Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

analog ??

  • The Doors • 8 Temmuz 2004 10:06 • #538485
    bas gitarda efekt aletleri analog pedal nedir nasıldır ve bunların bağlantısı falan nasıl yapılır mesela bende bir yamaha bb404 var ve amfi olarakta marshall b65 var ben su an uzun süre kullanabileceğim processör ya da bunun gibi bişeyler almayı düşünüyorum rock ve blues tarzı müzik yapmak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

    Yani analog olayı nedir? processorlerde herbişey mevcutta analog olunca tek tek pedal halinde birbirine bağlayarakmı kuruyosun yani nedir :( anlatın uzun uzun bana benide bilgilendirin ekipmanlar hakkında
  • aykuth • 8 Temmuz 2004 16:20 • #538490
    dikkat: (bitirmeye üşenebileceğim bir yazıya başlıyorum aşağıda, zaten bu konuda tam bir şeyler yazmak beni aşar, sadece yüzeysel birkaç bilgi kırıntısı diyelim)Aynını kayıt oluşturması için gayri resmi ilmeğe kopyalayacağım. Ayrıca bu kadar uzun yazdığım için madalya isterim. (tamam bir kısmı copy paste niye kızıyorsunuz :P) [koca yazıda bir tek "ya da" da hata yapmışım bunun için de madalya isterim :P:P:P]


    Önce Analog ve Dijital ne demektir bununla başlayalım.

    http://www.bores.com/courses/intro/basics/1_conver.htm

    bu sayfadaki şekilleri incelediğimizde.

    Birinci şekilde dijital sinyal işleme sistemlerinin ne yaptığına dair oldukça basitleştirilmiş bir anlatım görüyoruz.

    basımızdan (gitar çalanlar için gitarlarından) çıkan elektrik sinyali en soldaki sinyale benzer sinyallerin üstüste binmesiyle oluşmuştur. (tek bir sinüsten oluşuyor olsalardı "fazla" temiz notalar elde ederdik.

    Bir processor özet olarak önce bu sinyali "digitise" eder (digitise edilmiş sinyal şekilde soldan ikinci) ardından sayısal olarak işler (şekilde dsp olarak geçiyor). Sonunda da işlenmiş sinyali yeniden analog sinyal hale getirdikten sonra (şekilde reconstruct) sinyal zincirinde kendinden sonra gelen yere gönderir. [ bu bir combo, poweramp, preamp, head, başka bir efekt alete (analog veya sayısal) olabilir]


    Yukarıda da belirttiğim gibi gitarımızdan gelen sesler (gerçek hayattaki bilgilerin neredeyse tümü gibi) analogdur (ilk sinyali hatırladığını umuyorum) Basımızın telinin manyetiklerin oluşturduğu magnetik alanda hareketi sonucunda manyetiklerdeki bobinlerde oluşan elektrik sinyalleri continuous/sürekli sinyallerdir çünkü.

    en basit haliyle analog sinyal sayı doğrusunun tüm değerlerini (0, 0.000032, 0.2326, 0432423141, 0.7, -1) vb kullanırken dijital sinyal sadece işlemcinin veya sinyal kanalının kaç bitle sınırlandırdığına bağlıu olarak aradaki bazı noktaları kullanır (0, 0.1, 0.2, 0.3 gibi ama yeni kullanılmaya başlayan 24 bit teknolojisi sinyal aralıklarını böyle 0.1 gibi bir değerle karşılaştırılamayacak seviyelere çekmiştir)

    buradan analog -> dijital geçişi esnasında bir bilgi kaybı yaşanacağını anlamak zor değil. (ses kalitesi orijinal sesin korunabilmesi ile yakından ilişkilidir) Ama bilgi kaybı ve veri işlemde gecikme konusunda dijital işlemcilerin başka dezavantajları da vardır. Yine de yeni teknolojilerle (daha hızlı 24 bit işlemciler ve ileride kullanılabilecek muhtemel 32, 48 veya 64 bit işlemcilerle şu anda birçok analog aletten iyi ses verebilen processorlerin analogu yakalayabilir hatta geçebilirler. Ayrıca şimdiki veya daha önceki bazı processorlerin tonunu analog aletlere tercih edenlerin çıkmaması için herhangi bir neden yoktur. Kullanım kolaylıklarını ve kompaktlıklarını saymıyorum bile. Üstelik artık fiyatları analog setuplara göre oldukça ucuz kalıyor.


