Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine

  • donizzetti • 12 Nisan 2004 11:13 • #537866
    Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine Terimler II

    Selam,

    Aykut, verdiğin bilgiler için çok teşekkürler, gerçekten çok faydalı açıklamalar. Bas processorları hakkında tecrübesi olan var mı? Geçenlerde Digitech'in BP-50'sine bir göz attım, fiyatı da makul gibiydi, sizce almaya değer mi? Hoşçakalın.

    Chutluck, ben ilk olarak Cort Action Basla başlamıştım, sanrım yenisi 230 dolar civarında, başlangıç için hiç de fena değil, tavsiye ederim.
  • aykuth • 12 Nisan 2004 11:48 • #537867
    Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine Terimler II

    ben bas processörleri ile hiç çalışmadım ama digitechin bp serisini bir ara almayı düşünmüştüm bu yüzden hakkındaki yorumlardan aklımda kalanları yazabilirim. (hatta aklıma gelen başka şeyleri de yazarım)

    Bir kere şunu söyleyebilirim. Türkiyede fiyatları biraz gereksiz yüksek. Dışarıda bp 200 alabileceğin fiyata bp 50 satıyorlar. Burada buna sinir olmuştum.

    Donizzeti sana bahsettiğim forumda bp 200 kullanan birçok kullanıcı var, ve gerçekten birçok faydalı bilgiler verdiler bunları okumak için orada search fonksiyonunu kullanabilirsin. (yeni başlık açıp sorarsan bir dolu alayla karışık fırça baruz kalabilirsin. Talkbass ve active bassta da yorumlar bulabilirsin. Benim eklediğim linklerden biride edevat incelemelerine ayrılmış bir siteydi oraya da bakabilirsin. (the bass gear review archive: istersen böyle googledan arat)

    Kısa bir özet için

    +: artılar

    1) programlanabilir ritmler
    Bu kendi başına çalan bir basçı için harika bir özellik. Bİr gitaristten, vokalistten vs. daha çok bir bateriste ihtiyaç var çalışırken. B50/100/200'de basitçe de olsa ritm programlanabiliyor bildiğim kadarıyla.

    2) jam a long girişi.
    Bu giriş sayesinde çalıştığın bir parçanın üzerine çalma şansın oluyor. Ya da parça çıkarırken kullanabiliryorsun. Böyle bir özelliği ben de çok istiyorum.

    3) programlanabilir ayarlar
    Fabrika ayarlarının pek başarılı olmadığı söyleniyor. Ama kendi ayarlarını kaydedebiliyorsun. Ve bir kaç dokunuşla bu ayarlar değişiyor. Sahne için kullanışlı. Gerçi bu pek anlamlı değil çünkü efektlerin sahnede kullanılacak derecede başarılı olmadığı söyleniyor genelde. (bp 200 için daha olumlu eleştiriler. Ama bu aletler kesinlikle pod/roland değiller)

    4) Kulaklık anfisi olarak kullanabiliyorsun. Bİr basçının ciddi problemlerinden biri iyi ses çıkaracak en küçük anfinin neredeyse on kilodan başlaması. Kulaklık çıkışı olan böyle bir processor oldukça hoş bir çalışma alternatifi. (biliyoruz ki jam a long girişimiz de var)

    5)güç anfilerine (power amp) girebilecek düzeyde sinyal alabiliyorsun. Bu da ön anfi (pre anfi) gereğini en azından çok önemli olmayan yerlerde ortadan kaldırıyor. Bu biraz daha teknik sayılabilecek bir konu (aslında değil de şimdilik buralar hakkında çok konuşmadık) o yüzden sadece bil.

    eksiler

    1) pahalı (bence)
    BP 200 için konuşuyorum. Yurt dışı fiyatlarıyla buradaki fiyatı bir karşılaştırmak lazım alırken. Ben karşılaştırdığımda şaşırmıştım. (bu arada zuhal satıyor digitech pedalları başka hangi firmalar satıyor bilmiyorum). BP50 biraz daha basit bir versiyon ama o da çok ucuz sayılmaz. İyice araştırıp almak lazım. Bence para ayırıyorsan almışken bp200 al. (beğenmezsen bana satarsın :P, ama yanında gitarını da isterim :PP)

    2) efekt kalitesi, ne iyi kaliteli analog pedallar ne de kaliteli sayısal pedallar seviyesinde (line6 pod, roland vs.) Ama kendi kategorisinin iyilerinden. Fabrika çıkışı ayarların (presets) felaket ve işe yaramaz olduğunu söylüyorlar.

    3)Efektlerin bir basçı için gerekliliği tartışmalı. Ben fender precisionımla benden istenilen her türün arkasına çalabiliyorum. ki sende musicman sterling var, senin için efektler gerçekten gerekli mi iyice düşün. (compresör, ekolayzır gibi şeyleri (elzem ama yine de çok insanın para ayırıp alamadığı) ayrı pedal olarak almak da hoş bir opsiyon). Bu ayrı bir tartışma konusu zaten. ki bildiğim kadarıyla basınla en azından şimdilik solo atmayı düşünmüyorsun.

