-
("En iyi rock grubu hankısı? Neden?" threadinin içinden devam)
BassCat'in threadine ayıp olmasın diye yeni konu açmayı uygun gördüm efenim. Neden açmayalım rock tartışması? Açtım gitti...
Fikrimce Beatles rock değildir. Ntv'de konunun tarihiyle ilgili belgesel izlemediğim de doğrudur, fakat Beatles'ın çaldığı şeylerin tınısı, adamların duruşları, söylemleri bu tespite yorum yapmak amacıyla izlendiğinde görülebilir ki günümüz pop gruplarının ilkidir Beatles. Melodi konusunda usta olmaları, vokal ve çok sesliliği aşmış olmaları bu gerçeği değiştirmez. Yaratıcılık konusunda da söylenebilecek herhangi birşey tabii ki yok. Sözüm Beatles'ı rock olarak değerlendirmekte. Çok iyi bir pop grubudur Beatles.
Bon Jovi ve U2'nun Helter Skelter yorumları konusuna şöyle bir antitez üretebilirim: Dream Theater Flight Of The Bumblebee çaldığında parça rock olmuyorsa, veya Apocaliptica, Metallica yorumladıgında parçalar klasik olmuyorsa, bu coverlar da Beatles'ın rock olduğunu ispatlamaz.
Ne ispatlar bi şeyin rock olduğunu sorusunun cevabı da tabii ki "cozur gitar" diil. O anca distortionun levelini ispatlar...
Herkese selamlar...
-
Böyle düşünmen çok acı. Beatles'ın hangi söyleminden bahsettiğini bilemiyorum.
Bunun için öncelikle John Lennon'a bakmak gerekir.
Imagine there's no heaven,
It's easy if you try,
No hell below us,
Above us only sky,
Imagine all the people
living for today...
<a href="http://www.merseyworld.com/imagine/lyrics/imagine.htm" target="_blank">Imagine-Lennon</a>
Ayrıca "Twist and Shout" bence yeterince rock &roll.
Sorun sadece müziğinin kolay hazmedilmesi mi?
Come Together söyleminin nesi pop.
He wear no shoeshine he got
Toe jam football, he's got
Funny finger he shoot, coca-cola he says
I know you know me
One thing I can tell you is you got to be free
Come together, right now, over me.....
<a href="http://www.songlyrics.co.nz/lyrics/b/beatles/cometogether.htm" target="_blank">Come Together</a>
Müzik zaten sadece müziktir. Ve bence tüm rock gruplarını etkilemiştir. Çünkü kendilerince alternatif bir dünya sunmuşlardır.
Pop gibi herşeyi tüketen bir topluma hizmet eden birşeyin içine Beatles'ı sığdıramazsın. İnsanlar hala dinliyor ve çalıyor. Demek ki daha tükenmemiş koçum. Baksana hala tartışıyoruz. ;))
-
"Tüm rock gruplarını etkilemiştir."
Nick Cave'i etkilememiş, bkz: http://www.garaj.org/makale-nickcave-4.htm .. Bu da bana yeter zaten..
Sonuçta Beatles gerçekten de bir popüler kültür efsanesidir sadece wogoncuumun dediği gibi..
-
Tüm Rock Gruplarını etkilemiştir, gerçekten haddimi aşana bir laftı, kabul ediyorum. "Popüler kültür" diye birşeyin varlığına inanmıyorum. Daha çok "tüketim kültürü" diye birşey var. Dediğim gibi Beatles bunun parçası değil. Daha fazla da bu polemik üzerinde durmak istemiyorum. Çünkü sonu yok.
Sanırım, bir kompoloya kurban gidiyorum. İmdaaaaaaaaaaat..... :))
-
Yaw söylem ve duruştan yanlış şey anlıyosun. Kusura bakma, ben daha fazla detay vermeliydim. Bunlarla kastettiklerim şarkı sözleri değildi, ve belki kızacaksın ama şarkı sözleri de "rock" tespiti yapmak için doğru bir gösterge değil bence.
"Duruş" ve "söylem" laflarımı "davranış" la derinleştirirsem biraz daha açıklayıcı olmuşumdur sanırım. Yani bence eğer pop diye bişey varsa ve Elvis ne kadar popsa(*) Beatles ta o kadar poptur. Sadece Elvis, Michael Jackson'un atası, Beatles da Modern Talking'in :))
Abarttım biraz tabi ama nerdeyse böyle düşünüyorum. Rock'a o dönemden bir ata aramak gerekirse: Animals, Shadows falan sayılabilir.
Bi de anlayamadığım neden konuyu kapatmaya çalışıyorsun güzel güzel konuşuyoruz. Tabi eğer zaman kısıtlarınla ilgiliyse, o ayrı kusura bakma vaktini aldığım için...
