bazı aktif ton kontrollerinde.
    Gövde üzerinde çevrilebilir düğmeler şeklindedirler.

    şimdilik bu kadar. Bir çok eksik var yukarıdaki bilgilerde. Hatam varsa düzeltmeniz hoşuma gider.
    Umarım faydalı oluyordur.
  • chutluck • 10 Nisan 2004 13:51 • #537859
    Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine Terimler II

    Yazdıkların son derece faydalı oluyor. Temelden başladığın için teşekkür ederim. Henüz ne soracağımı bile bilmiyorum çünkü! Yazdıklarının çıktısını alıp tekrar tekrar okuyacağım. Ve sorularım olacak.
    Bu arada bir dükkanda ikinci el bir bas bulmuş arkadaşlarım. Fiyatı 100dolar. Markayı hatırlamıyorlar, yarın öğreneceğim. O markanın ilk üretimiymiş.Ne dersin?
  • aykuth • 11 Nisan 2004 14:41 • #537863
    Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine Terimler II

    Gitarın Markasını bir öğrensen iyi olur, bir de ikinvi el gitarlar hakkında söylenenlere inanmak zor. Hocanı bir kahve ısmarlarım diye kandırıp oraya götürmek en doğrusu. Bir de 100 dolar giriş seiyesinde bir gitar için bile çok ucuz. İyice her yerni denemek gerekli. Ancak ondan sonra düşünülebilir.