    4) Daha önemli ihtiyaçlarının hepsini almamış olabilirsin. kİ bunlardan biri bas anfisi. Belki önce bunlar için para ayırmak (ya da ayırılmış paraya bir miktar daha para eklemek de hoş olabilir)


    ben bu mesajı daha da uzatabilirim. Ama iyice düşünüp almakta yarar var. İngilizce bildiğini bildiğimdem. Yukarıdaki yerlere ek olarak bir de www.musicgearreview.com'u önereyim. Kaynak inanılmaz ama bence en güvenilir olan low down. Oradaki eski mesajları bir karıştır derim. Zaten bir iki gününü alır.
  • aykuth • 12 Nisan 2004 13:48 • #537870
    Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine Terimler III: Bazı Temel Bilgiler/Akort/ Akor

    Burada grafik yardım kullanamayacağım için batı notalama sistemini kullanacağımı daha önce söylemiştim sanırım. Ya da en azından söylemek istedim ama unuttum :)). Şimdi bunun üzerine biraz bilgiyle iki temel gitar/bas gitar/müzik terimini açıklamaya çalışayım. (kitap yazacağım ya giriş cümlesi de yazıyoruz :P)

    Her şeyden önce do majörü öğrenmemiz gerekli. Başlayalım.

    Batı Müziğinde temel gam majör gamdır ve bunlardan do majör hiçbir arıza (bemol/diyez) içermediği için başlanmak için en uygun olacaktır. Ki okulda da bunu gördünüz çoklukla.

    notalarını sayalım

    Do Re Mi Fa Sol La Si Do
    C D E F G A B C

    gördüğünüz gibi sekiz nota saydım fakat başlangıç ve bitiş notaları aynıydı. Bu yüzden temel olarak (istisnaları ayrı tutmak üzere) bir gamda yedi nota vardır diyebiliriz. Bu notaların aralarında gam oluşturmalarını sağlayan bir düzen vardır. [Gevezeliğimi kesersem o konuya geleceğim zaten.]
    Fakat söylediğim gibi bundan sonra ikinci satırda yazdığım batı (harfle) notalama sistemini kullanacağım. Okumak zor geliyorsa do majör gamı üzerinde hangi harfin hangi notaya karşılık geldiğine biraz daha çalışın.

    Batılıların eşit tampere dediği sistemde yukarıda geçen iki C sesi arasında (onlarda dahil olmak üzere toplam olarak 12 tane aralık bulunur ki aşağıdaki tabloda bu aralıkları tire ile gösterdim. Aşağıdaki iki satır aynı notalardan oluşur fakat birisinde ara sesleri diyezler aracılığıyla diğerinde ise bemoller aracılığıyla gösterdim.

    [Tablo 1]
    C-C#-D-D#-E-F-F#-G-G#-A-A#-B-C (do-do diyez-re...)
    C-Db-D-Eb-E-F-Gb-G-Ab-A-Bb-B-C (do-re bemol-re...)

    Gördüğünüz gibi bazı sesler arasında diyez veya bemol yer almaz
    E-F B-C

    Şimdi bunların ne anlama geldiğini açıklamaya çalışalım.

    basımızda iki komşu perde arasında ses aralığı yarım sestir. Ki yukarıda gördüğünüz tablodaki [tablo 1] tüm sesler arasında yarım ses bulunmaktadır. batı armonisindeki (uyum bilimi diyebiliriz kısaca) en küçük yapı taşı bu yarım seslerdir. Tüm teorimizi bu yarım sesler üzerine kuracağız. Bu yüzden ne olduklarını anlamanız önemli, anlamadıysanız hemen sorun.

    hatırlarsanız anlatmaya do majörle başlamıştım hemen bu gamı bir hatırlayalım

    [tablo 2]
    C D E F G A B C

    Bu gamdaki aralıkları notalar arasına yerleştirirsek. (bunun için tablo 1'den faydalanabilirsiniz, nota isimlerini değil sadece tireleri ekleyelim]

    [Tablo 3]
    C--D--E-F--G--A--B-C

    Şimdi bir de sezgisel bilgimizle şunu düşünelim. İki yarım bir tam eder. Bu bizi majör gam kalıbına ulaştırır.

    [Tablo 4]
    T T Y T T T Y: iki tam bir yarım üç tam bir yarım

    Böylece tüm majör gamları düşünerek oluşturabiliriz. (tablo 1 ve tablo 4 yardımıyla)

    Örneğin La Majör (A) gamını oluşturmak için notlarıu sayıp aralıklara göre bir sonraki notayı bulmaız gerekir.

