Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Müzik egitimi şart mı degilmi?

• kutay__ • 3 Temmuz 2005 16:11 • #476101
    eğitim alınmalıdır. bu kişisel çabayla da olabilir bir okulla vs. de olabilir ama eğitim alınması gereken birşeydir. o gitar calmayı bilmiyor ya da allah vergisi soyluyor dediğiniz cogu müzisyen bile hala bu işi daha iyi yapabilmek adına eğitimlerine devam ediyorlar. müzik sanatın sürekli çalışma ve öğrenim gerektiren ciddi bir disiplinidir. haldur huldur grup kurma işine gelince.. acıkcası oyle gruplarla gidip müzik yapmayı deneyin bakalım diyorum. acaba ne kadar zevk alacaksınız? ritm kacıran bir davulcu, akortsuz bir gitarist. sürekli kök nota basan bir bascı. alın size eğitimsiz bir grup. bakalım ne kadar müzik yapabileceksiniz? tabi ki duygular cok onemli ama müzigi iyi bilmeyen bir adamın duydugunu hissettigini aktarması zor iş. bob dylan cok mu biliyor derseniz adam tüm amerikan folk müzigini incelemis derim, sezen aksu yıllarca izmirde musiki cemiyetine gitmiş, dersler almıs, nilüfer hala şan dersi alıyor daha iyi söylemek için. o yüzden kafaları bulandırmanın ya da eğitim gereksiz gibi safsatalarla insanları yanlıs yonlendirmenin özellikle bu sitede yerinin olmadığına inanıyorum.
  • pesimist • 3 Temmuz 2005 16:25 • #476102
    yalnız burda senin bir şeyi yanlış anladığını zannediyorum...
    eğitim gereksiz denilmiyor...
    sadece müzik yapmak için eğitim şart değil deniliyor...

arasında farklar var ki bence müzik yapabilmek için eğitim şart değil..

saygılarımla
    pesimist
  • likablegirl • 3 Temmuz 2005 16:42 • #476110
    +1
  • kutay__ • 3 Temmuz 2005 16:47 • #476112
    burda benim rahatsız olduğum eğitimin şart olup olmamasından ziyade sanki pek gerekmeyen birseymis gibi bir tavır alındıgı. ama yine de hic olmadı temel bir müzik eğitiminin şart olduğunu düşünüyorum.
  • pesimist • 3 Temmuz 2005 16:52 • #476114
    elbette müziği profesyonel anlamda yapmak istiyorsa bir gurup kesinlikle eğitim şart...

ama müzik sadece profesyonel anlamda yapılmıyor...
    kurulan her gurup ilerde metallica olmak için çıkmıyor yola...
    o yüzden müzik yapmak için eğitim şart değil...

saygılarımla
    pesimist
  • kutay__ • 3 Temmuz 2005 17:13 • #476115
    sorun profesyonel olup olmamak değil. sorun insanın müziğe verdiği değerle, yaptığı işe duyduğu saygıyla ilgili. benim tanıdığım müziği çok iyi bilen ama bunu kendi hobisi icin yapan insanlar var. profesyonel değiller yani bu işi meslek olarak icra etmiyorlar ama en az profesyonel bir müzisyen kadar işin teorisinden haberdarlar. ben müzikle hobi olarak ilgileniyorum. cok iyi bir eğitimimde yok. ama yapabildigim kadar,okuyabildiğim,çalabildiğim kadar kendimi geliştirmeye çalışıyorum. cünkü müziği kötü calmaya utanacak kadar seviyorum. bazen kafama çok ilginc melodiler geliyor. ama benim çalabildiğim, aktarabildiğim bunun cok az bir kısmı oluyor ve buna üzülüyorum. yine de sözümdeyim eğitimi olmadan bu iş olmaz. olsa da ucuz etin yahnisi yavan olur maalesef. tabi yahninin tadını anlamak ve onun yavan olup olmadığına karar vermek icinde insana yemek kültürü gerekir.
  • pesimist • 3 Temmuz 2005 18:03 • #476116
    sen halaa biz eğitim gereksiz bişey dediğimizi anlamakta ısrar ediyorsun... :)
    yaw elbet bir gurmenin yaptığı yemekle sıradan bir kadının yaptığı yemek arasında fark vardır...
    ama ikiside yenilir...
    bazen ev kadının yaptığı yemektede parmaklarımmız arada kaynayabilir...
    ayrıca çocuklarına yemek yapan anne hiç bir eğitim almamıştır?
    ne yani yaptığı işe saygı duymuyormu?
    ya da yaptığı yemek yenilmeye layık bir yemek değilmi?
    ya da yemeği yiyen ve beğenen çocuklar yemekten anlamıyormu?