(*)YER
Bir yerde o varsa,
Onda da bir yer vardır.
Yer nerede ya da ne kadarsa;
O yoksa, yok kadardır.
Ama bir de o varsa,
Yer hem hep kadar, hem her kadardır.
ÖA
-
Yazık ki Rock and Roll'un Kral* 'ına pop demen senlen aynı düşünmediğimizi gösterir.
Yazık ki burada ne Beatles'ı, ne Elvis'i savunacak insan var. İnsan bazen düşünüyor, elin gavurları için niçin bu kadar tartışıyoruz diye. Zamanında Çanakkale'ye dökmedik mi onları. Dünya'nın en iyi rock Ersan ve Dadaşlardır o kadar.....
Aman tertip can tertip....
Kral:Tek Kral vardı, O da Elvis.
Ama Kral Öldü.
<marquee>**Artık Yeni Kral <b>GRIDLOCK</b>**</marquee>
HAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Pop, adi ustunde populerdir. anliktir. o an populer muzik pop muziktir. 60 ortalarinda Beatles cok populerdi. Tartismaya acik ama basit Rock'n Roll ile basladi. 70'lere yaklastikca muziklerinde bayagi bir degisme oldu.
Beatles, rock kulturunu etkilemistir. ozellikle son donemlerde yaptigi psychedelic muzik ile. bakiniz Strawberry Fields ya da Lucy in the Sky With Diamonds.
Fakat Beatles'in muzik dunyasina en buyuk yeniligi grup muzigidir. o zamanlarda cogunlukla bireysel muzisyenler vardi. Ozellikle amerikada. Beatles grup muzisyenlerin ilklerindendir. Rock muzigine bakildiginda bir genelde bir grup muzigi oldugundan etkilenmemis diyemeyiz.
Nick Cave etkilenmemis dendi, dogrudur. Kendisi bireysel calisir. bir tek arkasinda Bad Seeds grubu vardir. Ama Nick Cave'in Beatles'dan etkilenmemis olmasi Rock muziginin Beatles'dan etkilenmedigi sonucunu cikartir mi?
Ayrica Rock muzik sadece melodi acisindan mi rock olur yoksa liriksel bir takim ozellikleri de var midir? John Lennon Rock'a yakisir bir sair degil midir?
-
İşte aradığım kan......
Be force with Young Archer!
Go Ahead Aslanım.....
Gençlik başka şey miirim? :))
-
Sevgili archer ve gridlock teker teker cevaplayayım:
Rock'n Roll'un kralına pop demem konusu pop'un Archer ile tam anlamıyla hemfikir olduğumuz tanımıyla örtüşmekte. O anda popüler olan pop'tur. Pop jazz diye de bişey vardır mesela. Daha önceden bahsi geçen Bon Jovi de Pop Rock tır, fikrimce... O zaman popüler olan Rock'n Roll olduğu için Elvis bu tarzı yakalayıp ilerletmiştir. Bi de eklemeden geçemeyeceğim bişey daha var. Devrin pazarlamacıları bu adamı Rock'n Roll'un kralı ilan etmesi, 350 milyon aptal amerikalının da bunu kabul etmesi benim de edeceğim anlamına gelmez. Rock'n Roll'un kralı Erol Büyükburç'tur...:)
Aslında Archerın dediklerine kısmen katılıyorum fakat argümantasyonunun sonunu doğru bağlayıp çıkarılması gereken sonuca ulaşamamış gibi geldi. Öncelikle Nick Cave anladığım kadarıyla bir "ters örnek"ti. Yani tüm rock gruplarının beatles'tan etkilenmesi hipotezini çürütmek için ortaya atılacak tek bir doğru örnek olma görevini başarıyla yerine getirmiştir. Bunun dışında ispatlamya çalıştığı birşey yoktu. Zaten Gridlock ta bunu kabul etmiş. Genel görüşe göre, lirik özelliklerinin de rock konusunda belirleyici olduğu doğrudur. Fakat açıkçası benim bakış açımdan pek değil. Yani müzikle ilgili yaklaşımımda, lirik, kompozanların en sonunda geliyor. Vokalin tınısından bahsetmiyorum yanlış anlaşılmasın. Şairlikten bahediyorum. (Sanırım işte bu yüzden, Doors'u da hiç bi zaman abartıldığı kadar çok sevemedim. Bas'ın bu kadar ihmal edildiği bir çok seslilikte lirizm müziği kurtarmaya yetmiyor.)
-
Cevap böyle verilir.
Saygıyla ve çok doğru. Rock cozur gitar değildir. Ozaman klasik gitarı alıp rock yapta bizde bir ilke imza atmış müzisyen görelim. Bu yoğurdu sulandırıp süt diye diretmeye benzemezmi.
Saygılar