İşaret Seviyeleri

Bölümler
Yazan: GaRaJ Bekçisi
Tarih: 9 Nisan 2009

Önemli bir nokta dijital cihazlardaki ADC’ler analog elektriksel işareti sayılara dönüştürürler. Yani akustik ses ilk önce analog elektriksel işarete bildiğimiz analog yollarla dönüştürülür, daha sonra bu analog elektriksel işaret, dijital işarete dönüşür.  Başka bir deyişle işaret sayısal olabilmek için iki kere dönüşüme uğrar. Sayısal elektriksel işaret de DAC üzerinden benzer bir şekilde analog elektriksel işarete dönüştükten sonra yine bir analog dönüştürücü olan hoparlörden geçerek ses olarak yayınlanır. Yani işaret, ses, elektrik, sayı, elektrik ve yeniden ses olmak üzere 5 katmandan 3 değişik şekle (ses, elektrik, sayı) dönüşerek çıkar.  

Ayrıca sayıya dönüşen sesin fiziksel bir tarafı kalmadığını ve yalnızca insan aklında var olabilecek bir çeşit ruhlar alemine geçtiğini ve sonra geri döndüğünü de ekleyelim.

 

Bu kadar dönüşümden sonra sesin başının dönmediğine ve ortaya çıkanın hala dinlenebilir olabildiğine de şaşmak gerekir aslında. Bu da teknolojinin ve yetenekli ses insanlarının bir hikmeti. 
Elimizde neler var toparladıktan sonra şimdi sesin yolculuğuna biraz daha yakından bakalım. 

Farklı girişler ve elektronik cihazlar farklı işaretleri işlemeye uygun olarak tasarlanmıştır. Bir tipteki işareti farklı bir işaret için imal edilmiş bir girişe takarsanız sorunlar yaşarsınız. 

Mikrofon ve manyetiklerden gelen işaret sabit tek bir değere sahip bir işaret değildir.  Bu işaret zaman içinde notalara (frekansa) ve müzik aletinin yumuşak, sert çalınmasına göre değişir. Bu yüzden burada belirli bir dBu değerinin3 işlenmesinden daha çok belirli bir dBu aralığının nasıl işlendiği önem kazanıyor. Elektronik ekipmanlar belirli bir giriş güç aralığındaki işareti işleyip belirli bir güç aralığında çıkış verecek şekilde tasarlanırlar. Belirli seviyelerde üstüste de binen üç farklı standart ses aralığı bulunmaktadır. 


Düşük Seviye ya da Mikrofon Seviyesi (Mic Level):
Sıfır seviyesinden yaklaşık 20 dBu değerlerine kadar 

Bu değer birçok mikrofon ve manyetik için tipik çıkış değeridir. Bazıları yine de bu değeri geçebilir. Bu seviyelerdeki işaretler bir preamp’a ya da “mic in” girişlerine girilmelidir. 


Orta Seviye (Line Level): -40 dBu'dan +30 dBu’ya kadar 

Pre-ampli’lerin tipik çıkış seviyesidir. Aynı zamanda syntheziser’ların, CD çalarların v.b. tipik çıkış seviyeleridir. Bu seviyelerdeki işaretler power-amp’lara ya da “line in” girişlerine takılabilir. Yalnız tüketici aletlerinde line in seviye sınırlarının (-4dBu) profesyonel aletlere göre (+10 dBu) daha düşük olduğuna dikkat edilmelidir.  


Yüksek Seviye ya da Hoparlör Seviyesi (Speaker Level):

Bunlar power amp çıkışındaki oldukça yüksek çıkış seviyeleridir. Hoparlörleri sürmek için uygundurlar. 

Yorum yazın

Yorum yazmak için üye girişi yapmak gerekiyor.
Üyeyseniz giriş yapın, değilseniz üye olun.

Anket

gk2_ sorar:
en iyi görüş hangisidir?
  • önemli olan müziğin bir bütün olarak kulağa hoş gelmesi
  • yok abi ben thrash'ten başka birşey dinlemem
  • sadece yabancı müzik dinlerim
  • türkçe müzik olmaz
  • herkesin zevki farklı kimseyi beğendiği ve savunduğu gruplardan-sanatçılardan dolayı yargılamam
  • anlamadığım şarkıları dinlemem
//www.garaj.org