-
ya şu cover olayının bokunu çıkarıyolar bazen..ama cover ın anlamı da yannş annaşılıyo.. daha doğrusu kolaya kaçılıyo desek daha bi yeridir.
cover bi şarkıyı yeniden yorumlamak evet..ama hiç bir şeyini değiştirmeden, aynı halde söylemeye ben cover diyemiyorum açıkçası.akor dizisi şarkı trafiği aynı sadece elektroyla davul eklenmişse ben buna cover diyemem üzgünüm. cover yaparken kendinden bişeyler katmak şarkıyı farklı boyutlara taşıyabilmek lazım.buna verilebilecek en güzel örnek a perfect circle-imagine bence.
bi de işin şöyle bi boyutu var ki normalde rock müzik dinleyenler ya da rock kültürünü henüz benimseyemeyip, cover ın anlamını kafalarında belirleyememiş olanlar cover lar hakkında çok yanlş yorumlar yapmaktalar.
örneğin teoman ın kadınım parçası için bu grup insanlar tarafından yapılan yorumlar 'iğrenç!' oldu. bunun nedeniyse çok açık.parçanın kendi zamanlarındaki eski haliyle kıyaslıyolar. kıyaslanmıycak mı? tabi ki kıyaslanıcak ama o eski versiyonu arıyo kulakları.dolayısıyla parçayı duyarak, dinlemeyerek, önyargıyla parçayı acımasızca eleştiriyolar. oysa parça başlı başına yeni bir şarkı olarak dinlense, dinleyebilseler, bu tepkiyi göstermiycekler...
( bi de şöyle bi durum var ki babam da anlar müzikten ama cover konsunda onla bile çelişmiştim. cover anlamının yorumlamak değil de, grubun albüm adını taşıyan çıkış parçalarına cover dendiği hakkında diretiyodu)
haksız mıym arkadaşlar. siz neler düşünüyosunuz bu konuda?
-
evet kesinlikle öyle eğer beste gruplarının kendi şarkılarının yanında albümünde demosunda 1-2 cover a yer vermesi gerekiyorsa aynen çalmak yerine kendi yorumlarını katmalılar.
şuna da kesinlikle karşıyım; bir şarkıyı cover yapmak distortionu sonuna köklemek olarak ta anlaşılıyor.
bence cover gerçek amacı, grupların; "eğer bu şarkıyı siz yapmış olsaydınız nasıl yapardınız?" sorusuna verdiği cevap olmalı.
-
şarkıya yorum katıcam diye de suyunu çıkarmamak lazım.bakın mesela dream thaeter 'a perfect strangers'ı nasıl çalmış?çok fazla değişiklik yapılmamış parçada,sadece kendi sound'larıyla çalmışlar.
bi şarkıyı çok seversin,çalmak istersin,parçayı çıkarırken kendi mizacına ,imkanlarına,zevkinde göre düzenlersin.herkesin mizacı,imkanları,zevkleri farklı olduğuna göre,herkes zaten farklı yorumlar yapmak zorunda.dolayısıyla bi şarkıyı cover olarak çalarken yorum katıcam diye kendimizi yırtmaya gerek yok,kendiliğinden gelir o.
-
ben şahsen cover olayına karşıyım bazı gruplar coverler sayesinde adını duyurdu ve iyi damgasını aldılar mesela cover yapmayan bi grup var manowar herkes onun gibi olsun bence
-
A Perfect Circle a birşey söyleyemezsin bence.
Imagine'yi beğenmediysen sende bir gariplik var demektir ve ayrıca Aynı grubun "Lovesong" cover'ına bakarak COver ne demek öğrenebilirsin.
-
evergreen terrace'ın coverlarını dinleyin bence.