-
bend yaparkene tırnaklar önemlimi önemliyse ne kadar önemli uzunluk sınırı varmı ne kadar uzun olmalı yoksa kısamı olmalı
-
Sen kalvye elinde tırnak uzatmak gibi birşeyden bahsetmiyorsun heralde olmaz çünkü . Bend'leri iyi yapmak için bend çalışacaksın. Gitar Pro de egzersizleri var bend için bunlara bir gözatmanda fayda var.
-
Dostum eğer solaksan sol elindeki tınaklarını uzatabilirsin ama sağlaksan bu tam tersine kötü olur.Klavye elindeki tırnakların olabildiğince kısa olmalı yani.
-
çal kafana göre ne benti ya
-
şey benti... :)
ya ben bir türlü yukarıya bending yapamıyorum... aşağıya çekiyorum telleri hep... :)
-
bendleri sadece parmaktan desteklendirerek değil hem parmak hem bilek ile yaparsan ve öyle alışırsan daha iyi olur.Ve bendleri yukarıya doğru yapmak için de sadece çalışmalısın.
-
Bi de tek parmakla yapmaya çalışırsan haşat edersin o parmağı. İki hatta üç parmak (+ bilekle) yapmak işi kolaylaştırır. Ayrıca aşağı bend yapmanın da kötü bir tarafı yok. Ama si ve mi teli için yukarıya bendi da çalışmak lazım tabi..
-
sol el pozisyonunun doğruluğundan emin olduktan sonra aşağı ya da yukarı bend yapmanın en ufak zorluğu yok. başlarda belki biraz zorlayabilir ama kaslar güçlendikçe unutup gidersin.
-
nasıl anlatılır bilmiyorum ama, bir kere gitarı tutuşun önem kazanıyor. sol elin klavyeyi kavramalı bend yaparken. yani demem şu ki: başparmak en üst tele basabilecek kadar çıkarsa daha iyi olur. ayrıca bend ve vibrato yaparken gücü parmak eklemlerinden değil bilekten almalısın. baş parmağını dediğim pozisyonda tutup, bileğini çevirmek ve telde basılı olan parmağını diğerleriyle desteklemek, bildiğim kadarıyla doğru bir yöntem. ve bana sorarsan, gitardaki en hassas noktadır bu. eğer bendi, vibratoyu doğru yapamıyorsan bu iş yürümez. ;).
-
benim tavsiyem. eğer elektro calıyorsan gitarı tutuş şeklini klasik gibi değilde elektro gitar gibi tutman gerektiğidir.yani akorları kocaman barelerle değil işin içine baş parmağını da katarak C gibi tutmalısın.bu şekilde akorları basmaya başladığın zaman hem daha hızlı çalarsın, hem daha sağlam tutmuş olursun gitarı (tutuşun bendde cok onemli) , hem de daha aşağıya asabilirsin.ayrıca solo ve akor olayını bir arada daha kolay gecislerle yürütürsün.
konuyu bend up ve down olarak inceleyebiliriz.
bend (up) yapmaktaki amaç telleri bükerek yarım ,bir ,hatta bir bucuk ses ilerdeki sese ulaşmaktır. mesela ince mi telinde la calıyorsun (5) bend yaparak si bemol ve si (6 ve 7) seslerine ulaşabilirsin. benim tavsiyem öncelikle çıkması gereken aşagı yukarı sesi kestirmen icin la ya penayı vurup sonra si ye dogru kaydırman. sesi öğrendikten sonra bu seferde bend yaparak o sese doğru ulaşmaya çalış. ne eksiğine ne fazlasına.
bend (down)'da ise bükülmüş bir teli serbestleştirerek asıl sese ulaşmaktır. yani ilkinin tam tersi oluyor. bu yönde egzersiz yapabilirsin.
konuyu blues nasıl calınır makalemde daha detaylı olarak işlemeye çalıştım. ordan da okuyabilirsin.