Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

ELEKTROGİTAR VE BAĞLAMA EŞLİĞİ

• blackrockcu • 29 Nisan 2006 10:42 • #549328
    Merhaba değerli arakdşlar.Ben elektro gitar çalıyorum.
    Tanışım olan bir bağlamacı arakaş berebar çalışalım dedi.
    Ben hayatımda hiç bağlamacılarala berebar çaldığımdan nasılçalacağımı bilemiyorum.
    Yani en azından akortlar nası olacaik.Benmi ona göre akort yapcam yoksa omu bana göre.Bu batı ve klasik müzik ensturmanlarındaki notalar farklımı?

Birde berebar çalarken ben transpozeyi nası yapcam?
    Gitara-gitarla eşlik ettiğim akorlarla bağlamaya-gitarla eşlik ettiğim akorlar nası olmalı?
    Bu konuda detaylı ve gerçekci bir bilgiye sahip arkadaşlar varsa liütfen beni aydınlatsın.
    Şimdiden sağolun.
    Kolay gelsin.
  • kkurt • 29 Nisan 2006 11:36 • #549329
    bana pek mantıklı bir kombinasyon gibi gelmedi ama nota notadır bi sorun olmaması lazım. bağlamada çok fazla gam seçeneği olmaz kısıtlı bir alettir o hangi gamda çalıyorsa sen de ordan çal. akort değişikliğine gerek yok sadece adamın hangi gamdan çaldığını öğrenmen gerekiyor
  • lifeandguitar • 29 Nisan 2006 17:28 • #549333
    selam.öncelikle bağlama çok farklı bi enstruman ve aslında sınırlı bir enstruman değildir.bağlamacılar ya da herhangi bir türk müziği enstrumanı çalan birilerine eşlik ediceksen eşlik için düşündüğün şey akor basmak olmamalı.makamsal yürüyüşler var.mesela uşşak makamı bir parça ya da rast makamı bir parça çalınırken bağlamada ve tüm türk müziği enstrumanlarında Bb 2 denen bir ses var.işte bizim gitar ve batı müziği enstrumanlarında olmayan bir ses o.hüzzam makamı nikriz makamı segah makamı hicaz makamı bir sürü makamsal aralıkların olduğu çok melodik bir müzik türk müziği.aslında zordur da.biz batı müziği çalan müzisyenlerin hiç bi işine yaramaz müziklerdir esasen ama dinlemek te yarar var.mesela saz semaileri bulup onları çalmaya bayılıyorum ben gitarla.çok renkli ve farklı bişey oluyor.yani nerede ne ne akor basacağını makamsal(nazariyat) bilgisiyle edinirsin.akort konusunu da kafana takma.onlar da 440mhz üzerinden akort yapıyorlar.ama dediğim gibi sibemol2 gibi koma seslerin olduğu makamlarda sus4 akorlar çalabilirsin.herşeyden önce biraz türk müziği öğren dinle ve çal derim..yardımcı olduysa ne mutlu..
  • DaRK dEviL • 29 Nisan 2006 20:09 • #549334
    bağlamanın uzun saplı mı kısa saplı mı olacağı da önemli. uzun sapın kısa sapa göre ses aralığı daha geniş. tabi notalarda iş biraz değişir gitara göre, yani donanım da arıza işareti yoksa nota farklı değildir, ama bemol 2 ler felan var. bağlamada komalar farklılık gösteriyor gitar göre. akort meselesinde de akortu sazın gitara göre yapmasını tavsiye ederim. bağlamanın si tonları biraz tizdir, la tonundan akort yaparsa söyleyen zorlanmamış olur ama tabi bağlamanın o sese çekip çekemiyeceğine bağlı bu...
  • nazmiyyeaah • 29 Nisan 2006 21:37 • #549336
    Erkan Oğur dinle derim, bire bir net cevabı alamzsın ama, ufuk açıcıdır. üzerinde düşünmeye değerdir bu hususta.
  • ibanetze • 29 Nisan 2006 22:55 • #549337
    ben uzun zaman akustik gitarımla bağlama,akordiyon işte ne biliyim ney felam bunlarla birlikte çaldım..normal akor bas şarkının gidişine göre,adam yanlış gamdan çalmadığı sürece sorun çıkmaz..

akort konusunda da bi derdin olmasın,kafana göre akortla.olur yani,bi sorun olmaz.sonuçta çıkan ses birbine uyuyosa ister ladan akortlamışsın ister fadan :)
  • nazmiyyeaah • 29 Nisan 2006 23:56 • #549338
    direkt ilgisi yok ama ibanetze bana bişeyi anımsattı:

geçen kış gecenin bi vakti Taksim'den eve dönerken Tünel yolunu kullanıyoduk.
    hep gördüğümüz bir adamı o gün yine gördük. çaldığı alet, kanun şeklinde ama xylophone'da olduğu gibi iki adet bagetimsi aparatla icra ediliyor, tatlı/ritmik bir melodisi var. çalan adam da sokak çalgıcısı.

zaman zaman sokak çalgıcılarının yaptığı gibi ortak çalıp parayı paylaşmak üzere bir araya gelmiş başka elemanlar da var. gitarist / değişik doğu enstrumanını çalan adam / neyzen... neyzen bir türlü uymuyor bunlara. o değişik çalgı da çok tiz ama ritmik bir ses çıkarıyor; malumunuz ney de tiz, ancak daha tekdüze bir ses çıkarıyor. öyle ritmik değil yani. gitaristle öteki bir olmuş; "abi sen bize uymuyosun işte zorlamayalım ya" diye ötekini aradan çıkarmaya çalışıyolardı. bu ikisi işi dındırıdın dındırıdın götürüyo ama neyzen füüüü füüü füüüyt diye arada sırıtıyo.

bakınız adı sanı duyulmamış telli çalgılarla gitar bile kardeş kardeş çalabiliyorken,
    aşağı yukarı aynı coğrafyaya mensup iki enstruman birbirlerini götüremeyebiliyor.
    yeterki sesler tutsun birbirine.

ha, akustik gitar&ney birbirine uyar, o ayrı.
  • blackrockcu • 30 Nisan 2006 07:30 • #549348
    Arkadaşlar valla sağolun.Ben çok nadiren türkü dinlerim.
    Bizim çalmak istediğimz örneğin kıraçdan zerda,ediip akbayramdan senbenden gittin gideli,hasretinle yandı gönlüm,haluk leventten çemberimde gül oya,dağlara küstüm vs.
    Yani biraz rock müzikle klasik müziği karıştrımak istiyoruz.Peki iki enstrumanda amfiye bağlansa vede ben eleltroyla dist.ten çalsam 5 li akorlarla filan bu sizce nası olr.
    Ya da eşlikte klasik gitarmı kullanmalıyım?
    Tekrar sağolun.
  • fibonacci • 30 Nisan 2006 14:56 • #549354
    Kısa sap bağlamanın tonu ladır.