-
evet 10 - 15 sene önce rock dinleyicisi azdı bu zamana göre ve eziyetler çekti. konserlerden önce ve sonra çok kulaklarımızdaki küpeler kopartıldı (benim değil ama arkadaşlarmın) veya dayak yedik (attıkda). ülkücü gençlik adı altında bir zümre konserleri falan basarlardı ellerinde sopalarla cart curtla.
zamanında bkm. karşısında bi sinemada dimensions konseri vardı. 100 dereceden emre ozaman orda gitar çalardı. hatta benim prosesörle. keh keh.
ama bu günkü rock olayının bu kadar popülerleşmesinin en büyük sebebi dinleyici kitlesinin artmasıdır. rock barların fazlalaşması ve canlı müziğin fazla seyirci yoplaması yapımcıları öpe öpe rock müziğe yatırım yapmaya itti.
krala gelince; bu yatırımın bir sonucudur. yani krala parayı veren çıkar. 40,000$ 1 hafta boyunca 1 numarada kalmaktır. bunun gibi bir çok paketler vardır. prodüksiyon şirketide getirisi olunca rock grupları için bastırıyor parayı ve krala çıkartıyor.
aslında kral bir şarkıcının veya grubun iyi sattığını değilde satma ihtimali olduğunu gösteren bir kanaldır. çünkü satma ihtimali olana yatırım yapılır. dolayısıyla krala çıkar.
10-15 yıl önce taksimde 2-3 tane rock bar vardı. hatta kemancı köprüdeyken bi sirena bi de hayal vardı başka yoktu. sonra gitanes, gitar falan sıralanmaya başladılar.
90' yılların başlarında açıkhavada konser olacağı zaman olay olurdu. ve bu tip organizasyonları yapmakta kolay değildi ozamanlar. iş rock olunca bi sürü bürokratik engeller çıkardı ortaya. volvox, pentagram, dr skull, kramp, metafor, metallium falan gibi gruplar olurdu ve sanki o 3-5 saatlik konsere festival gibi gidilirdi. (isteyenlere volvox ve pentagramın 92 açok hava konser fotoları var bende gönderebilirim bu arada keh keh).
saygılarımla...
-
türk rock müziginin yükselisini sonuna kadar destekliyorum. kalitesini kaybetmedigi sürece popüler olmasi sorun degil..
-
kaliteliside olacak kalitesizide ki daha iyisi hem ortaya çıksın dinleyici kitleside ona gelişim göstersin
-
Popüler müzik kötü olacak diye bir genelleme yapmak yanlıştır.
mor ve ötesi şu anda elini kuvvetlendirmekle meşgul. müziklerinin alt yapısı kuvvetlendi, bir sürü insan tanıyor artık onları...vs
benim merak ettiğim bundan sonra ne yapacakları.
umarım boyband durumu görmeyiz.
-
turkiye'de rock ilerledi tabi yani insanlar rock ile daha hasır nesir oldular ancak bu türkiye'de rock müziğin tırmanışa geçtiğini gösterir mi tartışılır ... illa tutuluyo diye iyi midir ? mesela mor ve ötesi manga kargo totoşları var hala bu ülkede ve insanlar ısrarla bu totoşları dinliyo bi yavuz çetin ler yetişmiyo bu ülkede yaşar kurt b,ile tarzını bozdu fazla insan dinlemiyo diye neresi tırmanıştır bunu sormak lazım yok eger bahsettiğiniz pop-rock sa eet tırmanışta