Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Neden Bu Kadar Sessiz Kalıyoruz?!

  • divinemusic • 20 Mayıs 2004 10:34 • #432385
    Biz rockcıyız, diğer müzik türlerini dinlemiyoruz diye de bir şey yok. Zamanında herşeyi dinledik elbet. Ama yaşadığımız ülkede müzik kültürü (öyle bir kültürümüzün de olduğuna inanmıyorum)aşırı derecede bozulmaya başladı. Etrafıma bakıyorum da, geriden gelen gruplarda da (Mor ve Ötesi, Gripin vsvs) iş yok açıkcası. Rock müzik dinleyen, sertlikten hoşlanan insanlar dinler bunları ancak ama pop dinleyen bir insan Mor ve Ötesini dinledikten sonra rock müziğini dinlemek için çaba sarfetmez. Eee nasıl olacak da biz rockı sevdireceğiz? Elimizde neler var neler yok? Popa karşı 3-5 grupla mı savaşacağız? Cevaplarını vereyim size... Böyle giderse sevdiremeyeceğiz böyle sürüp gidecek. Elimizde çok kaliteli insanlar, çok iyi müzik yapan insanlar var. Ama eksiklerimiz de çok kabul etmemiz lazım. Pop gibi basit bir müzik türü değil rock. Basitliğe vurursak, şebnem ferah, özlem tekin gibi görürüz rock müziğini... O da popa karışır gider. Çünkü bunları dinleyen insanlar pop müziğini dinleyen insanlar...

    Şimdi size soracağım soruların kesin ve net cevabını istiyorum. Bu pop furyasına karşı biz rock cılar ne yapabiliriz? Yılda 50 tane popçu album yaparken neden 5 tane rockcı album yapıyor? Dinlediğimiz müzikleri inkar mı ediyoruz? Müzik yapmayı bilmiyor muyuz? Duygularımızı dışa vurmakta zorlanıyor muyuz? Bu soruların cevabında neden bu pop müziği bu kadar dinleniyor ve prim yapıyor sorusunun cevabını bulacaksınız.
  • ScarFace • 20 Mayıs 2004 11:51 • #432392
    biz aslında elimizden geleni yapıyoruz.Albümlerini almıyoruz,hiç bir müzik kısmında yer almadıklarını yüzlerine vuruyoruz.Fakat T.V denen melet bu insanlara pirim yaptırıyor.Her şey şova yönelik.Bak şimdi Kral teve nin yarışması varmış.En iyi grup adaylarına bak.Seferad diye bişey var kesin ödül alır!!!! Şimdi bu grup Türkiye'nin en iyi grubu mu olacak.Bizim bi şeyleri değiştirecek fazla gücümüz yok.İş kanal sahipleri,prodüktörler ve menajerler arasında geçiyor.Aslında altyapı olarak çok hazır Türkiye rock müziğine.Fakat işi maddiyata vurduğunda müzikten para kazanılamaz hale geliyor gruplar,müzisyenler.E amaç para ise pop yapıyorlar.İki akor basıp,darbuka ekleyen pat meşhur.Bu da rock müzisyenlerinin hevesini kırıyor.Ne yapmalıyız dersen sevgili kardeşim beklemeliyiz.Başka bi şey varsa aklına gelen yazar zaten bende yazarım.Ama duyarlılığın ve şu ilmek beni geleceğe karşı pozitif düşündürüyor.Yanlız değiliz...
  • pepperrina • 20 Mayıs 2004 11:57 • #432393
    yılda 50 tane pop albüne karşı 5 rock albümü değerlendirmesini hemen yapıyım; şu petek dinçöz daha ilk albünü yaptığı zmn (ben de pek sevmem öyle tv'de zaplamayı ama) tv de zaplıyodum. karşıma şu süs bebeklerinin nohut beyinlerindeki bi damla bilgi kırıntısını gösterebildikleri tek yer olan magazin programlarından biri çıktı. orda petek aynen şöyle diyodu hala unutamam "bu albüm için çok çalıştık" ulan ben de bi duriyim ne dio bu dedim o öyle diyince sonra bizim ki dvm etti "tam iki ay boyunca..."... koptum..
    bi rock albümünün hazırlanma süresi bi kaç yılı bile bulduğuna göre çok normal. dediğin gibi rock pop gibi basit bi müzik türü değil. bence hiçbir dinleyici müziğini inkar etmiyor. bu forumda da gördüğümüz gibi.. gerçek rockçı olarak gördüğüm kimse müziğini inkar etmiyo.. müzik yapmayı bilmiyo da değiliz.. duygularımızı da gayet güzel dışa vurabiliriz istersek..
    ama pop daha çok dinleniyo çünkü birisi basit bi müzik buluyo ağza kolay takılabilecek saçma sapan sözleri o müziğin üzerine güzel olacağını düşündüğü bi şekilde yerleştiriyo ve kulağı zeki plak şirketlerinin sayesinde fazla geliştirilmemiş türk insanı o müziği güzel ve romantik bularak dinliyo...
    tek suçlusu plak şirketleri eninde sonunda.. herifler işi biliyo demek ki.. herkesin kulağını çok kolay icra edilebilecek bi müziğe alıştırıyolar (bu müzik pop oluyo) ve sonra bi sürü adam veya kadın getirtip o müziği yapıyolar.. veeeee para kazanıyolar.
  • shaq • 20 Mayıs 2004 12:58 • #432395
    e tabi plak şirketleri rockçıların para getirmeyeceğini düşünüyo habire popçuların albümlerini sürüyo piyasaya. hem albümleri hazırlaması da kolay. bol popçu bol para.
  • pUnKeR • 20 Mayıs 2004 17:45 • #432411
    bence en büyük sebep plak şirketleri.ama bunları yenmenin yolu ünlü olmuş rock grurlarının yenilere yardım etmesidir. bi grup iki gruba daha yardım etse onlarda birilerine yardım etse rock piyasası gelişebilir. ama plak şirketleri paraya yatırım yapıyorlar müziğe değil. kurban kendi plak şirketini kurmuş we yeni albümü burdan yapmış. bu işe ön ayak olsalar pek iyi olur bence....
  • divinemusic • 21 Mayıs 2004 11:50 • #432429
    Herkes bildiği kadarıyla bilgilerini ortaya koyarak yazmış. Ama ben daha çok tepki bekledim. Beklediğim olmadı. Yazanlara ayrıca çok teşekkür ediyorum.


