Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Az Sabır...

• grungeforever • 18 Ağustos 2005 18:59 • #573424
    leman'da nihat genç'in Bosna Hersek yazılarını herkese şiddetle tavsiye ederim.
  • pesimist • 18 Ağustos 2005 21:24 • #573427
    Evet hatan bu konuları burada açıp mesaj verme kaygın. Açan olursa cevabı da olur açık.

Ondan öte neye saygı duyuyorsun duymuyorsun umrumda değil. Elin çenende "Ah ne güzeldi, 3 kıtaya çakıyorduk" diye hoş ve boş hülyalara dalabilirsin o da umrumda değil. Sen önce kendi yaşadığın ülkeye saygı duy ben ona bakarım. Ondan sonra retrospektif dönüşler yaparsın bilmem ne...

Saymak, sevmek kolay değil. Her gün daha da zorlaşıyor.

Onur

öncelikle ilk mesajımı iyice okuyup algıladığn konusundaki şüperelimi belirteyim...
    benim ilk mesajımda dediğim gibi miladını doldurmuş bir düzenden bahsediyoruz burda...
    kimsenin "ah hiyerarşi gelsede tekrar 3 kıtayı yönetsek" ya da "ulan demokrasi ne b.ktan şey" dediği yok...
    sadece belli zamanlarda uygulanmış ve başarılı olmuş ama artık miladını doldurmuş bir düzen olduğunu söylemiştim ama senin anlamadan direk muhalefet olsun diye cevap vermen senin konuları sanki ben mesaj vermek istiyormuşum gibi bir ortam hazırlaman yanlış...

tekrar söylüyorum ilk mesajımı oku anliyacaksın...
    üstün körü okuma aradaki cümleleride oku...

Bundan başka; din ve ırk insanın alt benliğidir. Kaşıdıkça kaşırsın. Derinliği olmayan insanlar da fazla kaşınır bu konularda, obsesyon boyutuna vardırırlar olayı. Ceddine bilmemneyine kafayı takana kadar günümüz sorunlarına ne gibi çözümler getirdiğini, bunun için ne gibi metodolojiler uygulamayı düşündüğünü anlat bana diyicem ama doğru ya "Biz zamanında 3 kıtaya hükmettik demek ki iyi devlet yönettik neden yine olmasın" gibi irrasyonel ve dayanaksız, bilgiden yoksun fikirler çıkar en fazla.

geçmişine saygı duyasınki geleceğini kendin çiz...

tekrar söylüyorum kimsenin hiyerrarşi gelsin diye bir kaygısı yok...
    ama sen ve senin gibi insanlarda nedense geçmişine saygı duyan kişilere karşı kemikleşmiş bir önyargılarınız var...
    buda sizin kocamaaaan ilerici sandığınız, ve geçmişine ve dinine saygı duyan insanları gerici olarak tanımladığınız dünyanızın aslında çok ufak bir çember olduğunu görmenizi engelliyor...

yok globalizm yok sosyalizim yok faşizim bizi böldüler...
    birimizi geçmişimize, dinimize düşman ettiler diğerimizi önüne bakmaz bir hale getirdiler birimizi hiçbişeyi takmaz hale geitrdiler..

ve şu an teker teker yutuyorlar bizi...

benim günümüz sorunları ile uğraşmayıp sadece ceddine endeksli bir ideoloji bensediğim tespitinde nasıl bulundun bunuda anlamadım..
    ama bunu düşünmen gayet normal çünkü geçmişine saygı duyan insan gericidir önüne bakmaz düşüncesi kemikleşmiş durumda...

insanlar geçmişine sahip çıkarakta ilerici olabilir...
    insanlar dinine bağlı olarakta ilerici olabilir...

bunları o boyunu aşacak kadar çok olan kitapların hiçbiri yazmıyormuydu?...

gereksiz bir çıkışın garaj hakkında konuşurken nerelere getirdi mevzuuyu...

