Son Söz...

Bölümler
Yazan: kutay__
Tarih: 22 Ocak 2005

Son söz



Gerçek ustaları ve mp3.com gibi sitelerdeki lokal delta blues vs. sanatçılarını dinleyin. Çalarken elinizdeki gitarı sesinizin bir uzantısı olarak düşünün. Gitarla kurduğunuz cümleler anlattığınız şeyleri desteklemeli ve kuvvetlendirmelidir. Söylediğiniz şeyleri aynı anda gitarla da çalmaya çalışın. Böylece gitarınızla anlattıklarınız pekişecek ve tekniğinizi oldukça güçlendirecektir. Blues'un amacının insanlara hikayenizi anlatmak ve duygularınızı paylaşmak olduğunu her zaman göz önünde bulundurun.


Kutay Yavuz


Slide gitar konusuyla ilgili Amazon.co.uk'de bir araştırma yapmak için, buraya tıklayın

Önceki bölüm
« Nasıl?

Yorum yazın

Yorum yazmak için üye girişi yapmak gerekiyor.
Üyeyseniz giriş yapın, değilseniz üye olun.
  • Güzel bir makale olmuş. Ben de bir iki şey eklemek isterim: Eğer akustik gitar kullanılacaksa, cam (glass diyor gavurlar) slide'lar blues için(!) daha makul oluyor. Özellikle de Slide kalınlığı, sesin devamlılığını (sustain) çok bariz bir şekilde etkliyor. Bunu kendi deneyimlerimden söyleyebilirim. Elektro gitar için (yine blues tarzında çalınacaksa) pirinç veya bakır veya alaşım (ne deniyorsa artık) daha tatminkar bir sonuç veriyor. Drive pedalı da araya girdiği zaman, cam biraz sönük kalıyor ton olarak.
    Eklemek istediğim bir başka şey de, slide kullanırken çalınan gitar eşik yüksekliği kadar, tel kalınlığı da çok önemli. 0,9 ve 0,10numara takım tellerden içler acısı bir ses çıkıyor. Zira sustain falan da hak getire. Zaten kısa bir google araştırması ile slide çalan insanların tellerinin ne kadar da ince olmadığını göreceksiniz. Yine teller için konuşmak gerekirse, akustik gitarda Bronze teller daha çok tercih ediliyor. Rolling Stones'un Shine a Light konserindeki You got the Silver şarkısını dinlerseniz naylon tellerin özellikle de büyük kasalı akustiklerde Slide için ne kadar uygun olmadığını görebilirsiniz.

    Ben böyle söylüyorum ama tabi ki çalanın zevki herşeyi belirler. Kişisel bir zevk sonuçta. Ben sadece genel gözlemlerim ve çalan insanların dikkat ettiği şeyleri paylaşmak istedim. Bu cam Slide kullanılması gerektiğini de 70lerinde bir İngiliz amcadan öğrenmiştim. Kendisi benim uzattığım pirinç slide'a bakıp bir kenara fırlatmıştı : ) İngiltere'den getirdiği kendi özel cam slide ile akustik bir performans göstermişti. Robert Johnson ölmemiş, İngiltere'deymiş diye düşünmüştüm. Zira kendisi güzelim Fender akustiğimizi de bir kenara fırlatacaktı ama son anda tabi : ) Amcanın 1935 DOBRO Resonator'ü varmış.Bu gitarı bilmeyenlerin google'a yazmasını ısrarlar öneririm.
    Üye
    xur
    Tarih
    24 Aralık 2009 00:00
  • www.kutayyavuz.com
    ve
    www.5ceker.dinozoruz.com

    ziyaret etmeden geçmeyin !
    Üye
    kutay__
    Tarih
    23 Temmuz 2006 00:00
  • johny winter de bunu kullanır
    Üye
    difference
    Tarih
    5 Temmuz 2006 00:00
  • o yayılmış dediğin gitar sesi e-bow(elektro yay) adı verilen, üzerine tutulduğu telin devamlı bir sinyal oluşturmasını sağlayan alet ile elde ediliyor.Erkan Oğur'un pek çok parçasında e-bow'un çok tatlı kullanımlarını duyabilirsin.
    Üye
    oz
    Tarih
    21 Mayıs 2005 00:00
  • bned merak ediyorum mor ve otesinin bir derdim var sarkısının performansında ilk mohikanın sorusunu yanıtlayacak biri var mı?
    Üye
    ametcan_5
    Tarih
    16 Nisan 2005 00:00
  • çok öğretici bi makale. bu işle gerçekten ilgileniyosanız çok şey öğretebilir.
    ellerine sağlık...

    bir soru: mor ve ötesinin bonus track olarak yaptığı bir "bir derdim var" versyonu var. ondaki yayılmış elktro gitar sesi nasıl elde ediliyor?
    Üye
    ilk mohikan
    Tarih
    13 Şubat 2005 00:00
  • Makalenin tamamını okumadan yorum yazmayın arkadaşlar,,,, Benim gibi. Sonra rezil oluyorsunuz...
    Üye
    LesPaul
    Tarih
    11 Şubat 2005 00:00
  • Sonrada müzik niye bu kadar kalitesiz diyosunuz...
    Üye
    LesPaul
    Tarih
    9 Şubat 2005 00:00

Anket

masterofbass sorar:
Cinderella dinler misiniz
  • evet hastasıyım.
  • arada dinlerim.
  • glam müzik hala dinleyen var mı?
  • öyle bir grup mu var hiç duymadım.
  • nefret ediyorum.
//www.garaj.org