Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

ses kartı/home stüdyo girişimi

  • igzas • 1 Mayıs 2011 16:35 • #640249
    Adam A5 piano, (ki su an kampanya da )ve Focusrite Saffire Pro 14.

    Artık gelenekleştirilen M Audio Bx5 a ve firewire 410 ile hemen hemen aynı fiyata bu yukarıda ki oyuncaklara sahip olabilirsiniz , m audio lardan bilmem kaç kat daha profesyonel cihaz kullanıyor olursunuz.

    Laptoplar da firewire girişlerine pek rastlanamadığından ilk etapta bir Masaüstü bilgisayar daha akıllıca olacaktır. Firewire kartı entegre ederek firewire bağlantılı ses kartlarını kullanabilirsin. Usb den daha hızlı bağlantı sağlar.Firewire ses kartları da piyasada daha rahat alınır satılır cihazlar.
    Öncelik bence bir ses kartı olmalı ,(yukarıda verdiğin örnek ideal) bütceye ve ihtiyaca göre iş değişir tabiki.Bir ses kartı araştırmasına girilmeli öncesinde. Bir de ne kaydedeceksin ? Kayıt yaparken mikrofon kullanmak durumunda isen peşine bir mikrofon,midileri klavyeden calayım diyorsan bir midi klavye vs..Aslında bakarsan olay kayıt - miks ve mastering sıralamasında gittiğinden sen de bu sıralamaya göre yavaş yavaş ekipmanlarını dizebilirsin. yani öncelik kayıt, kayıt altına alacağın sesler için ne gerekli önce onları edin, sonra miks yapacaksın bunları adam gibi duyalım isteyceksin o noktada bir referans monitörü ihtiyacın doğacaktır.Miks için gerekli efektleri software(bilgisayar yazılımı) olarak kullanmayacaksan harici efektler alma yollarına gidilebilir. Zamanla bilgin birikimin artar deneme yanılma ile yürür işler. Genelde böyle olur. Hiç kimse aldığı ilk ekipmanlar ile ömrünü tamamlamaz ,bir yerden sonra beğenmez yenisini alır değiştirir niye bunu aldım ben der vs..Mastering ayrı bir dünya hiç girmiyorum. Giremiyorum.:)

    İngilizcen var ise yurtdışı kaynaklı makaleler falanlar filanlara rahatça google seni ulaştırır. Ses teknolojisi ile ilgili türkçe kaynaklar da yok değil ;Ufuk Önen'in Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri kitabı var. Serhat Durmaz'ın Müzik Teknolojisi ve Audio Terimler Sözlüğü adlı kitabı var. Ayhan Zeren'in Müzik Fiziği adında bir kitabı var ki o ayrı bir dünya. kitaplar ancak temel bilgi birikim kitapları olacaktır ki yukarıda ki örnekler tam da böyle.Ses nedir ? Napıyoruz biz? Mevzu ne? Genelde sorular bunlar olmalı,işin temeli buradan geliyor cünkü.
    Video işi ise ne kulandığınla alakalı , kullandığın programın tutoriallarını youtube vb sitelerden bol bol izleyebilirsin.

    Özet geçiyorum; korkmamak lazım ,yapmak istiyorsan bir ses kartı al birşeyler kaydet google ı ihmal etme. İş hoşuna gider zevk almaya başlarsan eğitimi al.
  • KATALIZOR • 3 Temmuz 2011 21:46 • #640359
    http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=6007&gid=1750 bende var, çok memnunum, latency değeri oldukça iyi. Tek sorunu yeterince çıkışı olmaması.
  • KATALIZOR • 3 Temmuz 2011 21:50 • #640361
    ...yanlış sayfaya yazıldı
  • brainy • 10 Temmuz 2011 14:48 • #640378
    Yamaha Audiogram6 ses kartı tek geçerim,incelemeden karar verme derim.
  • rockstar orhan • 1 Ağustos 2011 21:37 • #640418
    herkes bir şeyler söylemiş konu açılalı soru sorulalı da epey bir vakit olmuş, ben daha genel bişeyler aktarayım öyleyse bildiğim kadarıyla, gün gelip okuyana belki bi yararı dokunur fikir olur.

