-
arkadaşım çok sağol,hepinizin önerileri benim için önemli işi biliyosunuz çünkü,eğer bi sorunum olursa elbette danışıp bilgilerinizi alıcağım çok sağolun,bu verdiğini z örnekleri değerlendirip en iyisini yapmaya çalşacağım ...
-
peki kopyası işimi görürmü,zararı varmıdır bu tür programların kopyalarının?
-
dostum tabi ki buffer ayarlarıyla yapılır ama latencyi 10 ms altına indiremezsin bence..buda insanın ayıra bilecegi gecikme sınırıdır. oyuzden verimli ve kaliteli bi kayıt olucagına sanmam..ama yinede olur tabii
-
record prewiev i kullanmazsın olur biter.zaten dandik ses kartlarını en çok kastıran şey o , cpu kayıt esnasında %100 seviyesinde çalıştığı için olay ses kartındaki donanıma kalmış oluyor.record prewiev yerine de bilgisayardaki mikrofon girişinden gelen sesi kullanabilirsin mesela eğer girişi ordan yapıyorsan.ben o şekilde yaptım gayet iyi oluyor.ancak dediklerin doğru tabi ki record prewiev dan başka kullanılabilecek bir seçenek yoksa.
-
cubase kullanıcaksan eğer www.asio4all.com dan asio driver ını indir. centrino 1.7 ghz 512 ramli laptop ve onboard ses kartıyla bu driver sayesinde 1.33 ms. gibi gecikmelerle kayıt yapabiliyorum. gecikme ne kadar az olursa o kadar iyi. kanalları mono kaydet. gecikme konusunda her 1 ms. anfiden bir feet (2 metre sanırım bilen biri acıklasın) uzaklaşmakla eşit diyordu yabancı forumdaki biri. benim tavsiyem kayıtta cubase kullanman davullar icin groove agent vst, midi sesleri icin hypersonic vst ve gitar efektleri icin ni guitar rig i öneririm. bu sistemle güzel kayıtlar yapabilirsin. ayrıca laptopun varsa, kayıt esnasında adaptörünü cekersen dip sesini minimuma indirmiş olursun. hatta kafadan iptal etmiş olursun nerdeyse (tabi gitarı ya da mic. i direkt laptopa girmek kaydıyla) bu arada çalışmalarının ve gecici dosyalarınının duracağı bir bölüm oluştur harddiskinde. bu işlem hızını arttırır. mümkünse dma modu acık olsun harddisklerin icin. takas dosyanı sabit bir sayıya ayarla. single manyetikler tüplü monitor karsısında öter aklında olsun. kayıt işine yeni giriyorsan bi kaç pratik bilgi... kayıtta makul ve makbul olan en gürültüsüz ve en yüksek sinyal seviyesinde kayıt yapmandır. o vumeterların amacı bunu monitorize etmen. asla peak yaptırma (en tepeye vurması) mesela gitarı kaydetmeden once tüm gücünle vur tellere ve peak yapıyosa recording level i kıs bu işlemi peak yapmayacak noktayı bulana kadar yap. ikinci olarak. şarkıyı nasıl kaydedeceğine ve şarkının trafiğine karar ver.
geleneksel çalışma biçiminde kanal kanal, önce davul, ardından bas gitar, ritm gitar, piyano vs gibi eşlik enstürmanları, üflemeliler, solo gitar ve vokaller kaydedilir. eşlik bölümü oluşturulduktan sonraki çalışma sıralaması nası rahat ettigine göre değişebilir ama işin mantığı budur. yani önce gitarla vokali kaydederim üstüne de davulu döşerim (böyle calısan adam bu konuyu da döşemek olarak açıklar :) ) gibi bi calısma metodu yoktur. neticede evde kayıt yapmanın artısı fikirlerini o anda kayıt altına alabilmenin güzelliğidir ama evde kayıt zordur çünkü istediğin gibi şarkı söyleyemezsin, anfinin sesini açamazsın, en güzel yerinde biri açar kapını naber der. herşey olur yani :)
sistem konusunda tavsiyem, olabildiği kadar çok ram ve hızlı bir işlemci. masaüstü olabilir. harici ses kartları daha iyi sonuç veriyor.
başarılar dilerim.
kayıtlarım için:
www.kutayyavuz.com
inceleyin!!!
-
asio driveri olmayan ses kartlarında sonradan böyle yöntemlerle emule edilen asio sürücüsünün düşük gecikme vereceğinn bir garantisi yok, çünkü orjinal sürücünün üzerine bir emulasyon katmanı olarak ilave ediliyor direk hardware'e erişmiyor, ayrıca kullandığın yazılımın (cubase) gecikme miktarını yanlış tahmin etmesine (alttaki sürücüyü asio sanıp ona göre hesaplamasına) sebep olabilir, halbuki ne bilir onun altında başka bir sürücü daha var, daha da kötüsü araya windowsun kendi audio sistemi ve onun ses tamponları da girebilir.
Ekranda gördüğün 1.33ms yazılımın asio sürücüsü varsayarak hesapladığı bir tahminden ibaret, gerçek ölçüm değil. Asio olmayan bir sürücünü üzerine asio maskesi takarsan alet te geçekten öyle olduğunu zannedip ona göre hesaplar.
-
abi bu emulasyon değil işte. işlemci + ram gücün dogrultusunda garantili düşük gecikme. yani 2 senedir kullanıyorum ben hicbi gecikme hissedemedim.
-
Her ses kartı değişik, bir tek sürücünün hepsi için çalışması mümkün değil, çalışıyorsa doğrudan ses kartının elektronik sistemine değil o sisteme erişen başka bir sürücüye bağlanıyordur. Sonuçta bunun adına emulasyon demesek te olur, ama ses kartının kendi sürücüsü devreden çıkmış olmuyor, dolayısı ile o sürücünün kendi gecikmesi de devrede kalıyor. İşin kötüsü yukarıdan bakan yazılım sadece asio sürücüsünü görüyor, onun iç yapısının doğrudan elektronik sisteme değil de
başka bir sürücüye bağlandığını bilemez ve ona göre gecikmeyi hesaplar
ekrana basar 1.33ms, halbuki gerçekte bu çok daha fazla olabilir.
Ama neticede iş görmez mi? Görebilir. Ses kartına direk erişen orjinal sürücünün kalitesine bağlı. Diyelim orjinal sürücünün gecikmesi 20ms idi. Buna bir de 1.33ms lik asio katmanının gecikmesi eklendi, oldu 21.33ms. Hala kötü sayılmaz:) ve asio'dan başka sürücü kabul etmeyen yazılımları da kullanmana imkan sağlar.
-
bu arada cubase in kendi asio sürücüsü cok kullanışsız.acaip gecikme yapıyor.o yüzden bunu kullanıyorum. sitesinde bi incele ama kaynak kodu da acıktı sanırım.
-
cubase'in asio sürücüsü olmaz ki, olmaması gereken birşey, o olsa olsa asio sürücüsü olmayan ses kartları için bir emulasyon katmanıdır, onu yapan her durumda düzgün çalışmayacağını zaten biliyordur. asio sürücüsü ses kartının kendisinde olması gereken birşey, her ses kartı için ayrı olur. sadece pro ses kartlarında oluyor gendelde, bir iki creative modelinde de gördüm. normal ses kartlarında olmadığı için cubase öylesine bi emulasyon yazmıştır deneme amaçlı olarak, ciddi niyetle kullanılmasını tavsiye ettiklerini sanmıyorum. asio4all belki bir iki yaygın ses kartı için native sürücü içeriyor olabilir, bakmadım, ama bütün ses kartları için native çalışması mümkün değil.