Solo?

Bölümler
Yazan: kutay__
Tarih: 18 Mart 2005

Eğer birisine solo atması ya da şarkı soylemesi için eşlik edecekseniz, herşeyden önce mükemmel bir zamanlamayla çalmaya çalışmalı ve asıl duyulması gereken kişinin siz değil o olduğunu hiç unutmamalısınız.

Nasıl solo atabiliriz peki? Hepimiz bu ölümcül soruyu belli bir seviyeye geldikten sonra sormuş ve arayış içine girmişizdir. Blues bu konuda büyük bir zenginlige ve çeşitliliğe sahip bir müziktir. Yıllar içinde kendi tavrını ortaya koymuş pek çok müzisyen blues'a kendi yorumlarını getirmiştir. Bu sanatcıların hepsinin ortak özelliği ise nasıl yaparlarsa yapsınlar yaptıkları şeyin çok güçlü ve kendilerine özgü olduğudur. Blues da gücünü bu noktadan alır. İşin temeline baktığımızdaysa sonuçta hepsinin aşağı yukarı aynı gamı kullanarak birbirlerinden ne kadar farklı olabildiğini görmekteyiz. İşte bu sihir gitaristin algısında, yorumunda ve dokunuşunda gizlidir. İnternette şu anda okuduğunuz gibi nasıl blues çalabileceğinizle ilgili pek cok yayın var. Ben de bunlardan önemli sayılacak kısmını yıllar içinde okudum ve uygulamaya çalıştım. Gamları öğrendim. Sonra akorları nasıl çalabilecegimi vs vs.. ama bunları üst üste koyduğumda asla blues olmuyordu. Çünkü 3 akorun üstüne pentatonik inip çıkmak ve arada sırada bend yapmak asla blues değildi. Blues çok başka birşey ve sanırım bu kadar kastıktan sonra ucundan da olsa yakalamayı başardım onu. Bu sözlerimle kendimi çok süper bir gitarist sandığımı zannetmeyin. belki de bu sitedekilerin içinde en kötülerinden biriyim ama blues'u yakalamayı başardım ve benim istediğim de buydu zaten. Blues'la ilgili her şeyi okuyun. Kimin yaptığını ögrenin. Tabi neden yaptığını da ögrenin. Dinleyin ve çalarken (belli bir teknik birikimden sonra tabi) derdinizi anlatmaya çalışın.

Bu felsefi konuşmalardan sonra yukarıdaki çok zor sorunun yanıtına dönelim tekrar, daha teknik bir açıdan tabi. İlk önce akort etme şekillerinden konuya girebiliriz. Blues'da genellikle yarım ses düşük akort etmek (eb-ab-db-gb-bb-eb (b aka. bemol)) orkestralarda genel kabul görmüş bir yaklaşımdır. Tabi bu, standart akort edemezsiniz demek degildir. Yarım ses düşük çalmanın avantajları ise: daha karanlık bir ton,daha kolay bend yapmak ve standart akortta rahatsız vokalistleri mutlu etmek olarak sıralanabilir. Tek kişi çalan gitaristler ise daha farklı akort sistemleri kullanabilmektedirler. Mesela en üst telinizi biraz gevsetip (standart akortta e den d ye mesela) drop-d denilen sekilde çalmayı deneyebilirsiniz. Böylece çalarken aynı anda sesinizi imite etmeniz cok kolaylaşacak ve tek başınıza olmanıza rağmen çok daha zengin bir tını yakalayacağınızı göreceksiniz. (Tabi şarkınızı da uygun bir tona transpoze ederek) drop-d nin bir başka güzelliği tek parmağınızla bare yaparak üst üç teli kapatarak istediğiniz akorun beşlisini alabilmeniz olacaktır. Mesela sol beşlisini çalmak istiyorsanız 3. pozisyona bir bare basıp üst üç tele vurup beklemeniz yetecektir. Ses kendiliginden gelecektir. Şaşırmayın. Drop-d bugün rock müzikte de pek çok gitaristin tercih ettiği bir sistemdir. Akustik bir örnek isterseniz tavsiyem Bob dylan - Fixin To Die olacaktır.