aklına gelen melodileri tamamiyle aktarabiliyorsan melodiye o iş güzeldir...
    bunu aktarmak için illa eğitim gerekli diyorsan seni eğitim almaman konusunda zorlayan seni prangalara vuran yok :)
    ama içinden gelen melodileri eğitim almadan aktarabilen insanlarda var...
    bu yüzden müzik yapmak için eğitim şart değil...
    gereksiz değil... ama şart ta değil...

saygılarımla
    pesimist
  • dexter_holland • 3 Temmuz 2005 18:07 • #476118
    Ya, haklısınız da birşey daha var. Sizin eğitim almamış dediğiniz sanatçıların çoğu ilk albümden sonra -hatta önce- çok ciddi bir enstürman ve ses eğitimi alıyorlar. Sadece kendilerini daha yetenekli göstermek için olsa gerek yalan söylüyorlar.
  • ibanetze • 3 Temmuz 2005 18:26 • #476120
    slash'ın nota bilgisi yok,ama zaten onu bi konservatuar öğretmeniyle kıyaslamayamayız..tabi ki akorları falan,ister bi kitaptan ister bi kurstan öğrenmek lazım ama bence fazlası zorunlu değil.kimsenin nota bilgisine sahip olmasına gerek yok yani,tabi bu kendi şarkılarını çalmak istemekle alakalı.bi orkestrada çalacaksan tabi ki nota bilmek gerek ama kendi bestesini çalacak adam için şart değil.
    ne biliyim bi yazarın,illa ki türk dili ve edebiyatı okumasına gerek var mı...yani beste yapmanın ya da bi besteye solo yazmanın kitabı,eğitimi olur mu.
    bence ilk zaman için bi eğitim şart,sonrası isteğe bağlı.
    insan içinde ne varsa onu yazabilir,çok iyi çalmak demek malmsteen gibi gamın içinde bi aşaya bi yukarıya yürümek değildir..
  • kutay__ • 3 Temmuz 2005 19:53 • #476128
    bende müzik yapılamaz demiyorum. ama yapılan müziğin ne kadar nitelikli olabileceği konusu benim icin cok daha önemli. müzik matematiğin vücut bulmuş halidir. en azından sayı saymayı dört işlemi bilmeden olmaz diyorum. benim prangalara vurulmam konusuna gelince, ben zaten hobi olarak ilgilendiğimi söyledim. o yüzden ikinci bir cevabı gerekli görmüyorum. aklı başında ve müzikle ilgilenenen (pro ya da amatör) kime "eğitim şart mıdır yoksa değil midir?" sorusunu sorarsanız (rockstarlardan,mahalli sanatcılara kadar) size vereceği tek yanıt bunun gerektiği yönünde olacaktır. kafasındakini tamamen aktardığını söylebilen birini de gerçekten takdir ederim. ama benim bahsettiğim şey iki gitarla çalınan basit bir riff ve onun akorları değil. ben tamamen orkestrasyondan bahsediyorum. bunun içinde armoni,kontrpuan vs. (müzik okuyan arkadaslarımız isimlerini daha iyi bilir) gibi bilgilere sahip olmak gerekir. bu kadar ciddi bir konuyu nasıl şart değil olarak nitelendirebildiğinizi anlamıyorum.