    1) Başlangıç notamız gamı bulmak istediğimiz nota.
    A
    2) tablo 4'e göre bir tam saymamız gerekli
    A--
    3) tablo 1'e göre A dan iki ses sayınca ulaştığımız nota B'dir.
    A--B
    4)bir sonraki nota için yine bir tam sayacağız
    A--B--
    5)Tablo 1'e göre buradaki nota C# dir. Böylece gam kolaylıkla (biliyorumki biraz zaman gerekir bu teoriyi anlamak için) oluşturulurç
    A--B--C#-D-E--F#--G#--A

    Notaları ve majör gamı az da olsa tanıyoruz artık. Bu bas çalarken hep yanımızda kalması gerekli bir bilgi. Bir şarkıda çalacağınız notaların çoğunu o şarkının ait olduğu gamdan seçersiniz. [hepsini değil]

    bu temel bilgilerden sonra (bir şeyler yazdığımda benim işimi çok kolaylaştıracaklar) günün terimleri

    akort: Basımızın telleri arasında ses aralığı olarak (hani yukarıda yarım-tam diye bahsetmiştim) olması gerekli olan uyum. Hemen örneklerini verelim. Lütfen akor olarak yazmayın ve telaffuz etmeyin. O başka bir terim ve aşağıda açıklayacağım.

    Dört Telli Bas Normal: E A D G (en üst tel mi sonra la sonra re ve son olarak sol)
    Dört Telli Bas Düşük Re: D E D G (en üst teli mi yerine reye akortlarız, alternatifçilerimizin pek sevdiği bir akort sistemi. Ama tek/ilk kullanan onlar değil elbette iki bildik örnek Killing in the name of: Rage against the machine, Black Hole Sun: Soundgarden vsvs). Artık normal düzenden bu akort düzenine tek bir hamlede geçmeyi sağlayan aparatlar satılmakta.

    Dört Telli Bas Diğerleri: Birçok değişik şekilde
    akortlayabilirsiniz gitarınızı. Yalnız fazla gergin/gevşek akortlamayı en azından başlarda önermiyorum. Ben genellikle normal akort sistemi ile çalışıyorum.

    12 Telli/Sekiz Telli Bas: neden aradakileri atlayıp bunlardan bahsettiğimi sorabilirsiniz. Fakat ülkemizde nadir rastlanan (ben hiç görmedim ki) bu gitarlar dört telli bas gibi akortlanır sadece her bir telin altında onun bir oktav (sekiz tam aralık) tizine akortlanmış bir/iki tel daha bulunur (bazen sadece aynı sese akortlandığı da olur). Bu benzeşim nedeniyle burada açıklamak daha kolay. [bizim bağlamaya çok benziyor bu akort sistemi][bildik örnek pearl jamde bulunabilir]

    5 Telli I: B E A D G: Gittikçe popülerleşen daha geniş bir ses aralığındaki bas sistemi.

    5 Telli II: E A D G C: 5 Telli basın solo ve akor çalmak için daha sık kullanılan akort düzeni. Şunu unutmayın 5 telli basınızı için yukarıdaki sisteme göre veya buna göre ayrı takım teller satılır.

    6 Telli: B E A D G C: İki beş telli sistemi birleştirmiştir. Televizyonda fenderlerle beraber yamahaların 6 tellilerini de sıklıkla görebilirsiniz. (kameraman basçı diye bir şeyin varlığından haberdarsa ve şarkıcı/gitaristi çekmekten sıkılırsa elbet. Genelede basçıları çekmeye sıra gelmez de.)

    7 Telli: Sadece fotolarını gördüm. En üstte F diyez veya en altta F teli eklenmiştir 6 telli akort sistemine. bu ve sonraki basları çalmak için büyük maharet veya devasa eller gerekiyor

    8 Telli ve sonrası: aşağı doğru gidiyor teller (F Ab Db Gb ...) . Gitar boyutlarında bir şeyden F diyezden (yukarıdaki b telinden sonra eklenmiş bir telden bahsediyoruz) bas sesleri duymak oldukça zor ama yine de uçuk basçılar daha basa doğru inmeyi deniyor.

    4/5/6 tellilerin normal ve düşük re akortları haricindekiler ek detaylar. Bİlmeniz gereken ana akort sistemi 4/5/6 telliler.





    akor: (Sonunda bugün yazacaklarımın sonuna geldim.) Akor birden fazla sesin (belli kurallar çerçevesinde) bir arada (aynı anda veya ard arda) çalınmasıyla oluşur. Do Majörü Ünlü örneğimiz olarak verirsek

    C E G: Seslerinin bir arada çalınması bize C majör (sadece "C" olarak gösterilir) akorunu verir. Basta genelde akorları çalmasak da akor bilgisi bir basçı için olmazsa olmazdır. Örneğin Az önce belirttiğim akor üzerine çalmayı düşüneceğimiz ilk nota C'dir. Bir basçı olarak asli görevimiz bu akorun bulunduğu ölçüde C majör çalındığını cümle aleme duyurmaktır. bunu yapamıyorsanız saniyede kaç nota çaldığınız önemini kaybeder. yukarıda uzunca bir yazısını çevirdiğim jeremyc'in özlü sözünü hatırlatırım.

    önce akorları öğrenmelisiniz, sonra akorları, ve daha fazla akorları.

    Onun mesajında batı müziğinde karşılacağınız akorların çoğu var ama değişik bir gösterimle son olarak bu gösterimi anlatıp bu mesajı bitireyim.

    (Sanırım garaj yönetimiyle görüşüp bunları makale haline getirsem iyi olacak)

    Majör: 1 3 5 gibi bir şeyler gördünüz orada. Yukarıdaki majör gamı hatırlıyor musunuz? Hatırlamıyorsanız gidip bakın.

