Caz Tarihi

Bölümler
Yazan: GaRaJ Bekçisi
Tarih: 25 Şubat 2009

Melodiyi yorumlama genellikle blues şarkıcıları tarafından yapılırdı. Trompet, trombon, klarnet, ya da saksofon çalan müzisyenler şarkıcıları taklit ederek daha önce duyulmamış yeni bir çalma tekniği buldular diyebiliriz.

İlk caz gruplarında trombon melodiyle "kontrpuan" doğaçlar, klarnet "obbligato"lar çalar ve trompet melodiyi yorumlardı. Eşlikler hep doğaçlamaydı. Fakat doğaçlama sırasında iyi bir fikir bulunduğunda, o fikire sadık kalınırdı. Dolayısıyla, her performansta yeniden doğaçlayan çok az müzisyen vardı. O dönemde doğaçlama ihtiyacı bugünkü kadar caz estetiğinin bir gereği değildi. Ama doğaçlama zorunlu olmasa da, kendi stilini oluşturma çabası, her çalınanı şahsileştirme gayreti vardı. Caz köklerini New Orleans'ta bulsa da, bugün cazda aşina olduğumuz doğaçlama miktarı o dönemde yoktu. Her nedense doğaçlama eğilimleri 1920'lerin sonunda ve 1930'ların başında arttı ve bugün cazda beklediğimiz uzun sololar parçalarda yer almaya başladı. Bunun birkaç sebebi olabilir:

1.Belirlenmiş rutinlerden sıkılmış olmak
2.Partisyonlara ihtiyaç duymadan yeni malzeme öğrenme ihtiyacı
3.Kendini öne atıp gösterme isteğinin artması
4.Avrupa ve/veya Afrika müziğinde olan spontan değişiklik yapma geleneğinin devamı
5.Yaratıcılığa daha çok izin verilmesi

İlk caz gruplarının enstrüman seçimi New Orleans'ta mevcut olan kültür karışımının sonucuydu. Trompet, trombon, klarnet, saksofon ve tuba Avrupalı nefesli gruplarında kullanılırdı. Cazın ilk günlerinde kullanılan banjo, Afrika'da çalınan “halam” adında bir enstrümanın geliştirilmiş bir şekliydi. Kullanılan bazı vurmalı çalgılar Afrika'dan geliyordu ancak bugün bilinen haliyle davul, Avrupalı nefesli orkestralarında kullanılırdı. Bas viol, kontrabasın bir öncüsüydü ve gitar gibi o da Avrupa'dan gelmeydi. O zaman korno ve keman da kullanılan enstrümanlardı. Nefesli enstrüman içeren gruplar merasimlerde, pikniklerde, cenazelerde ve dans partilerinde günün marşlarını ve pop parçalarını çalarlardı.

Yorum yazın

Yorum yazmak için üye girişi yapmak gerekiyor.
Üyeyseniz giriş yapın, değilseniz üye olun.
  • emeğine sağlık

    + rep
    Üye
    Leviathan
    Tarih
    4 Temmuz 2009 00:00
  • Oldukça temel eksikliklerle dolu bir makale olmuş, Afrika müziğinin, caz ve blues müziğinin kökenleri, bu müziğin çıkış noktaları, gelişim süreçleri, tarihsel olayların etkisi, geleneksel davranışlar ve daha birçok konuya değenilmeliydi. Derin bir literatür araştırması yapılıp buna uygun bir yazı yazılmalıydı. Birçok enstrümandan verilen örnekler iyi açıklanmamış. Ayrıca doğaçlama denilen olgu sonradan bulunmuş birşey değildi. Afrika müziğinin temellerini oluşturur ve cazın doğuşunun ana etkenlerinden birisidir. (Spiritüaller, worker songs vesaire..) Bu önemli bir bilgi yanlışı. Cazın ilk dönemleri "iyi bir fikir bulunduğunda ona sadık kalınırdı" tarzında son derece yüzeysel bir şekilde anlatılamaz. Hafıza kültürünün cazın ilk dönemlerinde son derece ağır bastığını ve bu hafıza kültürünün, melodinin hafıza yoluyla taşınmasının caza etkisi anlatılmalıydı. Bu haliyle pek kaale alınası bir makale olmamış, daha derli toplu, iyi bir literatür araştırması ve her dönemin müzikleri titizlikle dinlenilerek bir makale yazılmalı.
    Üye
    Brouwer_tr
    Tarih
    4 Temmuz 2009 00:00
  • emeğinize sağlık güzel olmuş
    Üye
    küçük_şeytan52
    Tarih
    7 Mayıs 2009 00:00
  • harika bir makale
    tebrikler...
    Üye
    FeelTheBass
    Tarih
    12 Mart 2009 00:00

Anket

s_e_n_sorium sorar:
Sizi En Çok Etkileyen Bayan Vokal Hangi Grubun Vokali?
  • Epica
  • Nightwish
  • Lacuna Coil
  • Beseech
  • Celestial Crown
  • Arch Enemy
  • Flyleaf
  • Almora
//www.garaj.org