    Analog bir sinyali işlemenin güçlüğünü elektrik/elektronik mühendisleri bilirler. BUrada bunu anlatmamın pek imkanı yok. Değişkenler sayısızdır, bir yandaki iyileşme hemen her zaman diğer taraftaki bir kayıpla dengelenir. Hep bir şeyleri birşeylere karşılık feda etmek zorunda kalırsınız. Örneğin 50-60 HZ zırıltısını çözmek için bir filtre yaptınız bu filtre 40-80 Hz arasındaki frekansları etkiler. Seste lineer olmayan gecikmelere neden olur vs. benim tümünü anlatamayacağım nedenlerle analog sistemleri geliştirmek daha güçtür ve sonuçta elde ettiğiniz gelişim için bir şeyleri feda etmişsinizdir. ( buna iyi bir örnek olarak tüplü anfilerden solidstate (transistörlü) anfilere geçiş gösterilebilir. Sesin dokusundaki kayıp, daha güvenilir, uzun süreli ve daha temiz sesler çıkaran performans tarafından dengelenmiştir. Yine de çoğu transistörlü devrede bir lambalı anfinin sıcaklığı elde etmek mümkün değildir. Bunun gibi analog bir sinyali değiştirmek için onun değiştirmek istemediğiniz yanlarına da dokunmak zorunda kalırsınız. (yukarıda filtre örneğinde verdiğim gibi) ayrıca esneklik imkanınız kısıtlıdır. Üstelik geliştirme ve üretim maliyetleri son yıllarda dijital sistemlere göre çok yukardadır.


    Girişi biraz toparlamaya çalışırsak analog cihazlar analog (sürekli, şekilde en soldaki sinyale benzer ama daha karmaşık) sinyallerle, dijital cihazlar ise bu analog sinyallerin içlerinde sayısala çevirdikleri (00100010001 halindeki) halleriyle çalışırlar. dijital işlemciler bu sayısal verileri çıkışlarında analog hale getirirler. Ama bu analog->dijital->analog çevrim esnasında yaşanan kayıplar ve dijital sinyal işlemenin çalışma prensipleri veri kayıplarına ve seste ve kalitesinde değişimlere neden olur (ki işlemci hızı ve çevrim hızı nedeniyle yaşanacak gecikme ve kayıplardan bahsetmedim bile) . Ama ne olursa olsun ben "analog her zaman dijitalden daha iyidir" demek konusunda ikircikliyim. Hele ki son beş yıl içinde çıkan üst düzey dijital processorlerden sonra. (line 6 POd, Roland V-amp vb.)




    Şimdi aletler arasındaki farklara gelince dijital processorler üzerlerinde birden fazla efekt bulundururlar. Bazılarında anfi veya kabin tonlarını simüle eden kısımlar da vardır. Bunların bir kısmını aynı anda kullanabilir. Kendi zevkinize göre değişik tonlar yaratabilir ve bu tonlara sadece bikaç pedal dokunuşuyla geçebilirsiniz. Kaçınılmaz olarak bazı efektler iyi bazı efektler kötü olacaktır, yine kaçınılmaz olarak çoğu efekt sadece o efekti vermek için yapılmış olan bir alete göre biraz daha verimsiz/kötü olabilir. Ama sonuçta basit bir processörün üzerindeki efektleri tek tek toplamak için vermeniz gereken para o kadar fazladır ki bunu göz ardı edebilrsiniz. (ben etmem o ayrı, ama ben çok efekt canlısı bir adam da değilim). Sağlam bir processör sahnede kolaylık sağlayabilir ama bunun için bin dolara veya üstü bir parayı gözden çıkarmanız gerekmesi muhtemeldir.


    Buna karşılık olarak analog pedalların büyük bir kısmı (istisnalar vardı ve hiç de az değildir, tümüyle analog, veya ses devreleri tümüyle analog analog cihazlar da mevcut) tek bir efekt üzerine odaklanmışlardır. Örneğin bir overdrive pedal aldığınızda ondan reverb beklemezsiniz. Veya bir chorustan flanger. Pedalların çoğu tümüyle analog iç aksamdan oluşur (dijital devreler kullanan pedallar da var elbet) ve odaklandıkları iş için en iyi/en ucuz/ortalama ve hesaplı olarak nitelendirilebilirler. Ama bunlarla bir setup oluşturmanın çeşitli güçlükleri vardır.


    Bir: Para : En iyilerinden almaya kalkarsanız 8-10 efekt ve bunlar için bir board 1000 doları rahatlıkla bulur. Sütelik taşıması da hiç kolay değildir.

    iki: besleme 10 pedala pil parası yetişmez bu da okkalı bir adaptör ve ara güç kabloları demektir.

