Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine

  • MuhammedBey • 30 Nisan 2004 19:26 • #537997
    Aykuth tebrik ederim, çok faydalı bir başlık olmuş. KAmu hizmetine gönül verene teşekkürler. Bass çalasım geldi desem yeridir (elektro gitar çalıyorum iki yıldır).
  • kayıtçı • 1 Mayıs 2004 18:46 • #538002
    bende yeniöğrenmeye başladım fakat mecburiyetten yanibana mecbur oldukları için ben ne yaparsam ona mecburlar. Ama ben öğrenmek istiyorum. yeni başlayan birisi için nasıl ne tavsiye edersin. belirteyim de 4 yıl batı müziği eğitimi aldım. nota armoni bilgim vardır. ayrıca amatör olarakta ud çalıtorum(3 yıldır.)
  • ratamahatta • 2 Mayıs 2004 01:12 • #538003
    şimdi türkiyede basçı sıkıntısı olduğundan altın degerinde insanlarız.
    elimizi sallasak ellisi şeklinde iğrenç bir esprik de yazabiliriz.

    bu yüzden bu işe yeni başlayan basçılar bile acayip degerli mesela ben 3 yıldır çalıyorum tab olayına çok uzağım( bununla gurur duyduğumu zannetmeyin aksine utanıyorum finaller bitsin ders alacam-3 yıl) bu yüzden ne zaman böyle müziğe hevesli müzik grubu olayına girmek isteyen varsa bas çalmasını tavsiy ederim tabi klasik gitardan sonra he he he...

    bu arada gitar pro isteyen arkadaş mysongbook.com dan indirebilir...
  • chutluck • 6 Mayıs 2004 22:28 • #538024
    Arkadaşlar, sonunda cuma günü bas gitar alabildim kendime. Cort falan da değil üstelik. Bazıları (!) kazıklandığımı söylese de gitarımı ve tonunu ve klavyesini vs vs çok sevdim ben! Markası Academy, rengi kırmızı, fiyatı 100$. 1 haftadır grup arkadaşlarımın, çaldığımız şarkılardan bana gösterdikleri kadarını çalışıyorum ve tabi parmak açma alıştırmalarını da!... Fakat bir sorun var; akorları, gamları, tablaarı nasıl öğreneceğim. Telleri bile bilmiyorum. Kulağımla bulmaya devam etmek istemiyorum şarkıları, çünkü o şekilde tembelleşirim :) Direk olarak, bir bas hocasından mı yardım alsam? Hatta ders mi alsam? Ya da gitar çalan diğer arkadaşların da yardımıyla kendim mi öğrensem? Napsam??
  • aykuth • 7 Mayıs 2004 09:41 • #538025
    En önemli şeylerden biri bu basla mutlu olman ki öyle olduğunu söylüyorsun. Çok sevindim adına. Artık bas çalmaya başladığına göre basakoliklerin arasına da hoş geldin. Bir sürü soru var yukarıda mesajında, tek tek yanıtlamaya çalışayım.

    1 haftadır grup arkadaşlarımın, çaldığımız şarkılardan bana gösterdikleri kadarını çalışıyorum ve tabi parmak açma alıştırmalarını da!...
    >Ne güzel. Şimdi ilk önemli ders bas konusundaki. Parmaklarında (uçlarında değil eklem noktalarında veya yan taraflarında ağrı hissettiğinde, bileklerinde (kasların kemiklere birleştiği noktalarda) ağrı hissettiğinde çalışmaya kısa bir ara vermenin zamanı gelmiştir. Bas gbir numaradaki itar konrtbastan sonra çalarken kendine zarar verme ihtimali yüksek olan enstrümanlardan biridir. Tendonlarını (kasların kemiklere birleştiği yerler) fazla zorlamamak, tüm hayatın boyunca bas çalabilmek için önemli bir önlem.


    Fakat bir sorun var; akorları, gamları, tablaarı nasıl öğreneceğim.