    ekonomik bir home stüdyo kurarken öncelikli ihtiyacımız elbette ki bir bilgisayar :) laptop mı olsun, desktop mı olsun dersek cevabımızın özü "performans" olacaktır. kullandığımız programı ve yapacağımız işlemleri kaldıracak performansta bir laptop ya da desktop işimizi görecektir. günümüz sistemlerinde örnek vermek gerekirse 4 çekirdek sahibi bir işlemci + 2 gb ram ve vista harici "xp" ya da "7" windows işletim sistemleri yeterli olacaktır. tabi bir de işin macintosh boyutu var o ekonomik klası aşmakta diye düşünmeteyim o yüzden girmeyelim oralara :) tabi sistemimiz ne kadar kuvvetli olursa o kadar iyi olacaktır bizim için işlem kalitesi, hızı.

    ikinci olmaz ise olmazımız ise kanaatimce bir harici ses kartıdır (dahili olanlarıda var gerçi) neden ses kartına ihtiyaç duyarız sorusunun cevabı ise; latency dir. direk bilgisayara usb bağlantısıyla ses kayıt etmeye çalıştığımızda sesi gecikme ile kayıt ederiz. bu gecikmeyi önlemek için ses kartına ihtiyacımız vardır. ayrıca ses kartına ihtiyaç duyarız çünkü sesin bilgisayar tarafından kayıpsız, verdiğimiz gibi algılanmasını isteriz. burada khz değeri devreye girer 48 khz bir ses kartı kaydedilen sesin saniyede 48000 kopyasını alır ve bilgisayara aktarır. khz değeri arttıkça doğal olarak sesteki kayıp oranımız azalır. kayıt kalitesi yükselir. başlangıçta bizlere usb bağlantılı 48 khz 24 bit bir ses kartı yeterli olacaktır.

    bir öneri olarak şöyle buyrun;

    http://www.compel.com.tr/P/1-10-3431

    diğer bir olmaz ise olmazımız ise monitör hoparlörlerdir (aslında başlangıçta konuyu komşuyu rahatsız etmemek adına biraz rahatsız etsede referans kulaklıklarda gayet işinizi kolaylaştırıp, yardımcı olacaklardır) neden monitör hoparlörlere ihtiyaç duyarız; monitör hoparlörler bize sesi çiğ şekilde iletirler, bizde bu sayede sesin ne olduğunu görürüz, duyduğumuza göre frekans ayarlarıyla gerekliyse oynar, aldığımız çiğ ve net duyuma göre sesi yontarız. şöyle diyelim sesi kayıpsız duyarız böylece elimizde tam olarak ne olduğunu biliriz ve ona göre önlemimizi alır, sesi yontarız. tabi bu aletlerin iyileri biraz tuzlu, ekonomik olanlarıda iyi olanları kadar başarılı değiller ama bir kaç öneriö olmayacak değil

    şöyle buyrun;
    http://www.compel.com.tr/P/2-10-2942
    max. bu ayarda, bundan daha ucuz ürünlerde var, behringer olur, yamaha olur

    mesela, biraz tırto aslında amaca göre ama neden olmasın;
    http://www.compel.com.tr/P/2-10-2317

    ya da iyi araştırılıp paracıklara kıyılması gereken küçük ama etkili olaylar var;
    http://www.compel.com.tr/P/2-15-2907

    referans kulaklık olarak ne alabiliriz, bu kafalarda;
    http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=3936&gid=1841
    çok başarılı bir üründür, haberiniz olsun
    akg, sennheiser vb. markalar (araştırdıkça karşınıza çıkacaktır) araştırılabilir elbet

    eğer ses kaydı yapacak isek, en büyük kriterlerimizden biri alacağımız ses kartının üzerinde 48V phantom power olup olmadığıdır. eğer yok ise o ses kartı condenser mikrofon ile kayıt yapmaya el verişli değildir. peki condenser mikrofon nedir; kabaca mikrofonları ikiye ayırırsak condenser ve dinamik mikrofonlar vardır. bu dinamik mikrofonların algılayabildiği frekans aralığı condenser mikrofonlara oranla epey düşüktür. hassasiyet farkı diyelim. dinamik mikrofonlar sahnede şarkı söylerken tercih edilirken condenser mikrofonlar daha çok kayıt amaçlı kullanılırlar, yerine göre, istenilen tona göre elbette opsiyonel olarak dinamik mikrofonlarda kayıt amaçlı kullanılır. özetle ekonomik bir condenser mikrofon işimizi görecektir, ha tabi yine araştırıp tırto ürünlere kaçmadan, artık araştırmak lazım

