-
Sizce birgün dev müzik şirketleri Mp3 ve internetle baş edemeyeceklerini anlayıp topu atarmı?
Atarsa ne olur?Piyasadan ve kar amacından kurtulan müziğin kalitesi artarmı?Ya da müzisyenler para kazanmak için iyice magazinin ve medyanın kucağına mı düşer?
Bence üzerinde kafa yorulması gereken bir konu?
-
Türkiyede Bu işi yapan gruplar ya da müzisyenler eğer etilerde sahne almıyorlarsa zaten para kazanmak amacıyla yapmıyor.
burada eğer tartışılacaksa yapımcı firmaların ve endistrinin kazancı sözkonusu; Mp3 leri ve korsan Olayının Bir Cd fiyatı 12-25-30 milyon oldukça da çözüleceği mümkün görülmüyor.
Bu işin sonunda nereye varacağını bende çok merak ediyorum doğrusu.
-
Bence de müzik para kazanmak amacıyla yapılmamalı.Ama müzik yapan insanlar da bi şekilde yaşamlarını kazanmak zorunda.Bunu konserlerle sağlayabilirler ama bu sektörden paranın çekilmesi büyük bir değişiklik yaratacaktır herhalde.
Mesela insanlar müzik guruplarını reklamlardan veya kliplerden değilde konserlerden tanıyacaklardır.(Çükü kimse bu tarz işlere para yatırmayacak).O zaman küçük guruplar daha rahat çalışabilecekler ve bence seçme özgürlüğü de artacaktır...
Bu iyi senaryoydu.Kötü de olabilir...
-
a_lost_soul'a katılıyorum.
Bu konudaki fikirlerimi daha nce de açıklamıştım zaten...
-
iyi muzik yapan gruplar para kazanmalıdırlar bence ve kotu olanlar da para kazanamadıkları ıcın elenmelıdır,elendıgınde bırakıyorsa zaten para ıcın yapıyordur ve ıyı olmustur,ama eger para kazanamadıgı halde devam edıyorsa o zaman ıdealısttır,ama nıce idealist insanlar parasız kalınca cıvımıstır,yanı sonuc ıyı muzık yapalım dınleyelım,hakkını verıp orjınal albumunu alalım sevdıgımız grupların derım ben
-
Volcom doğru söyledi... Ve bu imkanı bilinçli dinleyiciler olarak vermemiz gerekir...
Mp3 sanatçı emeğini basite indirgeyen ve alışkanlık olmuş bir araç oldu sadece...
-
mp3 tek bı amacla kullanmak lazım o da su; ulasamadıgınız albumler vardır mesala,ya da sırf merak edersın bı sarkısını ındırırsın,sonra begenırsen muhakkak albumunu almak gerek derım ben,mp3 belescılık degıl bı guzellık bı arac olmalı bence,bı empeuc dıye okumamak lazım bunu,mepeuc demek lazım ya da empitirii:PP
-
Tamamen doğru...
-
abi ben mp3 kullanan biri olarak bunu kötülemem hatta faydalı bulurum gerçi eskiden bir albümü zor alıp ona gözüm gibi bakıp içindeki bütün yazıları ezberleyip,şarkıları walkmanin pili bitmesin diye sarmyıp dinlemek zorunda kalıp ve en başta kulağıma iyi gelmeyen şarkıları fark etmek ve en sonunda o albümü arşive kaldırmayı özlüyorum!
Ama daha çok guruba daha kolay ulaşılıyor ve ucuza hatta beleşe ulaşmak benim ve çoğu kişinin işine geliyor!
ama mp3 müzik sektörünü bitirir çünkü gurpların para kazanacakları yerler olan plak şirketleri iş yapmayacak zamanla ve en sonunda da batacaklar!guruplar ise kendilerini finanse edemeyecek ve sadece müzik yaparak para kaznamayacaklar ve böylece bir dar boğaza girilecek!
İnternet üzerinden satış da çözüm olmayacak çünkü biri verip parayı alacak ve arkadaşına çekecek albümü veya yollayacak guruplar gene az para kazanacaklar ve albüm devri kapanacak özellikle de o muhteşem albüm kapakları artık yok olacaklar bazıları sanat eseri değerinde olan o harika kapaklar artık olmayacak!
bu çok karamsar bir tablo ama ben böyle olacağını düşünüyorum bunun olumlu yanları da var olumsuz da mesela guruplar ticari kaygısı olan şirketlerin elinde oyuncak olmayacaklar ve özgür olacaklar ama bu özgürlükle beraber sadece müzik yaparak yaşayamaz hale gelecekler ki bu da verimi düşürecek kendini tam anlamıyla müziğe vermemek yani!
