Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

müzik yapmak için nota bilmeye gerek var mı?

  • aykuth • 6 Nisan 2004 08:47 • #431816
    "sürü" için söylemiştim agresif kısmını? aslında çok agresif düşüncelerle yazılmadığı belli olduğu için sormuştum soruyu da.


    "Ama kulak eğitimi solfej ile yapılır."
    solfejin zorunlu olduğunu sanmıyorum kulak eğitimi konusunda. İyi kulağa sahip müzisyen aralıkları ve notaları bunların bilgisine gerek duymadan ayırabiliyor. (kendimde değil başka müzisyenlerde gördüğüm bir olgu)


    "yi kulak konusu ok, ama eğitimli kulak için solfej bilgisi gerekmez mi? Yoksa çalan sesi gitarda yakalayabilmek gibi bir metod ile kulak eğitilebilir mi?"
    Bence solfej bilgisi gerekli değil (olması çok iyi, ama bu ayrı bir konu) İki,nci soruya ise yanıtım evet.

    Kulak iyi ise belki. Diğer taraftan doğuştan mutlak kulak yeteneğine sahip insanlar var, beethoven ve blackmore da bunlardan birkaçı, ama bu yetenek sonradan da kazanılabilir.

    Mutlak kulak pek de sonradan kazanılabilen bir özellik değil bildiğim kadarıyla. Göreceli kulak dediğimiz ise çalışma ile oluyor. Mutlak kulağa sahip birisi referans almadan gitarını 440 hz laya akortlayabilir örneğin.


    Earmaster mesela self-study tekniği için güzel bir program ama notayı geçtim gam bilgisi, aralık bilgisi gerekmez mi böyle bir program için?

    evet bildiğim kadarıyla bilgisayardaki programların çoğu dediğiniz gibi gam olmasa da nota/aralık bilgisi gerektiyor, ama burada zaten bir olasılığı tartışıyoruz ve benim fikrim müzik yapmak için nota bilmenin; müzik dinlemek, kulak ve enstrüman eğitimi ve yetenekten daha az önemli olduğu. Yine kişisel fikrim nota bilgisiinin tüm bunları ciddi biçimde kolaylaştıracağı bu yüzden kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiği. (kendim öğrencilerime cebren nota öğretiyorum zaten, klasik gitarı nota bilmeden öğrenmek iyice güç zaten)
Bu konunun tüm mesajları