    >Biz burada ne güne duruyoruz. Bas derslerini başlatırız yavaş yavaş. Ama elbette düz text ne kadar olursa o kadar. Toparladıkça sayfama da atarım zaten. Ama kısa kısa yazacağım kızmaca yok.
    Ama tablar yerine standart notasyonu (F clef/fa anahtarında) öğrenmeyi kendine amaç olarak koyman daha iyi. ♫ Tabları okumak, 10 yaşını geçmiş herkesin bir iki günde yapacağı bir şey zaten. Onu burada açıklarım. Akorları yavaş yavaş anlatırım (ki zaten hepi topu üç beş şey anlatacağım) gamlar ise bas yaşamının başında çok da işine yaramayacaklar. Daha çok solo çalarken veya geçiş notalarında kullanılırlar.


    Telleri bile bilmiyorum.

    > yukarıdan aşağıya aşağıda bulacaksın
    -------------
    Mi : E -------- - - - -
    La : A --------
    Re : D --------
    Sol: G -------- - - - -
    -------------

    Şu Notasyonu bilmek çok faydalıdır

    A B C D E F G
    LA Sİ DO RE Mİ FA SOL

    #: diyez yanına geldiği notayı yarım ses inceltir (bas gitarda bir perde incesini çalarsın)
    Örneğin: C (do'lardan biri, klavyemizde 3 adet 3 var ve bunlar çoğu bas için toplam 8 yerden çalınabilir) A (LA) telinde 3 perde iken C# A telinde 4. perdededir.

    b: bemol işaretini bulmak zor olduğundan bunu kullanırız genelde. Diyezin tersi: yarım ses kalınlaştırır. Bas gitarda bir perde daha kalın sese (ör 2 yerine 1. perde) gitmektir.


    Kulağımla bulmaya devam etmek istemiyorum şarkıları, çünkü o şekilde tembelleşirim :)

    Aksine bu kulak eğitimidir. Parçaları kulaktan çıkarabiliyorsan, buna devam etmeli, henüz çıkaramıyorsan yapmak için çalışmalısın. İyi bir kulak da en az nota bilgisi kadar faydalıdır. Kulağını kullanmayı bnırakırsan benim gibi yıllar sonra kulaktan parça çıkarmakta hala zorlanırsın. Önerim bunu sürekl olrak devam ettirmen. Dönem dönem daha zor parçaları denersin çok sıkılırsan ama her zaman kulaktan çıkartmaya devam et. Netten bulacağın notalardaki yanlışları da bu yolla düzeltebilirsin hem. Unutma nette bulacağın bir tabın doğru olma olasılığı yanlış olma olasılığından azdır.




    Direk olarak, bir bas hocasından mı yardım alsam? Hatta ders mi alsam?

    Kesinlikle öneririm bir öğretmeni. Ama gerçekten öğretebilecek derecede bilmeli bas gitarı. Başta öğrenilen yanlış teknikler çok pahalıya malolabilir çünkü. (Çok iyi çalması gerekmez bir öğretmenin iyi bilmesi gerekir, bas gitarın nasıl çalınabileceğini anlamış bir gitarist bile yarım bilgili bir basçıya yeğdir bir şeyler öğrenmek için. Ne ki gitaristlerin çoğu basçıların nasıl çalması, nereyi doldurması gerektiğiyle ilgilenecek vakte, ilgiye sahip değildir)



    Ya da gitar çalan diğer arkadaşların da yardımıyla kendim mi öğrensem?

    Bu gidilebilecek diğer yol. Ama bunu o kadar rahat önerebileceğimi söyleyemeyeceğim. Bir bas gitar hocasıyla iki ayda öğreneceğin şeyi bir senede öğrenebilirsin tek başına. Bazı püf noktaları kaçırırsın üstelik. Ben bile hala iyi bir bas hocası bulsam ders almayı düşünürüm. Ama gruplarda çalmak için tek başına bir süre çalışman bile yeterli. SOnuçta kökleri ve beşleri vurmayı öğrendiğinde. Ve (rock için) parçanın rifflerini öğrendiğinde yapacak fazladan çok şey yok. Geri kalanı bir basçı olarak kendini geliştirmek isteyip istememene bağlı.



