Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

gitar çalmak ve yaş sınırı

• abuzerkadayıf • 27 Ağustos 2004 09:39 • #437874
    merhaba arkadaşlar bu graja yeni üye oldum. aramızda gitar konusunda sanırım çok fazla bilgiye sahip arkadaşlar var. benim bir derdim var. yaşım 21 fakat hayatımda hiç gitar çalmadım. buna rağmen inanılmaz bir elektro gitar hayranlığım var. yaşıma göre ben hemen başlasam kendimi idare edecek kadar yani duyduğum parçayı çalabilmek için ne karlık bi zaman gerekir. (tahmini olarak) melodik bir şeyler çalmayı hayal ediyorum. yani iron maiden ve scorpions tarzı işte... bu tarz için klasik yerine hemen elekro gitardan başlasam bir yan etkisi olur mu? biraz saçma bi yazı oldu ama beni anladığınıza eminim... bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa ve bana yardımcı olurlarsa sevinirim... birde yaş ile gitar arasında bi ilişki var mı? bilgi ve fikirlerinizi bekliyorum.
  • divinemusic • 27 Ağustos 2004 09:46 • #437876
    Hoşgeldin GRJ a arkadaşım. Öncelikle akustik gitardan başlamalısın, sonra elektro gitarı eline alırsın. Akustik gitar için ise iyi bir hocaya ihtiyacın var. İstanbul'da olsan sana yardım ederdim ama Ankara da imişsin. Yaş ile gitarın hiçbir alakası yok fakat biraz daha ufak yaştan başlasan parmak alışkanlığın daha da ilerlerdi perdeler arası geçişlerde. Akustik gitar dersi aldıktan 3-4 ay sonra tahminimce eğer kulağın varsa parçaları çıkarabilirsin. Ama ne kadar istekli olduğuna bağlı, ben seni çok istekli gördüm. Bir sorun olursa çekinmeden sor, burası diğer sitelere benzemez burası GRJ...
  • Alassai • 27 Ağustos 2004 09:52 • #437878
    Divine'ın yazdıklarını sakın ciddiye alma. Hangisini seviyorsan ondan başla. Ben bu laflar yüzünden 20 li yaşlarımı klasik gitarın pingildek sesiyle heba ettim ve hiç sevmedigim için de ne çalıştım ne de ilerleyebildim. Ve nihayet 32 yaşımda elektro gitarımı aldım. Meğer ben ömrümü harcamışım. Elektroyu sevdiğim için daha çok çalıştım ve de şu anda akustiki de aynı şekilde çalabiliyorum.

Sana illaki de elektroyla başla demiyorum. Neyi seviyorsan onunla başla. Yaş hiç sorun değil önemli olan kendi zevk alman. Duyduğuma göre Mark Knopfler 26 yaşında başlamış.
  • divinemusic • 27 Ağustos 2004 10:09 • #437881
    Sen 20 yaşında klasik gitarı öğrenmeye çalıyorken ben elektro gitar çalıyordum. Gitar hakkında hiçbir bilgisi olmayan insana tutup en baştan elektroyu vermek ne kadar sakıncalı ve saçma bir davranış. Sen kendi normlarını anlatıyorsun, kendi hatalarını söylüyorsun ona göre de bu arkadaşımızın nasıl davranması gerektiğini söylüyorsun. Bari benim düşüncem bu şekilde, ben böyle yaptım de, ne kadar saygısız bir cümle kullanmışsın;

Divine'ın yazdıklarını sakın ciddiye alma

sözlerine dikkat et, kendini bil, haddini bil, saygılı davran. Yaşın beni ilgilendirmez...
  • rainbow efreet • 27 Ağustos 2004 12:48 • #437885
    1)bence ilk başta altyapıyı geliştir. sol elin perdelere iyice alışmadan(solak isen sağ elin :) şarkı bile çalmaya heves etme. pena tekniğin de iyice otursun, gamları çalış.
    gitar olarak başlangıç için klasik gitar en iyi seçimdir; onun üzerinde bu dediklerimi oturttuktan sonra elektro gitara geç. kendi adıma bunların oturmamasının acısını çok çektim, gitar dersi verdiğim 1-2 arkadaşta da önce hep bunun üzerinde durmuşumdur; lütfen en az ilk 2-3 ay bunları oturtmadan hayran olduğun soloları atmaya kasma!! ;)