    İşte Türkiye deki Rock Piyasasının Neden Bu Kadar Kötü Olduğunun Nedenlerini Sizin İçin Yazıyorum


    Türkiye de rock pop müzik gibi görünüyor. Sebebini sorarsanız açıkcası uzun bir araştırma yapmadım bu konuda ama bilgilerime dayanarak bunun en büyük nedeni; Türkiye'de rock tam şekil alacak iken (İlhan İrem, Barış Manço vs) anadolu rock tarzını yaratan (Cem Karaca ve diğerleri)müzisyenlerin başarılı olmaları. Çünkü bizim bir müzik kültürümüz yok, bu yüzden de yeni çıkan bir tür olan Anadolu Rock tarzını da bizim halkımız, o zamanın genç müzisyenleri benimsedi... Peki ne oldu? Çok basit, Türkiye deki rock anadolu ezgileriyle karışarak değişik bir tarz çıktı. Adı anadolu rock oldu...
    İşin ilginç yanı ise herkes modaya uyup değişik bir tarz yaratmaya çalışanlar, ben rock cıyım diye ortalarda dolaşmaya başladı. Saçma sapan sözlerlerle beraber karışıp gitti Türkiye deki Rock... Kimse sesini çıkarmadı doğal olarak, çünkü o zamanlarda rock müziğini tam anlamıyla bilen insanların sesi duyulmayacak kadar azdı. İşte bozulmaya itilen müzik Haluk Levent le Kıraç la Murat Göğebakan la devam etti. Bugünlere kadar geldi. Türkü yü rockla söylersen, popu rockla söylersen olacağı bu!!!
    Çoğu yapım şirketleri sandığınız gibi amatör değiller, uluslarası çalışıyorlar. Gerek Universal Music olsun, gerekse SonyMusic olsun. Şirketlere günde dünyanın demosu geliyor. Onlarda kazanmak ister ama bakıyorlar iş yok direk çöpe. Taklite dönmüş müzikler, hep aynı ezgiler... Adamlar yaparlar mı aynı ürünü bi daha? Tabi ki hayır... Ama kötü plak şirketleri de yok değil!