Tek başına calan gitaristlere bir baska kolaylıkta slide'dır. Bu konudan diğer makalemde de etraflıca bahsetmiştim ama okumayanlar icin slide kullanan gitaristler gitarlarını re major, e major, sol major gibi şekillerde akort eder böylece slideı kaydırdıklarında kromatik biçimde istedikleri sesi daha dolgun biçimde alabilirler.

Akort etmek konusunda seçim tamamen sizin ihtiyacınıza kalmış birşeydir. Ama yeni başlayan birisiyseniz ya da kendi hakimiyetinizden emin değilseniz benim tavsiyem yarım ses kalın ya da standart akort etmeniz lehinedir. Klavyeyi iyice tanıdıktan sonra zaten kendiniz farklı şeyler denemek isteyeceksiniz.

Blues'un en temelinde majör akorlar üstüne çalınan minör gam olduğundan bahsetmiştik. Bu bahsettiğimiz gam pentatoniktir.



a pentatonik (a-c-d-(d#)-e-g-a)




e 5 8
b 5 8
g 5 7(8)
d 5 7
a 5(6) 7
e 5 8



Bu kullandığımız en temel gamdır. Bu kalıbı kromatik olarakta taşıyabiliriz. (3. pozisyonda sol pentatonik, 7.de si pentatonik gibi.) Bir de 0. pozisyon da kullanabiliriz. Tabi bu konu pek çok yeni başlayanın kafasını kurcalar ve gitaristimiz 12.pozisyonda çatır çatır calarken 0. pozisyonu pek tercih etmez. O zaman boş telleri de (0) gama dahil ederek;




e 0 3
b 0 3
g 0 2(3)
d 0 2
a 0(1) 2
e 0 3



ve işte oldu...

Gamlar hakkında ikinci hayati bilgi ise özellikle bazılarını (e-g-a ve b) klavyenin her yerinde çalabiliyor olmanız gerektiğidir. Yani böyle kutu pozisyonunda hapis kalmamalısınız. Pes seslere, tiz seslere her yöne doğru çok sık gitmeseniz bile nerede olduğunuzu bilecek ve yapabilecek kadar hakim olmalısınız. Bunu başarabilmeniz gitar çalma stilinizde çağ atlatacaktır. Aşağıda örnek olarak e pentatonik gamını veriyorum.




e 0 3 5(6) 7 10(12) 15 17(18) 19 22(24)
b 0 3 5 8 10(12) 15 17 20 22(24)
g 0 2(3) 4 7 9(12) 14(15) 16 19 21(24)
d 0 2 5 7(8) 9(12) 14 17 19(20) 21(24)
a 0(1) 2 5 7 10(12)(13) 14 17 19 22(24)
e 0 3 5(6) 7 10(12) 15 17(18) 19 22(24)

(12.ve 24. pozisyonlarda gitarın klavyesinin yeniden başladığını düşünün.)



Bu sistemle notaların yerlerini iyice öğrendikten sonra bildiğiniz tekniklerle sololar atmaya, kayıtlarla beraber çalmaya çalışın. Bu bilginizi pekiştireceği gibi yavaş yavaş dinlediğiniz şeylerin aynısını yapmayı başardığınızı gördükçe daha çok motive olmanızı sağlayacaktır.

Şarkının tonunu bulamıyorsanız canınızı sıkmayın. Yapabildiginiz bir blues rifini kromatik bicimde deneyerek (anahtar-kilit modeli!) en çok uyduğu yerden şarkıya eşlik edin. Yine olmadı derseniz. Şarkının akorlarını tablarını vs bulun ve böylece tonunu tespit etmeye çalışın.

