Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

sert ton çılgınlığı / pis ton çılgınlığı

• kutay__ • 21 Eylül 2005 11:39 • #545946
    garaja üye olduğumdan beri üyelerde gözlemlediğim en büyük arayış sert gitar tonuna sahip olmak. forumlarda en çok tartışılan konu bu. herkes manyetik, gitar ve efektlerin hangisiyle bu amaca nasıl ulaşılabilir bu konu üzerinde kafa patlatıyor.
    ben en fazla elektrik süpürgesi tonuna yakın bir ton elde etmiştim eski washburnumle. maksimumu oydu sanırım ama pek kullanım alanı bulamadım bu en sert tonu çünkü kayıtta dinlenilir değildi, canlı calarkense ben dahi tahammül edemiyordum. :)

benim sorularım ise;

kafanızdaki sert ton tanımı nedir? bu tona ulaştığınızda nerde, nasıl kullanmak istiyorsunuz? ne çalacaksınız? nasıl bir müzik var kafanızda?

ps: bu topic bir eleştiri amacı taşımamaktadır. sadece konuyla ilgili genel beklentilerin ne olduğunun daha net bir şekilde ortaya çıkarılması icin acılmıştır.
  • kkurt • 21 Eylül 2005 12:07 • #545947
    Bende anlamış değilim, ayrıca ne yaptığını bilen adamlar genelde daha düşük gain seviyelerinde çalarlar gitarın tonu dokunuşa duyarlı olsun müzikal ifadeleri verebilsin diye.
    Amaç sert ton üretmek, her biri aynı tonda saniyede 5-6 tanesi ard arda sıralanan notaları dizmek değil müzik yapmaktır çünkü. Gerçek müzisyenler masturbasyon yapmaz gitarla, iletişim kurmaya, duygularını anlatmaya çalışır. Ayrıca volümü biraz köklersen hafif distorsiyonlu tonlar bile yeterince serttir zaten, ayrıca bu durumda bastığın her nota aynı tonda çıkmaz, dümdüz flüt sesi gibi olmaz, sen de klavyeye farklı şekillerde dokunarak birşeyler ifade edebilme -yani müzik yapma- imkanı bulmuş olursun. Yeterince sustain gelmiyorsa amfinin dibinde çalarsın olur biter, gaini kökleyerek ya da araya sustainer pedal takarak ifade gücünü öldürmezsin aletin.
  • Goldtop1957 • 21 Eylül 2005 12:57 • #545949
    Bu biraz da imkan meselesi galiba, düşük çıkışlı transistörlü amfiyle çalan "sert çocuklar" amfiden çıkan ses ne kadar drive'lı (prosesör ya da dist. pedallarıyla desteklenmiş) olursa olsun tüplü amfinin verdiği o doyum (nasıl ifade edebileceğimi bilemedim, bu tamamıyla midemde karnımda hissettiğim bir şey, üstelik sadece ve sadece hybrid bir amfiyle)asla duyulamıyor. Eminim tüplü amfi kullansalar o jın jın efektinden çok klavyede pozisyon değiştirirken parmakların tellere sürtünmesinden çıkan o sesi duymayı tercih ederler. Benim için "sert" gitar tonu midem ve karnımda hissettiğim duygudur.

Tabi ne yazık ki all-tube bir amfiye çok azımız sahip olabiliyor.
  • kkurt • 21 Eylül 2005 13:04 • #545951
    Tabi ne yazık ki all-tube bir amfiye çok azımız sahip olabiliyor.
    --
    Heh sahip olanlar da kullanamıyor. Müstakil ev lazım, ben mortgage olayından umutluyum o zaman anfimi kullanabilicem inşallah, o güne kadar POD beni idare etmek zorunda.
  • kutay__ • 21 Eylül 2005 15:35 • #545953
    umarım müstakil evin olur. çünkü gercekten aynı sorunu bende yaşıyorum. 15w ufak bi anfinin bile sesini kokleyemiyosun evde ama insan gitar caldıgını 100w marshall stack ta hissediyor.
  • kkurt • 21 Eylül 2005 16:07 • #545956
    bu gidişle olamayacak, belki emekliliğimde olur, şöyle ufak tefek gözlerden uzak unutulmuş bi kasabada olur o da olsa olsa, 70'lik bi dedeyken amfiyi sona kadar köklerim, rolling stonestaki moruklar gibi...:)
  • ibanetze • 21 Eylül 2005 16:20 • #545957
    bende de var küçük tüplü amfi ama bizim ev sahibi anlayışlı Allahtan,tabi sesini sonuna kadar açamıyorum ben de ama 3 watt yetiyo zaten bana :))

sert ton olayı ise garip valla,ben de istiyorum bazen sert tonu olsun gitarımın ama buna genelde ritm partisyonları çalarken gereksinim duyuyorum,aslında yaptığımız müzik de sert sayılmaz ama işte insan sevdiği için sever derler ya,seviyorum yani :))
  • kutay__ • 21 Eylül 2005 18:08 • #545965
    ritm calarken o jun jun sesini bende seviyorum :) ama işte merak ettiğim nokta insanların acaba bizim o bahsettiğimiz jın jın sesini mi yoksa daha da sert bir ses mi istedikleri. eğer istekleri o yöndeyse müzik piyasası bile belkide bir değişim sürecine girecektir onumuzdeki yıllarda. belki sert gitar müziği tekrar yükselebilir. tabi bu tahminleri yapabilmek icin daha cok goruse ihtiyac var.
  • ibanetze • 21 Eylül 2005 19:05 • #545968
    ya ben biraz daha derine iniyim :)

distortionlu gitar sesi,hiç bi koşulda kaybetmeyeceği bi kitleye sahip olduğu için her zaman rağbet görecektir..

yani kendini boşlukta hisseden bi günümüz gencinin duygularını aktarmakta kullanabileceği en geçerli araçlardan biri distortionlu gitar bence..

hatta biraz daha derine inip tasavvuf (doğru yazdım inşallah :)) edebiyatına ve felsefesine de dönmek gerek,günümüzde kimse eskisi gibi düşünmüyo,türkülerdeki sakin tonların sebebi bunla alakalı biraz,sabrın yüceliğine inanan insan isyan etmez,ama şu zamanda insanı isyana itecek o kadar çeşitli durum var ki,birine,onuna sabretsen elbet bi yerde çatlıyosun,o zaman da bağlamanın ya da akustik gitarın senin duygularını anlatmada yetersiz kaldığını farkediyosun...
  • ibanetze • 21 Eylül 2005 19:16 • #545971
    tabi rap ve club müzik de yetersiz kalıyo.. :))