-
hoparlör carvin 12"
ama 100 watt yazıyo üzerinde..
triode moduna getirince eski fenderler gibi oluyo sesi
ben daha atak olsun istiyorum,onun için normal ayarda kullanıyorum
bi de bunun içinde beş tane tüp var,iki tanesi sovtek el84 output,üçü 12x7.. gibi bi şey
bunların farkını biliyo musunuz?
konuyu ben açmışım gibi oldu :)) ama merak ediyodum uzun zamandır bunları..
-
EL84 çıkış katındaki tüp. Hoparlörü çıkış trafosu üzerinden süren alet. Sona kadar açarsan distorsiyon da yaparlar. Pena darbesinin şiddetine duyarlı blues tarzı agresif bir crunch verir. EL84 bir pentode. Triode olarak ta bağlanabiliyor ama o zaman verdiği distortion pek ilginç değil.
12ax7 preamfi tübü. Sinyali kuvvetlendirmeye yarıyor preanfi distorsiyonu yapıyorsa anfin bunlardan gelecek o ses. Yapmıyorsa overdrive pedalı ile anfiye fazla kuvvetli bir sinyal verdiğinde distorsiyon yapacak olanlar da bunlar.
Pushpull bağlanmış 2 tane EL84 ü (muhtemelen seninki böyledir genelde hepsi böyle) sonuna kadar zorlarsan (distorsiyon yapacak şekilde) 18W kadar olması lazım çıkış gücü.
5 tane tüp var demiştin. 2 tanesi EL84 olduğuna göre geriye 3 12ax7 kalıyor. Bunlardan biri phase inverter olarak bağlanmış olması lazım. Master volume varsa muhtemelen phase inverterdan sonra konmuştur çünkü kuvvetli bir sinyale maruz kaldığında o da distorsiyon yapar. Geriye preanfi için 2 tüp kalıyor. Bu da orta gain seviyesinde bir preanfi için yeterli. JCM800 vs. "Brit lead" denen tonu yakalayabiliyor olman lazım. Bu da overdrive pedalı kullanmadan bile hafif bir crunch'tan daha fazla distorsiyon alabiliyor olman gerektiği anlamına geliyor her ne kadar 80'lerin tarzında akıcı bir lead tonu olmasa da. Anfinin iki girişi varsa veya üzerinde effekt loop varsa tüplerden biri orada kullanılmış olabilir bu durumda daha az distorsiyon vermesi normal olabilir. Anfinin şeması varsa daha kesin birşeyler söylenebilir. Yoksa söyleyebileceklerim bu kadar. Bence her halükarda güzel bir anfi.
-
çok sağol gerçekten,aslında getirtirken fazla bi beklentim yoktu ama çok güzel şeyler söylediler hakkında deneyen arkadaşlar (hepsi blues gitaristleriydi,biz dha çok hard rocka yakın bi müzik yapıyoruz)
amfide tek giriş var,zaten volume,bass,treble,mid dışında bi gain,bi de reverb ayarı var,yani master volume da yok
bende boss blues driver pedalı var,onla boost yaptığımda istediğim gibi bi ses oluyo aslında ama tabi amfinin distortionu tek başına yeteri kadar güçlü olsa daha iyi olurdu..
-
amfide tek giriş var,zaten volume,bass,treble,mid dışında bi gain,bi de reverb ayarı var,yani master volume da yok
--
O zaman tüplerden biri reverb için kullanılmıştır. Bu yüzden fazla bi distorsiyon veremiyor olması normal. Ayrı bir "gain" olduğuna göre "volume" dediğin zaten master volumedur.
"bende boss blues driver pedalı var,onla boost yaptığımda istediğim gibi bi ses oluyo aslında ama tabi amfinin distortionu tek başına yeteri kadar güçlü olsa daha iyi olurdu.."
---
Bence çok ta dert değil, çünkü overdrive pedalları böyle anfilerden daha fazla distorsiyon almaya yarıyor zaten.
-
sağol tekrar..
-
bişi değil. bu arada anfinin distorsiyonundan pek memnun değilsen yapabileceğin şeylerden biri başka bir kabin ile denemek. hoparlörler çok büyük bir fark yaratabiliyor. kulak tırmalayan sinir bozucu bir anfi ile canavar gibi bir anfi arasındaki fark hoparlör kabininden geçiyor genelde. referans olarak bi marshall 4x12 deneyebilirsin stüdyoda varsa.
---
ilave düzenleme: tabi bunu yaparken aradaki kablonun sağlamlığından emin ol çünkü çıkış katı tüplü bi anfiyi boşta çalıştırmak çıkış trafosunun yanmasına sebep olabiliyor.