    1 herhangi bir nota olabilir diğer sesler buna uzaklıklarıyla açıklanmıştır. herhangi bir akoru oluşturmak için önce birinci sesi belirleriz. Yİne meşhur C majör'e dönersek.

    1 = C idi. Do majördeki üçüncü ses E beşinci ses ise G idi. Böylece akorumuza ulaştık

    C(do majör akoru): C E G (do re mi seslerinden oluşur)

    A(la majör akoru): A C# E(la dodiyez mi seslerinden oluşur)

    C6 (do majör altılı akoru): C E G A seslerinden oluşur.

    Ve böyle gider. Yani bu 1 den 13'e kadar olan sayılar do majör için şunlara karşılık gelir.

    1: C
    2: D
    3: E
    4: F
    5: G
    6: A
    7: B (akorları bulurken genelde b7: Bb kullanılır bunu sonra anlatacağım)
    8: C
    9: D
    10:E
    11:F
    12:G
    13:A
    14:B


    bu mesaj bir ay çalışılacak bir temel armoni dersi oldu kusura bakmazsınız artık. Bir anda anlamazsanız sakın moral bozmayın. Temel kısımları anlamanız yeterli. Sorulara hala açığım.
    Bir de kullandığım kelimelerden anlaşılmayan varsa sormanız iyi olur ben ayıklamakta zorlanıyorum.
    kolay gele
  • aykuth • 12 Nisan 2004 14:05 • #537871
    Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine Terimler IIIbuçuk: İyide basımızı nasıl akortlarız?

    Yöntemler
    1) tuner: gitarınızdan çıkan sesin doğru frekansta olup olmadığını göstergesi (ibresi, ledleri veya lcd göstergesi) aracılığıyla gösteren elektronik alet. 10-150 dolar arası fiyatlarda mevcut. Aslında oldukça gerekli. Gİtarınıza taktııız kablou girişine takıyorsunuz. Otomatik değilse akortlamak istediğiniz tel için gerekli ayarı yapıyorsunuz. Tele vurduğunuzda çıkan sesin frekansını ölçerek doğru olup olmadığını gösteriyor. Doğru sesi bulana kadar gerekli ayarları yapıyorsunuz. (gitarınızın akort kulağından). Gİtar için yapılanların çoğu bas için de çalışmakla birlikte, bas için özellikle yapılmış olanlardan kullanmanızı tavsiye ederim.

    2) kulağınızı kullanarak
    a- Üstteki telin beşinci perdesine bastığınızda altındaki telle aynı sesi vermeli. Bir teli referans alıp (veya bir teli bir dış referansa göre akortlayıp) diğer telleri bu sistemle akortlayabilirsiniz. (örneğin E Telinin 5. Perdesi A sesi verir (en üst telin beşinci perdesi bir altındaki telin sesini verir))
    b- harmonikler aracılığıyla. başlangıç düzeyinde önermiyorum. Üst telin beşinci perdesinden çıkan harmonik altındaki telin 7. perdesinden çıkan sesi verir. Harmoniğin ne olduğunu bilmiyorsanız gitarınıız böyle akortlamanızın gerekmediğini söyleyebilirim. Kendim de nadiren kullanırım zaten.
    c- akortlu bir gitarın üst dört telini referans alarak. [zaten gitaristler başka ne işe yararlar ki :P]


    3) gözlerinizi kullanarak:
    Fizikte bir kısmımızın gördüğü gibi esnek nesnelerin bir doğal frekansı vardır. Doğal olarak ses çıkamak için yapılmış bizim basımızın tellerinin de. Bu frekans gerilime ve uzunluğa bağlı olarak değişir. Rezonans kullanarak akort yaparken bu doğa olayını kullanırız. Yukarıda kulaktan akort yaparken üstteki telin beşinci perdesinin altındaki telin sesini verdiğini söylemiştim. Bu sesi verirken eğer alttaki tel akortluysa üst tele vurmanızla beraber titremeye başlayacaktır. Bu titreşimi alt telin gerilimi değiiştirerek maksimuma getirdiğinizde, basınızı kulağınızı kullanmadan akortlamış olursunuz. Bunu bir akort sistemi olarak kullanmak pek verimli olmasa da yaptığınız akordun doğruluğunu kontrol etmek için iyi bir yöntemdir.

    Hadi ben kovulmadan işime döneyim.
  • donizzetti • 12 Nisan 2004 15:08 • #537872
    Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine Terimler IIIbuçuk: İyide basımızı nasıl akortlarız?

    Harika, bilgi yağmuru devam ediyor. Ancak, ne yazık ki bu forum formatı pek ergonomik değil, böyle sağ köşede sıkıştırılmış yazıları okumak çok zor oluyor. Keşke garaj.org, senin için bir eğitim köşesi açsa.

    Processor için söylediğin site ve forumlardaki yorumları okudum, genelde olumlu yorumlar var. Aslında benim processor düşünmemin nedeni farklı tonlar elde etmekten ziyade, evde çalışırken, çalışma ortamına biraz renk katmak. Malum, henüz bir grubum yok, bu nedenle tek başıma çalışıyorum ve metronomun monotonluğundan sıkıntı geldi. Drum machine'ler çok pahalı, processor'daki kayıtlı davul paternlerini kullanmayı amaçlıyorum.
  • aykuth • 12 Nisan 2004 18:17 • #537874
    Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine Terimler IIIbuçuk: İyide basımızı nasıl akortlarız?

