Nasıl?

Bölümler
Yazan: kutay__
Tarih: 22 Ocak 2005

Bu meret bu şekilde nasıl çalınır ki?



Önce akort kısmından biraz bahsetmem gerekli. Gitarınızı standart akortla ya da "open tuning" denilen ve gitarın hiçbir teline basmadan vurduğunuzda size ayarladığınız akoru (x major,minör ya da yedili vs. gibi) veren bir akort sistemiyle çalabilirsiniz. Standardın avantajı haliyle istediğiniz zaman normal şekilde çalmaya dönebilmenize olanak vermesidir. Açık akort konusunda ise size önerim gitarınızı açık re majör (d-a-d-f#-a-d şeklinde) akortlamanız yönündedir. Bunun sebebi ise eğer açık mi olarak akort ederseniz telleri daha fazla gerip sap ayarınızı olumsuz etkilersiniz fakat açık re ye ulaşmak için telleri gevşetirsiniz. Bu da nispeten germeye göre daha olumlu kabul edilebilir. Açık akortta çalmanın avantajı, çalarken çaldığınız notanın ilgili seslerini çok daha kolay verebilmeniz ve çaldığınızın kulağa daha dolgun gelmesidir (delta blues gibi) ayrıca açık akort sayesinde tek başınıza şarkı söylerken gitarla daha rahat eşlik edebilirsiniz.

Çalarken doğru sesi almak için sol elinizdeki slide'ı, almak istediğiniz notanın olduğu perdenin sağ tarafındaki perde demirinin ("fret") üzerine getirin (mesela mi telinde la çalmak istiyorsunuz, slide'ı 5.perdede her zaman bastığınız yerin sağındaki demirin üzerine getirin) bunu yaparken slide'ı perde demirinin üzerine bastırmayın. Slide hep tellerin üzerinde olmalı ve bastırmadan tellerin üzerinde kaydırılarak kullanılmalıdır. Slide kullanmanın mantığı temel olarak budur ve her düzen akortta böyle kullanılır.


Slide'ı demirin üzerine değil de başka yerlerin üzerine kaydırırsak ne olur?


Bu durumda aralardaki komalı vs. sesleri de almış ve gitarınızdan perdesiz enstürmanlardan (mesela ud gibi) çıkabilecek sesleri çıkartmış olursunuz. Açık akortta çalarken bu gibi şeyler doğru kullanıldığında müziğinizi zenginleştirir.

Açık akortla çalmak!



Açık akortla çalarken benim önerim sağ el tekniği olarak fingerpicking'i tercih etmenizdir. Bu sayede iki ve üstü sesleri aynı anda çekebilir, diad ve triadlar kurarak daha zengin cümleler kurabilirsiniz. Benim kullandığım teknik fingerpicking'in kendi bulduğum kolay bir versiyonu:

Çalarken sağ elinizin baş ve işaret parmağını kullanarak telleri çalın, diğer üç parmağınızın uçlarını ise gitarın deliğinin oraya bir yere sabitleyin. Baş parmağınızla üstteki üç teli, işaret parmağınızlaysa alttaki üç teli çekin.

Önceki bölüm
« Giriş
Sonraki bölüm
Son Söz... »

