Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

floyd rose :O

• kkurt • 21 Ağustos 2006 21:23 • #551821
    o cümle biraz aşırı kaçmış, yanlız dikkat edersen buraya mesaj yazıp ta şu gitarı alayım mı diyenler genellikle ilk gitarını alanlar. yani aradaki farkı bilip bilerek karar vermelerine imkan yok. gidipte sırf kilitli tremelo var diye niye öyle bir alet alsınlar ki? sanki kilitli olunca çok büyük sorunlar çözülüyormuş gibi... sanki tremelo kolu olmadan gitar çalınmazmış gibi... sanki sabit köprüden elde edilen kadar düzgün bir ton veriyormuş gibi..
  • Serpent_King • 21 Ağustos 2006 23:41 • #551822
    bahsettiğin müzisyenler sendeki ile arasında 150 200 dolar fiyat farkı olan markası da Floyd Rose olan köprüleri kullanıyorlardır.
  • Single_FACTOR • 22 Ağustos 2006 01:29 • #551823
    ben de kilitli gitar sevmiyorum. üstelik kullanmadığımda da telleri mutlaka boşaltıyorum. floyd rose da yap bakalım sonra yarım saat uğraş akord etmek için. Wıyk Wıyk yapacam diye Gitarın sapını yamultacam, Sustainden ödün verecem, Ağaç rezoransını 1 kg lik metal yığınıyla değişecem
    Anti Floyd Rose cemiyeti!!!
  • kkurt • 22 Ağustos 2006 01:45 • #551824
    aslında elektro gitar gövdeleri önemsenebilecek bir miktarda rezonans (belli bir frekansa titreşim) yapmaz (sadece sapları yapar, o da pek istenen birşey değildir aslında). yapmamaları iyidir. ama yerinden oynayabilen bir metal parçası yapar. gitarın sapının içindeki truss rod denen parça da yapıyor biraz. yapınca ne olur? o titreşim tellerin titreşimi ile çakışır, onu zayıflatır. zaten elektro gitarların gövdesi titreşmesin diye katı yapılır. yoksa akustik gitar gibi içini boş yaparlardı.

madem rezonans yapmıyor nasıl oluyor da gövdenin şu veya bu ağaçtan yapılması sonucu değiştiriyor denebilir.. birşekilde değiştiriyor ama tam bilmiyorum. herhalde ağacın yoğunluğu ve ağırlığı(*) ile ilgili. yumuşak veya iyi kurutulmamış bir ağaç sünger gibi titreşimi emer mesela (masanın üzerine bir havlu koyup üzerine elle vurun anlarsınız ne demek istediğimi). sert bir ağaç emmez (havluyu kaldırıp masaya bir de öyle vurun. bence böyle bir durum geçerli - bu ikinci durumda bir miktar rezonans olduğu söylenebilir (ne de olsa masadan ses çıktı), ama bu akustik gitar gövdesinin rezonansı ile kıyaslanabilecek kuvvette birşey değil.). bu ağacın kendisinin belli frekansları pek beğenip oralarda titreşmesi (rezonans) durumu ile pek ilgili birşeye benzemiyor.. ya da en azından pek bir bağlantısını kuramadım. daha çok hangi frekansları emdiği (yani yüzeyinin sertiliği) ile ilgili bir durum sanki.