Önceki bölüm
« Türler
Sonraki bölüm
Teknikler »

Yorum yazın

Yorum yazmak için üye girişi yapmak gerekiyor.
Üyeyseniz giriş yapın, değilseniz üye olun.
  • Yanlış bilgiler vermeyin kardeşim, git bi bak bakalım jimi hendrix red house ta senin tanmladığın gibi mi çalmış, tamamiyle saçma bir makale.
    Üye
    cemis
    Tarih
    20 Mart 2015 13:39
  • Yanlış bilgiler vermeyin kardeşim, git bi bak bakalım jimi hendrix red house ta senin tanmladığın gibi mi çalmış, tamamiyle saçma bir makale.
    Üye
    cemis
    Tarih
    20 Mart 2015 13:39
  • Yanlış bilgiler vermeyin kardeşim, git bi bak bakalım jimi hendrix red house ta senin tanmladığın gibi mi çalmış, tamamiyle saçma bir makale.
    Üye
    cemis
    Tarih
    20 Mart 2015 13:39
  • eminsin de mi...son kararın yani...sonra ya pardon davulcuymuş deme de...
    Üye
    hacihacihaci
    Tarih
    27 Haziran 2009 00:00
  • Aman allah ! Albert Ammons'a gitarist demişim, neyse kimse farketmeden toparlıyorum. Piyanist demek istemiştim (ve çok da inanılmaz bir piyanist).
    Üye
    Kentclub
    Tarih
    27 Haziran 2009 00:00
  • Öncelikle teşekkür ederim çok aydınlatıcı bir makale olmuş.
    Fakat "Boogie John Lee Hooker'ın yarattığı bir blues türevidir" demişsin, benim bildiğim JLH'den önce Boogie akımı vardı Albert Ammons gibi gitaristler ile.
    Üye
    Kentclub
    Tarih
    26 Haziran 2009 00:00
  • her kelimesini ben yazdım. sanırım başka bir sitede görmüş olabilirsin ama alıntı olan odur. :)
    Üye
    kutay__
    Tarih
    27 Mayıs 2009 00:00
  • makale gayet başarılı ama alıntı..
    Üye
    various
    Tarih
    31 Mart 2009 00:00
  • bu makale alıntı
    Üye
    Swashbuckley
    Tarih
    17 Aralık 2008 00:00
  • konservatuardan daha iyi bluescu çıkabilir..teknik olarak kendini geliştirmen gerekiyorsa bu işin teorisini bileceksin..Big Joe ların,Robert Johnsonların,Sonny Terrylerin,Browm Mcghee lerin dönemi geride kaldı..adam gibi bir blues müzisyeni olmak için teoriyi bilmek lazım.
    Üye
    floydian1979
    Tarih
    26 Ekim 2008 00:00
  • harika bi makale olmuş...iyi çalışmalar adaş ;)
    Üye
    villekutay
    Tarih
    12 Kasım 2007 00:00
  • eline yüreğine sağlık. kalp=blues
    Üye
    cobhccob
    Tarih
    4 Temmuz 2007 00:00
  • "blues nasıl çalınır?" sorusuna verilebilecek güzel bir cevap.tebrikler.
    Üye
    _teneke_vari_
    Tarih
    21 Şubat 2007 00:00
  • Okumayı bitirince üzüldüğüm ender makalelerden birini daha görmüş oldum...Ellerine sağlık.
    Üye
    Onan
    Tarih
    19 Kasım 2006 00:00
  • başarılı olmuş eline sağlık
    Üye
    ihtiras
    Tarih
    10 Eylül 2006 00:00
  • herkes mükkemmel demiş,aynı seyi tekrar etmek hos olmıyacak biliyorum ama gercekten mükkemel bi makale,eline saglık.
    Üye
    bleak
    Tarih
    9 Ağustos 2006 00:00
  • çok güzel makale bravo,
    bu arada blues çalanlara fender teller tavsiye ederim, super 250s taktım epi lp spe2 gitarıma ve gitar resmen değişti
    Üye
    retenue
    Tarih
    27 Temmuz 2006 00:00
  • www.kutayyavuz.com
    ve
    www.5ceker.dinozoruz.com