2)yaş, yetenek gibi soruları olanlara dediğim ve gitar çalma konusunda doğru olan yegane kavram şudur: Azmin elinden hiçbirşey kurtulmaz. gününün en az yarım saatini buna ayırırsan(ki bu tam mesai çalışanlar için min. sınır ona göre) istediğin yere varmaman için bir sebep yok. ne kadar sıkı ve düzenli çalışırsan o kadar ilerlersin, ne kadar değişik teknik üzerine gidersen o kadar iyi olur. deep purple dinliyorsan mesela sadece onların şarkılarını değil de ne bileyim iron maiden ın, helloween in şarkılarını da çalabilmeyi hedef seç; hatta megadeth takıl biraz, vs.
  • gizem_cobain • 27 Ağustos 2004 14:22 • #437896
    kardeş bak sana tavsiyem hemen başla ve 2 sene içinde düzenli ve programlı çalışırsan ilgin ve arzun devam ederse scorpions falan çalabilirsin metallica vb.oke merak ettiğin bi konu olursa beklerim hade eeyvalla
  • Nem • 27 Ağustos 2004 16:33 • #437901
    Elektro gitar çalmayı düşünüyorsan elektro gitar çal. Başka gitarlarla uğraşmak zaman kaybı olur.
  • Silvermage • 27 Ağustos 2004 16:56 • #437904
    Şimdi arkadaşlar durun hele....

Gitara başlamak istiyorsan klasikle başla tarzı yanlış düşüncelere kapılmayın öncelikle....çünkü tüm çalgıların olduğu gibi çalgı alt türlerinin (akustik, klasik vs...) de kendilerine ait tarzları bulunmakta. O yüzden çalgını seç, öğrenci gitarı tabir edilen ucuz kaliteli bir gitar al. Mesela Cort bu konuda iyi diyebilirim... alırken dene... en azından bir arkadaşından rica et, senin eline anatomik olarak uygun olan bir gitar seçin. Sonra da iyi bir eğitmen bul kendine, hem teori hem pratik kısmını anlatabilsin sana.

Yaş konusuna gelince Mark Knopfler (Dire Straits) 30 undan sonra gitara başlayan bir edebiyat öğretmeni. Sanırım bu yeterli olmuştur :)) . Ama tabii ki kemik gelişimi önemli anatomik olarak teoride 20-24 yaş arası kemik gelişimin tamamlanacaktır. Tarzın ve tekniğin ile alakalı olacak kısım ise kemik yapındır. (Parmak uzunluğu kısalığı, eklemlerin durumu) body building yapıyorsan bir süre uzak duracaksın yaptığın işten (koldaki kısa kasların gelişimi daha başlangıç aşamasındaki gitaristleri biraz zorluyor). Zaten hocan da bunları söyler sana.....

Umalım ki bu bir heves olmasın.... :)
  • bluestar • 27 Ağustos 2004 17:44 • #437913
    yok kardeşim hiç alakası yok ben bu yaz başladım yani 19 yaşında metallicanın nothing else matters ını çalabiliyorum önemli olan azimli ve istekli olmak benden söylemesi
  • PhoenixRising • 27 Ağustos 2004 18:30 • #437915
    bu ne kustahliktir. nothing else mattersin solosunu calabiliyorum ben bitirdim bu isi gibi dusun sen daha yiycen bir firin ekmek var.
    mark knopfler zaten gitar calmayi ogrendikten sonra muzik egitimi almis ilginc bir insandir. elektro gitari penayla degil tirnaklariyla calar. genel ogretilenlerin cogunu uygulamaz kendine ozgu bir teknigi vardir. onnicin onu baz almayalim bence.
    calmak istedigin sey elektro gitarsa direk elektro gitardan basla. sonucta perdelere filan isinma olayini elektro gitarda da yaparsin hem daha rahat yaparsin.