    Napsam

    Artık basın elinde olduğuna göre, hepimize bir şeyler sor. Şimdi neler yaptığını biraz daha ayrıntılı anlat bize. Yol göstermeye çalışalım. İlk dersimsiyi en kısa zamanda hazırlamaya çalışır buraya eklerim. Zaten bu mesajda da bir dolu temel bilgi var. Gİtarın elindeyken önceki mesajları bir kez daha oku ve anlamadığın herşeyi yine sor.

    Yanıtları siteye de taşımaya çalışacağım , söz.

    Hatırlarsanız basçalmaya başlarken diye bir şeylere başlamıştım. Onları devam ettirmenin tam sırası.
  • baranthalas • 8 Mayıs 2004 20:35 • #538033
    ciddi olarak 1 senedir bas çalıyorum (gerçi doğduğum günden beri gitar üstünde yaşıyorum ama ilk kez bir şarkıyı tam olarak 1 sene önce çaldım)En çok etkilendiğim isim Cliff Burton (aslında özendiğim başarısız bir biçimde taklit ettiğim) Ben bassın geri plandan groove veren değil ön planda bangıor bangır duyulduğu,ana temanın bass üstüne kurulduğu tarz şarkılardan hoşlanıyorum..Çoğu şarkının sololarını bassta atıyorum yada sololara benzer sololar yazıyorum..En sevdiğim basçılar; Cliff,Steve,Les Claypool,Jaco,Duff,Laura Love..Aria pro II marka bir basım var ve amphim yok :) boss marka distortion ve üzerinde "death metal tuner" yazan bir wah pedalım var..hiç ders almadım ama ders almak istiyorum..
    Çalmaktan en zevk aldığım parçalar:
    MetallicA - Cliff in solosu ve for whom the bell tolz u birlikte çalmak
    Iron Maiden - Dream of Mirrors
    Primus - Never saw a cow fliying under the sky
    MetallicA - Fade to black (soloları basta çalıyorum)
    Over Kill - Thanx for nothing
    Suicidal Ten.. - Hippy Killer
    MetallicA - Battery
    MetallicA - No Leaf Clover (gene sololarını basta atıyorum)
    bu kadar..
  • chutluck • 9 Mayıs 2004 12:49 • #538036
    Aykut, öncelikle desteğin için çok teşekkür ediyorum ve sorularıma geçiyorum :)

    "Ama tablar yerine standart notasyonu (F clef/fa anahtarında) öğrenmeyi kendine amaç olarak koyman daha iyi." Bu cümleden hiçbir şey anlamadım.

    "Örneğin: C (do'lardan biri, klavyemizde 3 adet 3 var ve bunlar çoğu bas için toplam 8 yerden çalınabilir) A (LA) telinde 3 perde iken C# A telinde 4. perdededir." Bunu da gerçekten anlamadım aslında ama Ankara'da olduğun için, gitar üstünde gösterme imkanın yok. Bu yüzden burda yazdıklarını aynen alıp nota bilgisi olan bir gitariste göstersem ve o da bana gitar üstünde gösterse çokfaydalı olacak sanırım.

    Eskiden bir jazz solisti olan bir arkadaşı ile tanıştım annemin ve o da grubunun basçısının bana yardımcı olabileceğini söyledi. Sanırım ondan yardım alabilirim bu konuda.

    Bir de sorun şu ki; bas öğreten kişinin çok iyi çalması değil çok iyi bilmesi gerekir demişsin de,ben nerden bileceğim çok bildiğini :) Onu anlayabilsem ben de çok iyi biliyor olurdum zaten :)

    Bu arada senin sitenin adresini bilmiyorum ben,kaçırdım mı acaba bir ara sen buraya yazdığında?