    :))
    Daha uzunca işyerinden yazarım. Evden yazmak işkence gibi bilgisayarımın yavaşlığı yüzünden. İki farklı yol daha var gidebileceğin.

    1)bilgisayarda davul programı kullanıp yazdığın ritmi (bulabileceğn hazır ritim de olabilir) cd/kaset vs. çekmek.
    2)olan cdler üzerine çalmak. Hocanla basit parçalardan oluşmuş bir cd haırlayabilirsiniz. Hocan sana tonu bulur, yaklaşık (veya kesin ) notaları çıkarır. Ve sen de evde cdnin baslarını biraz kısıp üstüne çalarsın.
    Yine de bp200 fena bir seçenek gibi görünmüyor bana.
  • donizzetti • 13 Nisan 2004 10:57 • #537876
    Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine Terimler IIIbuçuk: İyide basımızı nasıl akortlarız?

    Bilgisayardan ritm alamayı denedim (Band in a Box), ama bende sadece bir notebook var, bu nedenle çıkan ses çok zayıf, ayrıca CD writer olmadığı için, kayıt imkanım da yok. Bilgisayarı ampliye girmeyi denedim, iyi ses alamadım.

    Hocam parçaları kasete kaydediyor, ama genelde o tempolar bana biraz hızlı geliyor, tabiki cd ya da kaset üzerinde tempoyu yavaşlatmak imkansız.

    BP200 iyi ama Amerika'dan alırsan :) Neyse yine de bilgiler için çok teşekkürler, belki de en iyisi birlikte çalışabilecek küçük bir grup toparlamak olacak, emekliler grubu :)

    Hoşçakal.
  • aykuth • 13 Nisan 2004 11:41 • #537877
    Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine Terimler IV: Aralık

    Aralık: (interval) iki nota arasındaki uzaklık. [kendimi pek iyi hissetmediğim için dağınık yazabilirim bugün, kusura bakmayın]. Yine önceki mesajda bahsettiğim yarım sesler olarak ölçmek en kolayı. Aralıklar, akorlar gibi, müzikteki ifade araçlarından biri bana göre. Bir notayı takip eden veya onunla aynı anda çalınan diğer notayla notanın kendisi arasındaki uzaklık müziğin ana öğelerinden biri.
    hatırlarsanız her bir yarım aralığı bir tire olarak gösteriyordum. Şimdi aralıkların örneklerine geçelim.

    [örnek aralıkların hangi notayla başlayacağını tahmin edin :))]

    Önemli Bİlgi: Daha önce söylemiş olabilirim bir kez daha tekrarlayayım. basınızdaki her perde yarım sese denk gelir. Sapta ileriye gittikçe (1,2,3 vs.) ses her perdede yarım ses incelir. (gövdeden uzaklaştıkça ses kalınlaşır)


    Önce Temel Aralıklar

    C - - D: İkili (second) iki yarım sesten oluştuğuna dikkat edin

    C - - D - - E : Majör Üçlü diye geçer daha çok) C(Do) E(mi) notaları arasında dört yarım ses bulunduğunu görürsünüz. Bir gamı majör veya minör yapan aralık o gamın başladığı nota (ki bu notaya kök notası deriz) ile üçüncü sesi arasındaki uzaklıktır. (bu konuda ileride yazacağım zaten)

    C - - D - Eb: minör üçlü. İşte burada ilk uygulamayı yapabiliriz. Majör üçlü ile minör üçlü arasındaki "his" farkını yakalamak için.

    Uyg 1: C E C E C E C E çalın. (hepsi aynı uzunlukta olsun notaların ve çok hızlı çalmayın) Bu notalar basınızda nerede mi.

    A Teli (3. Tel [teller alttan yukarı doğru numaralandırılır]) 3. Perde: C (do)

    D Teli (2. Tel) 2. Perde: E (mi)
    Yapacağınız tab notasyonunda şu

    2 1 2 1 2 1 2 1: bu satır hangi parmağınızla çalacağınızı gösteriyor. 1: işaret 2: Orta parmak
    ---------------
    --2---2---2---2
    3---3---3---3--
    ---------------

    Notaları Yerleştirirsek

    ---------------
    --E---E---E---E
    C---C---C---C--
    ---------------

    Bunu bir süre çaldıktan sonra minör üçlüyü deneyin yani C Eb C Eb C Eb C Eb
    3. Tel 3. Perde: A (la)
    2. Tel 1. Perde: Eb (mi bemol)

    4 1 4 1 4 1 4 1: 4: Serçe 1: İşaret
    ---------------
    --1---1---1---1
    3---3---3---3--
    ---------------

    Notaları Yerleştirirsek

    ---------------
    --Eb--Eb--Eb--Eb
    C---C---C---C--
    ---------------

    Basınız akort edilmişse aradaki uyumu ve duyguyu hissedeceksiniz (en azından aralarında bir fark hissedeceksiniz) Ve ileride akor bilginizle bu aralık bilgisinin ne denli örtüştüğünü anlayacaksınız.

