-
Orta Çağ müziği yapan guplar
tüm bunlara ufacık bir ekleme yapmak istiyorum, dünyanın insanlık tarihinin başlangıcını bir kenara bırakın, dünyanın oluşumundan itibaren müzik de doğmuştur zaten. kaldı ki bu insanoğluyla beraber soyutluktan somutluk kavramına taşınmıştır. en basit örnek olarak aramızda çoğu insanın gürültü olarak adlandırdığı, ilkel çağlarda sopalarla duvarlara vurarak haberleşme yöntemi veya taşları birbirine vurarak iletişim yöntemi, bugün pek çoğumuzun ayılıp bayıldığı vurmalı sazların ilk temelleridir, bilgilerinize..
ayrıca sevgili kaşif'e faydalı bilgilerinden dolayı sonsuz teşekkürler..
saygılar
-
Estağfirullah hayran kalınacak bir şey yok. Aksine buraya yazdıklarım kıt bilgilerimin izin verdiği kadarı.
Bir müzik dehası olan Dede Efendi bile müzik öyle bir deniz ki ben paçaları sıvadım, henüz içine giremedim demiş. Haklı da aslında, insan öğrendikçe cehaletinin farkına varıyor.
-
Güzel demiş,sen de güzel demişsin ama insan bu sebepten arada yılmıyo değil :(
-
Olur mu? Tersine iştah kabartıcı bir sebep bu..:)
-
Narsilion
-
İşte ben kötümser bi insanım :S
Ya aşağıda garip garip konular var bi baktım silinmişler onlar amaç neymiş açılırken?
kutuplar,ilkçağlı falan olanlar?
-
Geyik..
-
autumn tears vardır, güzeldir, dinleyelim, dinletelim..
-
Orta Çağ, Hıristiyanlığın gelişme yıllarında 4. yy'da başlayıp 15.yy başlarına kadar etkisini sürdüren geniş bir dönemi kapsar. Batı müziğinin en önemli özelliklerinden olan çok seslilik bu dönemde ortaya çıkmış ve müzik yazısı gelişmeye başlamıştır. Orta Çağ'da müzik, Tanrı'ya adanmış olup, duaları kolay ezberletmeye yarayan bir araç olarak görüşmüştür.
Seslere isim vermeyi düşünen ilk kişi Romalı filozof Boethius olmuştur. Bugün İngilizce ve Almanca konuşulan ülkelerde notaların harflerle anılması Boethius'dan kalmadır.
Boethius'un harf yazısından sonra Orta Çağ'da "nevma" adıyla bilinen başka bir nota yazısı ortaya çıkmıştır. Nevmalar ezginin iniş ve çıkışlarını göstermek için sözlerin üzerine konulan işaretlerdir.
Orta Çağ'da nota benzeri işaretleri derleyip düzenleyerek nota ve porte kavramını müzik tarihine geçiren ilk kişi Guido'dur. Notaları harfler yerine hecelerle adlandırmıştır. Bunlar do, re, mi, fa, sol, la ve si'dir.
İlk porte ise tek çizgili olarak ortaya çıkmıştır. 10. yy'da yaşamış olan Guido buna diğer çizgileri de eklemiştir. Çok sesliliğin temelleri 9. yy'da oluşmaya başlamıştır. O dönemde çok sesliliğe "organum" adı verilmiştir. Başlıca müzik birimleri missa, motet ve halk müzikleridir. Orta Çağ'da telli, vurmalı, üflemeli ve klavyeli bir çalgı ortaya çıkmıştır. Bu çağın en önemli çalgılarından biri ise orgtur.