    Evet neler yaptığımdan bahsedeyim biraz da :
    Gitarımı elimden bırakamıyorum evdeyken. Parmaklarımın bahsettiğin yerleri ağrıdığında bırakacağım şekilde parmak alıştırması yapıyorum. Nasıl yapıyorum? Perdelerde kalından inceye doğru gidiyorum (!) dört parmağımla. Her telde ayrı ayrı. Sonra da aynısını inceden kalına doğru,yani tam tersini yapıyorum. Şimdi tekrar okudum yazdığımı da bilmiyorum anlaşılabiliyor mu?! :)
    Daha sonra da çalabildiğim şarkıları defalarca çalıyorum. Bazı şarkıları da kendim çıkarmaya çalışıyorum, çıkarabildiğim zaman da çok mutlu oluyorum :) İlkokuldayken piyano çalıyordum,o piyano hala duruyor evde. Akorları tamamen bozulmuş bir şekilde de olsa,bas gitarda çaldıklarımı orda da çalıyorum. Ve piyanoda yeni şarkı çıkarmak benim için daha kolay olduğundan bayağı yardımıoluyor aslında.

    Şimdilik bu kadar.
  • machine gewehr • 10 Mayıs 2004 00:13 • #538038
    Yukarda giris yapmamisim.kullanici ad1m "machine gewehr".
    Levent.
  • aykuth • 10 Mayıs 2004 11:36 • #538040
    "Ama tablar yerine standart notasyonu (F clef/fa anahtarında) öğrenmeyi kendine amaç olarak koyman daha iyi." Bu cümleden hiçbir şey anlamadım

    tablar en basit haliyle şu şekildedir (smells like teen spiritin ilk kısmı şöyleydi sanırım)

    -----------------|-----------------
    -----------------|-----------------
    ---------1-1-1-1-|----------4-4-4-3
    -1-1-1-1---------|-4-4-4-4---------


    aşağıya ise standart notasyon ve tabın birlikte bulunduğu bir sayfanın linkini yazıyorum.





    Tablar zaten oldukça rahat öğrenilir. Asıl öğrenilmesi gereken ise standart notasyondur (bana kalırsa). Standart notasyonu bilmeden de basçı olunabilir kuşkusuz bunu tartışamayacağım ama sana katacakları bunu öğrenmek için harcayacağın zamana kesinlikle değer.



    "Örneğin: C (do'lardan biri, klavyemizde 3 adet 3 var ve bunlar çoğu bas için toplam 8 yerden çalınabilir) A (LA) telinde 3 perde iken C# A telinde 4. perdededir." Bunu da gerçekten anlamadım aslında ama Ankara'da olduğun için, gitar üstünde gösterme imkanın yok. Bu yüzden burda yazdıklarını aynen alıp nota bilgisi olan bir gitariste göstersem ve o da bana gitar üstünde gösterse çokfaydalı olacak sanırım.

    >aslında ben anlatırken karışık anlatmışım burada. Standart notayon kullanabilsem çok kolay olacaktı. Ama dur şöyle anlatayım.

    Şu do notasıdır

    <<<<<<<<<<<<<<<<<<<
    -----|-----|-----|-----|<
    -----|--C--|-----|-----|
    -----|-----|-----|-----|
    -----|-----|-----|-----|<
    <<<<<<<<<<<<<<<<<<<

    Bu ise do diyezdir
    <<<<<<<<<<<<<<<<<<<
    -----|-----|-----|-----|<
    -C#--|-----|-----|-----|
    -----|-----|-----|-----|
    -----|-----|-----|-----|<
    <<<<<<<<<<<<<<<<<<<

    tüm anlatmaya çalıştığım buydu. Ha birde şunların hepsi do'dur


    --C1--|-----|-----|-----|-----|-----|-----|-----|<
    ------|-----|-----|-----|-----|--C1-|-----|-----|
    ------|-----|-----|-----|-----|-----|-----|-----|
    ------|-----|-----|--C2-|-----|-----|-----|-----|<

    C2 C1 den bir oktav daha ince. Kulaklar (akort yapılan kısımlar) sağ tarafta ve teller gitarındaki gibi yukarıdan aşağıya.



