Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Bir şarkının davul notası nasıl çıkarılır ve çalışılır.YARDIM!

  • Trouble • 22 Ağustos 2010 01:54 • #537252
    dostum mezomorto1
    Bende senin gibi amator bir davulcuyum bildiklerimi aktarmak isterim soyle ki

    oncelikle parcanin temposunu bulmalisin(metronom duygusundan yoksun bir davulcu olamaz)

    akabinde davul notasi dendiginde ilk aklina gelmesi gereken unsur nota tartimlari ve icrasi

    sonrasinda parcanin kac kaclik oldugunu tespit etmen gerekir (4/4-5/8-7/8 vs )
    yazman gereken parcayi bolumlere ayirman gerekir ( giris+san+kopru+nakarat+solo+final vs)
    her bir bolumde ki ritmin ya da davul cumlelerinin kac kere dondugunu bulur ve yazarsin mesela davulla baslayan bir parca dusun ve davulun ritminin 4 olcu dondugunu dusun hemen intro x 4 yazarsin
    diger bolumleri de bu mantikla islersen parcanin trafik dedigimiz asamasini cikarmis olursun.
    tabi burda x 4 gibi sembolik bir ifade yerine notasyon olarakta yazman mumkun ama en basit haliyle bu sistemde isini gorur.

    sonrasinda parca icinde ki senkop sus ve half time kisimlarini da unutmaman gerekir bunun en etkili ilaci elbetteki olcu saymaktir.Bunun da en guzel egzersizi evden okula giderken ya da ne biliyim otobus duragina giderken ki mesafeyi sayarak yurumektir.ornek 1-2-3-4-2-2-3-4-3-2-3-4 seklinde eger bu sistemi kendine adapte edersen ilerleyen zamanlarda buyuk olcude isini kolaylamis olursun.

    Diger husus ise sarkida kendine referans bir enstruman secmendir ya da sarkinin vokal melodisini ezberlemektir bu ise senin sarki takibini kolaylastirip sarkinin uyum gerektiren bolumlerini kacirmamani saglayacaktir.

    Acizane tavsiyem oncelikle tartim ve okumalarin metronom esliginde saglikli oldugu zaman aranilan bir insan olacagin kesin.
    aksi halde nota yazmadan ya da sarkiyi desifre etmeden hafizadan ezberden sarki calmak uzun zaman ve beyin eforu gerektirir.Su an herhangi bir bar grubunun en az 40 parca caldigini dusunecek olursan buyuk mesakkat demektir ve zaman icerisinde her sarkiyi basite indirgeyip tekduze calman anlamina gelir sonuc olarak lezzetsiz bir hal alir.

    umarim faydasi olmustur gorusmek uzere.
  • ege_ege • 22 Ağustos 2010 15:52 • #537253
    parçanın temposunu ve en uygun ritmi bulduktan sonra yani burdaki işte sabit giden trampet veya kick vuruşlarına dikkat et onları kullanacağın ritme iyice oturt. gerisi senin hayal gücüne yaratıcılığına kalmış. notayla uğraşman sana hem zaman kaybettirir hem kulağını geliştirmene engel olabilir.