-
arkadaslar ya 606mın wah pedalını kullandıktan sonra gevşeme yapıyodu.bende sıkıyodum her zaman fakat yanlislikla bosaltmısım.şimdi sıkmaya calisiyorum, sıkılmıyo.pedalı sökeyimmi? bi elektirikciyemi götüreyim? ya da bidaha kullanamammı? yardımcı olursanız sevinirim..
-
Ya sorma benim 606 da pille çalıştığı zaman arıza çıkartıyor, kendi kendine kapanıyor falan...Zaten *oktan bi alet, nerden aldım şu Zoom'u ya....
-
şükret bxktan bi aleti daha fazla para vererek te alabilirdin, hiç olmazsa zoom almışsın, digitech marka bxktan aletlerden daha ucuzdur:)
-
Çok talihsiz bir alımdı. O zamanlar amfi alacak kadar param yoktu. Sans-amp mı, Zoom mu diyordum. Zoom'un efektlerine tav oldum. Tabi o zaman ne anlarım anologdan dijitalden. Sonradan anologçu olacağımı da bilemezdim tabii. Yaptık bir hata şimdi satmak için uğraşıyorum ama kim alır ki?
-
Zoom da analog, sansamp ta. İkisi de solidstate, yani ikisinin de ne kadar iyi olabileceği ve ne olamayacağı belli. Digitech marka aletlerde 1 ya da 2 tane 12ax7 tüp var distorsiyonu amfi distorsiyonu kadar güzel değil ama EQ ile kasarak bişeye benzetilebiliyor, ama Türkiye satış fiyatına değen aletler değil. Son zamanlarda digital emulasyonu olanlar çıkmış (GNX ), belki POD kadar iyidir. Ses tonu açısından bu amfi simulatörleri güzel ama kulaklıkla çaldığın için amfinin yerini tutmuyor aynı zevki vermiyor. (ama netice itibari ile evde kullanılabilecek daha iyi birşey yok malesef).
-
Bu konularda ne kadar çok bilgili olduğunu bilirim ama Zoom'un anolog olması konusunda bir teyit almak isterim doğrusu. Zira digital dediğimiz olay ses dalgasının çok küçük increment (üzgünüm Türkçesini bilmiyorum) lara bölünerek işlenmesi demek değil midir. Yani transistörlerle yapılan bir işlem değil midir bu, eh bizim Zoom'da da tüp olmadığına göre anolog mu demeliyiz, digital mi diye sormak isterim. Ayrıca prosesörlerin görevi zaten bu değil midir. (ses dalgasını küçük "increment" lara bölerek işlemek.) Lambalı prosesörler pre-ampli görevi yaptıkları için lambalı değil midirler? Ben böyle biliyorum. Yanlış biliyorsam düzeltir misin?
-
wah wah wah..
-
Şöyle birşey var. Bu aletlere processor deniyor ama sayısal işlemci anlamında processör değil, lafın gelişi processör.
Dijital kelimesinden ise iki şey anlaşılabilir: (1) Sesi sayısal olarak örnekleyip yazılım ile işlemek (bu durumda processör kelimesi doğru anlamında kullanılmış oluyor), ya da (2) aslında analog olan bir aletin sese şekil veren parametrelerinin sayısal kontrollü olması. Line6 POD ve Digitech GNX 1. türden, Zoom, Digitech RP xxx ise 2. türden. Dolayısı ile sayısal kontrollü analog aletlere kısaca analog demek yanlış olmaz, bu durumda Zoom da, Digitech RP xxx te analog aletlerdir.
Analog aletler transisörlü, entegre devreli veya lambalı olabilir, ama lamba distorsiyonunun simulasyonu analog çözümü olmayan bir problem. Sayısal çözümünün ise yüksek örnekleme frekanslarını gerektiren bir algoritması var, POD'un arkasındaki patent numarasını bi patent bürosundan aradığın zaman $2-$3 gibi bir ücret ödeyip algoritmanın ne olduğunu öğrenebiliyorsun. Patent dosyasını alıp bilgisayar programı ile aynısını yapmayı denedim ama beceremedim, o iş beni aşıyor, zaten yaptıkları tarif te çok net değil, satır satır yazmıyor bu algoritma sırasıyla şunu bunu yapar diye, sadece çok genel bir tarif vermişler.
Son olarak lambalı processor adı üstünde içinde lamba olan alet demek. Böyle processörleri yapan hemen herkez 12ax7 kullanıyor o da amfi distorsiyonunun yerini tutmuyor çünkü tamamı tüplü gitar amfilerinin preamfisininde 12ax7 kullanılmasına rağmen asıl ilginç yanları çıkış katındaki tüplerin verdiği distorsiyon. Orada da 6v6, el84, el34, 6l6 gibi tüpler kullanılıyor ve hiçbir processörde bu tüplerden yok. Olmadığı gibi, olsa bile amfilerdeki gibi doğrudan doğruya bir hoparlörü sürmedikleri durumda 12ax7 den bir farklarının kalıp kalmayacağı belli değil, işin o kısmını doğru dürüst anlayamadım henüz, ama hiç risk almadan tamamı tüplü normal bir gitar amfisi yapıp sesini sona kadar açtın mı duyduğun ses preamfi distorsiyonundan çok farklı, ama neden farklı, orası tam belli değil. Farklı bir tüp kullanıldığı için farklı olabilir, ya da bir trafo üzerinden bir hoparlörü süren bir tübün distorsiyon karakteri değişiyor olabilir.
