mp3 ile artık herkesin her şarkıya ulaşma imkanı mümkün, hatta dünyadaki bütün şarkıları bilgisayarınıza indirmeniz de olanaklı. ancak müziği ne kadar doğru dinliyoruz, orası başlı başına bir muallak.
müziği doğru dinliyoruzdan ki kasıtım -korsanı kopyayı geçtim, o konuda kimse sütten çıkmış ak kaşık olduğunu iddaa edemez dahi-, müziğe verdiğimiz değerle birebir alakadardır. eskiden bir grubun-müzisyenin gidilir albümü alınır, dinlenilir; ki çoğu zaman iyi sanatçıların ortaya çıkardıkları albümler şarkı şarkı güzel olmasının yanında baştan sona albüm olarak dinlendiğinde de bütün bir mana ortaya çıkardığından insan kapağıyla, resmiyle her şeyiyle ayrı bir maneviyata ererdi. o albüm gidilip alınmıştır, kasetçalara cd çalara konulup, şarkılarla beraber sözler kitapçıktan takip edilip, resimlere bakılmıştır; her şeyden öte elinde somut bir eser vardır. o cd'nin içinde 12 tane şarkı vardır ve 12si de dinlenilir, çünkü müzik daha değerli bir konumdadır. ulaşmak istediğim sonuç; bugün kimsenin evinde 340 gb'a tekabül eden bir albüm kaset sayısı yoktur (tahmini 60 bin albüm yapıyor). yani yolda giderken yanınızda 12 şarkı değil de, 20bin şarkıyla gidiyorsunuz. tercih hakkınız o kadar fazla ki, çoğu şarkıya belki de sadece başlangıçları, girişleri yüzünden şans dahi vermiyorsunuz. bir albümü baştan sona dinlemeyi bırakın, belki de çoğu müzisyeni 5-10 saniyede eleyip, harcıyorsunuz. çünkü müzik o kadar değersiz bir hale geliyor ki, nasılsa 1 milyon tane mp3üm var bulurum içinden zevkime göre bir tane deyip gidip herhangi bir grubun müzisyeni albümünü almaya dahi ihtiyaç duymuyorsunuz -duymuyoruz-.
benim üzüldüğüm nokta şimdiki genç nesilin çoğunun, bir albümü alıp baştan sona dinlemenin verdiği keyfin ne demek olduğunu bilmemesi, en üzücü olanı da hiç bilmeyecek olmasıdır. evet, benim de 50 küsür gb mp3 arşivim var ama, keşke hiç olmasaydı, keşke kötü olsa dahi gidip hep orjinal albüm alabilseydim de bu kadar mp3'üm olmasaydı. müziğe verdiğimiz değerin en iç acıtıcı örnekleridir bu evlerimizdeki mp3 arşivlerimiz. bu kadar.