    Bu alıştırmanın bir ikinci versiyonu olarak, bu kez notaları bir arada çalın. (çok da kolay bir şey değil istediğim, güzel sesler çıkartmak biraz zamanınızı alabilir)

    1 1 1 1: aynı anda iki parmağınız da basılı olmalı
    2 2 2 2:

    ---------
    2-2-2-2--
    3-3-3-3--
    ---------

    1 1 1 1: aynı anda iki parmağınız da basılı olmalı
    4 4 4 4:

    -------
    1-1-1-1
    3-3-3-3
    -------

    Bu alıştırmada uyguladığımız teknik basta çok kullanılan bir teknik değildir ama aralık bilgisi için gerekli gördüm.


    C--D--E-F: Dörtlü (Gördünüğüz gibi arada 5 yarım ses var.) Dörtlü üzerine belki modları anlatırsam biraz daha konuşuruz.

    C--D--E-F--G: Yine önemli aralıklardan biri. Rockta sık kullanılan power chorddaki aralık. Hem bir basçı, hem de bir gitarist için çok kullanılan bir aralık. Birçok parçada akorun kök notası ve beşlisini çalarak ortalama bir basçı olmak mümkün. Ne demek mi istedim. Örneğin gitarist C Majör çalıyor olsun. Ölçüye C ile başlayıp C/G varyasyonlarıyla davulcunuzun kros vuruşlarını takip etmeniz birçok müzik türünde görevinizi yerine getirmeniz için yeterli. Yine de beşli kullanımı abartılmamalı.


    C--D--E-F--G--A: Altılı arada 9 yarım ses var. A sesi C gamının altıncı sesi olduğu için bu adı alır.

    C--D--E-F--G--A--B: Anlatması garip aralık. Bu haline Majör yedili dendiğini, sadece yedili dendiğinde aşağıdaki (dominant)yediliyi anlamanız gerektiğini söylemeliyim.


    C--D--E-F--G--A-Bb: (dominant) yedili. Dominant parantez içinde çünkü sadece yedili dendiğinde de sıklıkla bu aralık anlaşılır. Modern caz armonisinde neredeyse her akorun bu aralığı da içerdiğini söyleyip kapatayım. (özel olarak maj7 olarak belirtilmemişse)
  • aykuth • 13 Nisan 2004 12:05 • #537878
    Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine Terimler IIIbuçuk: İyide basımızı nasıl akortlarız?

    Aslında benzer bir sıkıntıyı yaşıyoruz. (ben de evde ritm alacağım bir şeylerin sıkıntısını yaşıyorum) (Ama yine de bir grup (veya daha fazlası) her zaman en iyisi.

    "Hocam parçaları kasete kaydediyor, ama genelde o tempolar bana biraz hızlı geliyor, tabiki cd ya da kaset üzerinde tempoyu yavaşlatmak imkansız"

    Aslında mümkün dur bir link vereyim. Bİr de aklıma gelmişken. www.activebass.com senin bu aşamada çok işine yarar.

    http://www.activebass.com/resources/revmain.asp?i=5396

    burada tascam'ın bas trainer'ı var. Alman için değilde bilgin olsun diye. Bence mulit effecte ileride yatırım yapman daha iyi olur. Hele bir de built in drum machine'in çok da iyi olmama ihtiali var. (ki sen onun için alacağını söylüyorsun, diğer efektler dediğim gibi biraz ileride kullanışlı olur).
  • aykuth • 16 Nisan 2004 13:22 • #537883
    Gayrı Resmi İlmek: Bas Üzerine/Bas gitara başlarken 1

    merhaba,
    Önsöz:
    Yine ben. Henüz sıkılmadım yazmaktan. Şimdi biraz haddimizi aşarak iddialı bir konuya girelim.
    Sanırım Uzun bir Serinin Başlangıcı olacak bu yazı. Her zaman yaptığım gibi internetteki sitelerden faydalanarak daha çok bilgi içeren/ eğlenceli bir hale sokmaya çalışacağım. Ellerimdeki ağrı çok artarsa bırakmak zorunda kalabilirim ama (sonraki yazıya kadar) .

    İlk mesaj neler ne kadar gerekli bize,

    1)Bas Gitar:
    Olmazsa olmazımız. Her ne kadar notaları veya parçaları öğrenirken klasik/elektro/akustik gitarımızın üst 4 telini de kullanabilsek de perde genişliği, sap uzunluğu, çıkan notaların frekansı gibi önemli öğeler farklı olduğundan doğru bir teknikle ve gerçekten bas gitar çalmak istiyorsak bir basa ihtiyacımız var.
    Ülkemizde babasından kalma bas gitarı olan az kişi olduğundan bas gitara başlarken bir tane alma gereği duyarız. Bas gitar almak üzerine başlı başına bir kitap yazılabileceğinden. (en azından benim gibi klavye gevezeleri tarafından) ilk bakışta aklıma gelen şeyleri yazacağım. Bas gitarın kısımlarını biraz anlatmıştım daha önce. Anlamadığınız kelime orada yoksa bana sorabilirsiniz. Elbette bu üstünkörü bir anlatım. Bu konuda internette ingilizce olarak fazlasıyla kaynak bulabilirsiniz. buradakiler bir ön anlatım olabilir ancak.

