Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine

  • aykuth • 7 Mayıs 2004 09:41 • #538025
    En önemli şeylerden biri bu basla mutlu olman ki öyle olduğunu söylüyorsun. Çok sevindim adına. Artık bas çalmaya başladığına göre basakoliklerin arasına da hoş geldin. Bir sürü soru var yukarıda mesajında, tek tek yanıtlamaya çalışayım.

    1 haftadır grup arkadaşlarımın, çaldığımız şarkılardan bana gösterdikleri kadarını çalışıyorum ve tabi parmak açma alıştırmalarını da!...
    >Ne güzel. Şimdi ilk önemli ders bas konusundaki. Parmaklarında (uçlarında değil eklem noktalarında veya yan taraflarında ağrı hissettiğinde, bileklerinde (kasların kemiklere birleştiği noktalarda) ağrı hissettiğinde çalışmaya kısa bir ara vermenin zamanı gelmiştir. Bas gbir numaradaki itar konrtbastan sonra çalarken kendine zarar verme ihtimali yüksek olan enstrümanlardan biridir. Tendonlarını (kasların kemiklere birleştiği yerler) fazla zorlamamak, tüm hayatın boyunca bas çalabilmek için önemli bir önlem.


    Fakat bir sorun var; akorları, gamları, tablaarı nasıl öğreneceğim.

    >Biz burada ne güne duruyoruz. Bas derslerini başlatırız yavaş yavaş. Ama elbette düz text ne kadar olursa o kadar. Toparladıkça sayfama da atarım zaten. Ama kısa kısa yazacağım kızmaca yok.
    Ama tablar yerine standart notasyonu (F clef/fa anahtarında) öğrenmeyi kendine amaç olarak koyman daha iyi. ♫ Tabları okumak, 10 yaşını geçmiş herkesin bir iki günde yapacağı bir şey zaten. Onu burada açıklarım. Akorları yavaş yavaş anlatırım (ki zaten hepi topu üç beş şey anlatacağım) gamlar ise bas yaşamının başında çok da işine yaramayacaklar. Daha çok solo çalarken veya geçiş notalarında kullanılırlar.


    Telleri bile bilmiyorum.

    > yukarıdan aşağıya aşağıda bulacaksın
    -------------
    Mi : E -------- - - - -
    La : A --------
    Re : D --------
    Sol: G -------- - - - -
    -------------

    Şu Notasyonu bilmek çok faydalıdır

    A B C D E F G
    LA Sİ DO RE Mİ FA SOL

    #: diyez yanına geldiği notayı yarım ses inceltir (bas gitarda bir perde incesini çalarsın)
    Örneğin: C (do'lardan biri, klavyemizde 3 adet 3 var ve bunlar çoğu bas için toplam 8 yerden çalınabilir) A (LA) telinde 3 perde iken C# A telinde 4. perdededir.

    b: bemol işaretini bulmak zor olduğundan bunu kullanırız genelde. Diyezin tersi: yarım ses kalınlaştırır. Bas gitarda bir perde daha kalın sese (ör 2 yerine 1. perde) gitmektir.


    Kulağımla bulmaya devam etmek istemiyorum şarkıları, çünkü o şekilde tembelleşirim :)

    Aksine bu kulak eğitimidir. Parçaları kulaktan çıkarabiliyorsan, buna devam etmeli, henüz çıkaramıyorsan yapmak için çalışmalısın. İyi bir kulak da en az nota bilgisi kadar faydalıdır. Kulağını kullanmayı bnırakırsan benim gibi yıllar sonra kulaktan parça çıkarmakta hala zorlanırsın. Önerim bunu sürekl olrak devam ettirmen. Dönem dönem daha zor parçaları denersin çok sıkılırsan ama her zaman kulaktan çıkartmaya devam et. Netten bulacağın notalardaki yanlışları da bu yolla düzeltebilirsin hem. Unutma nette bulacağın bir tabın doğru olma olasılığı yanlış olma olasılığından azdır.




    Direk olarak, bir bas hocasından mı yardım alsam? Hatta ders mi alsam?

    Kesinlikle öneririm bir öğretmeni. Ama gerçekten öğretebilecek derecede bilmeli bas gitarı. Başta öğrenilen yanlış teknikler çok pahalıya malolabilir çünkü. (Çok iyi çalması gerekmez bir öğretmenin iyi bilmesi gerekir, bas gitarın nasıl çalınabileceğini anlamış bir gitarist bile yarım bilgili bir basçıya yeğdir bir şeyler öğrenmek için. Ne ki gitaristlerin çoğu basçıların nasıl çalması, nereyi doldurması gerektiğiyle ilgilenecek vakte, ilgiye sahip değildir)



    Ya da gitar çalan diğer arkadaşların da yardımıyla kendim mi öğrensem?

    Bu gidilebilecek diğer yol. Ama bunu o kadar rahat önerebileceğimi söyleyemeyeceğim. Bir bas gitar hocasıyla iki ayda öğreneceğin şeyi bir senede öğrenebilirsin tek başına. Bazı püf noktaları kaçırırsın üstelik. Ben bile hala iyi bir bas hocası bulsam ders almayı düşünürüm. Ama gruplarda çalmak için tek başına bir süre çalışman bile yeterli. SOnuçta kökleri ve beşleri vurmayı öğrendiğinde. Ve (rock için) parçanın rifflerini öğrendiğinde yapacak fazladan çok şey yok. Geri kalanı bir basçı olarak kendini geliştirmek isteyip istememene bağlı.



    Napsam

    Artık basın elinde olduğuna göre, hepimize bir şeyler sor. Şimdi neler yaptığını biraz daha ayrıntılı anlat bize. Yol göstermeye çalışalım. İlk dersimsiyi en kısa zamanda hazırlamaya çalışır buraya eklerim. Zaten bu mesajda da bir dolu temel bilgi var. Gİtarın elindeyken önceki mesajları bir kez daha oku ve anlamadığın herşeyi yine sor.

    Yanıtları siteye de taşımaya çalışacağım , söz.

    Hatırlarsanız basçalmaya başlarken diye bir şeylere başlamıştım. Onları devam ettirmenin tam sırası.
Bu konunun tüm mesajları