    Peki bizim elimizde neler var neler yok yani neden başarılı değiliz?

    *Dinledik mi dünyanın müziğini dinliyoruz, ve dinlediğimiz grupların sanatçıların isimleri hemen hemen aynı. Diyeceğim şu çoğumuz marjinal değiliz, üretkenliğimiz yok denecek kadar az maalesef.
    *Müziği iyi yapıyoruz, yapıyoruz da söz yazamıyoruz, beste yapamıyoruz.
    *Çoğumuz hard yapıyor ve yapmak istiyor. Ama şunu unutmayalaım, rock müziğini Türkiye de bir bebek gibi görmek lazım, bebek önce konuşmayı öğrenecek, sonra şarkı söyleyecek. Yani soft yapmamız gerek ilk başta hard değil.
    *Amatörler hariç kimse kimseye destek vermiyor? Nedeni de rant tabi. Bunu da anlamış değilim... Siz hiç gördünüz mü profesyonel bir grubun sahneye çıkmadan önce amatör bir grubu çıkartarak o gruba güven verdiğini?!
    *Çoğu müzik kanalında İbrahim Tatlıses i gösteren klip ardından Demir Demirkan ı gösteriyor. Güme gidiyor müzik. Bir de böyle büyük bir sorunumuz var aslında!

    Pop müzik ülkemize yerleşti, popa asla karşı değiliz ama pop müzik pop müzik gibi yapılmıyor bu ülkede. Gidiyor fantaziye karışıyor, arabeske karışıyor, rocka karışıyor! Biz rock cılar da memnun değiliz tabi bundan. Peki ne yapmamız lazım? Çok basit, rock ı rock gibi en saf haliyle yapmamız lazım. Söz yazmayı öğrenmemiz lazım, hard değil ilk başta (piyasa için söylüyorum) soft yapmamız lazım. Ancak böyle yerleşebilir Türkiye ye rock... O zaman popa karışmaz marjinal olur. O zaman çoğu insan şöyle der; Türkiye dede Rock Müzik varmış...
  • ScarFace • 21 Mayıs 2004 13:21 • #432430
    divinemusic tepki beklemen doğal mesela ben şu an çok tepkiliyim ama fazla bi şey de yazamıyorum.Sonuçta ülkemizde tutmuyor.insan deli oluyor.Aslında bir ara nr1 tv tam kaymıştı rock kliplerine falan,sonra rap a döndü iyice.Rock market sabaha karşı verilir oldu.Dream Tv uğraşıyo şimdi Yüxek Ses ile.Trt de yorumsuz diye bi program veriyo Pentagramı falan çıkarmıştı ama o da 11 gibi başlıyor.Müzik kanallarının alayı yalan yani.Bir ara amatör grupları çıkartıyordu Burhan Şeşen tv8 de.Sing Your Song vardı.Girişimler artmıştı ama sonra baktılar rayting yok harcadılar.Yani şuraya gelecem aslında bu işten kimse memnun değil ama iş rayting te,parada.Gerçek müzik adına hiçbir icraat yapılmıyor biz üzüldüğümüzle kalıyoruz.Plak şirketleri de fazla yatırım yapmıyor.Hani demişsin ya birbirinin aynı demolar diye.E pop ta öyle değilmi birbirinin aynısı saçma sapan şeyler.Uçacaksın,zıçacaksın,düşeceksin...bunları çıkartıyorlar çünkü reklamı kolay,piyasası hazır.Elini taşın altına koyan bir NR1 var.O kadar.gerisi hikaye.Aslında Garaj Bekçisi plak şirketi kursa biz de demo falan versek ne güsel olur di mi.:)) Rektörler,öğretmenler,hakimler yürüyor.Biz de yürüyelim abi toplanalım Taksim meydanında "Rock'N Walk" diye organizasyon yapalım.İkide grupla anlaşalım bitince stadyum konseri versinler.Madem amaç sesimizi duyurmak icraat yapalım.Ne dersin????Ne dersiniz???Ne derler??? Hadi ondan sonra Hüla Avşar'a,Petek Dinçöz'e,Gülben Ergen'e ve ismini yazamadığım bütün bu kesim insanlara albüm yapsınlar görelim...ŞERRRRRREFSİZLEER.
    oh beee
  • aytach • 21 Mayıs 2004 13:31 • #432431
    bizim millet ne istediğini bile bilmezken bırak şarkı söylemeyi konuşurken bile tüylerimi diken diken eden tipler starım die geçinirken, abuk subuk yarışmalarla oradaki tiplerin bitaraflarını kaldıran insanlar çoğunlukta iken nasıl olur da dooru düzgün müzik yapanların ( iilla rock müzik olsun da demiyorum ), albüm sattırmak için takla atmayanların, orda burda kendi reklamını yapmayanların çoğalmasını bekliyorsunuz ki...
    Öncellikle dinleyicilerin gerçekten dinleyici olması gerekir bu da senin yada benim ööle rock müziği sevdirecez die bi tarafımızı yırtmakla olmaz. sadece bekliyceksin ne zaman ki bireyler müziği bir ihtiyaç olarak görmeye başlarlarsa o zaman işlerini ii yapan kişiler hakkettikleri yerlere gelirler. Böylece rock, punk ne bilim bu aalanlarda müzik yapanlarda cesaretlendirilir belki.
    Bide ülkeni ekonomik durumu ve eğitim de bu müzik dinleyicisi olan kitleyi ddoğrudan etkilemektedir bence...
  • ScarFace • 21 Mayıs 2004 13:47 • #432432
    iide sen ben beklersek,nereye kadar bekleyecez.Bi sor kendine kaç senedir bekliyosun??? daha tahammülün varsa ayrı benim yok ama!!!!
  • divinemusic • 21 Mayıs 2004 13:49 • #432433
    grung ve ScarFace....
    ikinizin yazdıklarını tek bir arada toplayıp yazıyorum dostlarım

