-
selam herkese...
Arkadaşlar bende Digitech gnx1 var. gitarımda Jackson PS2 performer-soloist. alt rock çalan bir grupta tek gitar ı ben çalıyorum. ve sorunumlarım şöyle:
1) bu wah pedalı effect, gain vb. opsiyonları arttırıp azaltmak için kullanabiliyruz, bunu biliyorum,>>>
_____[[["gnx1 in bence kötü olan tek yönü biraz karışık olması" (bazı arkadaşlar, "çok ısınıyor, alet sapıtıyor" diye fikir belirtmişler. küllien yalandır!! 5-6 saat belki daha fazla açık bıraktım ısınıyor ama hiçbir aksaklık olmuyor!!")]]]_____
>>> ama nasıl yapacağımı bulamadım. patch yazarken en altta exp-assign(Expression Pedal) denilen bir opsiyon bulunuyor. buradan olacağını zannediyorum. yardımcı olursanız sevinirm...
2) amp simülatörü kullanıyorum ama stüdyoda ses yüksekliği ve ses boğulması gibi sorunlar yaşıyorum. sanırım eq. dan çözeceğim bu sorunu da ama frekanslar nasıl olmalı??
3) volume ve tone aparatlarını(üzerinde rakamlar ve yazılar var (tone da A500K ve vol.de de lehim var ama sanırım onda da A500K yazıyor) değiştirirsem mesela A5000X(attım) sustain... vb. gibi fonksiyonlarda farklı (daha iyi) sonuçlar alabilirmiyim. bu sadece bir sezgidir böyle birşeyin varlığından ya da denenmişliğinden bile haberim yoktur, ehuehe:)
not: k_kurt bilgine gerçekten hayran kalıyoruz. meslek nedir öğrenebilir miyim?
şimdiden herkeze çok teşekkür. Allah gitarınıza, pedalınıza zeval vermesin:)
-
Digitech marka aletleri sevmem çünkü gereğinden fazla karışıktırlar sanki olası parametre kombinasyonu sayısı kadar değişik ses tonu varmış izlenimi yaratırlar ama aslında yoktur. Öte yandan bildiğim kadarı ile GNX iyi bir alet (kendim denemedim gerçi), ama netice itibari ile digitech işte, adamlar sanki processor değil uzay istasyonu konsolu yapıyorlar.
"2) amp simülatörü kullanıyorum ama stüdyoda ses yüksekliği ve ses boğulması gibi sorunlar yaşıyorum. sanırım eq. dan çözeceğim bu sorunu da ama frekanslar nasıl olmalı??"
Kabin simulatöru canlı kullanılmaz, direk miksere gireceksen o zaman kullanılır, ya da evde kullaklıkla çalışırken kullanılır.
"3) volume ve tone aparatlarını(üzerinde rakamlar ve yazılar var (tone da A500K ve vol.de de lehim var ama sanırım onda da A500K yazıyor) değiştirirsem mesela A5000X(attım) sustain... vb. gibi fonksiyonlarda farklı (daha iyi) sonuçlar alabilirmiyim. bu sadece bir sezgidir böyle birşeyin varlığından ya da denenmişliğinden bile haberim yoktur, ehuehe:)"
Nedir bu gitarın düğmesi mi? Öyleyse hiç kurcalama değerine manyetiklerin tipine göre karar veriliyor. Yok eğer GNX üzerinde bir düğme ise ona da ancak GNX'i tasarlayan adamlar karar verebilir. Netice itibari ile kurcalama yani:)
"meslek nedir öğrenebilir miyim? "
Diplomada bilgisayar müh. yazıyor ama okulda bilgisayar nasıl yapılır öğretmediler:) Hal böyle olunca piyasada çalışan bilgisayar mühendisleri kendilerine yazılım mühendisi demeye başladı. Elektronikle ilgisi ise 1-2 tane dersten ibaret, başlangıç düzeyinde.
-
1. gnx1 i direkt mix e giriyrum zaten.
2. bahsi geçen aparatlar gitardaki vol ve tone takımıdır. arkasını açtığımda (transistör?) gördüğüm iki adet silindirik parça...(merak işte)
-
"1. gnx1 i direkt mix e giriyrum zaten."
--
Kayıt işlerinden pek anlamam ama şu kadarını söyleyebilirim: Gitarı tek başına dinlediğin zaman kulağa doğru gelen EQ ayarı ile mix içinde diğer enstrumanların sesine karıştığı zaman kulağa doğru gelen EQ aynı EQ değil.
Genelde tek başına dinlediğinde orta frekansları kısası geliyor insanın. Mix içinde dinlediğinde ya da canlı çaldığında kısmak doğru değil çünkü geri kalan frekanslar diğer enstrumanlarla çakışıyor (baslar basla, tizler de davulla çakışıyor, geriye kalıyor orta frekanslar, ama onları da zaten kısmıştın, geriye kaldı duyulabilir hiçbirşey.)
"2. bahsi geçen aparatlar gitardaki vol ve tone takımıdır. arkasını açtığımda (transistör?) gördüğüm iki adet silindirik parça...(merak işte)"
--
Yanlış hatırlamıyorsam genelde humbuckerlar için 500K, single coiller için 250K oluyor, istisnaları da var gerçi. Dimarzio bazı gürültüsüz single coillere 500K takın diyor mesela.