    ziyaret etmeden geçmeyin !
    Üye
    kutay__
    Tarih
    23 Temmuz 2006 00:00
  • iyi bir çalışma olmuş..arkadaşlar siteye yeni üye oldum.söylersem reklam olur mu bilmiyorum ama googleda "guitar scales" diye aratıp ilk çıkan linke tıklarsanız çok eğitici bir gam bilgisiyle karşılaşırsınız..bilenler vardır belki? ama bilmeyen arkadaşlarımız öğrensin..bu arada nick olarak heryede dorianı kullandığım için burda da onu aldım..daha doğrusu by_dorian şeklinde..bu nicki kullanan arkadaşlar kızmasın lütfen... :)
    Üye
    by_dorian
    Tarih
    12 Haziran 2006 00:00
  • bu zamana kadar bir çok tarzda çalıştım ama, blues ile uğraşırken rahatladığımı anladım.
    Üye
    mecmast
    Tarih
    14 Nisan 2006 00:00
  • zamanında ''oh my baby'' diyen, missisipi, louisiana ve benzeri ovalarda varoluş mücadelesi veren siyahların; önceleri evlerinde sonra kiliselerde daha sonrada aylarca süren gece kulübü turnelerinde dünyaya yaydığı blues, new orleans, chicago gibi şehirlerde başını kaldırabilmiş. Blues'un son mabedi Beale caddesinde ki hareketlilikte bittikten sonra olay, çeşitli devlet politikalarıyla ''go johnny go'' derecesine gelmiş. Beyazların bu müziği daha sert bir forma sokmasından sonra 50' 60' blues tarzı bazı radyo istasyonlarının cızırtılı kayıtlarında kalmış ve böylece muddy waters'ın b.b king'e bıraktığı miras günümüzde yavaş yavaş bar köşelerinde adeta ordu kalabalığında ki blues gruplarına devrolmuştur. tabi bu konuda ansiklopedi bile yazzılır ama arkadaşın yaptığı makaleyi görünce dayanamadım çok da hoşuma gitti, uykuya yenik düşmemeye çalışaraktan bişeyler paylaşmak istedim.. eyvallah
    Üye
    dumanist41
    Tarih
    7 Ocak 2006 00:00
  • tek kelime ile muhteşem


    P.S Bursada blues ölmedi ben hala varım
    Üye
    85
    Tarih
    2 Ekim 2005 00:00
  • blues bir ifade biçimiyse, yazıya ne hacet.. güzel ama..
    Üye
    effe
    Tarih
    30 Eylül 2005 00:00
  • duygu yoksa müzik yok............................
    Üye
    orkuneu
    Tarih
    18 Ağustos 2005 00:00
  • dostum gitar hakkında bir şey bilmek iste budur gerçekten işime yaradı. teşekkürler
    Üye
    mor_punker
    Tarih
    12 Ağustos 2005 00:00
  • iyi olmuşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşş
    Üye
    Mc_oKTAY
    Tarih
    23 Temmuz 2005 00:00
  • sağol be baba bunu arıyodum işte
    Üye
    slash54
    Tarih
    21 Temmuz 2005 00:00
  • usta vallahi iyi yapmışsın işime yaradı ;)
    Üye
    SONofJACKASS
    Tarih
    23 Haziran 2005 00:00
  • Baya doluymuşsun herhalde, iyi yazmışsın tebrikler.
    Üye
    mavicocuk
    Tarih
    13 Haziran 2005 00:00
  • Gerçek bir Blues seven varsa Tom Casty , Body Guy ve Johann Holiday Dinleyin bence harika Blues müziğin Generalleri...
    Üye
    Composer
    Tarih
    15 Mayıs 2005 00:00
  • çok iyi.blues tam manasıyla bu
    Üye
    TQLGA
    Tarih
    15 Mayıs 2005 00:00
  • abi mükemmel olmuş yorumuna sağlık
    Üye
    16mAvİ
    Tarih
    8 Mayıs 2005 00:00
  • skip James Nerdesin ! ? Süper Bir yazi! ...
    Üye
    canavar710
    Tarih
    7 Mayıs 2005 00:00
  • gerçekten baya emek haracamışsın düşüncelerine tamamen katılıyorum!!!blues'un mantığını çok güzel anlatmışsın ama teknik bilgiler falan biraz eksik ve yanıltıcı!!gerçekten teşekkür etmek gerekir emeiğin için
    Üye
    rockeinman
    Tarih
    4 Mayıs 2005 00:00
  • Sizi bu güzel makale yi bize sunduğunuz için teşekkür ederim?
    Üye
    edy_morfy
    Tarih
    2 Mayıs 2005 00:00
  • İlk olarak;
    yazar, "son söz" bölümünde olumsuz eleştiriye neden olabilecek her türlü yoruma son noktayı koymuştur. Anlamayanların bir kez daha dikkatlice "son söz" bölümünü okumalarını rica ediyorum. Tamamıyla kişisel deneyim ve birikimlerine dayandığını belirtmiş; okuyucuları bu makaleyi ezberlemeye değil, daha çok blues dinlemeye ve hakkında okumaya yönlendirmiştir. Bu makalenin bir otorite tarafından yazıldığını iddia etmemiş; aksine kendi serüveninin başkalarına feyz olmasını dileyerek kaleme aldığını açıkça vurgulamıştır.

