Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

pedalları kullanan adamlar

• kkurt • 2 Ekim 2005 16:57 • #546224
    bu arada senin amfi nasıl birşey? sadece preamfisi tüplü olanlardan mı yoksa tamamı tüplü olanlardan mı? yazdıklarım tamamı tüplü olanları için geçerli. sadece preamfisi tüplü olanların sesini sona kadar açarak ses tonu açısından kazanabileceğin fazladan birşey yok.
  • BaXaN • 3 Ekim 2005 00:39 • #546229
    .
  • deep thinker • 8 Ekim 2005 01:41 • #546285
    selamlar

açıklama için sağol. çok teknik bilgi olmuş benim için, ben de çok anlamıyorum. şimdi bahsettiğin şeyleri bilmediğim için seste yapacağı etkileri de anlayamıyorum, bi de bu aradaki farklar ancak kullanarak dinleyerek anlaşılır sanıyorum, o yüzden söyledikerin biraz soyut oluyo benim için. yani bana bi çözüm önerirsen daha iyi olur, gaini mi kısayım, volüme mü gibi..

benimkinin de sadece preamplisi mi tüplü yoksa hepsi mi, onu da bilmiyorum, gel gör dicem de o da saçma olacak. ben sadece markasını ve modelini biliyorum, marshall jcm 2000, tsl 602, 60w. onun dışında teknik bir bilgim yok. açıkcası alırken çok bişey bilmiyodum, hoş şimdi de bilmiyorum ya, neyse işte, biraz tezgahtarın gazına geldik sanırım.

ama ben yine de, eğer sorun benden kaynaklanmıyosa sesi düzgünleştirebilmek için bi çözüm olabileceğini düşünüyorum, pedal vs takviyesi mi yapılır neyse. 1000 küsür dolar vermiştim 2.5 yıl önce alete, böyle olmaması lazım.

bu arada kimdi hatırlamıyorum ama yine ampli ile ilgili sorduğum soruya buradan bi arkadaş "aletin üzerindeki distortion değil, o farklı bişeydir" türünden bişey söylemişti. bu konuya da bi açıklık getirirsen sevinirim.

bi de sonuna kadar açmak derken gaini mi kastediyosun, yoksa normal volüme ü mü?

saygılar
  • kkurt • 8 Ekim 2005 03:06 • #546286
    abi distorsiyonu ne açıdan beğenmediğini tarif edebilir misin? bazıları düşük gain sevmez mesela. bazıları düz tonları sever ses flüt sesi gibi olsun ister, bazı diğerleri ise tam aksine sıkıcı ise bulur bu tonları, dümdüz bi ses çıkacağına dokunuşa duyarlı bir ses çıksın ister. mesela hangi ses tonu senin için daha uygun: Steve Vai - for the love of god, Gary Moore - Oh Pretty Woman? Steve Vai dediysen 1. gruptasın, pedala ihtiyacın olacak muhtemelen, yok eğer G.M. dediysen 2. gruptasın bu durumda bir marshall amfi zaten istediğin tonu veriyor olur zaten, ama yine de bir overdrive pedalı bulundurmakta fayda var, mesela G.M. "still got the blues" daki ton bir marshall amfi+ibanez tubescreamer overdrive pedalı ile elde ediliyor. Metallica ve Megadeth ten bahsettiğine göre muhtemelen 1. gruptasın. Bu arada Vai DS1 kullanıyormuş diye duydum, ama denemedim şahsen, muhtemelen ilave olarak başka şeyler de kullanıyordur, pitch shifter kullandığını da duymuştum. Amfide efekt loop var mı? bence oraya bir EQ pedalı, amfiden önce de -amfi ile gitar arasına - bir distorsiyon pedalı ya da overdrive pedalı iyi gider farklı tonlar aramak için.

not: "aletin üzerindeki distortion değil, o farklı bişeydir" yorumundan hiçbirşey anlamadım.

"bi de sonuna kadar açmak derken gaini mi kastediyosun, yoksa normal volüme ü mü?" : normal volümü kastetmiştim, ama yine de bu durumda elde edeceğin tonun senin tarzın olduğunu pek zannetmiyorum, ama güzel AC/DC tonu yakalarsın:)

Bu arada http://www.marshallamplifiers.co.uk/acatalog/tsl602combo.html dan bu amfinin tamamamının tüplü olduğu anlaşılıyor. 60W biraz fazla ama sen zaten metal çalacağına göre dert olmasa gerek, yok eğer AC/DC tonu çıkıyorsa bu amfiden duymak isterim diyorsan 60W biraz fazla. Çünkü duymak için sona kadar açman lazım sesini, çünkü o distorsiyonun oluşmasında çıkış katındaki tüplerin de katkısı var preamfi yeterli değil.

Bence bir arkadaşından bir EQ pedalı bir de overdrive pedalı al, EQ pedalını effekt loopa, overdrive pedalını da amfi ile gitar arasında tak, dene. EQ pedalı ses tonuna şekil vermek için, overdrive pedalı da gain az geliyorsa sana daha fazlasını eklemek için gerekli.

Bu arada neck manyetiği ile değil de köprüdeki ile çalarsan amfiden daha iyi distorsiyon çıkar. Hem solo hem de ritm için bence durum aynı. Neck manyetiği ile solo çalmak bu amfilere pek iyi gitmiyor, çünkü neck manyetiğinden çıkacak olan ses (flüt sesi gibi dümdüz olan ses) amfinin tasarımına aykırı, öyle bir ses elde etmek gibi bir amacı yok amfiyi tasarlayan adamların, ama uygun bir overdrive padalı ile o sesi de elde edersin.

Son bir not: sesi sona kadar aç dedim ama bunu yaptığın zaman efekt loopa takacağın EQ pedalının hemen hemen hiçbir etkisi kalmaz, bu durumda sesin EQ'sunu değiştirmenin tek yolu farklı kabinler/hoparlörler denemek. Zaten bunu olsa olsa bir stüdyoda yapabileceğine göre orda bir 4x12 vardır herhalde?:) Bir de sağır olmamak için gürültülü fabrikalarda çalışan işçilerin kullandığı kulaklıklardan lazım. O yüzden demiştim 60W çok fazla diye.

Bu arada her gün en az 1 saat kullanıyorsan bu amfiyi, çıkış katındaki tüplerin değişme zamanı gelmiş olabilir. Değiştirince bias ayarı yapmak gerekiyor çünkü hiçbir tüp bir diğerinin aynısı değil. İki tane tüp var çıkış katında (bazılarında 4 tane), eşlenmiş (birbirinin aynı olduğu test edilmiş bir çift) tüple değiştirilmesi gerekiyor. Bias ayarı yanlış yapılırsa iki şeyden biri olur: Ya tüplerin ömrü kısalır ya da kalitesiz ton alırsın. Preamfi tüpleri uzun yıllar gider değiştirmeye pek gerek yok.
  • kkurt • 8 Ekim 2005 17:20 • #546295
    bu arara 60W lık bir amfiyi sona kadar açmana rağmen hoparlöre 10-20W vermesini sağlayan aletler var.

http://www.tedweber.com/atten.htm

apartmanda komşular rahatsız olmasın seviyesine kadar düşürmeye yaramaz ama bir stüdyoda çalarken diğer elemanların kullandığı volüm seviyesine düşürmeye yarar.