Nedir

Bölümler
Yazan: Chaotique
Tarih: 9 Ekim 2003



Bon Jovi'nin ünlü gitaristi Richie Sambora'nın 1991 yılında yayımladığı albümü "Stranger in This Town"ı hatırlayanınız var mıdır? Peki yine bu albümdeki meşhur "Mr. Bluesman" şarkısını? Hatırlamayanlar ve bilmeyenleriniz için bu albümü özellikle bu şarkıyı bir yerden bulup dinlemenizi hararetle tavsiye ederim. Şarkıyı dinlediğinizde belki etkileyici girişi, belki melodisi, belki Richie'nin vokal tekniği belki de sadece sözleri sizi etkileyecek. Tıpkı beni etkilediği gibi... Bu yazının sonunda bu şarkının sözleriyle ilgili daha detaylı bilgi vereceğim...

Hazır "Mr. Bluesman" gibi bir kavramdan bahsederken bu kavrama güçlü bir de örnek vermeliyiz: Eric Clapton.


Yılların gitaristi ve müzisyeni acaba teknik olarak çok mu iyi bir örnektir? Bence hayır. Çok başarılı kompozisyonlara mı imza atmıştır? Tekrar hayır. Peki virtüözlüğü bitirmiş bir sanatçıdır? Bence yine hayır. Peki nedir Eric Clapton'ı bu kadar ünlü, her sene dünyanın en iyi gitaristleri anketlerinde ilk 5'e sokacak derecede sağlam ve milyonlarca hayrana sahip olmasını sağlayacak kadar etkileyici yapan?

Sonraki bölüm
Marshall + Les Paul »