    - Sap

    Gitarı elinize aldığınızda (elinize alacak kadar beğendiyseniz elbette ilk bakışta, şunu da bazen çok kötü görünen gitarlar çok iyi olabilir, elinize almakta fayda var) BENCE ilk bakmanız gereken kısım. Sapın düz, hasarsız ve aşırı yıpranmamış olması gerekiyor. Boyalı/finished bir bassa (ki genellikle elimize alacağımız basların sapı boyalıdır/cilalıdır (ne derseniz işte türkçe finishin karşılığını bulamadım), şeffaf da olsa)
    bu boyayı kaybetmemiş olmasını tercih edin. Sap iki ana kısımdan meydana gelir. Bunlardan biri sapın asıl yükünü taşıyan ve baş parmağımızla yaslandığımız kısım ikincisi ise parmak uçlarımızla telleri üzerine doğru bastırdığımız klavye diye adlandırabileceğimiz kısım. Bazı gitarlarda bu ikisinin farklı renkte olduğunu görürsünüz. Sizi kazıklamak için sap ağacının üstü başka renge boyanmamışsa bu iki rengin anlamı iki farklı ağacın kullanıldığıdır. Ağaçlar ve tona etkileri üzerine ukalalık etmiycem burda. yeterli bilgim yok. Ama şunu bilin klavyedeki farklı ağaç sertliği ve/veya tona katkısı nedeniyle tercih edilmiştir. Şimdi kontrol etmemiz gerekenler
    a) Sap :
    ilk olarak çalabildiğiniz herhangi bir şeyi çalın. Klavvye üzerinde rahat mısınız? (hiç bir şey çalamıyorsanız, bunu atlayabilirsiniz)
    Gitarı kucağınıza alıp bir elinizle 1. diğeriyle 12. (veya daha ilerideki) perdeye basın. Telin gitar sapıyla arasındaki uzaklık değişiyorsa sap biraz fazla öne doğru kıvrık olabilir. Bunu (çok fazla değilse) truss rod ayarıyla düzeltmek mümkün olsa da tel gitar arasında abartılı bir açıklık varsa ayarla düzeltilemez. Fazla Vakit harcamayın bu gitarla. Gitarın sapı diğer tarafa da bükülmüş olabilir. bunu da gözlemleyebilirsiniz bu yöntemle. Ama daha rahat görmek için gitarın gövdesinden yukarı doğru (sapa paralel biçimde) bakın. Sapta göreceğiniz bir eğrilik, sap ayarına ihtiyacı olduğunu gösterir; eğrilik çok fazlaysa uzak durmanızı söylemiştim zaten. Eğrilik sapın sadece ufak bir kısmındaysa kesinlikle uzak durun, ayarla düzelmez. Yine sapta öne veya arkaya değil de kendi ekseni etrafında bir eğrilik görüyorsanız. Başka bir basa bakmaya başlayın. Saptaki diğer önemli aksamlar olan truss rod, nut, ve perdelere aşağıda geçeceğim. Son olarak. Gİtarın sapında veya sapla gövdenin birleştiği yerde çaltlaklar görüyorsanız (boyasında değilde tahtanın kendisinde) o gitarla büyük ihtimalle sorun yaşarsınız. Neden daha sonra karşınıza çıkacak daha az sorunlu bir gitarı beklemeyesiniz.


    - - Perdeler (varlarsa)
    Fazla Aşınmamış olmalılar. Ki bu aşınmayı yüksekliklerinin tellerin geldiği bölgelerde azalmasıyla kolaylıkla anlarsınız. Basitçe gitar çok özel ve perde değiştirmeye değecek bir şey değilse almayın. perde değiştirtmek ucuz bir işlem değildir. Gitarın tüm perdelerinde çalarak deneyin (çok güçl değil normalde çalacağınız gibi vurun tellere). Bu sayede telin gitar perdelerine çarpmasıyla oluşan buzz var mı yok mu kontrol edersiniz. Buzz varsa sapın düz olup olmadığını veya tellerin çok alçakta olup olmadığını kontrol edin.

    - - Truss Rod
    Bunu gitarı alırken denemeniz oldukça güç. Ama sıyrılıp sıyrılmadığını sahibine sorabilirsiniz. Bu metal çubuk sapı içerisindedir ve ayarlanmak yoluyla sapınızın biraz daha düz veya hafif bir yay şekli almasını sağlayabilir. Sıyrılmışsa (içindeki dişliler) bu ayarı yapamazsınız ve sapı düz tutmakta da zorlanacaktır.