    üç: ara kablolar: bir süre kabloya ihtiyacınız olur, hele sahnede bir tanesi giderse sorunu bulmak çok uzun zaman alabilir.

    daha da vardır ama ben yoruldum. Kısaca sinyal zincirlerini yazıp bitireyim.


    gitar -> dijital prosessor -> preamp/poweramp (her prossesorun güç anfisi çıkışı yoktur ama/anfi veya combo


    gitar->analog setup-> preamp/poweramp (her prossesorun güç anfisi çıkışı yoktur ama/anfi veya combo


    tabi analog ve dijital aletleri istediğin gibi karışık da kullanabilirsin

    gitar -> dijital prosessor -> analog setup-> anfi

    gitar -> analog setup-> dijital prosessor -> anfi




    ya da anfideki effects loopu kullanabilirsin.


    bir iki analog setup örneği bitireyim

    kendi arasıra kullandığım (daha iyi versiyonları var ama burada yazmak çok zor)


    gitar -> boss ODB-3 (overdrive)-> boss GEB-7 (EQ) ->Sansamp BDDI-> Boss NS-2 (Noise Suppressor) -> anfi


    buda jeremy cohen'inki

    Here's my pedalboard.

    From left to right:
    1. the little gray box is a homemade footswitch which will turn my rack mounted
    Alesis reverb on and off. I've only used this once.
    2. Boss Harmonist Pedal HR-2(harmonizer--used for octave up and detune function)
    3. Boss Synth Pedal SYB-3
    4. EBS BassIQ (envelope filter)
    5. EBS Octabass
    6. Boss Chorus CE-3
    7. Boss Bass Chorus CEB-3
    8. Digitech X-Series Bass Driver (Distortion)
    9. Electroharmonix Switchblade (passive switch which sends the signal
    either through the chain or to the tuner
    --which allows for silent tuner and instrument switching)
    And in the back,
    1. Godlyke Power-All Digital power supply
    2. Korg Chromatic Tuner CA-30




    diğerleri için linkler

    http://www.liqwid.net/bassrig.php

    bu clatter amyninki

    http://www.skbcases.com/media/images910/ps35b.jpg

    bu c alexander claberınki

    http://homepage.ntlworld.com/nicola.kate.simpson/pedalboard.JPG

    bu bir funksterdan

    http://www.jfhproductions.com/aboard1.jpg


    b az önce içeriğini yazdığım jeremy coheninki
    http://members.aol.com/jeremyzone1/pdlboard.jpg


    bir başkası


    like pedals. I think in general you can get better sounding effects through a modular approach.

    I briefly owned a Boss GT-6B and returned it; I though it was VERY well built but the effects were ho-hum. I couldn't stand the distortion or the compressor. I'm pretty finicky, though. You might not be.

    So instead, I own WAY too many pedals and spent WAY too much money on the rig. However, the beauty of this is that you can swap out something you don't like (I've been through 3 compressors and 2 envelop filters)

    I use this thing live since most of the gigs I'm doing are backlined. This gives me some flexibility in tone.



    Basically, this is what goes on.

    Bass -> Boss TU-2 Tuner
    (also acts as a footswitch mute)

    Boss TU-2 Tuner -> Demeter Compulator
    This is a great compressor. Simple, 2-knob operation

    Demeter Compulator -> Boss LS-2 Line Switcher
    This is a GREAT A/B box. I use it as a (A+B or Bypass box). In bypass mode, All you get is the Demeter compressor and the bass and everything else is out of the signal chain. In the A+B mode, I have an effected loop and an unaffected loop; and there are two knobs to blend the clean and the effected sound together. Rich, baby, rich. Keeps the bottom together when I get a little crazy.

    Boss LS-2 Line Switcher -> EBS Octabass
    Great octave effect. I mainly use it when I have some REALLY heavy distorted tones.

    EBS Octabass -> EBS BassIQ
    I think I bought this used from Mike Dimin on ebay. Great envelope filter. I rarely use it, but it's an unbelievable little box. I use it to cover up some of my sloppy slap technique.

    EBS BassIQ -> SansAmp GT-2
    Okay, this thing is great. For bass, I use it as distortion box, but it's so much more. In this rig, this is for the OVER-THE-TOP distortion. It's great.

    SansAmp GT-2 -> SansAmp BDDI
    I use this as a "channel switcher". Great little preamp - will give you an alternative tone to what you currently have set up on your amp. Great for getting that SVT type-tone out of pretty much any amp. This is also my back-up DI for gigs.

    SansAmp BDDI -> Ibanez TS-9
    This is no ordinary TS-9. I bought this for a STEAL of a price off ebay. It's a Keeley modified TS-9, the Baked version. 3-times the gain. I use this as my primary distortion. When set correctly, there is no loss of bottom, and everything gets warm and fuzzy. It's great.
    EBS BassIQ -> SansAmp GT-2

    Ibanez TS-9 -> Aphex Bass Xciter
    This thing is like cheating. Killer - makes that crappy backline sound like a row of stacks. I still don't understand HOW it works, but it does work. I tend to leave this on a lot, but sometimes I use it as a boost.