Yorum yazın

Yorum yazmak için üye girişi yapmak gerekiyor.
Üyeyseniz giriş yapın, değilseniz üye olun.
  • Cunku dinleyici bilincsiz. Ona bakarsaniz millet ismail yk dinliyo.. Teknikmi ruhmu? Hadi bakiyim.
    Üye
    GodModeDrums
    Tarih
    13 Şubat 2009 00:00
  • Oncelıkle garajda rıchıe samborayı ve 91 dekı stranger ın thıs town albumunun kapagını gorecegımı bırı bana soylese ınanmazdım.super albumdur. ballad of youth favorı sarkımdır ve gercek bır rock albumudur.
    erıc clapton konusuna gelınce bence erıc clapton su anda ya da 10-20 yıl once cıksaydı bu kadar fanı olacagını sanmıyorum cunku erıc clapton ın bulundugu zamanlarda pıyasada kac tane gıtarıst vardı dusunmek lazım.o yıllarda farklı bırseyler yapanlar hep efsane kaldı bence.erıc clapton a saygım var calısmalarını elımden geldıgınce takıp edıyorum ama hıcbır zaman efsanevı bır gıtarıst olarak gormeyecegım.erıc clapton ın hıcbır solosunda kendımı kaybettıgımı hatırlamıyorum.soloda hızlı calarken temız calmak onemlı.ruh mutlaka olmalı.armonı bılgısı olmalı.hepsını bır arada yansıtan tek favorı adamım kesınlıkle marty frıedman dır.petruccı gıbı bır gıtarıste bıle ruhsuz dıyen ınsanlar var ve ınanın oturup 1-2 sarkılarını dınlemıs ınsanlar.armonı bılgısı ıyı olan sadece hızı kendıne meslek edınmemıs olan yaratıcı kısılerı dınlemeyı tercıh edıyorum.hızlı calması benım ıcın onemlı ama sadece hızlı calması onemlı degıl.mesela mıchael angelo da cok hızlıydı 2 elıylede cok hızlı calıyordu ama hızdan baska bırseye sahıp olmadıgı ıcın yokolup gıttı.sadece duygunun herseyden once geldıgı konusunda hemfıkır oldugumu soyleyemeyecegım. aynı sevıyede hepsınden bırer parca bulunmalı.jason becker,marty friedman,petrucci,vai,andy timmons,satriani,vinnie moore,slash,van halen vss......
    Üye
    desent
    Tarih
    5 Kasım 2008 00:00
  • teknik mi duygu mu sorusu saçma bir sorudur. Bu limontada limon mu dasha önemli sekermi daha önemli diye sormak olur. Limonata şekersiz ekşi tatsız bişey olur, limonsuz limonata zaten olmaz. Yani anlatmaya çalıştığım ikiside eş önemlidir.Ayrıca solo boş bir solo olmamalıdır. Örneğin çoğu rock n roll solosu ruhsuzdur. Soloyu dinlediğinizde aklınızda birşey canlanmalodır soyut veya somut tam anlatamdım şöyle dersek kişiliği, benliği, duygusu, olmalıdır birşey tasvir etmelidir Buna en güzel örnel sweet child o'mine'nin, tornado of souls'un, mr crowley'in solosu gibi. Öyle soloları birkez dinleyin yeter aklınızdan çıkmaz. Joe satriani, Jason becker, Marty friedman, Randy Rhoads, Slash gibi gitaristler ve daha saymadığım nice bunu başaran gitaristler gerçek gitaristlerdir.
    Üye
    cglrnbl
    Tarih
    20 Temmuz 2008 00:00
  • emeğe saygı çok güzel olmuş paylaşım için sağolun
    Üye
    Doukannn
    Tarih
    1 Mart 2008 00:00
  • bence önemli olan önce gitara sahip olmaktır, düşüncelerini duygularını gitarla anlatabilmektir ama bunuda en iyi şekilde anlatmak için teknik gereklidir
    Üye
    Xir Gitaristi
    Tarih
    22 Haziran 2007 00:00
  • insanların tekniğini eleştirmek istemiyorum kesinlikle teknikte gereklidir müzik yapmak gitara enstrüman a sahip olmak çok önemlidir.ama ruh bence daha gerekli senelerce gitar çalan adamlar var ama çoğuda oturup adam gibi bi beste bile yapamıyorlar çevremde böyle sayısız insan var.
    kısacası et- tırnak ilişkisi
    Üye
    Blindfold
    Tarih
    4 Haziran 2007 00:00
  • bulvai haklsın arkadas.....................................
    bişe demem............
    yinede sagol...........:)
    Üye
    afraidsts
    Tarih
    7 Nisan 2006 00:00
  • bece iyi enstumanist olmak başka bişey, iyi besteler yapmak başka bişey .malmsteem iyi bi enstumanisttir,clapton iyi bi besteci .ikisinede şapka çıkarılır.malmsteem kendisi şöyle söylüyo zaten teknik olarak gitarda öğrenebileceğim bişey kalmadı ,bundan sonra yapmam gereken iyi şarkılar yazmak.ikiside önemli bence .
    Üye
    bulvai
    Tarih
    6 Nisan 2006 00:00
  • lütfen yngwie j. malmsteen hakkında olumsuz düşünenler bir kez daha düşünsünki o dünyaya gelmiş
    kendine has gitar tekniği ve melodisiyle yer etmiş tek insandır.şunu demek istiyorum ki caldığı bir melodiyi opera eşliinde dinlemiş iseniz buram buram klasik muzik geldiini anlarsınız.lütfen yıllarını vermiş ve kendini gitara adamış bir insan için yorum yapmamanızı ve dinlerken ''ya hakkaten yanlış dusunmusum'' dememizi isterim.o virtüöz sıfatına uyan tek kişidir.20 küsür album kolay değil..........................:)
    Üye
    afraidsts
    Tarih
    5 Nisan 2006 00:00
  • eric clapton gitara başlamamın sebebidir.crossroad adlı bi pedal var digitechin bununla hemen hemen ona yakın tonlar bulabiliyosunuz.fakat tabi elinizdeki gitarın da önemi var.Eric Clapton ın kullandığı gitarlarda olağan üstü ama yine de yakın ton bulabilirsiniz belki.birde ekliyim eric clapton ın bi albümü var burda iki-üç tane bilinen şarkısının yanı sıra vokalsiz (cold turkey-track and lines-kirsten and jim) şarkılar var ve bu şarkılarda eğer ruh haliniz de müsaitse dinlemede yanında yat =)
    Üye
    murataxu
    Tarih
    11 Şubat 2006 00:00
  • Kesinlikle duygu herşeyden önce gelir benim içinde çünkü tek bir tele bile hissetmeden dokunursan çaldığın parçayı rahatlıkla mahvedebiliyosun.Eric Clapton tamamen yaşayarak çalabilen bi usta hatta bunları yazarken onun "old love" parçasındaki harika akustik solosunu dinliyorum.Tabii ki teknikleri belli bi seviyeye ulaşmış insanlar ancak tamamen robotlaşmamayı başarabiliyolar sanırım bunda biraz bluesında etkisi var çünkü işi klasik müziğe taşıyan hızla aklını bozan malmsteen gibi gitaristler insanlara o coşkuyu yaşatamayacak kadar basite indiriyorlar müziği...
