-
MP3
Ktulu Bu Konuda Çok Haklı . Şimdi Mesela Gruplara Destek Veren Siteler Var Bunlar Demoları Siteye Eklerken Mp3 Olarak Olması Gerekiyor . Wma da Olur Ama Herkes Açamaz Malesef ... Mp3 bir yandan yararlı bir yandan zararlı ;)
-
MP3
Bir de şöyle düşünün:
Gruplar artık plak şirketlerinin isteklerine değil, kendi isteklerine göre müzik yapmaya başlayacaklar. Bu da müziğin kalitesini artıracak.
Ayrıca aradan böyle şirketlerin de kalkmasıyla grupların tanıtımı sadece grupların kendi üzerlerine binecek. Bu yüzden belki de sadece menajerler kalacak bu şirketler yerine. Ancak her grup kendi kitlesinin nerelerde toplandığını bildiğinden belki de daha etkili tanıtımlar yapabilecek. Örneğin web üzerinden tanıtım gibi. Böylece şu anda amatör grupların yapmaya başlamış olduğu gibi grup elemanlarının web üzerinde yayılıp kendilerine dinleyici toplamaları ya da banner şeklinde verilen reklamlardan gruplarının reklamlarını yapmaları gibi değişik yöntemler çıkacak. Belki farkındasınız belki de değilsiniz ama internet şu anda emekleme çağında ve ileride internet reklamları, TV reklamlarından çok daha değerli olacak çünkü daha büyük bir kitleye hitab edecek ve interaktif olması dolayısıyla daha etkili olabilecek. Bu iş sadece banner'larla ya da tanıtım siteleriyle bitmiyor. TV'ye göre "internet"in yapabilecekleri, yatalak biriyle bir jimnastikçinin yapabilecekleri arasındaki fark kadar çok. Çünkü internette etkileşim ve anında isteklerinize tepki alabilme olanağı var. Ancak bunun kalitesinin artması için de Türkiye'deki ve dünyadaki internet hızlarının artması ve web programcılarının daha rahat çalışabilecekleri altyapıların sağlamlaştırılması; hatta en iyisi internet hızının artmasıyla, daha rahat çalışabilecek masaüstü uygulamalarının internet ortamında çalıştırılabilecek seviyeye gelmesi gerekiyor.
Aslında internette tanıtım olayı TV'dekinden çok daha güzel ve etkili şekilde yapılabilir. Ancak şu anda yeterli bi potansiyel yok internet için. Yani plak şirketlerinin kozları halâ kısmen yerinde. Çok büyük şirketlerse zaten internetin nimetlerinden faydalanmaya başladılar. Ancak Türkiye'de durum bundan çoooooooooooookkkk daha gerilerde :)
Umarım plak şirketlerimizin Avrupa'daki gibi büyümeden batmalarının ve müzik piyasası için internetin grupların hakimiyetinde olmasının Türkiye'de doğacak bir akımın başlamasını tetikleyeceğinin farkında olabilir ve geleceğin gruplarının burdan çıkmasını sağlayacak bu yöntemi iyiyce anlayıp destekleyebiliriz toplum olarak...
Çünkü Türkiye teknolojiyi gerçekten "iyi" kullanan bir ülke. Teknolojinin kimi zaman geç, kimi zaman pahalı gelmesinin de ülkemiz için aslında çok önemli faydaları var. Dünya teknolojiye ayak uydurmaya çalışırken biz onların hatalarını, eksik, yanlış ve kusurlarını görüp kendimizi teknolojiyi tanıyıp kullanmada bir adım önce başlatabiliyoruz.
Neyse, demek istediğim, sonuç olarak;
Müziğin gelişimi ve tanıtımı için teknolojinin çok büyük önemi var. MP3 de her ne kadar ilk bakışta insanlara zararlı ya da direk haklara taciz gibi gelse de aslında dünyada müzik sektörü için gelmiş en büyük nimet. Biz bunun şu anda çok küçük, zararlı ve basit kısmını görüyoruz ama MP3, dijital müzik sektöründe daha minicik bir adım. Türkiye'nin ve Türk gruplarının bu teknolojiyi çok daha güzel, mantıklı ve eskisinden daha fazla kâr elde edebileceği bir şekilde kullanabileceğinden hiç şüphem yok. Çünkü insanımız bunu başarabileceğini zaten bundan önce birçok yerde gösterdi...
hey maşallah! her zamanki gibi bize bişe bırakmamış... tek sözüm:
+1
-
MP3
Aslında demek istediğim şeylerden biri de mp3'ün henüz çok basit bir teknoloi olması. Mesela şu anda mp3'ler sadece stereo veya joint stereo teknolojilerini destekliyor. 5 kanal destekleyenler de mevcut fakat ileride, hatta şu anda bile varolan 4.1, 5.1, 6.1 hatta 7.1 teknolojilerini destekleyen bir dijital müzik formatı yaygınlaşmadı. Ama bilinen bir şey var ki günümüzdeki audio cd'lerin bu teknolojilerin standardına uymayacağı :)
Yani zaten müzik dünyası bir standart değişimine gitmek zorunda teknolojinin gelişmesiyle. Bu da ancak bilgisayar sektörünün gelişim hızına, tenolojinin pahalılığına ve yaygınlaşmasına bağlı.
