Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Ud

• Serpent_King • 23 Şubat 2006 23:08 • #548408
    udda akor düzeni nedir ya ? ayrıca bi aletin batı müziği formuyla türk müziği formu arasında farklı akord düzenleri mi var ya da olması mı gerekiyo , ilk kez duyuyorum böyle bişeyi :) evet aynı nota kağıdını verdiğin zaman aynı şeyi çalmazlar hatta batı müziği formu bilen adam çalamaz çünkü bilmediği görmediği şeyler olabilir.ama misal bi türk müziği kemancısı daha sonra pagannini çalması gerekiyosa kemanını yeniden akord etmez yani ilk kez duyuyorum böyle bi kuralı ya da herneyiyse işte :) yani ben istersem gitarımı istediğim akord düzeninde çalarım alakasız akord da yaparım sonuçta bastığım notalar değişmeyecekse yani bunun olayı nedir ki , tutuş pozisyonlarından mı bahsediyosun yani , akord değişince perdesiz bi alet olduğu için farklı pozisyonlar olcak tabi bu mudur yani dediğin bi açıklığa kavuşturursan sevinicem kafam karıştı çünkü.
  • kkurt • 24 Şubat 2006 05:02 • #548412
    "batı müziği icarcısına ve türk müziği icracısına aynı nota kağıdından birer tane verdiğinde, farklı şeyler çalarlar"
    ---
    yok artık daha neler, ama nota okumayı bilmiyorsa ya da kulaktan dolma birşeyler öğrenip bilmediği halde bildiğini sanıyorsa dediğin gibi yapmaya kalkabilir. (kızmamak konusunda anlaştığımıza göre sen de kızma)

"senle anlaştık, ud'un ud'luğunun gerektirdiği akordu verdin bana, çok sağol.ama bir de, batı müzisyeninin anlayacağı dilden nota isimleri lazım bana yahu."
    ---
    ben bu problemi hiç anlamadım... o linkteki notaları batı müzisyenleri de doğu müzisyenleri de zaten anlayabiliyorlar, zaten aradaki fark notaların isimleri değil, biri bir tam nota arallığını ikiye bölüyor öteki dokuza bölüyor, ikiye bölende sadece diyez ve bemol var, diğerinde bu diyez ve bemolün değişik versiyonları var. Birinde bu ikiye bölme işlemi içinden seçilen notaları major ve minör sistemini kurmakta kullanılıyor, öteki aynı nota arallığını dokuza bölüp elde ettiği çok sayıdaki olası nota varyasyonu ile binlerce makam kuruyor. Her ikisi de yanlış anlamaya sebep olmayacak şekilde bu sembollerle açıkça yazılıyor. Nota okumayı bilen herkez her iki sistemin notasını da aynı şekilde anlar. Öte yandan aynı notayı iki farklı müzisyene verirsen elbet ikisi de tam aynı şeyi çalmaz (ama aynı notaları çalarlar), yorum farkı farklı notalardan kaynaklanmaz, o müziğin tarzından, ruhundan, adamın bunlara yaklaşımından vs kaynaklanır, yoksa herkez bilgisayar programı gibi dümdüz ruhsuz bir şekilde çalardı.
  • kkurt • 24 Şubat 2006 05:04 • #548413
    "akord değişince perdesiz bi alet olduğu için farklı pozisyonlar olcak tabi bu mudur yani dediğin bi açıklığa kavuşturursan sevinicem kafam karıştı çünkü."
    ---
    öyle bir durum yok, bence eksik ya da kulaktan dolma yanlış bilgiler nedeniyle arkadaşın kafası karışmış.
  • düşyılmaz • 24 Şubat 2006 12:51 • #548415
    ne yazdığınız açık, okumadım bile.
    ama,türk müizğindeki sol batı müziğinde re dir,bunun gibi bir durum var.
    kulaktan dolma diye bir şey yok.
    dedim şu ki, işi bilen bir denk gelirse cevap yazacaktır. rica ediyorum daha fazla bana müzik anlatmayın yok yarımdı perdeydi zart zurt..
  • Serpent_King • 24 Şubat 2006 14:32 • #548419
    ahah hayır abi türk müziğindeki sol batı müziğinde re dir diye bişey yok.sol anahtarı , fa anahtarı sen bunları karıştırmışsın.kullanılan anahtardan dolayı porte de sol anahtarına göre sol olan notayı atıyorum si olarak da okuyabilirsin.o anahtar olayı zaten kasınç bişey ilk başta alışması.:)

bir de pozisyon olayı diye bir şey var bildiğim kadarıyla.kardeşim itü konservatuarda okuyor çünkü , çaldığı enstruman da keman , el posizyonlarına göre bazı notalar basılabiliyor.yani ince mi basarken pozisyon değişiyor.yanlış biliyor da olabilirim ben öyle gördüm sadece :)