    The whole sha-bang is powered by the Dunlop DC-10 Brick (no batteries, thank you) and it's linked up with the lovely George L. cable system. I got the pedalboard from Sam Ash ("CNB"). Simple.

    However, pedals add up.

    Boss TU-2 - $75 new
    Boss LS-2 - $75 new
    Octabass - $200 new
    BassIQ - $150 used (I think)
    SansAmp GT-2 - $130 new
    SasAmp BDDI - $160 new
    Baked TS-9 - $120 used
    Aphex Xciter - $150 new
    Dunlop Brick - $100 new
    Cabling - $75
    Pedalboard - $50

    Yeah, just a hair under $1,300. Ridiculous. However, it works for me. The most useful thing on the board is the Tuner. I could live without the other crap. It's basically a glorified preamp.
  • The Doors • 9 Temmuz 2004 09:25 • #538494
    çok teşekkür ederim çok yardıcı oldu verdiğin bilgiler.

    yukarıda belirttiğim gitar&amfi ve müzik tarzına uygun bi analog kurulum yapmak istiyorum şöyle en fazla 500-600 dolarlık falan. nasıl bir setup önerirsin? ve ileride sahne için düşünüyorum bu yüzden para yetmezse ilerde baska pedallar ekleyebilirim yani sahnede kullanılabilcek cinsten parçalar önerirsen sevinirim şimdiden teşekkürler :)
  • aykuth • 9 Temmuz 2004 11:36 • #538495
    Bas bildiğim kadarıyla güzel bir bas. Anfinin de biraz daha güçlüsünü (150 wattlık) daha önce kullandım o da iyi bir anfi. (b150deki tüplü preamp ise gerçekten çok hoş. Taşıması bunca zor olmasa b150'yi almak için para bile biriktirebilirdim.)

    önemli olan soru efektlere gerek duyuyor musun?

    Kendimden örnek verecek olursam


    Ben overdrive/distortion tarzı bir efekte gerek duyduğumu biliyordum, bu yüzden ikinci ODB-3 görünce aldım.

    Gitarım aktif olmadığı için ton şekillendirmem sınırlıyd, bir DI ve preamp gerçekten çok işime yarayacaktı. Tüplü anfilerdeki "sıcaklığı" seviyordum. Çözüm olarak Sansamp BDDI aldım.


    gelecekteki muhtemel pedal Boarduma güç sağlamayı kolaylaştırmak ve (elektriksel açıdan) gürültülü ortamlarda (ve biraz gürültülü olan baslarımla) başa çıkmak için iyi olacak (yine ikinci el ve çok temiz bulduğum NS-2) aldım.

    Nadiren kullandığım kullanacağım bir wah/volume pedalım var bu sadece GAS sonucu alındı.

    Çok kullanma fırsatım henüz olmamış olan ama gürültülü gitaristlerin yanında duyulmak için kullanabileceğim ayrıca diğer pedallardaki kısıtlı EQ ayarlarını genişleten bir GEB-7im var.



    Bunların hiç biri sana gerekmeyebilir. (hele ki b150'n olsa sana efekte falan ihtiyacın yok anfinin sesini istediğin gibi ayarla derdim)

    Anfi üzerinde limiter ve compressor de(bunlar çoğu basçı için gerekli) var zaten. Biraz efektleri öğrenip paranı elinde tutmanı öneririm ben daha çok. Efektler bir basçının olmazsa olmazları değil bana Sansamp'ımı ve bir de PA verin fazla fazla yeter efektler ihtiyaç üzerine (bu yeni bir şeyler deneme ihtiyacı da olabilir) alınırsa işe yarıyorlar.


    Önce her bir efektin sesine neler katabileceğini öğrenmek ve bunlardan hangilerine gerek duyduğunu belirlemek lazım. Altta basta pedal kullanılır mı sorusunun yanıtlarında birçok efekt adı var bunların neler yaptığını araştırıp pedal üreticilerinin web sitelerinden samplelarını dinleyerek başlayabilirsin. İngilizcen yoksa elimden geldiği kadar yardımcı olurum.
    örneğin birkaç efekt için ingilizce içerikli bir link


    http://www.monkeyfx.co.uk/fxguide.html

    daha sonra başka sayfalar da ekleyebilirim ama şimdilik bu yeterli olur umarım.
  • The Doors • 9 Temmuz 2004 13:29 • #538496
    çok teşekkürler gerçekten çok yardımcı oldun :)