Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Arggh! ve dejenere hangi dillerden girdi dilimize?

• shadowinthesun • 10 Ağustos 2005 09:54 • #573253
    Bana biraz garip geldi, dejenere olan şey yazım kuralları mıdır sadece?Asıl dejenere dejenere olmasın?İnsan sık görmeye alışınca çok boş bir kelime gibi geliyor.Ozaman şunu öneriyorum;

ya otomatik düzeltme gibi bişey olsun,yazana doğrusu gösterilsin(doğrusunu bilmiyosa noolucak?)

ya da büyük harf küçük harf kullanımına da dikkat edilsin,ki gerçekten hakkını vererek bozulan dilimize sahip çıktığımız belli olsun..

güzel olmaz mı?
  • SimsiyaH • 13 Ağustos 2005 10:55 • #573306
    haklısın..
  • Serpent_King • 13 Ağustos 2005 13:51 • #573311
    ya o diğilde mesela tel markası yazmak isterken markayı dejenere olarak gösteriyo , d a d d a r i o nun bildiğim kadarıyla türkçe bi açılımı ya da anlamı yok yani buna bir çözüm bulunması lazım :)
  • shadowinthesun • 15 Ağustos 2005 19:14 • #573361
    d a d d a r i o olmuyo ama daddarion oluyo,yani iki kere yanlış yaparsan oluyo:))daddarion ne ki,var mı böyle bişey??en azından türkçe değil bildiğim kadarıyla:)
  • asphyxiater • 20 Ağustos 2005 17:21 • #573458
    ya haklısınız. dejenere kelimeyi yazarken normal yazsan uyarır ama tırnak içinde yazınca birden dejenere falan kalmıyo. kabul ediveriyo. hem bu arggh! ne oluyo anlamadım. böyle bi ses çıkarmaz insanoğlu. bu bikere dejenere.

ben bekçiye mesaj attım sordum. şu DT düğmesi de ne oluyo? "insanlara hem dejenere yazma diyosunuz hem de türkçe karakterleri yok eden bir dejeneratör diye bişey yapıyosunuz, nedir bu çelişki?" dedim. bana şaka gibi cevap verdi. yok insanlar düzgün yazsınmış, illa bozuk halini görmek istiyolarsa düğmeye bascaklarmış. e kardeşim sen adamı bozuk yazmaya teşvik ediyosun. belki de adamın aklına bile gelmemişti.

bekçiye sordum yine, dedim kardeşim madem öyle otomatik düzeltin şunları, adamı da uyarın. yapacakları da veri tabanından kelimeleri çekip yanlışını doğrusuyla değiştirmek ki, o kadar programcılığı ortaokul çocuğu bile yapar. beceremiyoruz dedi.

bu sitenin yönetimi bizimle dalga geçiyo herhalde. türkçe'yi koruyacaklarsa adam gibi korusunlar, yoksa insanla dalga geçmesinler artık.
  • shadowinthesun • 20 Ağustos 2005 18:17 • #573464
    ben bu argggh olayına çöyle bişey düşündüm,bura bir müzik birim ya,e metal müzik için de arggh önemli bir öğe..yani böyle bir bağlantı heralde..ya da ne? bu hata da yapılır mı,kustum gibi bişey mi?
  • asphyxiater • 21 Ağustos 2005 11:52 • #573479
    bence bu garajın yönetici takımı daha ne yapmak istediklerinin, ne yapacaklarının, ne ile uğraştıklarının farkında ve bilincinde değil. sadece yapıyolar, sorgulayıp analiz etmek yok.
  • Nem • 21 Ağustos 2005 21:58 • #573485
    Bu sitenin yönetimi şimdiye kadar kimseyle dalga geçmedi, geçmez de. Yapılan her şeyin bir açıklaması ve mantığı vardır.

Bu site kimseye Türkçe öğretmek amacında değildir, kimsenin hatasını düzeltmez, böyle bir görevi yoktur. Dejenere Türkçe tespit edicisinin tek amacı sitenin kurallarında da belirtildiği gibi "kalıcı içerikte dejenere Türkçe'ye yer vermeme"ye yardımcı olmaktır. İsteyen yazdığını düzeltip tekrar gönderir isteyen yazmaktan vazgeçer.

Ayrıca insanlar hazırlop bilgiyi kolay unuturlar, kendileri deneyerek öğrendikleri bilgiler çok daha sağlam ve kalıcıdır. Bu anlamda dejenere tespit edicisinin hataları "düzeltmemesi" daha eğitici bile sayılabilir.

Bu sistemin kusursuzluğuyla ilgili bir iddia da yoktur. Tabii ki hataları vardır, elden geldiği kadar düzeltilmeye çalışılmaktadır, "ilkokul seviyesinde" programcılar tarafından. Zaten dejenere tespit edicisinin bulamadıklarını da gördükçe yetkililer silmektedirler.

Arrgh ise sadece bir ünlemdir. Kimsenin arrgh kelimesinin Arapça veya İngilizce olduğunu iddia edeceğini zannetmiyorum.
  • Serpent_King • 21 Ağustos 2005 22:48 • #573486
    Dejenere türkçeye yer vermezken "arggh!" gibi bir şeye nasıl yer veriyorsunuz o bana biraz garip geldi hakkaten.Türkçeye böyle önem verdiğiniz için tebrik ediyorum ayrıca ama bence "arggh!" yakışmıyor oraya.
  • death_glory • 22 Ağustos 2005 03:45 • #573488
    arkadaşlar, olaya yanlış bir boyut kazandırdınız bence, dejenere olduğu gerekçesiyle kabul edilmeyen kelimeler, 'v' yerine 'w' nin kullanıldığı, ya da -yor ekindeki 'y'nin düşürüldüğü vb kelimeler. Türkçeyi koruma adına onaylanası bir çalışma ancak eksiklik ve yanlışlıkları var! şapşal kelimesini shapshal şeklinde yazabilmem gibi.
    'arrgh' kelimesi,burda ünlem bildirme amacıyla kullanılıyor; Türkçede sık kullandığımız 'ah! of! amanin! hay! a.k!... vb' ünlemlerin bir türevi. ancak tdk tarafından onaylanacağını sanmıyorum; ani bir tepki olarak kimse 'arrgh' demez; ki okunuşu bile problem olan bir kelime.