Yorum yazın

Yorum yazmak için üye girişi yapmak gerekiyor.
Üyeyseniz giriş yapın, değilseniz üye olun.
  • Güzel bir makale olmuş. Ben de bir iki şey eklemek isterim: Eğer akustik gitar kullanılacaksa, cam (glass diyor gavurlar) slide'lar blues için(!) daha makul oluyor. Özellikle de Slide kalınlığı, sesin devamlılığını (sustain) çok bariz bir şekilde etkliyor. Bunu kendi deneyimlerimden söyleyebilirim. Elektro gitar için (yine blues tarzında çalınacaksa) pirinç veya bakır veya alaşım (ne deniyorsa artık) daha tatminkar bir sonuç veriyor. Drive pedalı da araya girdiği zaman, cam biraz sönük kalıyor ton olarak.
    Eklemek istediğim bir başka şey de, slide kullanırken çalınan gitar eşik yüksekliği kadar, tel kalınlığı da çok önemli. 0,9 ve 0,10numara takım tellerden içler acısı bir ses çıkıyor. Zira sustain falan da hak getire. Zaten kısa bir google araştırması ile slide çalan insanların tellerinin ne kadar da ince olmadığını göreceksiniz. Yine teller için konuşmak gerekirse, akustik gitarda Bronze teller daha çok tercih ediliyor. Rolling Stones'un Shine a Light konserindeki You got the Silver şarkısını dinlerseniz naylon tellerin özellikle de büyük kasalı akustiklerde Slide için ne kadar uygun olmadığını görebilirsiniz.

    Ben böyle söylüyorum ama tabi ki çalanın zevki herşeyi belirler. Kişisel bir zevk sonuçta. Ben sadece genel gözlemlerim ve çalan insanların dikkat ettiği şeyleri paylaşmak istedim. Bu cam Slide kullanılması gerektiğini de 70lerinde bir İngiliz amcadan öğrenmiştim. Kendisi benim uzattığım pirinç slide'a bakıp bir kenara fırlatmıştı : ) İngiltere'den getirdiği kendi özel cam slide ile akustik bir performans göstermişti. Robert Johnson ölmemiş, İngiltere'deymiş diye düşünmüştüm. Zira kendisi güzelim Fender akustiğimizi de bir kenara fırlatacaktı ama son anda tabi : ) Amcanın 1935 DOBRO Resonator'ü varmış.Bu gitarı bilmeyenlerin google'a yazmasını ısrarlar öneririm.
    Üye
    xur
    Tarih
    24 Aralık 2009 00:00
  • www.kutayyavuz.com
    ve
    www.5ceker.dinozoruz.com

    ziyaret etmeden geçmeyin !
    Üye
    kutay__
    Tarih
    23 Temmuz 2006 00:00
  • johny winter de bunu kullanır
    Üye
    difference
    Tarih
    5 Temmuz 2006 00:00
  • o yayılmış dediğin gitar sesi e-bow(elektro yay) adı verilen, üzerine tutulduğu telin devamlı bir sinyal oluşturmasını sağlayan alet ile elde ediliyor.Erkan Oğur'un pek çok parçasında e-bow'un çok tatlı kullanımlarını duyabilirsin.
    Üye
    oz
    Tarih
    21 Mayıs 2005 00:00
  • bned merak ediyorum mor ve otesinin bir derdim var sarkısının performansında ilk mohikanın sorusunu yanıtlayacak biri var mı?
    Üye
    ametcan_5
    Tarih
    16 Nisan 2005 00:00
  • çok öğretici bi makale. bu işle gerçekten ilgileniyosanız çok şey öğretebilir.
    ellerine sağlık...

    bir soru: mor ve ötesinin bonus track olarak yaptığı bir "bir derdim var" versyonu var. ondaki yayılmış elktro gitar sesi nasıl elde ediliyor?
    Üye
    ilk mohikan
    Tarih
    13 Şubat 2005 00:00
  • Makalenin tamamını okumadan yorum yazmayın arkadaşlar,,,, Benim gibi. Sonra rezil oluyorsunuz...
    Üye
    LesPaul
    Tarih
    11 Şubat 2005 00:00
  • Sonrada müzik niye bu kadar kalitesiz diyosunuz...
    Üye
    LesPaul
    Tarih
    9 Şubat 2005 00:00

Anket

onrtrn sorar:
Sizce İzmir'deki en iyi ses kayıt stüdyosu hangisi?
  • Dream
  • 440
  • Karşıyaka Sanat Merkezi
  • Negativ
  • Kartal
  • Hangar
  • Dipses
//www.garaj.org