    İkincsi;
    hakkında türkçe kaynağın hemen hemen hiç bulunmadığı bir konuya daha faydacı yaklaşılması gerektiği taraftarıyım. Yıpratmak yerine bu bilgilerin sömürülmesi lazım. Keza tekrarlamaktayım ki; bu konuda ve bu verimlilikte TÜRKÇE KAYNAK YOK!

    Üçüncüsü;
    konu hakkında yeterli kaynağa ve donanıma sahip arkadaşların, bundan daha iyi makaleler yazmaları garaj için daha faydalı olacaktır.

    Tebrikler dostum! Ruhuna, parmaklarına, blues için feda ettiğin yıllara sağlık diyorum.
    GO JOHNNY GO GO GO!
    Üye
    Synthesizercı
    Tarih
    28 Nisan 2005 00:00
  • insanın kendini müzikle ifadesidir blues arkadaşın yazdıklarına katılıyorum
    bravo...
    Üye
    coldsteel
    Tarih
    25 Nisan 2005 00:00
  • arkadaşı gerçekten duygu ve düşüncelerini gayet açık bir şekilde insanlarla paylaştığı için takdir ettiğimi söyleyeyim.Müziğin kökü olan blues gerçekten çok içten,manalı bir müzik.Umarım Türkiye'de de hakettiği yere gelir.
    Üye
    oldwaldorf
    Tarih
    23 Nisan 2005 00:00
  • iddaalı bir konudur müziğin nasıl çalınması gerektiği belki Fazıl Say motzart'ı nasıl yorumladığını anlatabilir ama alçak gönüllülükle shopen'i çaldığını ama daha iyi çalanların bunu anlatması gerektiğinide söyler.(bu nacizane bir örnektir.) müziği hakikaten teoride ve pratikte bitirmek ki bu kendine müzisyen diyen biri için pekte mümkün değildir.bir virtüöz bile halen kendi alanında çalışmakta ve bunu geliştirmektedir.bilimsellikten asla uzaklaşılmamalıdır.duygu desen hergün bambaşka duygular içindesin. beni en çok korkutan jazz veya blues yaptığını söyleyen amatörlerdir.burada eleştirdiklerim bu makaleyi yazan müzisyen arkadaşım değildir.şahsımda dahil olmak üzere ahalidir muhatabım.flyfinger arkadaşımıda destekler nitaliktedir bu yorum .