(*) bu ağırlık konusu aslında rezonansla ilgili, ne kadar ağır olursa o kadar az rezonans yapıyor. ne kadar az rezonans o kadar çok sustain, ama öte yandan fazla ağırlık olunca tiz sesler de azalıyor. en azından çeşitli ağırlıkta lp modelleri deneyenlerin genel kanısı böyle. ben o kadar çok sayıda gitar denemediğim için emin değilim bu mantığın doğruluğundan (ağırlığın rezonansı azaltığı belli, ama tiz tonları neden öldürdüğü pek belli değil, işin o kısmı süpheli). bu mantıkla ken parker mümkün olduğunca hafif gitarlar yapmaya çalışıyor. ses tonu açısından mantıklı tabi, ama gövde hafifledikçe bunun yaratacağı istenmeyen rezonaslarla da bir şekilde uğraşmak durumunda (tabi yine asıl sorun olan gövde değil de sap - sapın üzerini grafit kaplıyorlar öyle her önüne gelen frekansta titreşip durmasın diye - gitar tonları ile alakasız bir frekansta titreşiyorsa sorun yok nasıl olsa öyle bir titreşim olmayacak gitarın üzerinde). bu ikinci mantık temiz sesi ortalamanın üzerinde gitar yapımı için kullanılabiliyor, yani tahta rezonansını tamamen öldürmek yerine, akalası olmayan biryerlere kaydırmak... böylece daha az ağaç kullanılmış oluyor ve görüşüşe göre bu aslında iyi birşey. formulü doğru tutturabilirsen...
  • ReigN13 • 22 Ağustos 2006 12:30 • #551825
    arkadaşlar ben de floyd rose lu bir gitar kullanıyorum.iki buçuk senedir ibanez edr470 kullanıyorum.son bi seneye kadar idare ediyodum gitarla ama son zamanlarda artık illallah ettirmeye başladı.sap ayarı yaparım floyd rose un dengesi bozulur,koma ayarı yaparım f.r. un dengesi bozulur,yeni tel takarım gitarı 2 gün kullanamam,bi teli hafif sıkmam ya da gevşetmem ile tüm tellerin akordu kaçar,bunu yanında en önemlisi gitarda%20 oranında ton kaybına yol açar bu floyd rose denen şey.siz bu sorunlarla uğraşmaktan memnunsanız sizin bileceğiniz iş.ama ben hiç de memnun değilim.gitarımı da en kısa zamanda değiştirmeyi düşünüyorum.
  • kkurt • 22 Ağustos 2006 12:46 • #551826
    benim n2'deki kırılana kadar böyle şeyleri hiç dert etmemiştim. asıl sorun bazı perdelerdeki alçalıp yükselen sesti (distorsiyonla belli oluyor özellikle, bu birbirine çok yakın frekanslı iki titreşim çakıştığı zaman olur).

bir de hep metalik bir ses tonu veriyor. bence üzerinde humbucker olan aletin gövdesinin tellerin titreşimindeki aşırı tiz tonları biraz zayıflatacak yapıda olması lazım, ama tremelo sisteminin metal yüzeyi çok sert bir yüzey olduğu için ve titreşimi gövdeye iletmekten çok alttaki yaylara ilettiği için buna pek elverişli değil. tiz tonlar soğrulmazsa hoş olmuyor. bence bunun sebebi humbuckerlarda tellerin titreşiminin birbirine çok yakın iki noktadan alınması (bu adına comb filter denilen aletin frekans cevabına benzetilebilir http://en.wikipedia.org/wiki/Comb_filter ki comb filter de benzer bir mantıkla çalışır) resimde görüldüğü gibi bu alet birbirine çok yakın frekanslarda aşırı farklı cevap verebiliyor. Bu da EQ pedalı ile düzeltilemeyecek bir problem. Ya tizler çok kuvvetli (kulak tırmalayacak kadar), ya da çok zayıf, çamur gibi. Ortasını tutturmak zor. Bu nedenle bir şekilde gitarın gövdesinin aşırı tiz tonları emmesi, soğurması lazım (mesela titreşimi direk gövdeye veren bir sabit köprü + ağır bir gövde iyi gider). Bu da strat tarzı gitarların mantığı ile ters, çünkü single coil tonları elde edebilmek için bunun tersini yapmakta fayda var. Dolayısı ile strat'lara humbucker iyi gitmez sonucu da burdan çıkıyor, ama humbucker manyetikten istediğin tek şey distorsiyon olduğu sürece çok önemli değil, dimarzio bir çaresine bakar:)
  • ReigN13 • 22 Ağustos 2006 13:22 • #551827
    onun için dimarzio evo taktırdım bridge e.:)
  • kkurt • 22 Ağustos 2006 13:36 • #551828
    onun için dimarzio evo taktırdım bridge e.:)

"vay hayvan vay" şeklinde tabir edilebilecek distorsiyonlar için mantıklı bir seçenek olmuş, ama temiz tonla distorsiyon arasındaki "gri" bölgede oldukça hoş ve pena darbelerine duyarlı tonlar var, ve bunun için de gitarın öncelikle düzgün bir temiz tonu olması gerekiyor.
  • sweep picking • 26 Ağustos 2006 23:58 • #551915
    bu ayarları nasıl yaptıgını bı ıyıce anlatsana allah askına gitarımın cıyk cıyk etmesınden bıktım yardııımmm