-
sağol kkurt. zahmet ettmişsin bir cevap daha yazmışsın. ama 1 sorum daha olucak.
Genelde tek başına dinlediğinde orta frekansları kısası geliyor insanın. Mix içinde dinlediğinde ya da canlı çaldığında kısmak doğru değil çünkü geri kalan frekanslar diğer enstrumanlarla çakışıyor
şimdi beni bu konuda da aydınlatırsan sevinirim:
gnx1 de mid, bass, trebble, gain vb... opsiyonları amp. sim. de ayarlıyorum. bu aynı ampli de olduğu gibi yapılıyor. yani demek istediğim Digigitech TM birimlere ayırmış kendine göre -12 den +12 ye kadar. şimdi birde effect menüsünde EQ var. burda da bass mid ve treble için frekans ve level opsiyonları bulunuyor.
şimdi sorum şu: mid(300 Hz-5000 Hz) ve treble(500Hz-8000Hz) frekenasları bunlar. (normal koşulları gözönünde bulundurursak(ki bu koşullar bir stüdyo ölçülerinden 200-300 m2 lik bir kapalı mekanın ölçülerine kadar olsun)) benim merak ettiğim hangi aralıkta olmalı bu frekanslar. ve bu frekanslar daha başka hangi koşullar göz önünde tutularak ayarlanırlar? şimdiden çok teşekkürler.
-
Normalde gitar amfilerinde mid kontrolü 1000Hz civarında sabittir ve ayarlanamaz, ama o civardaki frekanslar mid düğmesini aşağıya doğru çevirerek azaltılabilir. Bass 100-300 Hz civarını, treble ise 1000 Hz üzerini kontrol eder ama kesin bir bölge ayrımı yoktur, birinin pozisyonu diğerinin kapsama alanını da etkiler.
(Bunun nasıl olduğunu anlamak için http://www.duncanamps.com/tsc/index.html adresindeki programı kurup bakabilirsin).
Yani, "orta frekanslar" derken kastettiğim 1000Hz civarı. Yani onları fazla kesmemek lazım.
Sanırım GNX' te parametrik EQ var, yani mid kontrolü 1000Hz de sabit değil ayarlanabiliyor, öncelikle onu 1000Hz e ayarlayıp, mid ile ilgili -12db den +12db ye kadar ayarlanabilen seviyeyi ise 0db de bırakmak lazım bence (yani midleri ne arttırmak ne de azaltmak doğru.)
O noktadan itibaren 5000Hz e doğru düzenli bir yükseliş gerekli ve 5000Hz den sonra ani bir düşüş (bu ani düşüş genelde kabin simulatörünün işi ya da hoparlörün frekans cevabının etkisi ile oluyor o yüzden gitar amfilerinde bunu sağlayan bir EQ kontrolü bulunmaz). Bass ise 100-300Hz civarındaki bölge, fazla abartmadan hafif kuvvetli olmalı. Bunu durum GNX ayarlarına nasıl tercüme edilir, bilmiyorum ama treble'yi 5000hz e çekip fazla abartmadan mesela +3db lik bir seviyeye ayarlanabilir. Bir de mid öncesi sinyal seviyesi ayarı olması lazım. O da bass seviyesi olarak düşünülebilir herhalde.
Veya, bir başka olasılık, mid'i 400 civarında bırakıp, 5000'e doğru düzenli bir yükseliş sağlamak, ve 400 den öncesini yani basları hafif kuvvetlendirmek olabilir. Bu durumda 1000Hz civarı zaten kesilmemiş olur. Elimde bi GNX olmadığı için deneyemiyorum tabi. :)
http://www.duncanamps.com/tsc/index.html adresindeki programla değişik marka amfilerin EQ kontrollerine bakabilirsin, genelde hepsi aşağı yukarı aynı (Fender'de mid kontrolü 1000Hz de değil 400 hz'de diğerlerinde 1000Hz civarında)
Genelde distorsiyon istendiğinde tüplü amfilerin sesi sona kadar açılır ve çıkış katındaki tüpler distorsiyon yaptığı için bu EQ ayarlarının fazla bir etkisi kalmaz. Bu durumda geçerli olan EQ hoplarlörün frekans cevabıdır, o da ayarlanamaz. Bu EQ'nun nasıl birşey olduğunu gitar amfisi hoparlörü üreten şirketlerin web sitelerinden öğrenebilirsin. Mesela:
http://professional.celestion.com/guitar/products/classic/detail.asp?ID=7
Bu hoparlörlerin bu şekilde üretilmesinin bir sebebi olduğuna göre, gitarın sesinin diğer enstrumanlarla karıştığı canlı performans şartları için doğru olan EQ ayarı budur, denebilir. Grafikte 2-4khz arası kuvvetli, midler (1khz civarı) fazla kesilmemiş (sadece hafif bir çukur var), 5khz'den sonrası hemen hemen tamamen kesilmiş, geri kalan da düz sayılabilir.