    Gitarımı elimden bırakamıyorum evdeyken.
    >bu çok güzel. İmrendim sana

    Parmaklarımın bahsettiğin yerleri ağrıdığında bırakacağım şekilde parmak alıştırması yapıyorum. Nasıl yapıyorum? Perdelerde kalından inceye doğru gidiyorum (!) dört parmağımla.
    >söz vaktim olduğunda bir kaç alıştırma yacağım sana. Hatta bir iki pratik bilgi de eklemeye çalışırım.


    Her telde ayrı ayrı. Sonra da aynısını inceden kalına doğru,yani tam tersini yapıyorum. Şimdi tekrar okudum yazdığımı da bilmiyorum anlaşılabiliyor mu?! :)
    >rahatlıkla anlaşılıyor. En azından benimkilerden iyi. :)


    Daha sonra da çalabildiğim şarkıları defalarca çalıyorum. Bazı şarkıları da kendim çıkarmaya çalışıyorum, çıkarabildiğim zaman da çok mutlu oluyorum
    >bunu hiç bir zaman bırakma. Kulağının tembelleşmesine izin verme. İleride daha zor parçaları hem de gitarında çıkarında çok daha fazla mutlu olacaksın.


    >Bir de sorun şu ki; bas öğreten kişinin çok iyi çalması değil çok iyi bilmesi gerekir demişsin de,ben nerden bileceğim çok bildiğini :) Onu anlayabilsem ben de çok iyi biliyor olurdum zaten


    >emin ol bunu rahatlıkla anlarsın bir süre geçtikten sonra. bir ay boyunca sana bir şey öğretemeyen biriyle (senin sana çalışman için verilen şeyleri düzenli olarak çalıştığını düşünürsek) çalışmaya devam etmek için çok neden göremiyorum. En başlarda ilerleme dediğin sadece bası daha iyi tutup, parmaklarını doğru basmak olsa da.


    >Akorları tamamen bozulmuş bir şekilde de olsa,bas gitarda çaldıklarımı orda da çalıyorum

    yukarıda yazdıklarımı veya daha kolay okumak için www.geocities.com/dinganzih/bas.html sayfasında bulunan kopyalarını bir daha okur musun? Akor ve akort iki farklı şeydir. Piyanonun akordu bozulmuştur sanırım. (ki pahalıdır piyano akordunu yaptırmak) Piyanoda veya gitar veya bas gitarda ise akor basabilir veya akor seslerini çalabilirsin.

    Akort tellerin aralarında bulunması gereken ses aralıklarının doğru olması için yapılır. Böylece çaldığın bir parçanın anlamı olur.

    Akor ise birden (aslında ikiden) fazla sesin bir arada (veya ardarda) çalınmasıyla oluşan armonik yapıdır. Sağda solda pop çalan birçok gitaristin bunları en temel halleriyle çaldıklarını görürsün genellikle. (rock) Gruplarda genellikle ritm gitar yerine göre ise klavye üstlenir akor seslerini çalmayı. Basın asıl görevi de davul/vurmalı ritmiyle akorları gezinen melodiye uygun biçimde birbirine bağlamaktır zaten. Bu yüzden bir basçının en temel bilgilerindendir akor bilgisi. Bir gevezelikten kurtulup, biraz da zaman edinsem yazacağım bunlar üzerine bir şeyler ama henüz beceremedim işte.

    Çok uzattım. Yine aynı şeyler geçerli anlamadığını sor, yine anlamazsan yine sor. Burada bir bilgi dağarı oluşturabiliriz böylece.
  • aykuth • 10 Mayıs 2004 11:38 • #538041
    Şakın aykut nota+tab bir link vericektim deyip linki yapıştırmayı unutmuş. :)

    http://bassically.net/lessons/mike_dimin/lessons/1.htm