gelişme2

Bölümler
Yazan: GaRaJ Bekçisi
Tarih: 3 Şubat 2009
Lambalı amplifikatörler, aynı güçteki transistörlü amplifikatörlerden daha yüksek ses üretir.


RMS olarak ölçülen güç, her iki amplifikatör için de aynıdır. Ancak lambalı amplifikatörler gerçekten de daha yüksek ses üretiyormuş gibi algılanmaktadır. Lambalar doğrusal çalışma alanlarının dışına çıkmaya başladığında, overdrive bölgesinin hemen başında (ilk 12 db civarında), insan kulağının sesin yükseldiğini sanmasına yol açar. Gerçekte sistem gitgide daha fazla distorsiyon üretmektedir. Bu akustik yanılsama nedeniyle lambalı amplifikatörler, tamamen distorsiyonsuz sistemlerle karşılaştırıldıklarında 12 desibel daha yüksek ses veriyormuş gibi algılanırlar.



Elde sarılmış çıkış trafoları, her zaman makine sarımlarından daha iyidir

Makineler, elde asla sağlanamayacak bir tutarlılık ve devamlılığa sahiptir. Ancak özel durumlar için sarılacak ve uygulamaya göre yerinde değişikliğe uğraması gerekebilecek tasarımlarda elde sarılmış trafolar avantajlı olabilir. Bu bir uzmanlık işidir ve ülkemizde de bu işin uzmanları bulunmaktadır. Zaten orijinal tasarımı yeterince iyi olmayan trafoların, yetersiz kişiler tarafından kopyalanması, elde sarılmış trafoların makine üretimi olanlardan çok daha iyi olduğuna dair bir fikir oluşturmuştur.


Yanlış empedanslı hoparlör kullanımı, amplifikatörümün ya da çıkış trafomun zarar görmesine neden olur

Bu sorunun cevabı yanlışın şekline bağlıdır. Düşük empedanslı bir hoparlörü, daha yüksek empedanslı bir çıkışa bağlamak amplifikatöre zarar vermeyecektir. 4 ohmluk bir kabini 8 ohm çıkışına bağlamak, büyük ihtimalle herhangi bir problem oluşturmaz. Hatta hoparlör kablosunda kısa devre oluşması bile çoğunlukla zararsız sonuçlanacaktır.

Lambalı bir amplifikatörün çıkış trafosuna asıl zarar verecek şey, çıkışa daha yüksek bir yük koymak (örneğin 4 ohm çıkışına 16 ohmluk bir hoparlör bağlamak) veya çıkışa hiçbir yük bağlamamaktır. Eğer çıkışı boş bırakırsanız, trafonun manyetik çekirdeğinde oluşan enerji gidecek hiçbir yer bulamayacaktır. Bu durum çekirdekte ani voltaj artışlarına, bu nedenle trafonun yalıtımında bozulmalara ve sonuçta kısa devrelere sebep olacaktır. Güvende olmak için hiçbir zaman çıkış değerinin iki katını aşmamak ya da çıkışa yük bağlamadan amplifikatörü açmamak gerekir. Tüm bu bilgiler dışında, zaten iyi tasarlanmış bir amplifikatör çıkış katı en iyi sonucu genellikle doğru empedans eşlemesiyle verecektir.

Önceki bölüm
« Giriş
Sonraki bölüm
gelişme3 »

Yorum yazın

Yorum yazmak için üye girişi yapmak gerekiyor.
Üyeyseniz giriş yapın, değilseniz üye olun.

Anket

coburn sorar:
Ankara'nın en iyi stüdyosu hangisi?
  • Detay
  • Mars
  • D
  • Deep
  • Feedback
  • Bona
  • Menküer
  • NB
//www.garaj.org