Zaten günümüzde "müzik seti" kavramı neredeyse tamamen silinmiş durumda. İleride müzik dinlenebilen heryerde çevresel ses sistemleri hakim olacak. Arabalarımızda, evimizde, cafelerde şu anda sinemalarda kullanılan çevresel ses sistemlerinin ucuzlamasıyla heryerde yeni standartlara uymak isteyeceğiz ve zamanı gelince istesek de istemesek de "uymak zorunda kalacağız". Düşünün, mp3 dinlerken ancak seslerin sağdan sola veya soldan sağa gidiş gelişini farkedebiliyoruz. FAakt dediğim yöntemlerle, bir baterinin, altolarını veya davullarını dolaşarak atak yapan bir davulcunun her bir davul/alto için ayrı bir kanaldan ses duyduğumuzu ve bu sesin etrafımızda dolaştığını düşünün. Böylece besteler de daha başka bir "boyut" kazanacak :) artık 2 boytlu değil 3 boyutlu sesler dinleyeceğiz :)
İleride 4.1 ve ilerisi teknolojilerinin ve müzik formatlarının (EAX, A3D, THX gibi) geliştirilmesiyle çevresel ses sistemlerinin de yaygınlaşmasıyla formatlar yetmemeye başlayacak. Hatta bu formatların yaygınlaşması için geç bile kalındığı kanaatindeyim. Şimdilik varolan stereo kayıtları çevresel ses sistemlerindeki gibi simüle eden (yani taklit eden) teknolojiler mevcut ama bunların yeterliliği de tabi ayrı bi tartışma konusu.
Dediğim gibi mp3 bu iş için sadece ufak bir başlangıç. Gelecekte de çıkacak her formatın kopyalanması mümkün olacak.
Bu yüzden korsan olayı mutlaka olacak. Çünkü bilgisayar mantığına göre okunabilen herşey kopyalanabilir de..
-
MP3
Mp3 Aslında Çok Ciddiyi Bir Dosya Değil Sadece MBYT Hırsızlığında İşe Yarıyor Ama Ben Mp4 Yapıyorum Aynı MBYT ile Ve Yanında Görüntüde Ekliyorum Ben Daha Korsancıyım Yani :):)
-
ama mp3 müzik sektörünü bitirir çünkü gurpların para kazanacakları yerler olan plak şirketleri iş yapmayacak zamanla ve en sonunda da batacaklar!
Gruplar albümlerden kazandıklarının çok daha fazlasını konserlerden kazanıyorlar hatırlatırım.
Katılmıyorum sana heimdall :)
MP3
Vay be ne kadar güzel yazmışım :)
Ya bir de yaptıkları albume ısrarla kopyalamayı önleyici islemlerin yapılmasını(yakma vs) istemeyen guruplar var.
Soad'ın "Steal this album" ü ya da Zardan Adamın "Korsan"ı(ki parayla satılması yasaktı bu albümün) bi mesaj vermeye çalışan örneklerdir sadece.Kaliteli müzik dinlemek için zenginleri daha zengin yapmanıza gerek yok demektedir...Bence plak şirketlerine müzisyenler de tepki duyuyor.
Hem para olmazsa reklam olmaz diyosunuz.İyi müzisyenin reklama ihtiyacı yoktur kardeşim.O zaten müzisyendir iş adamı değil.Ben dinlediğim coğu müzisyene tv de veya radyoda raslayamıyorum.Bu onları dinlememe engel mi?İnsanlar Para kazanmak istiyorsa sahneye çıksın ama gidip de reklam filmi çekmesin,ya da içecek firmalarının reklam yapmasına alet olasın.
Bence mp3 güzel bişey.İstediğin şarkıyı dinliyosun.Bi kasette iyi şarkı var kötü şarkı var,seçme özgürlüğüyse alın size seçme özgürlüğü .Ben de arıyorum arada eski günleri.Bi albümü alıp 20 defa dinlemeyi ama artık herşey biraz daha farklı...
-
Bence mp3'ün tek bir dezavantajı varsa o da insanlara çok fazla gruptan çok fazla parça dinlemeyi ve dinlemeyi daha "kolay" hale getirmeyi sağlamasıdır. Yani eskiden bi kaset alırdık, Koray'ın da dediği gibi 20 defa dinlerdik, hatta daha fazla kere; bu o grubun elemanlarının enstrüman hakimiyetlerini, yeteneklerini daha iyi anlamamızı sağlardı. Çünkü eskiden daha az grup dinlerdik. Ama daha dikkatli dinlerdik. Yeni bi parça dinlemek o zaman belki de haftada 1 olacak birşeydi. En azından yeni bir klip izlemekten kastediyorum. Ama günü geliyor internetten 1 günde 1 GB mp3 ya da video indiriyorum. Bu da 1 günde muazzam bi müzikal doygunluk sağlıyor ama bu sefer (mesela) Dream Theater ile Liquid Tension Experiment'ın bassçılarının yeteneklerini karşılaştıracak, hatta rifflerini ezberleyecek kadar dinleyemiyorum. Kısacası artık müzik daha "kolay" dinleniyor olduğundan daha dikkatsizce dinliyoruz.
Ama isteyen tabii ki bunu da aşabilir. Mesela biraz da download'ı bırakıp dinlemem lazım diye düşünüyorum :)))))) Ama insanlar hep yeni şeyler söyleyince insan hemen denemek istiyo :) Napalım teknoloji bu dur dediğin yerde durmuyo :)