    Üye
    gain
    Tarih
    19 Kasım 2005 00:00
  • blues un doğduğu dönemlerde zenci kölelerin ellerinde hiç bir şeyleri yoktu çalışmadıkları zamanlarda tek rahatlama yolları müzikti gtiarları ekipmanları hiç bir şeyleri yoktu ama o müziği bu günlere taşıyacak tek bir şeyleri vardı ruhları.. onlar içlerinden geldiği gibi çaldıkları için o kadar mükemmeldiler işin kısası bence ton mon hikaye her şey ruhta biter
    Üye
    ga ga
    Tarih
    5 Ekim 2005 00:00
  • eminim bu adamlarla oturup konuşsak düşüncelerimizin boyutları çok daha farklı yerlere gidecektir..
    Üye
    baksenşuişe
    Tarih
    5 Temmuz 2005 00:00
  • Rıchıe sambora dünyanın en iyi gitaristlerindendir...Bu kadar ruhlu çalan bi adam olamaz.Richie'yi Slashle karşılaştıranları kınıyorum çünkü slash odun gibi çalıyo...Bon Jovi'den dry county parçasını dinleyin anlicaksınız.
    Üye
    REALSTAR
    Tarih
    8 Nisan 2005 00:00
  • Bu adam ı, ve bu adam gibi adamları çok seviyorum, çünkü şafşatayı değil müziği hava atmayı değil sadece çalmayı, hissetmeyi, hissettiğini iletmeyi seviyor. Aynı benim gibi ;)
    Bu çok faydalı oldu benim için bu şekilde bi ben düşünmüyormuşum demekki ;)
    Üye
    LesPaul
    Tarih
    9 Şubat 2005 00:00
  • Kesinlikle hayır tabi ki. Teknik istediğin kadar geliştir eğer ruh yoksa o nun içinde tatsız tutsuz bi sunum çıkar. Örnek isimler verip ortalığı karıştırmak istemiyor. Olay ruhda tamamen. Eğer hislerinizi ifade edecek kadar hakimseniz enstrumanınıza o zaman sizi hep dünyanın en iyi gitaristleri arasına alacaklardır. Çünkü gerçek dinleyici enstruman tekniği filan aramaz. Sadece dinler eğer ifadeniz düzgün ve his içeriyor ise isterseniz 60 metronomda 6 nota kullanın emin olun en iyisi diyecekler. Ha öteki virtiözlükle bozmuş insanlarda herzamanki gibi sizi çekemecektir. Abuk subuk yorumlar hep gelecek ama hep sizin sunumlarınız kayda deyecektir ve genel tarafından bilinecektir. Ne tarz değil nasıl yaptığınız önemli, yırtarak değil hissederek çalmak için çalışın.
    Üye
    LesPaul
    Tarih
    9 Şubat 2005 00:00
  • clapton babanın strat dönemi oncesinde kullandıgı bir diger efsanevi gitarda gibson sg dir.
    Üye
    kutay__
    Tarih
    30 Ocak 2005 00:00
  • satriani nin bir parçası vardır su an adını telafüz edemeyeceğim,sözleri olmayan bir parçadır, sözde ama şarkıyı dinlerken şunu söylersiniz adam bize anlatıyor işte herşeyi adam konuşuyor gitarıyla biz ise oturmuş burda nelerle uğraşiyoruz.. Bence Teknik ve ruh birbirnden ayrılmaz bir ikilidir. İkiside birbirlrini destekler ve işte ancak ozaman ortaya bir şaheser çıkar..
    Üye
    Mr R
    Tarih
    12 Kasım 2004 00:00
  • BayBlue'nun söylediklerine katılmamak elde değil. onun da dediği gibi bb, jlh, srv, clapton... bunlar gitarlarına ruhlarıyla dokunan insanlar. solo atarken gözlerinden süzülen yaşları, haldır huldur çalıp, ortalığı velveleye veren gitaristcikler anlayamazlar. eric clapton da ticari işler yapmıştır elbet ama me and mr johnson abümünü edinin dinleyin, bana katılacaksınız.
    Üye
    hummingbird
    Tarih
    3 Eylül 2004 00:00
  • Ben de gitar çalıyorum. (Gitaristim bile diyemedim bakın) Senelerce akorlar bastım şarkılar söyledim. Bu işten 1-2 yaz para bile kazandım.. Seneler sonra baktım zevkle dinlediğim şeylerle aynı patternde birşeyler üretmek istiyorum. Yazdığım sözlere yüklemek istediğim melodik ifade gücüyle ilintisiz bir stilim var, o güne kadar bildiğim -ya da bilmeden yaptığım- herşeyi bir kenara atıp daha hızlı sololar yaratabileceğim, daha çok dominant melodik partisyonları yaratabileceğim bir stil için egzersizler yapmaya başladım. Gördüm ki aslında dinleyene duygusal haz veren şey hız değil ister melodik ister armonik becerileriniz gelişmiş olsun dinleyenleri büyülemek istiyorsanız gerçekten yaşayarak birşeyler yapmanız lazım. Hızlı değil belki, belki virtüöz demeseler de olur. Belki de yaptığınız müziğin, dinleyenlerin tüylerini diken diken etmesi ve onları kendi yaşamlarında bir yerlere götürmesi için yaşamış ya da yaşıyor olmanız gerek. İşte Clapton'ı Clapton yapan işte bence budur. Bir yandan yalnızca ticari kaygılardan uzak (Ben ne yaparım da bunların tüylerini diken diken ederim demeden) diğer yandan da dinleyicinin hem beğenisini hem de desteğini yaratan sihir işte budur. Yazılanlara katılıyorum. Tanıdığım en iyi gitarist değil, benim ilk beşime giremez, tanıdığım en iyi sözyazarları ya da besteciler arasında da başlarda yer alamaz ama yaptığı işin her bir komponentini ayrı ayrı değil birlikte değerlendirdiğim zaman beni duygulandıran şarkılar arasına girmiş üretimleri olduğunu görebiliyorum.
    Üye
    MENTA
    Tarih
    7 Nisan 2004 00:00
  • sanat ruhtur!teknik elbet lazımdır ama yeni bişeyler yaratmak istiyorsan tekrara gitmeden yapmak zorundasın yoksa diğeri sorunun ters çözümü gibidir! eric clapton bence bunu yapıyor çünki sanatçı yaptığı işte hiçbir zaman tek değildir tanrısıyla hatta işini yaparken tanrı olur o zaman en basit nota bile sizi ağlatacak hale getirebilir çünki içine ruh katmıjtır insan üstü bişey clapton bunu başaran nadir insanlardan biri....
    Üye
    DreamOfGrave
    Tarih
    15 Mart 2004 00:00
  • Geç olsun güç olmasın, bir yorum da ben yazayım..
    Chaotique, her gitarcının (en azından akıllı olanlarının) öğrenme süreçlerinin bir yerinde akıllarına gelen hatta kafalarına dank eden bir soru ( ya da sorun) yu soruyor : teknik mi ruh mu?