-
MP3
Bir de şöyle düşünün:
Gruplar artık plak şirketlerinin isteklerine değil, kendi isteklerine göre müzik yapmaya başlayacaklar. Bu da müziğin kalitesini artıracak.
Ayrıca aradan böyle şirketlerin de kalkmasıyla grupların tanıtımı sadece grupların kendi üzerlerine binecek. Bu yüzden belki de sadece menajerler kalacak bu şirketler yerine. Ancak her grup kendi kitlesinin nerelerde toplandığını bildiğinden belki de daha etkili tanıtımlar yapabilecek. Örneğin web üzerinden tanıtım gibi. Böylece şu anda amatör grupların yapmaya başlamış olduğu gibi grup elemanlarının web üzerinde yayılıp kendilerine dinleyici toplamaları ya da banner şeklinde verilen reklamlardan gruplarının reklamlarını yapmaları gibi değişik yöntemler çıkacak. Belki farkındasınız belki de değilsiniz ama internet şu anda emekleme çağında ve ileride internet reklamları, TV reklamlarından çok daha değerli olacak çünkü daha büyük bir kitleye hitab edecek ve interaktif olması dolayısıyla daha etkili olabilecek. Bu iş sadece banner'larla ya da tanıtım siteleriyle bitmiyor. TV'ye göre "internet"in yapabilecekleri, yatalak biriyle bir jimnastikçinin yapabilecekleri arasındaki fark kadar çok. Çünkü internette etkileşim ve anında isteklerinize tepki alabilme olanağı var. Ancak bunun kalitesinin artması için de Türkiye'deki ve dünyadaki internet hızlarının artması ve web programcılarının daha rahat çalışabilecekleri altyapıların sağlamlaştırılması; hatta en iyisi internet hızının artmasıyla, daha rahat çalışabilecek masaüstü uygulamalarının internet ortamında çalıştırılabilecek seviyeye gelmesi gerekiyor.
Aslında internette tanıtım olayı TV'dekinden çok daha güzel ve etkili şekilde yapılabilir. Ancak şu anda yeterli bi potansiyel yok internet için. Yani plak şirketlerinin kozları halâ kısmen yerinde. Çok büyük şirketlerse zaten internetin nimetlerinden faydalanmaya başladılar. Ancak Türkiye'de durum bundan çoooooooooooookkkk daha gerilerde :)
Umarım plak şirketlerimizin Avrupa'daki gibi büyümeden batmalarının ve müzik piyasası için internetin grupların hakimiyetinde olmasının Türkiye'de doğacak bir akımın başlamasını tetikleyeceğinin farkında olabilir ve geleceğin gruplarının burdan çıkmasını sağlayacak bu yöntemi iyiyce anlayıp destekleyebiliriz toplum olarak...
Çünkü Türkiye teknolojiyi gerçekten "iyi" kullanan bir ülke. Teknolojinin kimi zaman geç, kimi zaman pahalı gelmesinin de ülkemiz için aslında çok önemli faydaları var. Dünya teknolojiye ayak uydurmaya çalışırken biz onların hatalarını, eksik, yanlış ve kusurlarını görüp kendimizi teknolojiyi tanıyıp kullanmada bir adım önce başlatabiliyoruz.
Neyse, demek istediğim, sonuç olarak;
Müziğin gelişimi ve tanıtımı için teknolojinin çok büyük önemi var. MP3 de her ne kadar ilk bakışta insanlara zararlı ya da direk haklara taciz gibi gelse de aslında dünyada müzik sektörü için gelmiş en büyük nimet. Biz bunun şu anda çok küçük, zararlı ve basit kısmını görüyoruz ama MP3, dijital müzik sektöründe daha minicik bir adım. Türkiye'nin ve Türk gruplarının bu teknolojiyi çok daha güzel, mantıklı ve eskisinden daha fazla kâr elde edebileceği bir şekilde kullanabileceğinden hiç şüphem yok. Çünkü insanımız bunu başarabileceğini zaten bundan önce birçok yerde gösterdi...