-
ya arkadaşlar hadi biri yardım etsin..
-
www.generalguitargadgets.com da herşeyi anlatıyo.
-
arkadaşım sağol be çok güzel yardım ettin valla bravo..
-
Konuyu forumdan takip ettiğine göre öğrenmek niyetindesin,o zaman ben de söyliyim bi kaç şey.Önce bi havya ve lehim teli alıcan,havya 4-5 milyon,lehim teli de 1-2 milyon bişey tutar. Havyayı temizlemek için sarı renkli süngerden de al 1 milyon da ona sayalım.Süngeri ıslatarak kullanıcaksın lehim yaparken. Sonra geriye kalan kapasite,direnç,transistör artık listede neler varsa gidicen elektronikçilerden aynısını alıcan.Yanlız entegreleri en önce sor,onları bulamazsan hiç bulaşma o devreye.Ne kaldı, baskı devre..Onu da ya kendin asetat kalemiyle bakır levhaya çizip asitle bakırı levhadan ayıracan ya da bu işle özel olarak uğraşan yerler vardır,baskı devre yapan yerlere devrenin şemasını ve levhayı verip yaptırtacan. Ben Press and Peel kağıdıyla yaptım bi tane.Çok pratik bişey.devre şemasının üstüne kağıdın mat yüzü üste gelcek şekilde bantlıyosun kenarlardan,sonra ya fotokopi ya da lazer yazıcıyla PnP kağıdının üstüne yazdırtıyosun şemayı.mürekkepli yazıcıyla olmuyo, Bakır levhayı da alıyosun ne kadar boyutta lazımsa.İhtiyacın kadar kesmek için 1-2 milyonluk metal testereleri var..kendin kesersin artık bişekilde bıçakla da olur. Neyse uygun boyuta getirdin diyelim .Suyun altına tutup deterjan ve bulaşık süngeriyle iyice yıkayıp temiz bişeyle kurutuyısun levhayı.Dikkat et elinle dokunma üstüne, elindeki yağ işi bozar yoksa. fotokopi veya lazerden çıkarttğın mavi renkli kağıttaki şemayı bakır levhanın üstüne koyup buharsız ütünün en az ayarında 5-10 dakka ütülüyosun.sıkıldım yaw.. o kağıttaki şema yeteri kadar ısınınca bakıra geçiyo sonra tuz ruhu ve hidroklorik asiti belli ayarda karıştırıp levhayı içine atıp 5-10 dakka bekletiyosun.Bakır kısmı ayrılıp sadece şema kalıyo.1.5 mm kalınlığında ucu olan ufak motor ve ucundan lardan alıyosun,bakırda delmen gereken yerleri delip,parçaları levhaya lehimliyosun.Olay bu ve ayrıntılardan ibaret. hadi kolay gelsin..
-
bende pek deneyimli değilim dediğim gibi sadece bir pedal yaptım. aleminyumu şase olarak kullandım. ama şu anda pek pedal görünümünde değil. düz aleminyum üstünde devreler falan var. board çok büyük bir problem. kadıköyde yazıcıoğlunda tüm parçalar var. veya elektrikçilerde kolay bulunur. board yerine kart adı verilen boardun hazırlanmamış hali satılıyor. bunu alıp üstüne lehimle falan parçaları birleştirceksiniz. ama board işini araştırıyorum. bir arkadaşın babası anlıyor bu işlerden ona falan sorcam. eğer hiç elektrik bilginiz yoksa işiniz çok zor. lehim yapmayı bilmiyosanız zaten hiç heveslenmeyin derim. ama gerçekten çok zevkli...
-
dostum. bu kağıtları be levhaları nereden buluruz. devreyi lehimlemek kolayda. zaten bütün iş boardu yapabilmekte . biraz daha yardımcı olurmusun o konuda.
-
111--- şaseyi alüminyum kullanın dış parazitlerden etkilenmez devreniz..
222--- baskılı devre (pbc) yapımı konusunda amatör olan arkadaşlar dikkatli olsunlar
333---arkadaşlarımızın söylediği ütü yöntemiyle kopyalamayı şu linkte ayrıntılı olarak bulabilirsiniz:
http://www.antrak.org.tr/gazete/122004/kerem-aktas.html
444---sorusu olan
[email protected] a mail atarsa her şekilde yardımcı olurum
555--- bu kıyağımı unutmayın :) hepinize sevgiler bol havyalı günler..
(havya lehim makinesi demektir.. bilmeyen sazanlar sen küfürmü ediyosun diye atlamasınlar :):) )
-
gerek yok öyle uğraşmaya, üzeri hazır delikli boardlar var, parçaları da ince kabloyla ya da kendi ayakları ile (çünkü bazıları oldukça uzun (2-3cm) oluyor) bağlarsın olur biter. pedal yapmak için lazım olan parçalar kadıköyde yazıcıoğlu işhanında bulunuyor, ama güzel bi kutu, potansiyometrelere adam gibi düğme, düzgün bir switch vs bulmak zor. sonuçta pedalı yapıyorsun, ton bakımından orjinalinin aynısı olur, ama tip bakımından bişeye benzemiyor malesef.
-
bahsettiğin tüm malzemeler elektronikçilerden temin edilebilir..hazır delikli board larda sadece çok amatörler ya da ufak geçiş devreleri içindir..yani onların altında oluşan kablo ziyanlığı iğreçtir bence..ve en ufak bir hatayı bulmak saatler sürer.. ve bahsettiğiniz pedallar 2 direnç 1 kondansatörle yapılmıyor.. işin içinde entegreler var..en temizi baskı devre.. hem amatörler için uğraşması daha zevkli olur..isteyen varsa yardımcı olabilirim.. verdiğim linkte baskı devre tekniği ayrıntılı olarak anlatılıyor
-
abi iki saat baskılı devreyle kimyasallarla vs uğraşmaktansa yarım saatte o delikli boardlara devreyi lehimlerim olur biter, kutusuna koyduktan sonra kim takar içindeki devrenin çirkin gözüktüğünü:)