Not: çok okuduğu düşünmüyorum ama çok okuyup boş okumak yerine az okuyup öz okumayı seçiyorum...

saygılarımla
    pesimist
  • sdqantaris • 18 Ağustos 2005 21:58 • #573428
    Çok güzel uzun uzun yazmışsın. Ben de konuyu uzatmamak adına kısa kısa cevap vericem ve kesicem bundan sonra cevap vermeyi de.

1: Az okuyup öz okuyarak entelektüel birikim elde edemezsin. Bu en fazla okuma alışkanlığının zayıflığına cilalı bir bahane getirmek olabilir. Çok oku, boş olmayan çok şey var.

2: Ben iyisiyle kötüsüyle geçmişime sahip çıkıyorum, ilerisi için olan planlarını, geçmişteki hatalarını değerlendirmeden yapamazsın. Bahsettiğin geçmişte de çok fazla iyi unsur yok zaten. Geçmişi beğenmemek ilerici olmak sanıyorsunuz diyorsun ama bu ülke üzerinde kurulduğu toprağın bir önceki sahibinin vizyonunu silip attı ve tersi yönde bir atılım yaptı. Bunu göremiyorsan tuhaf. Bu durumda Türkiye hayalini yaşayan insan Osmanlı hayalinden çok uzak noktalarda olmalıdır. Durum açık aslında. Hem Türkiye'nin 82inci hem de Osmanlı'nın bilmemkaçıncı kurulum yıldönümünü kutlamaya çalışanlarla birlikte bu ülkede "Osmanlılık" kavramı oturtulmaya ve bunla beraber eskiye dönüşün zemini hazırlanmaya çalışıyor, bunu da "özümüze sahip çıkalım" kisvesi altında yutturuyorlar, yutan da bol maşallah. Bir benzetme daha. Şuraya bir Mehteran çıkartalım da bak özümüzü gösterelim (yine aynı zemin hazırlama kaygısı tabii). Yok öyle değil, bu toprakların Mehteran'dan çok daha renkli bir geçmişi var tabii devleti değil ulusu analiz etmeyi bilirsen. Sen böyle bir adamsın da demiyorum, farkında ol farkında değilsen bunların. Sana olan tek kısmı baş tarafı; geçmiş de geçmiş diyorsan geçimişini objektif değerlendir kısmı...

3: Yok sosyalizm, faşizm diye böldüler bizi demen işaret ettiğin noktanın ideolojisizlik olduğunu gösteriyor bana ki çok tehlikeli ya da ümmetçi bir noktaya mı işaret ediyorsun emin değilim, bir şey demeyeyim. Sağcı ol veya solcu ol ama mutlaka bir ideolojin olsun. Asıl bu olmazsa hiçbir şeyi takmaz hale gelirsin.

Yazdıklarının çoğuna fazlasıyla cevabım var, sadece birine katldım o da konu yerinden oynadı. Onun sebebi de sadece benim lüzumlu ya da lüzumsuz çıkışımdan değil aynı zamanda senin - hala mesaj kaygılı olduğunu düşündüğüm - abuk subuk örnekli yazından dolayı. Yine de uzatmamak adına cevaplarımı vermiycem buradan daha fazla. Meraklıysan özelden.

Onur

Eklenti: Elbette insanların bir dine mensup olup olmaması ya da bir millete doğal olarak tâbi olması ilerici olmalarına engel değil. Ben kafayı takmaktan bahsettim bunlara.

Eklenti: Benim ve bu ülkedeki pek çok kişinin de ceddini araştırmaya kalktın mı Osmanlı çıkmayabilir büyük bölümü... Benim Arnavutluk ve Kafkasya mesela sadece iki üç kuşak öncesi. Az daha kas, bilmem ne kavmi. Az daha kas başka bir yer. Bunun için sonu kavimciliğe varan millet kaygısından kurtulup ulus olma bilincini oturtmak gerek kafalarda... Bu açıdan Osmanlı belki bir örnek tez olarak öne de sürülebilir belki ama öyle değil kazın ayağı... Neyse.