-
arkadsaşlar önerilerinizi bekliyorum
-
Şandan farklı olduğunu sanmıyorum. İki şekilde de ihtiyacın olan şey nefesini ekonomik ve etkili kullanmak olacaktır. Ama nefesli enstrüman çalarken nefes ses olarak çıkmayacağı için zannediyorum ki nefesini ekonomik kullanma konusunda daha fazla zorluk çekersin. Tabii bunlar sadece kişisel tahminlerim. Ama bilindik diyafram egzersizlerini yapman diyaframını daha kontrollü kullanman konusunda sana yardımcı olacaktır.
-
Enstrüman forumuna açman daha hayırlı olurdu.
DaRKNeSS
-
Diyaframını kullanma konusunda yardım istemiş. Zamanında da şan teknikleri konusunda tartışılmıştı müzik forumunda. O zaman aynı uyarıyı o topic'te de yapsaydınız. Bence başlık müzik forumuna gayet uygun, siz gidin abuk sabuk başlıkları temizleyin. Yok metal tarihinin en saçma olayları, yok headbang yaparken saçların birbirine dolaşması sorunu... Bunların müzikle alakası var da diyafram kullanma tekniklerinin mi müzikle alakası yok? Laf!
-
Ayrıca enstrüman müzikle ilgili bir şey olduğu için asla kesin çizgilerle ayırmazsınız o buraya yazılacak, şu şuraya yazılacak diye. Bir sürü insan gitaristlerin, davulcuların, basçıların vs. tekniklerini yıllardır müzik forumunda tartışıyor. Sweep picking, bend, cross vs. Tıpkı bunların müzikle ilgili olduğu gibi bu topic de müzikle ilgili. Bir şey daha söyleyeceğim: Ses de bir enstrümandır ve müzik forumunda solistler ve teknikleri de çok tartışılmıştır. O zaman solistlerle ilgili topic'lerin de enstrüman forumunda tartışılması uyarısında bulunun.
Kolay gelsin.
-
Müzik topğinin amacı => "Gruplar, müzisyenler, müzik türleri"
Bu başlığın yeri Ensturman topiğidir.
-
İyi okumadın sanırım yazdıklarımı.
-
diğer mesajına yazıcaktım yanlış olmuş.
-
Nefesli enstrumanda diyafram nasıl kullanılır sorusuna,
Tekniği kullanma stilinde çalacağın enstrumana göre küçük değişiklikler olmakla beraber,
Şöyle düşünebilirsin, nefesi doğru kullanabilmek için nefesi aşşağıya itmek, ciğerleri şişirmemek birinci kuraldır. Böylece vücdun kasılmasını engelemiş, kullanımın düzgün ve dengeli olarak gerçekleşmesini sağlarız.
Diyafram ciğerlerin hemen altında nefesimizi aldığımız karın boşluğunun hemen üstünde her iki taraftada bulunan bir kastır. O kaslar nefesi doğru yere aldığımız taktirde zamanla esneyecek, hem nefes alış kapasitemiz artacak hem de o kasları doğru kullanmaya başlayarak nefesimize hekimiyetimizi yükselmiş olacağız.
Diyaframı ve nefes alış verişi doğru bir şekilde ilerletebilmek için çaldığın enstrumanla bol bol uzun ses çalışmalısın, bunu için çeşitli teknikler var elbet,
örneğin bununla ilgili her enstrumana has egzersiz kitağları olmakla beraber 8 er saniyelik üflenen ard arda notaları üflemen sırasında 4 er saniyelik nefesler alarak denge gücünü arttırabilirsin sonra mesela 12 ye 4 , 12 ye 2 gibi...
Sonra bunları sadece uzun ses çalışmanın haricinde stacato olarak yani kesik kesin çalarak hem dil çalışması hemde bunla kordineli bir şekilde diyaframı çalıştırmış olabilirsin. yine aynı sn lerle çalışabilirsin. 4 saniyeyi bu sefer tuu diye değil tu tu tu tu diye yani.. ve o süreçte istem dışı ciğerlere nefes almanın önüne geçip tamamen nefesi aşşağıya iterek ve diyaframdan güç alarak çalışabilirsin. Bu egzersizi biri karnına baskı uyguladığında yaparsan basıncı da üzerine eklediğinde daha dagüçlendirebilirsin diyaframı.
Biraz karışık ve uzun oldu sanırım. Fakat umarım işine yarayacak bişeyler bulabilirsin bunların içinde.
İyi çalışmalar!
-
Hmm demek ki nefesli enstrüman çalarken de yalnız diyafram nefesi kullanılıyor. Ben de öyle tahmin etmiştim ama bilgim olmadığı için emin olamadım.
Bu egzersizi biri karnına baskı uyguladığında yaparsan basıncı da üzerine eklediğinde daha dagüçlendirebilirsin diyaframı.
Şanda kafa seslerine çıkarken "diyaframa dayanmak" diye adlandırılan şey bu. Karnını içeri çekip bırakmak...
O halde enstrüman olmaksızın yapılabilecek diyafram egzersizlerinden birini önerebilirim: Yere uzan. Kalın ve ağır birkaç kitabı (çok da ağır olmasın :)) karnının üzerine koy ve diyaframına, yani karın boşluğuna, burnundan nefes al, ağzından ver. Göğsün inip kalkmasın, yalnızca karın boşluğuna doldur nefesini. Bu egzersizi 3 set ve her sette 8 kez olmak üzere yapabilirsin. Bu egzersiz diyaframını geliştirmene yardıncı olacaktır. Enstümanla yapacağın egzersizleri de enstrümanistlere sor. :) Zaten "You" yukarda açıklamış.