-
Preamplisi lambalı amplimi yeni aldım. Tabi hemen bi soru işareti oluştu kafamda. Bunun tüpü ne zaman değiştirilir ve nereden bulabilirim. Amplim Vox Cambridge 30 Watt Twin Reverb. Preamplisinde ECC83 var. Geçen akşam amplinin arka panelini açtım tüpü görebilmek için ama bulamadım. Değiştirirken nasıl bulacağım merak ediyorum. Sorum şu, bu ECC83 denen tüpü nereden satın alabilirim ve değiştirme işini ne zaman ve nasıl yapmalıyım?
-
Preanfi tüpleri kolay kolay eskimez. 3-4 senede bir değiştirebilirsin.
Türkiyede gitar anfisi satan yerlerde bununabiliyor (kıvılcım, zuhal vs). Internetten de alabilirsin ama 20-30 dolar civarı bir posta parası var fedex ile tüpün kendisi ile 8 dolar civarı:) Alabileceğin yerler www.thetubestore.com www.tubesandmore.com
ECC83 12AX7 nin diğer ismidir listede göremezsen 12ax7 al.
Tüpü görememenin sebebi metal bir kılıfın içine konmuş olması olabilir. Anfinin içinde 3-4 cm yüksekliğinde silindir şeklinde metal bir kutu veya kutular görebiliyor musun? O metal kılıfı vida gevşetme yönünde çevirirsen içinden tüp çıkıyor onu da yukarı dikkatlice çekerek soketinden çıkartabilirsin.
-
Çok teşekkür ederim. Resmen aydınlandım. Aynen dediğin gibi bir silindir metal kutu var anfinin içinde, ama 3-4 cm'den biraz daha büyük. Ama ben en iyisi fazla kurcalamayayım. Değiştirme zamanı gelince düşünürüm.
Peki bir sorum daha var. Bu preamfi katindaki tüp sayısını arttırabilir miyiz. Bir faydası olur mu?
-
Peki bir sorum daha var. Bu preamfi katindaki tüp sayısını arttırabilir miyiz. Bir faydası olur mu?
---
O işi yapmak mümkün ama sen kıyamazsın şimdi yeni anfini kurcalatmaya, öyle gitar manyetiği değiştirmeye benzeyen bir iş değil. Anfinin eski devresini anlayıp onu daha çok beğenebileceğin bir anfinin devresine nasıl çevirebileceğine bakıp gerekli değişiklikleri yapmak gerekiyor. Hem sendeki anfinin hem de sendekinden daha fazla sayıda tüpü olan daha çok beğenebileceğin o anfinin devre şemaları lazım. Eğer preanfi tamamen tüplü değilse muhtemelen preanfideki solid state parçaların tamamı sökülüp atılacak. Bu da aslında preanfiyi yeniden yapmak demek. En iyisi bi overdrive pedalı al aşağı yukarı aynı işi görür.
-
Konuyla alakası olmayan bir şey söyliycem ama Garaj'ın en işe yarar bölümü enstrüman bölümü oldu. Birkaç başlık dolaştıktan sonra resmen gözlerim yaşardı. Sonunda işler hale geliyor Garaj'ın forumları sanırım.
Bilgisini başkalarını da bilgilendirmek için kullanan ve bunu yaparken lüzumsuz münakaşaya girmeyen, bildiği için hava taslamayan tüm arkadaşlara teşekkürler. Süper, devam...
-
bu arada bi durum daha var. preanfi ile çıkış katı aynı kart üzerinde ise böyle bir değişikliği yapmak çok daha zor çünkü o zaman kartın tamamını söküp anfinin tamamını yeniden yapmak gerekiyor. anfinden geriye sadece bir kabin kalır bu durumda:)
-
bende de bi tüplü amfi var,16 wattlık,tek kanallı,carvin vintage 16 marka ama amfiden sert ses çıkmıyo ya..en fazla crunch denebilcek bi ton oluyo sonuna kadar açınca gaini(hem gain tuşunda da soak yazıyo) :)
tüpleri değiştirsem içindeki,ne olur merak ediyorum :)
-
tüpleri değiştirsem içindeki,ne olur merak ediyorum :)
---
hiçbirşey olmaz, belki daha güzel bi crunch çıkar en fazla tüplerin eskimişse.
-
Anfin gayet güzel,reverb tankı bile var.Yeteri kadar gain alamaman da normal.Heavy metal için yapılmamış zaten,ama önüne bi pedal koyarsan istediğin sert tonu alırsın.
Yerinde olsam,anfiyi 5 watt triode ayarına getirip gainleri kökleyerek çalmayı denerdim.
Merak ettim hoparlörü ne marka?
-
triode modunun distorsiyonu pek güzel değil. triode modunda preanfi distorsiyonunu andırıyor çıkış katından aldığın distorsiyon. agresif crunch tonu büyük ölçüde kayboluyor.