Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

blues konusunda bana klavuz olurmusunuz

  • massut • 27 Temmuz 2005 10:38 • #479668
    ben sitede çok yeniyim bunun yanında blues müziğe karşı olan sevgim artık blues için bişeyler yapmamı istiyor daha önceden zaten gitar çalıyordum ama artık gitarımla kendi hikayemi anlatmak istiyorum.sizden burda şu yardımı istiyorum ben skip james gibi ustaların mp3 lerini hangi siteden indire bilirim.Ve blues konusunda bana yardım edecek tecrübeli arkadaşlar bana neler önerirler.PAYLAŞACAĞINIZ HERŞEY BENİM İÇİN KARDIR ÇÜNKÜ BU KONUDA HİÇBİRŞEY BİLMİYORUM.Bu arada hepinize merhaba demek istiyorum.
  • dazednconfused • 27 Temmuz 2005 11:35 • #479670
    madem blues u bu kadar çok seviyorsun öncelikle blues tarihini araştırmanı öneririm.istersen ufak birkaç şey de aktarayım sana:
    bildiğin gibi blues güneyli zenci işçilerinin günlük yaşantılarını, işlerinin zorluklarını, aşklarını, kavgalarını dile getirdikleri, yöresel kıvamda bir şeydi ilk önce ve afrika orijinli bu kardeşlerin "tam tam" müziği diye tabir ettiğimiz müzik tarzlarıyla armonik ve ritmik açıdan çok büyük benzerlikler göstermekteydi.
    "Blues" kelimesinin geldiği yer ise, zencilerin, kilisedeki pazar ayinine çocuklarının gitmesi için, onları korkuttukları "Blue Devils" denen hayali şeytanlardan geliyor.
    Kilisede ayin sonrası kalabalık bir güruh halinde söylenegelen "chapel" şarkılarının da, gidip eşlik edilmediği taktirde şeytanlar tarafından insanlara kötülük getireceğin belirtilirmiş.
    Zaman içinde "Blue Devils" olmuş "Blues" ve bu zenci işçilerin çocukları büyüyüpte şehirlere gidince çeşitli formatlara bürünmüş blues gittikleri yerde.Chicago'ya giden "Chicago Blues" yapmış, Texas'a giden "Texas Blues" yapmış, New York'a giden işi abartıp, daha enstrümantal ve üst kesime hitap eden "Jazz" müziği oluşturmuş.
    Belki pek kimse farkında değil ama günümüzdeki her türlü müzik tarzının (Metal, Hard Rock, Pop, Hip-Hop)temelinde blues yatmaktadır.
    Eğer blues'u beyazlar yapıyorsa adı Rock'n Roll olur.Şöyle ki; Rock'n Roll kelimesinin doğuşu da bir radyo kanalında beyaz bluescuların parçası çıkmadan önce spiker tarafından "Now it's time to rock'n roll" kelimelerinin sarfedilmesiyle olmuştur.Zaten "Blues had a baby named Rock'n Roll" isimli şarkı da her şeyi açıklıyor.
    Diğer müzik tarzlarıyla alakası ise şöyledir:
    Bluesdan rock'n roll a geçişi biliyoruz.Şehir bluesu ile '60-'70 lerin rockı arasındaki geçiş Led Zeppelin, Beatles gibi gruplarla olmuştur.Bu grupların parçalarında blues ezgilerini rahatlıkla bulabilirsiniz.Daha sonra rock müzikten hard'n heavy'e geçiş '80 lerde Judas Priest, Metallica gibi gruplarca olmuştur.Bu gruplada da Black Sabbath, Deep Purpe bağlantıları vardır.Daha sonra teknolojik imkanların çeşitlenmesiyle ve dinleyici kitlesinin hep daha fazlasını istemesiyle rock, metal bir çok gruba ayrıldı(Death metal,doom metal, nu metal - hard rock, soft rock, alternative, punk falan filan)
    Ve bu tarzda olupta popülerleşme çabası içinde olan insanlarca icra edilmiş müziğe de pop müzik diyoruz.pop olmuş rap, rap olmuş hip-hop... böyle böyle gitmiş işte zincirleme bir şekilde.
    Bu yazıyı tersten okursan blues a doğru geri dönüyorsun.En sonunda ise günümüzde içinde bulunduğumuz durum var.
    Pek detaylı anlatmış olmasam da fazlasını öğrenmek senin elinde.internette binler hatta onbinlerce kaynak var.oku, dinle, konuş birileriyle.
    Bütün bunları öğrendikten sonra daha bir şevkle sarılacaksın gitarına.Daha çok şey katacaksın kendinden.
    Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.

    Sağlıcakla kal...
  • dazednconfused • 27 Temmuz 2005 11:39 • #479671
    ya çok uzun olmuş kusura kalmayın :D
  • Nem • 27 Temmuz 2005 11:40 • #479672
    Hoşgeldin.. GRJ'ın makaleler bölümünde kutay'ın yazdığı bir blues makalesi var, işine yarayabilir.
  • massut • 27 Temmuz 2005 13:53 • #479677
    çok teşekkür ederim sanırım sende uğraşıyorsum gitarımı değiştirmeliyim heralde bende takamine ec-128 klasik elektro var.blues gamlarını daha iyi hissetmem için ne marka bi gitar almalıyım.Bu arada kimleri dinlememi tavsiye edersin ve free blues mp3 nerden indire bilirim.İşallah çok olmamışımdır.Sana çok teşekkür ediyorum sizlerin yardımıyla bu işi kıvırıcam.
  • massut • 27 Temmuz 2005 14:04 • #479681
    teşekkür ederim daha siteyi tam olarak gezemedim ama en yakın zamanda sitenin kurdu olucam sağol...
  • dazednconfused • 27 Temmuz 2005 14:39 • #479683
    Blues ile ilgili makaleyi oku.orada ekipman ve gitar ile ilgili de detaylı bilgi bulacaksın.

    http://www.garaj.org/makale/45/blues-nasil-calinir/1.htm
  • massut • 27 Temmuz 2005 17:54 • #479702
    çok sağol çok güzel anlatmış
    ama biraz karışık
    araştırıyorum çözücem ama
  • erdyy • 27 Temmuz 2005 21:56 • #479726
    harbi sagol!bnde biseyler yazıcaktım ama sagolsun kutay ve sen olayı bitirmisindir!
    .
  • delacroix • 28 Temmuz 2005 00:55 • #479743
    blues filmleri de var. bi ara cnbce'deydi. şimdi de ntv'de gösteriliyor aynı filmler. hatta dün birini gördüm. ben zevk alarak izlemiştim. özellikle de Wim Wenders'ın filmini(The Soul of a Man-Bir Adamın Ruhu). belki sana da yardımcı olur