    Benim de hocalarım arasında yer alır amca, bi kere tartışmasız olan nokta çok şey öğretir müzisyene, söz gelimi elindekinin üstüne tel gerilmiş pahalı bir tahta olduğunu.. onun dilinin çalanın aklı (ya da bilinç altı) olduğunu, gitar çalarken trenle yarışmak gerekmediğini vs vs..

    Ama kabul edelim Clapton bir istisnadır ve çok büyük olasılık gençliğinde de it gibi çalışmıştır enstrumanını, bu bakımdan genç (ben kadayıfım zira) arkadaşlarımın "Gitar Çalışmayın" mesajını almasını istemem. Clapton, B.B, Beck gibi enstrumana dokunabilmek cümlelemek birikim meselesi..
    Ve kıssadan hisse :

    Malmsteen bir saniyede onlarca nota basar...dinlersin
    Clapton onlarca saniye bir nota basar ...ağlarsın

    birincisi usta bir zanaatkar
    ikincisi usta bir sanatkar.
    Üye
    BayBlue
    Tarih
    11 Mart 2004 00:00
  • Tondan memnun olmamak bir hastalık galiba. Bir an önce kurtulunması gereken bir hastalık. Saçma şeyler yaptırıyo insana :)
    Üye
    Nem
    Tarih
    1 Aralık 2003 00:00
  • Geçenlerde Cnbc-E de bir röportajı yayınlanıyordu. Bay Clapton dedi ki: "Hiçbir zaman tonumdan memnun kalmadım" Hadi buyurun bakalım. Bizleri biraz olsun rahatlatan bir cümle değil mi bu? Sıradan bir gitaristin yaşadığı bütün bocalamaları hala (onca ün,servet, başarı vb den sonra bile) hala yaşayan bir adam. "Bazen altı ay elime gitar almadığım oluyor" diyor. "Alınca bocalıyorum bir süre" diyor. Demek ki bu duygular evrensel. ayrıca bu adam samimidir de, inanırım dediklerine doğrudur yani.
    Üye
    Nickoteen
    Tarih
    15 Ekim 2003 00:00

Anket

s_e_n_sorium sorar:
Sizi En Çok Etkileyen Bayan Vokal Hangi Grubun Vokali?
  • Epica
  • Nightwish
  • Lacuna Coil
  • Beseech
  • Celestial Crown
  • Arch Enemy
  • Flyleaf
  • Almora
//www.garaj.org