Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

pedal--------prosesor

  • dumanyak_44 • 7 Haziran 2007 22:49 • #563817
    benimde bi kaç sorum olacak....cahilsoruları yalnız kusura bakılmasın....

    1)pedalla prosesor arasında ne fark var ikisininde işlevi efekt vermek del mi?

    2)bazı gitaristlerin önündeki pedallardan kendisi görünmüyo bu ne iştir?

    3)bu pedalları birde birleştiriyosun galiba bunlar birleşmeden çalışmıyo mu?

    4)wah overdrive delay vs vs vs çeşitleri var bunların hangisi ne iş görür?

    şimdiden teşekkürler.....
  • ozgur21 • 7 Haziran 2007 23:11 • #563818
    vallahi o kadar geniş sorular sormuşsun ki hangi birini anlatmaya hangi sayfalar yeter kimbilir=) ben ilk soruya cevap yazayım bari az bir şey. prosesor dijitaldir, her ne kadar bit'i yüksek olsa da ya da ne kadar kaliteli olsa da dijitaldir. çok çok kaliteli prosesorler var ve bazen seslerini analoglardan ayırt etmek zor ama bkz. hemen hemen bütün ünlüler analog kullanıyor. onun için analog pedal (markasına da bağlı olarak tabii ki) genelde daha iyi ses verir.
    fakat analog pahalıdır, çünkü tek tek alıyorsun. prosesorle bilgisayarda kaliteli kayıt yapabilirsin. ve en fenası da ne biliyo musun analog pedallar bir hastalıktır ve bir kere bulaşanın pek kolay bu hastalıktan kurtulduğunu görmedim (bu yuzunden her ay sonunu zor getirir oldum) =)) ama çok da zevklidir tabi yabana atmayalım şimdi=)

    toparlamak gerekirse bak şöyle düşün, sen şimdi bi tane patronsun ve yeni işyerine adam alıcaksın. ya bir veya iki tane ne iş olsa yaparımcı çok fonksiyonlu adam alıcaksın ya da her görev için başka başka adamlar alıcaksın. tek tek aldığın adamlar işlerinin daha uzmanı olduğu için daha verimli olucaklardır ayrıca işyerinde aksayan bişeyler varsa sadece aksayan görevdeki adamı kovup yenisini alman seni kurtarıcaktır.

    işallah yardımcı olmuştur, diğer sorular için de görevi şimdilik diğer arkadaşlara devrediyorum=)
  • BurakFender • 7 Haziran 2007 23:44 • #563819
    2 nin cevabı:
    o gitaristlerin bazıları gerçekten ihtiyaç duyarak, kendi özel tonunu yaratmak için ve hepsine ihtiyaç duyduğu için alıyor, bazısı da (Türkiye de çok var) sırf hava olsun diye...Ha tabi ki kullanıyorlar o hava olsun diyenler de ama genelde kendine has özel bir ton yaratmak istemiyorsan eğlenmek için alırsın...bence

    3 ün cevabı:
    pedalları ara kablo denilen kısa jaklarla(gitarı amfiye bağladığın kablonun kısası) birbirlerine bağlarsın.ama mesela sende sadece distortion pedalı varsa ara jak kullanman gerekmez.direk amfiyi pedala, pedalı gitara takarsın normal kablolarla.ilgilenirsen öm at resimlerle ayrıntılı açıklarım...

    4 ün cevabı:
    wah, delay, phase vs bunlar gitardan değişik sesler çıkarmana yarayan efektlerdir.overdrive ise(tam emin deiğilim ama sanırım) sesin sinyalini bozamadan sese gain ve output katan efekt.distortion ise overdrive ın sinyali bozanı ve daha sert tonlar vereni.bu son soru cidden çok geniş olmuş sanırım herkes biraz açıklarsa zamanla anlarsın.birde www.mydukkan.com gibi sitelerde gez, pedalların ses örneklerini, işlevlerini vs öğren derim...iyi şanslar:))
  • Metalist_Boy • 8 Haziran 2007 12:42 • #563821
    Wah --> sese vua vua gibi bir efekt verir.Ayrıca cok işe yarar yani ben cok kullanırım.
    Delay --> Gecikme efekti.Zaten anlamıda gecikmedir.Tele vurdugun zaman sesin ne kadar gec cıkmasını ya da gec cıkan sesin kac defa cıkmasını ya da git gide soluklasan sesler seklinde falan cıkmasını saglar.Tabi bunun baya bi özelligi var hepsi sayılmaz yani bitmez :D
    Chorus--> Bu da sese birden cok gitarla calıyormussun gibi bi efekt verir ve yanılmıyosam bu efektle clean tonda cok güzel şeyler cıkar..Yani değişik bi efekt.
    Phase--> Bunu anlatabilcegimi sanmıyorum cünkü flanger ve phase i cok karıstırırm.Ama bununda cok güzel bi efekt verdigini söyleyebilirim.Sesin arkasından başka bir sesin durmadan frekansını yükselip düşmesiyle falan olusuyo sanırım.
    Flanger--> Valla bunuda anlatamıcam ama phaser la arasında pek bi fark görmedim.
    Auto Wah--> Bu da wah ın otomatik olarak (senin ayarlıycagın aralıklarda) belli aralıklarda vua vua diye efekt vermesidir.
    Tremolo--> Bu da hareketli köprülü gitarların o tremolo kollarıyla yapılan işin yine senin ayarlıycagın sekilde belli aralıklarla yapmasıdır.

    Cok ugrastım +rep imi isterim =Pp ehuehe şaka bi yana insallah yardımcı olmustur...=)
  • dumanyak_44 • 9 Haziran 2007 12:29 • #563828
    ozgur21 abi cümleye başlarken dalga geçmen gerekmezdi :D bilmiyoruz napalım bilmemek değil sormamak ayıp...

    yardımlarınız için hepinize teşekkür ederim...
  • ozgur21 • 9 Haziran 2007 22:55 • #563833
    estafurullah ne dalga gecmesi tamamen iyi niyetliydim ya, yanlış anladıysan kusura bakma=) biz de böyle böyle öğrendik ayrıca, yardım edebiliyosak ne mutlu bize=)