    iyi çalışmalar
    Üye
    growler
    Tarih
    21 Nisan 2005 00:00
  • eyvallaaahhh!! derim ellerine sağlıkk!!!
    Üye
    erdemdulger
    Tarih
    20 Nisan 2005 00:00
  • Gerçekten mükemmel yazı. Benim için çok faydalı oldu.
    __BRAVO___BRAVO___BRAVO___!!!
    Üye
    heat
    Tarih
    18 Nisan 2005 00:00
  • tebrikler saglam bi makale olmus..
    Üye
    shady2004
    Tarih
    17 Nisan 2005 00:00
  • braavooooooo bravvvvvvvvvoooooo
    Üye
    fadeouts2003
    Tarih
    15 Nisan 2005 00:00
  • ayrintili ve açiklayici bir makale..tebrikler..
    Üye
    kemikemik
    Tarih
    13 Nisan 2005 00:00
  • valla helal olsun be kocum manyaksın cok iyi hazırlamışsın bravo süper...
    Üye
    BucHo
    Tarih
    10 Nisan 2005 00:00
  • güzel bir makale olmuş.helal koçum
    Üye
    REALSTAR
    Tarih
    8 Nisan 2005 00:00
  • anlatım süpher tebrikler akıcı bi diille anlaşılır olmuş ;) blues dinlenmez mi ya ??
    Üye
    haRbii
    Tarih
    8 Nisan 2005 00:00
  • cok ıyı acıklayıcı ve sanatın nasıl olması gerektıgını vurglayan bır makale ınsanlar bunu okuyunca gercekten de aydınlancaklardır. tebrık edetım yasasın sanat yasasın blues yasasın rock
    Üye
    ass
    Tarih
    4 Nisan 2005 00:00
  • eline sağlık
    Üye
    smas
    Tarih
    3 Nisan 2005 00:00
  • thanks...
    and forever blues...
    her ne kadar blues tadını gitarımda çıkartamasam da
    Üye
    kanoktakanokta
    Tarih
    29 Mart 2005 00:00
  • bu kadar adam tebrik etmis fazla konusmaya gerek yok... herkeze katiliyorum.
    Üye
    CloSeD_
    Tarih
    28 Mart 2005 00:00
  • üstadsın ancak bu kadar tarif edilebilirdi diye düşünüyorum ellerine sağlık cidden çooooook güsel olmuş.
    Üye
    verdoan
    Tarih
    28 Mart 2005 00:00
  • cok guzel olmus tebrikler...
    Üye
    johnmyung
    Tarih
    28 Mart 2005 00:00
  • çok güzel ve başarılı bir makale
    verdiğin emeği ayakta alkışlıyorum
    Üye
    MartyFriedman
    Tarih
    27 Mart 2005 00:00
  • gayet guzel ozetlemıssın john lee hooker ın dedıgı gıbı ''hız kuşlar icindir''
    Üye
    judasified
    Tarih
    27 Mart 2005 00:00
  • john lee hooker un gitarın başında onu dinleyerek ölmek isterdim... bunu tekrar düşündürdüğün için teşekkürler...
    Üye
    hey joe
    Tarih
    27 Mart 2005 00:00
  • Viva BLUES!...
    Üye
    goddamned
    Tarih
    23 Mart 2005 00:00
  • bravoo alkis
    Üye
    posetcayy
    Tarih
    23 Mart 2005 00:00
  • GErcekten bayagi ugrasmisin , blues sevmem ama saygi duyarim....
    Üye
    JasonBassPlay
    Tarih
    21 Mart 2005 00:00
  • Ellerinden opuyorum ustad...
    Üye
    GRAC
    Tarih
    21 Mart 2005 00:00
  • keşke blues müzige pop müzigine verilen önem verilse
    Üye
    james_hetfield
    Tarih
    21 Mart 2005 00:00
  • teşekkür ederim
    emek vermişsin, güzel şeyler yazmışsın...
    Üye
    petrarca
    Tarih
    19 Mart 2005 00:00
  • müthiş olmuş!
    Üye
    killing fields
    Tarih
    18 Mart 2005 00:00
  • gayet başarılı bir makale tebrikler...
    Üye
    Matt Bellamy
    Tarih
    18 Mart 2005 00:00

Anket

kaaaan123 sorar:
hangisi daha iyi bir metal distortion pedalı ?
  • Marshall - Jackhammer 1
  • Ehx - Metal Muff
  • Boss - MT2
  • Ibanez - SH7
  • Boss - ML2
  • MXR - DD11 (dime dist)
//www.garaj.org