-
Açıklayıcı bilgiler için sağol ama Zoom 606 vb diğer prosesörlerde ampli sümulasyonu yapıyorlar. "ama lamba distorsiyonunun simulasyonu analog çözümü olmayan bir problem" demişsin ki bu da şunu anlatıyor. Bu tip prosesörlerin ampli simulasyonu özelliği digital devrelerle çözülebilen bir olay değil mi?
-
Zoom'un ne yaptığına bakmadım. Amfi simulasyonu yaptıklarını sanmıyorum, yapıyorlarsa ve arkası boş bir iddia değilse sayısaldır, ama sırf bu aralar amfi simulasyonu ve modelleme muhabbetleri moda olduğu için öyle demiş te olabilirler. Netice itibari ile bu iş ticarettir ve aletin üzerine ne yazılacağına pazarlama departmanı karar verir. Line6 nın sayısal distorsiyon algoritmaları geliştirip bunun adına amfi simulasyonu demesi de tamamen pazarlama taktiğidir, ama ben modellerin orjinaline yeterince benzediğini düşünüyorum. Analog olana kısayla avantajı ise (1) analog bileşenlerin karakteriyle öyle kolay kolay oynayamazsın, alet fiziksel olarak ne yapıyorsa odur (2) farklı birşey yapmak istediğin zaman farklı bir devre gerekmez sadece farklı bir algoritma yazarsın. Aynı distorsiyon devresinin önüne arkasına bir iki EQ koyarak çok fazla çeşitleme yapmak mümkün değil. Devrenin konfigürasyonunu dinamik olarak değiştireyim parametrelere göre farklı bağlansın diyebilirsin, güzel bir fikir gibi görünür başta ama transistörlerden tüp distorsiyonu çıkmıyor, ne yaparsan yap. (Tabi 1 milyon küsür transistörden önce pentium-IV gibi bir işlemci yapıp sonra üzerine matematiksel bir model kurarsan o zaman başka)
"Bu tip prosesörlerin ampli simulasyonu özelliği digital devrelerle çözülebilen bir olay değil mi?"
Dijital devrelerden ne kastettiğine bağlı. Basit logic devrelerle çözülebilen bir problem değil. Algoritmik olarak çözülebilen bir problem, yani ortada doğru dürüst hesap yapabilen bir işlemci olması lazım. Yani pentium-IV olmasa da, ortada bilgisayar benzeri bir alet olması lazım. Analog/Sayısal çevrimci ile sinyalin alınıp bu alete verilmesi lazım, işlendikten sonra tekrar analog sinyale çevrilmesi lazım. Line6'nın patentinde örneklenen sinyalin örnekleme frekansının 8 kat arttırılıp distorsiyonun o frekansta uygulandığı yazılı. Orjinal örnekleme frekansı ise 32 khz gibi birşeydi. 8 kat arttırırsan 256khz olur. Yani saniyede 256000 küsür rakkama clipping uygulayan ve sayısal olarak filtreleyebilen bir processor lazım. Patentin içinde biryerlerde bunun "gradual" yani kademeli olarak uygulanması gerektiği yazılı, yani yüksek gainli distorsiyonlar elde etmek için biraz clip edip sonra biraz filtreleyip aynısını birkaç defa tekrarlamak gerekiyor, sebebi de "aliasing distortion" denen bir problemin oluşmasına engel olmak içinmiş. Birkaç kafadar bu problemin çözümünü bulup patentini alıp sonra da bir para babasına götürüp bu işe yatırım yapmaya ikna etmişe benziyor. Yani Zoom bunu yapacaksa, gidip bir de Line6 ya lisans ödemesi lazım, nasıl olacak da fiyatı POD'tan daha ucuz olacak bu durumda, o da ayrı bir konu. Hal böyleyken ben Zoom'un amfi simulasyonu yaptığına inanmıyorum, ama pazarlama departmanı üzerine amfi simulatörü etiketi yapıştırmıştır. Aynısını Boss ta yapıyor, alete iki analog distorsiyon koyup çeşitli konfigürasyonlarda bağlayıp adına amfi simulatörü diyorlar, netice itibari ile sayısal distorsiyon algoritmasına amfi simulatörü deniyorsa, yeniden konfigüre edilebilir analog distorsiyona neden denmesin? Neye ne isim taktığın sana kalmış, aletin kalitesi müşterinin elinde belli olacak nasıl olsa.