Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

referans monitörü

  • Serpent_King • 15 Şubat 2008 23:40 • #558115
    *Monitör için her insana göre iyi monitör değişir demişsin, yanlış gibi geldi çünkü sonuçta herkesin tarzı ayrı olabilir ama tek bir doğru yok mu dur?
    *Ya da önemli olan ref. monitörün çalan şarkının doğrularını ve hatalarını doğru göstermesiyse, neden farklı monitörler farklı kişilerin tercihi oluyor?
    Örneğin bazı tiz frekansları daha az duyan biri o frekansları daha yüksek veren bir monitör aldı. Yaptığı mix de yüksek olacak ve yanlış olmayacak mı ?


    1- sence tüm insanların kulakları aynı mı duyar ? sadece bu sorunun cevabını araştır madem söylediklerim yanlış geldi.şunu söyleyeyim sana : aynı fabrikadan çıkmış insan yapımı makineden geçmiş iki mikrofon bile tamamen aynı frekans cevaplarını vermez.insan kulağı da böyle hatta a kişisi ile b kişisi arasında bazen öyle farklar oluyor ki inanamazsın.

    2- monitör sana hata filan göstermez.monitör sana flat ses vermeye çalışır(veremez tam manasıyla) sen bu monitöre güvenirsin ve buna göre miks yaparsın.ama hiçbir teknisten dahi tek bir referans monitörüne güvenerek miksi bitirmez.bu ve yukarıda bahsettiğim nedenlerden ötürü genelde stüdyolarda birden fazla monitör olur.

    3- evet insanlar böyle değişikler :) ve bu yüzden ahmetin miksini yaptığı şarkı ile mehmetinki alakasız hatta aralarında uçurumlar olabiliyor.eğer düşündüğün gibi olmayıp herkes aynı duysaydı sound denen şey olmazdı zaten.bir de bu işte kural yoktur.doğru veya yanlış miks olmaz yani.güzel çirkin var bu işte.kimine göre tizlerin yukarda olması daha iyidir bişey diyemezsin.

    anlatmak istediğim de ahmete güzel gelen monitör sana kötü gelebilir demekti.ahmet basları çok duyuyodur o aralıktaki frekans cevabı daha az monitör seçmiştir sen dersin ki aa bunda bas yok ahmet ne biçim monitör bu.sonuçta sound kavramını dediğim gibi insanlar arasındaki bu çeşitlilik sağlıyor.sen "senin kulağına" göre en flat sesi verdiğini düşündüğün hoparlörü alıcaksın.öbür türlü körü körüne miks yapmış olursun.baslar çok gelir mesela anlayamazsın aslında yeteri kadar mı çok veya eksik mi..tizler için de aynı şey geçerli.verdiğin örnekteki adam da işi biliyorsa güzel miks yapar bu ona engel değil çünkü o kendi kulağına göre güzel bir miks yapıyor bu da işin tadı tuzu zaten.anlatabilmişimdir umarım.
Bu konunun tüm mesajları