    - Elektronik Aksam
    - - Manyetikler
    Gitardaki tüm manyetikleri ayrı ayrı çalıştırarak. (ayarlarını satan kişi biliyordur) tüm manyetiklerin çalışıp çalışmadığına (bazi gitarlarda ayrı ayrı çalıştırmak mümkün değil ama) bakın. Onlar olmadan anfinizden ses almanız mümkün değil. Gİtarının tonuna fazlasıyla etki ederler ama tondaki değişimi nasıl yazıyla anlatabilirim ki. Aşırı gürültülü, anlaşılmaz, dip gürültüsü fazlasıyla yüksek bir gitarı alırken iyice düşünün. Hoşlanmadığınız bir gitarı zaten almazsınız. Yalnız şunu söyleyebilirim, gitarın akustik (anfiye bağlanmadan) sesini beğendiyseniz manyetikleri daha sonra değiştirmek üzere gitarı alabilirsiniz. Ama iyi manyetiklerin çok da ucuz olmadıklarını söyleyebilirim.

    - - Potlar
    Gitarı anfiye bağladıktan sonra tüm potları sağa sola çevirerek sağlamlıklarını/temizliklerini kontrol edin. Çevirirken çıtırtılar veya daha yüksek gürültüler geliyorsa değişmeleri/temizlenmeleri gerekir. Bu da parayla yapılır. Satan kişiden buna karşılık ufak da olsa bir indirim koparabilirsiniz.

    - - Çıkış
    Kabloyu girdiğimiz, elektrik sinyalinin gitardan çıktığı nokta. Sağlam bir kabloyla anfiye bağladığınız gitarın bu kısmı kabloyu hafifçe salladığınızda gürültüler çıkarmamalı. Çıkarıyorsa aldıktan sonra değiştirmeni gerekecektir, ki bu da parayla yapılıyor.

    - Yapıldığı Malzeme
    Bu konuya girmeyeceğim. Ama maple/alder (akçaağaç/kızıl ağaç) bir gövdeye basswood(ıhlamur)dan daha fazla ödeyeceğinizi ve bunun anlamlı olduğunu söyleyim. (bu inanılmaz uzun bir konu ve benim anlatmam mümkün değil pek)

    - Köprü
    Tel yükseklikleri ve entonasyon ayarları buradan yapılır. Bunun için buradaki herşeyin iyi durumda ve hareket edebilir olması gereklidir. Elinizde tornavida ve alyan olmasa da gözünüzle bu kısımlara bakmanız hoş olur. Çok ucuz bir basta ayarlı olmayan köprü görebilirsiniz (ya da ayarlardan sadece biri olabilir) almanızı önermem.
    Yükseklik ayarı tele dik iki alyan başlı vida aracılığıla. Entonasyon ayarı ise telle aynı eksende gövdeye paralel bir vida aracılığıyla yapılır.


    - Akort Kulakları
    Telleri bir iki kez gevşetin sonra sıkın. Kulaklar çok gevşekse, yerlerinde sallanıyorlarsa değiştirmeniz gerekebilir.

    - nut: aslında bunda söylenecek fazla bir şey yok. Sapın akort kulaklarının olduğu kısımdaki sonunda yer alır. Teller bunun üzerinden akort yerlerine giderler. Haliyle Kırık olmamalı.

    - boya Büyük boyutlardaki kazıntılar, kabarma ve dökülme hayra alamet sayılmaz. İkinci el alıyorsanız çizikler, vurma izleri kaçınılmazdır. Ama boyasında büyük çatlaklar olan bir gitarı almak istemezdim doğrusu.

    Son olarak gitarın tahtasında çatlamalar olmamalı ve su almış olduğu şüphesi varsa alırken dikkat edilmeli. Askıyla ayakta çalmayı denemeniz böylece dengede rahatlıkla kalıp kalamadığını öğrenmeniz de hoş olur. Elbette gitarın sesini, çalma rahatlığını beğenmelisiniz. Görüntü her ne kadar ikinci planda kalsa da çalmaktan mutlu olamayacağınız bir gitarı almayın. Gitarın ağırlığı da belinden problemi olabilecekler veya güçsüz olduklarını düşünenler için önemli. Bas gitarlar pek hafif nesneler değillerdir. Alacağınız bası kendiniz denemeye çalışın. Sadece bum bum bum çalabiliyorsanız sadece onu çalın. Ama yanınızda bas veya electro gitar çalan tecrübeli birini götürün. Bu kişinin alışverişte de tecrübeli olması yararınıza. Ölü fiyatına gitar alıyorsanız bu gitarın ölü olma ihtimali çok yüksektir. Paraya ihtiyacı olan müzisyenlerin iyi gitarlarını ölü fiyatına almaya çalışmayın. Ama sizi kazıklamaya çalışan bir tüccara kanmamak için elinizden geleni yapın. Gİtarlar hakkında üretilen efsanelere çok kanmayın. Gerçekten çok iddialıysa satan seri numarası ve model alın internette iddianın gerçekliğini araştırabilirsiniz.


    Bu geveze yine zırvalamış diyenler tüm hatalarımı düzeltebilirler. Eksik kalan bir şey varsa ekleyebilirler veya sorabilirler. Hep söylediğim gibi ben uzman değilim ve sadece birikimimi döküyorum buraya. Yuakarıda çok kesin ölçüler veremediğimin farkındayım. Ama elimde onlarca gitar olmadan (ki şu anda bir tane bile yok) kafadan bir şeyler sallayamazdım.