    grung
    Saydığın isimler arasında müzik adına ben sadece Yavuz Çetin i bilirim. Eğer O yaşasaydı inanıyorum bazı şeyler daha farklı olacaktı. Diğerleri ise benim bakış açıma göre müzik yapmaktan başka bir şey yapmadılar. Bu halk dinlemiyor yapacağımız bir şey yok diyosun. Dostum bu halk 10 yıl önce Eminem i tanıyor muydu? Şimdi çoğu liseli gençler o salak adamın şarkılarını (dinlenmeyecek gibi değil) ezbere biliyorlar. Demek ki bazı kalıplara girince müzik dinleniyor. Rock ı istesek tüm Türkiye ye çok rahat dinletebiliriz. Pop tan çok rahatta dinlenebilir. Rock müziğinin dinlenme zevkini anlatmayacağım tabi ki :) Asıl olay rock ı sevdirmek, yukarda da anlattığım gibi... Olmayacak bir şey yok dostum...

    ScarFace

    NR1 ın stüdyosu benim evin orda, korukentte... Çoğu Dj, Vj takımıyla arkadaşlığım dostluğum var oraya takıldığımdan dolayı. Eskiden müzikten anlayan, takip eden insanlar çalışıyordu. Yunus vardı, Ayşin vardı, Burçin vardı,Klas tan Dj Şah vardı hatta o bile şu andaki dj takımından çok daha iyi... Bunlar en azından müziği ön plana alarak program yapıyorlardı. Bundan 5 yıl öncesi gerçekten NR1 dı ama şimdi ayda yılda bir bakıyorum çünkü kanal bozuldu maalesef. Ortada rock a ait fazla bir şey Tv ler ne yapsın? Ne popülerse Tv ler de reklam amaçlı olarak onları ön planı çıkarır. Rock adına maalesef elimizde fazla bir şey yok. Daha önce de dediğim gibi 15-20 sağlam grup/sanatçı olsa işin rengi değişir. Sesimizi duyurmak adına kötü müzik adına toplanacaksak ben varım herzaman arkadaşlar !!!