    condenser mikrofon için şöyle buyrun;
    http://www.compel.com.tr/P/11-23-2967
    fiyat performans açısından çok başarılı bir seçim olduğu kanaatindeyim

    gayet ekonomik bir seçim olarak;
    http://www.compel.com.tr/P/11-10-1057

    ya da bakınız hem şık hem performans abidesi bir ürün;
    http://www.compel.com.tr/P/11-23-659

    dinamik mikrofon olarak bir efsane ile başlayacağız, şöyle buyrun;
    http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=1785&gid=573

    ya da yine rode dan ki çok başarılı bir markadır;
    http://www.compel.com.tr/P/11-23-3043
    ömür boyu garantilidir kendisi

    bilgisayar, ses kartı, hoparlör (kulaklık) mikrofon tamam..

    şöyle bir kaç dip not düşelim diyelim ki gitar, bas kayıt etmek istiyorsanız yine az önce verdiğim ses kartı işinizi görecektir. midi kayıt etmek istiyorsanız ayrıca midi girişli bir ses kartına yönelmeniz gerekecektir

    şöyle buyrun;
    http://www.compel.com.tr/P/1-10-1959
    ki başarılı bir karttır

    ha olmadı extreme takılıcam diyorsanız şöyle buyrun
    http://www.compel.com.tr/P/1-14-3435
    çok baba bir üründür, yalnız midi kaydıyla ilgili üretimden bir hatası olduğunu okumuştum, midi girişini algılaması için bilgisayarı her açtığınızda tekrardan midi girişini bağlamanız gerektiği gibi bir şeydi araştırmak lazım

    ha bir de ne kaldı software (yazılım) bütün bu kayıt, mix, mastering işlemlerini yapabilmeniz için birde programa ihtiyacınız olacak, basit kayıt amaçlı programlar olduğu gibi çok kapsamlı programlarda piyasada mevcut, ya da daha çok sanal enstruman odaklı programlarda yok değil, parçayı komple sanal enstrumanlarla bitirdikten sonra üstüne cokaller ekleyip mix, master, efekt, prodüksiyon işlerinizi halledebilirsiniz. en çok bilinenlerden başlayalım en kapsamlısı (pro tools) biraz daha düşük çaplısı (cubase) biraz daha sanal enstruman odaklısı (reason) biraz daha küçük çaplısı (fruity loops) vb. programlar işinizi fazlasıyla göreceklerdir, programların fiyatları biraz uçuk kaçıktır ama internette crack li halde bulamayacağınızı söyleyemem, biraz araştırmak lazım, ha bi de logic var macbook için.

    mesela;
    http://www.compel.com.tr/P/4-12-3986

    ya da;
    http://www.compel.com.tr/P/4-11-4034

    olmadı mı öyleyse oyun oynayın, iyi bir güç kaynağı ekran kartı ve ram işinizi görecektir

    şöyle alalım;

    http://www.vatanbilgisayar.com/xfx-hd-679x-zhfc-hd6790-gddr5-1gb-256bit-amd-radeon-dx11-ekran-karti/productdetails.aspx?I_ID=54495

    :))

    umarım yararlı olmuştur, bana inanmadan önce bir de kendiniz araştırın derim, ben de sallıyorumdur belki :)

    m audio fasttrack II, rode m2 ve fruity loops üçlüsü ile yapılmış bir kaydı aşağıdaki linkten dinleyebilir, somut bir örneğe kavuşabilirsiniz konuyla ilgili, parçada doğru düzgün mastering, mixing, prodüksyon yok ona göre dinleyin, ses kayıt kalitesi hakkında fikir edinmek amaçlı.

    http://soundcloud.com/moontrip-1/celebration-of-a-departure